Beste espressomachine TOP 10

Elke dag worden meer en meer mensen verliefd op koffie met een hoge kwaliteit. Om geld te besparen of omdat het gewoon makkelijk is, kopen veel enthousiastelingen espresso apparaten voor thuis. Maar alle terminologie begrijpen, kan voor de onervaren consument een uitdaging zijn, laat staan uit vinden welke kenmerken het belangrijkst voor hem of haar zijn. Daarom deze koopgids. Daarnaast hebben wij, van vivakoffie, een beste espressomachine TOP 10 gemaakt om je te helpen bij je aankoop. Voor volautomatische espressomachines, klik hier.

legende: = < 300€ | €€= 300€ – 400€ | €€€= 400€ – 700€ | €€€€= >700€

RANKINGESPRESSOMACHINEPRIJZENREVIEWS
DeLonghi Magnifica S Ecam 22.110.B€€lees review
Saeco PicoBaristo HD8927€€€binnenkort
Saeco Xelsis SM7685€€€€lees review
Siemens EQ6 Plus s100€€€€binnenkort
Jura Impressa C65€€€€lees review
Melitta Caffeo Solo€€lees review
Solis Barista pro€€€binnenkort
DeLonghi Dinamica ECAM350.55€€€binnenkort
Philips 3000 HD8821binnenkort
Krups Automatic EA8150binnenkort

RANKINGESPRESSOMACHINEPRIJZENREVIEWS
DeLonghi Magnifica S Ecam 22.110.B€€lees review
Saeco PicoBaristo HD8927€€€binnenkort
Saeco Xelsis SM7685€€€€lees review
Siemens EQ6 Plus s100€€€€binnenkort
Jura Impressa C65€€€€lees review
Melitta Caffeo Solo€€lees review
Solis Barista pro€€€binnenkort
DeLonghi Dinamica ECAM350.55€€€binnenkort
Philips 3000 HD8821binnenkort
Krups Automatic EA8150binnenkort

 

Andere koopgidsen:

 

Keuze gemaakt? Hier vind je de beste deals:

klik op het logo om naar de shop te gaan

coolbluekoffiediscounterbolcom
coolbluekoffiediscounterbolcom

 

Lees deze Gids: zo ga je het beste espressomachine kopen

Hieronder komen enkele termen aan bod waarvan we dachten dat ze nader uitgelegd moesten worden voor mensen die nooit eerder op zoek zijn geweest naar de beste espressomachine.

  • Crema – De simpelste manier om het proces van een espresso zetten uit te leggen is zeggen dat heet water door gemalen koffie wordt geperst. Dit proces trekt olie uit de koffie wat opstijgt naar de bovenkant van het kopje en een laagje vorm dat zowel de warmte als de geur in het kopje vasthoudt. Dit wordt crema genoemd en is hetgeen dat espresso definieert. Om het te vormen, moet de waterdruk en temperatuur binnen bepaalde waardes liggen, de koffie moet goed gemalen en aangestampt zijn en de bonen vers.
  • Aanstampen – De definitie van ‘aanstampen’ is ‘strak aandrukken door opeenvolgende klappen of tikken’. Op het gebied van espresso, betekent dit het aandrukken van de gemalen koffie in de filterhouder, waar de espresso gebrouwen wordt. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid druk te gebruiken omdat als het te sterk wordt aangedrukt, de espresso een aangebrande smaak heeft en als het juist niet genoeg wordt gedaan, de koffie waterig wordt. Men suggereert vaak een druk van 15 tot 30 kilo, maar eigenlijk is het best om te oefenen en er de ‘feeling’ voor te krijgen. Hoe fijn de koffie gemalen is, bepaalt samen met je aandrukken de smaak die het espresso apparaat uit de bonen kan halen.
  • Filterhouder – De filterhouder is de echte plek in het koffiezetapparaat waar de koffie wordt gemaakt, waar het water door de bonen wordt geperst en waar crema verschijnt. Het ‘bakje’ is een deel dat in de filterhouder past en waarin de bonen zitten. Omdat hier de gemalen koffie omgezet wordt in schuim, is het altijd het meest vieze deel van je machine. Het is belangrijk om het soort filterhouder en bakje van jouw apparaat te kennen om verschillende redenen.
  • ‘Pull a Shot’- Dit koffiejargon is de Engelse benaming voor het zorgen dat je machine een kopje koffie zet (‘trekt’). De uitdrukking stamt uit de tijd waarin de machines nog een hendel hadden waaraan getrokken moest worden om een kopje te zetten. Als je een kopje koffie zet, zijn er twee variabelen die de sterkte bepalen. De grootte is letterlijk hoe groot het kopje is en de lengte hoe lang het duurt voordat een kopje gezet is, afhankelijk van de gemalen koffie. Met geavanceerde modellen is het mogelijk om deze dingen in te stellen door een knop in te drukken, terwijl een gebruiker van meer handmatige apparaten kennis moeten vergaren over hoe de grootte, lengte en het aanstampen, om het ultieme kopje koffie te trekken.

Om het juiste apparaat voor jou te kiezen, is het belangrijk te beschikken over een  solide basis voor een vergelijking.  Ten eerste, en het belangrijkste, als je espresso met echte crema en met een hoge kwaliteit wilt, is het essentieel dat je een apparaat gebruikt die aangedreven wordt door een pomp. Dit soort apparaten bereiken het beste de benodigde druk om authentieke espresso te zetten. Hier zal een overzicht gegeven worden van de verschillende prijsklassen, types en kenmerken van koffiezetapparaten die aangedreven worden door een pomp, zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken.

 

Handmatige of Automatische espressomachine?

De belangrijkste manier om onderscheid te maken tussen je toekomstige apparaten is de mate waarin de gebruiker betrokken wordt bij het proces.

beste espressomachine kopen voor thuisBij een handmatig espresso apparaat (of ook wel een pistonmachine genoemd) ligt de meeste verantwoordelijkheid bij de gebruiker aangezien hij zelf de gemalen koffie erin moet doen, het in de filterhouder aandrukken en het uiteindelijke kopje moet zetten. Pistonmachines kosten de meeste moeite en ervaring en experimenteren is nodig. Dat gezegd hebbende, zolang het apparaat consistent is en de gebruiker bereid is er meer moeite in te steken, geeft een pistonmachine de mogelijkheid tot maatwerk. Over het algemeen zijn ervaren gebruikers meer tevreden over deze apparaten. Beginnelingen raken vaak gefrustreerd door de aanvankelijk inconsistente  resultaten. Deze machines zijn bedoeld voor diegenen die klaar zijn om over te gaan op de echte kunst van het maken van espresso.

Er zijn nog meer subcategorieën voor de groep van automatische apparaten.

Een semi-automatisch of volautomatisch label wordt gegeven aan elektrische apparaten die de hoeveelheid koffie per kopje voor je bepalen of je in ieder geval de optie geven dit zelf te bepalen. Dit laat het koffie zetten aan de machine over nadat de filterhouder gevuld en vastgezet is. Een ‘volledige’ of ‘vol’ automatisch apparaat bevat een koffiemolen en doet het vullen, legen, aandrukken en zetten zelf. Een ander typisch kenmerk voor dit soort machine de term ‘boon-naar-kopje’. Dit type apparaten zijn het duurst en hebben vaak vele instellingen waardoor je een kopje zo kunt maken als jij wilt.

Omdat er zelfs ook enkele goedkopere boon-tot-kop apparaten te koop zijn, is dit het meest budgetafhankelijke aspect van je aankoop. De enige andere echte afweging is hoeveel tijd en moeite je wilt steken in de espresso die aan jouw standaarden voldoet.

> Lees hier onze volautomatische espressomachine gids hier

 

Het boiler systeem

Espresso-machines die door een pomp aangedreven worden, gebruiken andere boilers om water op te warmen om de optimale temperatuur te bereiken om espresso te zetten. De kwaliteit van de boiler en warmte element, bepalen hoe snel de machine de juiste temperatuur bereikt. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een stabiele temperatuur na het opwarmen. Het is belangrijk te kijken naar welk metaal is gebruikt voor de boiler en de constructie van de verdeler. Over het algemeen zullen alle apparaten met een pomp de goede temperatuur bereiken binnen 5 minuten. Een zeer groot deel hiervan kan dit binnen slechts een of twee minuten, maar sommigen van de meer economische opties zullen het beter doen als je ze wat extra tijd geeft nadat het apparaat aangeeft dat hij klaar is.

Tegenwoordig hebben de meeste nieuwe espresso-machines een ingebouwd stoommechanisme. Omdat stoom een hogere temperatuur nodig heeft dan voor het zetten van espresso vereist is, zit er bijna altijd enige tijd tussen het zetten van je kopje en het tappen van de melk. Sommige systemen zijn ontworpen om deze tijd te verminderen met een techniek om extra snel te verwarmen, maar er zijn ook modellen met twee boilers om deze tijd helemaal op te heffen. Natuurlijk heeft deze snelheid een prijs. Voor degenen die geregeld gasten hebben, zal het zeer relevant zijn hoe snel het apparaat wisselt tussen de twee aspecten van het maken van melkproducten.

Voor apparaten met maar één boiler, is er een enorm handige truc om de boiler van stoomtemperatuur af te koelen naar de temperatuur om koffie te zetten. Alles wat je moet doen is een kopje onder het stoompijpje te plaatsen en heet water te tappen. Hierdoor geeft het apparaat de laatste stoom uit en tegen de tijd dat er heet water uit de pijp komt, is het apparaat klaar om opnieuw een kopje espresso te zetten. Dit kan een wachttijd van 10 of 15 minuten verkorten tot slechts 30 seconden.

 

Wat is een aandrukplaat

De aandrukplaat is het gedeelte van het koffiezetapparaat dat verantwoordelijk is voor het persen van water door de gemalen koffie. De filterhouder zet zich hieraan vast (of blijft hieraan vastzitten bij volledig automatische modellen) en hier vandaan wordt water door de gemalen koffie gedrukt.

Bij volledig automatische modellen, is dit hele gedeelte ingebouwd in het apparaat en de maler zorgt dat de gemalen koffie meteen in de filterhouder terechtkomen. De machine drukt automatisch het maalsel aan en zet dan koffie. Na gebruik wordt de gemalen koffie in een aparte container geworpen, waar meestal een paar ladingen in passen, deze kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Deze modellen hebben vaak vele opties voor de instellingen zoals koffiesterkte en hoeveelheid. Bijna allemaal bieden ook de mogelijkheid om andere, al gemalen bonen te gebruiken (misschien voor gasten die cafeïnevrije koffie drinken).

Bij semiautomatische of handmatige modellen, wordt het filterbakje gevuld door de gebruiker. Er bestaan hulpmiddelen die ontworpen zijn om te helpen bij het aandrukken. Als je de goede maat hebt, werken deze redelijk goed. Commercieel gebruikte espresso apparaten gebruiken over het algemeen filterhouders van 58 mm en deze maat is ook beschikbaar voor sommige thuismodellen, maar er zijn er meer te vinden van rond de 52 mm. Veel semiautomatische machines maken ook gebruik van ‘drukbakjes’. Dit type beperkt enigszins de mogelijkheid om espresso met een specifieke smaak te maken, omdat het de fijnheid van de gemalen koffie en aandrukprecisie beïnvloed. Maar het maakt het voor de minder ervaren gebruiker ook makkelijker om consistente resultaten te behalen. Als je liever traditionele filterbakjes gebruikt: deze zijn overal verkrijgbaar.

Het mechanisme van de aandrukplaat is het aspect van elk apparaat dat de kwaliteit van de koffie bepaalt. De betere kunnen meer olie uit de bonen halen, wat resulteert in meer crema en een voller aroma.

 

Alternatieve Opties

In deze snelle maatschappij beschouwt iedereen gemak als een van de belangrijkste prioriteiten voor items die elke dag gebruikt worden. Daarom hebben koffiemakers twee slimme manieren gevonden om voorverpakte, gemakkelijk te gebruiken espresso aan de man te brengen. Beide geven fatsoenlijke, maar geen spectaculaire resultaten en geen ervan geven echte espresso met crema.

Easy Serve Espresso of afgekort als E.S.E. zijn pads die koffie bevatten voor een portie en automatische espresso apparaten hebben vaak een extra filterhouder speciaal voor de pads. Zoals gezegd zetten ze gewoonlijk een kopje koffie per keer en het grootste voordeel is dat ze allemaal de gebruikte gemalen koffie vasthouden in de pad, waardoor schoonmaken een eitje is.

Meer recentelijk hebben apparaten die gebruik maken van capsules zelf een momentum bereikt. Je moet nog steeds capsules van de fabrikant kopen, maar de resultaten zijn extreem consistent en vaak zelfs aan te passen. Momenteel zijn er slechts twee prominente merken die capsule-apparaten maken, illy en Nespresso.  Het is typisch voor capsulemachines dat ze geen opties hebben om gemalen koffie te zetten en ze zijn dus 1-dimensionaal. De gebruikelijke klacht die gebruikers hebben over het capsulesysteem is dat het moeilijk is de capsules te recyclen (of her te gebruiken) en de gemalen koffie te composteren. Maar ze zijn ideaal voor de zeer drukke koffiedrinkers en mensen die net beginnen en zoeken naar gemak en meer kwaliteit dan pads.

 

Is je espresso apparaat gemakkelijk te gebruiken?

Elk apparaat dat je regelmatig gebruikt, zou gemakkelijk te gebruiken moeten zijn en omdat dit niet altijd zo is, strijden bedrijven in deze industrie om zoveel mogelijk gemak te bieden. Dat gezegd hebbende, het is nog altijd erg belangrijk om alle informatie te lezen die bij je machine geleverd wordt. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Soms is de bediening uitermate intuïtief, maar handleidingen geven belangrijke tips of unieke onderhoudsinformatie.

Automatische espresso-apparaten hebben een variërend aantal knopjes of draaiknoppen om instellingen aan te passen. Sommigen hebben indicatielampjes, terwijl anderen schermpjes hebben waarop informatie wordt getoond. Bij sommigen kan je er aan de voorkant water in doen om dingen te vergemakkelijken en anderen hebben allerlei indicators voor als containers gevuld of verwisseld moeten worden. Koffie kan een rommel veroorzaken, dus veel extra’s van espressomachines hebben te maken met het verwijderen van gemalen koffie of andere onderhoudstaken. Dit is vaak de bepalende factor voor gebruikers bij het kiezen tussen apparaten met ongeveer dezelfde prijs.

 

Onderhoud kan de levensduur van je espresso apparaat vergroten

beste espressomachine kopen schoonmakenEen espressomachine kopen kan een grote investering zijn als je op zoek bent naar de beste kwaliteit of vele extra’s. Daarom is er goed voor zorgen erg belangrijk als je zeker wilt zijn dat hij elke cent waard was. Veel van de automatische modellen kunnen zichzelf op enige wijze schoonmaken of ontkalken en deze functies kunnen maanden of zelfs jaren toevoegen aan het leven van je apparaat. Als je handmatig schoonmaakt, is het belangrijk om te weten welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken voor jouw apparaat, omdat sommigen de binnenkant aan kunnen tasten als het metaal net niet tegen dit middel kon.

Zelfs voordat je besluit te beginnen met de volledige schoonmaak, zijn er bepaalde taken die je elke keer dat je het apparaat gebruikt, uit moet voeren. Je moet bijvoorbeeld altijd water door het apparaat laten lopen nadat je koffie hebt gezet om een ophoping te voorkompen. Je moet ook altijd de opschuimpijpjes meteen na gebruik schoonmaken omdat opgedroogde melk uiteindelijk ten koste gaat van de warmte.

Er zijn veel routinetaken die je uit moet voeren om je apparaat te gebruiken, zoals het vullen van de waterreservoirs of het legen van lekbakjes. Als je je hier minder druk om wilt maken, kun je capaciteiten van de verschillende apparaten vergelijken. Maar over het algemeen zal je moeten accepteren dat je voor je machine moet zorgen en je focussen op de kwaliteit van de koffie.

Als je het espresso apparaat regelmatig gebruikt, gaat hij onvermijdelijk een probleem krijgen, hoe goed de kwaliteit ook is. Bekijk daarom goed de informatie over de garantie voordat je een aankoop doet. Uiteindelijk verloopt de garantie echter. Op dat moment is het erg belangrijk dat jouw model onderdelen heeft die gemakkelijk te vinden zijn. Zoek dus bij je aankoop naar wat volwassenere modellen zodat je zeker weet dat vervangende onderdelen te verkrijgen zijn. Er zijn modellen die al meer dan tien jaar goed verkocht worden. Verschillende bedrijven hebben een ander beleid wat betreft het maken van onderdelen voor modellen die uit de handel genomen zijn, dus dat is nog een punt om te onderzoeken.

 

Kenmerken & Accessoires

Fabrikanten van espressomachines ontwikkelen constant nieuwe extra’s om hun producten te onderscheiden van die van de concurrent. Terwijl sommige heel gewoon zijn voor nieuwe merken, zijn anderen tamelijk exclusief. Hier zullen we een aantal kenmerken weergeven die al dan niet het omslagpunt voor je beslissing kunnen zijn.

  • Stoompijp

espresso machine kopen stoompijpMet stoompijpjes kun je stoom en melk opschuimen voor drankjes en ze zijn dus essentieel voor degenen die cappuccino’s of lattes prefereren. Dit is de meest gebruikelijke toevoeging die je kunt vinden op espresso-machines. In feite hebben bijna alle automatische modellen die tegenwoordig geproduceerd worden, een of andere versie. De kwaliteit varieert, meestal is dit afhankelijk van de prijs. Ze kunnen ook functioneren als afgiftepunt voor heet water.

Om effectief een stoompijp te gebruiken, is een bepaalde techniek vereist. We stellen voor om verschillende strategieën voor het opschuimen te bestuderen en uit te proberen als je een beginner bent. Vaak raken nieuwe espressozetters gefrustreerd door hun opschuimer omdat ze niet goed weten hoe ze hem moeten gebruiken. Maar oefening baart kunst.

  • Kopjeswarmer

espressomachine kopen kopjeswarmerSommige modellen hebben aan de bovenkant een oppervlak dat kopjes voor je opwarmt. Onze ervaring is dat het veel van deze niet lukt om je kopje echt warm te houden, maar het gaat wel goed als je kopje al warm is. Veel van deze gebruiken passieve warmte, ze gebruiken alleen de extra warmte die gegenereerd is door de boiler. Sommige versies hebben echter aangewezen warmte elementen hiervoor en deze verwarmen echt. Wees hier voorzichtig mee, ze kunnen erg heet worden en zijn daarom niet geschikt voor families met avontuurlijke jongere leden.

  • Waterfilter

Koffiezetapparaten zijn tamelijk complexe dingen, waarvoor verschillende graden van onderhoud nodig is, dit is onder andere afhankelijk van de zorg die de eigenaar er voor draagt. Eén belangrijk advies voor alle eigenaren van een espressomachine, zeker de duurdere versies, is ervoor te zorgen dat je water gefilterd is voordat het door de machine loopt. Sommige bevatten al een filtersysteem. Maar voor de apparaten die dit niet hebben, zijn er verschillende soorten beschikbaar. Je moet alleen uitzoeken welke op je machine past.

Waterfilters zijn een erg belangrijk deel van espressosystemen om twee redenen. De eerste en belangrijkste is dat hard water de binnenkant van je espresso apparaat zal vernielen. Kalk wordt afgezet aan de binnenkant van de boiler en gaat voorkomen dat deze de benodigde temperatuur bereikt. Ja, er zijn oplossingen om te ontkalken en sommige apparaten hebben hier programma’s voor, maar het kan een enorm gedoe zijn. Iedereen zal inzien dat voorkomen beter dan genezen is. De tweede reden dat deze accessoire belangrijk is, is meer voor de hand liggend. De beste koffie komt simpelweg van het schoonste water.

  • Koffiemolen

espresso machine kopen koffiemolenZoals al gezegd werd, is het maalsel van de bonen erg belangrijk voor de smaken en aroma’s die in je kopje terecht komen. Velen beweren dat je een koffiemolen moet hebben die beter is dan je espresso apparaat. Het beste soort molen voor serieus koffiezetten, is een conische molen en deze zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties. Onthoud dat boon-tot-kopje modellen deze al hebben en het is het meest belangrijke onderdeel waar je een goede kwaliteit van moet krijgen. Sommige volledig automatische modellen die ontworpen zijn om compact te zijn, hebben vaak kleine ruimtes waar de bonen in gaan en het is nooit goed voor een molen om zonder bonen te zitten, dus wees er zeker van dat je tijdens gebruik de bonen niet op raken.

De fijnheid van het maalsel is bijna altijd aan te passen en dit is gemakkelijk om te doen. Molens van metaal zorgen er vaak voor dat je bonen een beetje aangebrand smaken. Keramiek is een goed voorbeeld van een materiaal dat de smaak van je espresso minder beïnvloedt.

  • ‘Lange’ koffie/Americano

beste espressomachine kopen sfeerTerwijl onze drang naar koffie gestaag toeneemt, neemt de behoefte aan grotere kopjes vaak ook toe. ‘Lange’ koffies zijn veel groter dan een espresso, maar worden gemaakt zonder melk. Manuele apparaten kunnen dit niet altijd even goed en het is waarschijnlijk dat je een duurdere nodig hebt om de moeite waard te zijn. Een paar volledig automatische apparaten kunnen dit wel voor je doen met een druk op de knop. Sommige van deze produceren echter verschrikkelijke koffie omdat ze alleen extra water door dezelfde gemalen koffie laten lopen, maar anderen hebben meer unieke benaderingen. Als je iemand bent die ’s morgens het liefst een ‘Americano’ heeft, dan kun je het beste kijken naar modellen met deze optie.

 

Tot slot…

We hopen dat je na het lezen van deze handleiding het beste espressomachine kopen gaat. Laat het hieronder weten als je nog commentaar of vragen hebt en we doen ons best om je te beantwoorden.

 

 

Bekijk ook