Cold brew koffie maken recept

Het is weer die tijd van het jaar waarin ijskoffie en cold brew (of koud bereide koffie) wordt verkocht voor een duurdere prijs. Zodra je weet hoe makkelijk het is om cold brew koffie te maken, zal je flink wat geld kunnen besparen. We kunnen je echter al vertellen dat deze bereidingswijze geen hogere wiskunde is.

  • Plaats gemalen koffie enkele uren in koud water
  • Filter de koffiedik en klaar
  • Je kan nu meer water, melk of zelfs alcohol toevoegen

Het enige waar je echt over na moet denken is hoe je de koffie wilt filteren. Je kan een zeef of een speciale filterzak gebruiken, de keuze is aan jou. Wij gebruiken de laatste en een glazen pot.

 

Welke koffie moet je gebruiken?

Je hebt geen speciale koffie nodig voor cold brew koffie. Gebruik degene die je lekker vindt. Je kan speciale blends vinden voor cold brew koffie en ijskoffie, welke vaak lichter gebrand zijn. Ze zijn vaak ook een mengsel van Afrikaanse koffies met fruitige smaken en Centraal-Amerikaanse koffies met chocolade smaken. Dit is echter niet noodzakelijk en geheel je eigen keuze.

 

De bereidingswijze van cold brew koffie

1. Maal koffie en voeg het toe aan de zak

Doe een kopje gemalen koffie in de filterzak. Bij sommige recepten wordt een grove maling aanbevolen, terwijl bij andere voor een middelgrote wordt gekozen. Beide zijn prima. Wij gebruiken een middelgrote maling. Cold brew koffie is echter erg vergevingsgezind, dus maak je niet te druk over de maling.

 

2. Doe de zak in de pot en voeg water toe

Plaats de bodem van de zak op de bodem van de pot. Sluit de zak nog niet. Voeg langzaam koud water toe, genoeg om de pot te vullen. Giet niet te snel, want anders kan de koffie mogelijk omhoog en uit de zak drijven.

 

3. Sluit de zak en doe een deksel op de pot

Sluit de zak, doe hem volledig in de pot en sluit de pot.

 

4. Laat de koffie 12 uur of meer trekken

Cold Brew Koffie filterzak

Je kan de pot in de koelkast zetten of op het aanrecht. Wij gebruikte het aanrecht. Hoe lang je de koffie laat trekken hangt af van je smaak. Bij de meeste recepten wordt 12-24 uur aangehouden. Hoe langer je de koffie laat trekken, hoe sterker je drankje zal worden. Dus dit is een persoonlijke keuze. Wij hielden zo’n 12-16 uur aan.

 

5. Haal de zak uit de pot en plaats je geconcentreerde koffie in de koelkast

Haal de zak langzaam uit de pot, waarbij je de zak goed uit laat lekken in de pot. Doe de deksel op de pot en plaats de koffie in de koelkast. Je geconcentreerde koffiedrankje is klaar.

 

6. Schoonmaken

Doe de koffiedik in een compostbak of verspreid het over je tuin. Spoel de zak binnenste buiten af en hang hem vervolgens ergens op waar hij kan drogen, zodat je hij direct klaar is voor de volgende keer.

 

7. Serveer je cold brew koffie

En nu begint het leukste deel van de bereiding. Je kan beslissen hoe sterk je je drankje wilt op basis van je eigen voorkeuren. Wij kozen voor een mok met 2/3 van de geconcentreerde koffie en 1/3 water. Je kan het koud drinken of opwarmen in de magnetron of op een fornuis. Je kan de cold brew koffie ook gebruiken voor verschillende soorten ijskoffie dranken en een koffie martini.

 

Verhoudingen

Cold Brew Koffie bereiden

Wanneer je graag je weegt tijdens de bereiding van je cold brew koffie, houd dan een verhouding van 4 tot 1 aan (4 delen water en 1 deel koffie). Dit is veel sterker dan koffie dat warm bereid wordt, aangezien dit vaak 15-17 tot 1 is.

Omdat cold brew koffie een geconcentreerd drankje cafeïne is, zal je water en/of ijs toevoegen om de koffie verdunnen wanneer je deze serveert. Als je geen water toevoegt, dan zal de koffie niet alleen erg sterk zijn, maar ook een flink dosis cafeïne krijgen.

 

Conclusie

Zoals je kan zien is een cold brew koffie maken erg makkelijk. Probeer het vandaag nog en deel je koffie recepten en tips hieronder!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo