Affogato recepten en tips

Affogato voor liefhebbers

Hoewel je het dessertdrankje misschien kent als affogato, is de volledige naam van dit heerlijke brouwsel affogato al caffe, wat “verdronken in koffie” betekent. Een mooie naam, want het klassieke recept voor affogato is gewoon een bolletje ijs en een espressoshot eroverheen gegoten.

Dat simpele recept is thuis redelijk makkelijk om te maken, maar er zijn een paar verschillende manieren om je affogato al caffe om te zetten in kunst. Je kunt de klassieke route volgen en vanillegelato gebruiken in plaats van normaal ijs, je kunt je glas invriezen voor een bevroren uitstraling en gave presentatie of je kunt het zelfs garneren met een verscheidenheid aan opties. De affogato is het perfecte dessert voor diners en andere bijeenkomsten.

affogato recepten tips

Voor de uiteindelijke presentatie moet je overwegen om een affogatoglas te kopen. Je kunt natuurlijk gebruiken wat je wilt, maar men maakt natuurlijk niet een affogatoglas voor niks. De vorm van het glas is belangrijk. De onderkant is nauwer en richting de top wordt het glas breder. Zo kan het ijs halverwege stoppen en onderin smelten. Dit mengt vervolgens met de espresso en is zowel verrukkelijk als mooi.

 

Heerlijke garneringen om te overwegen

  • Koffiebonen grof of fijngemalen (zoals voor een Turkse koffie). Dit biedt niet alleen een smakelijke garnering, maar ook een interessante textuurbeleving
  • Cacao in poedervorm
  • Stukjes chocolade. Je kunt dit doen met een chocoladereep op kamertemperatuur en een groenteschiller
  • Koekkruimels
  • Chocoladesiroop is een klassieker en een favoriet van velen
  • Geklopte toppping met chocoladestroop creëert een klassiek sundae ijsje uitstraling, wat interessant zal zijn voor personen die niet te veel van de bewandelde paden af willen wijken
  • Koek of chocolade rietjes
  • Gemalen noten of amandelen

 

Variaties op de affogato

affogato recepten tipsNiet iedereen heeft een espressomachine, maar het is mogelijk om gewone koffie te gebruiken als je de koffie twee of zelfs drie keer zo sterk zet. Dit zorgt voor dezelfde smaak als de espresso. Daarnaast kan je vanille-ijs vervangen door chocolade-ijs, of zelfs sponscake aan de bodem toevoegen.

Voor meer variaties voor volwassenen kun je denken aan likeuren op basis van zoete chocolade en koffie. Chocolade is goed, evenals amaretto of kahlúa.

 

Affogato tips

affogato recepten tips

Je hebt ongeveer anderhalve minuut om te genieten van affogato al caffe. Het contrast van het gerecht is waar het om gaat. De kou van het ijs versus het warme van de espresso en het zoete van het ijs versus het bittere van de espresso.

Affogato al caffe is een dessert dat zeer gebruikelijk is in Italië, maar buiten het land wordt het meestal gecategoriseerd als een drank. Gezien de snelheid waarmee het smelt, kan je twee vliegen in een klap slaan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo