Beste espressomachine TOP 10

Elke dag worden meer en meer mensen verliefd op koffie met een hoge kwaliteit. Om geld te besparen of omdat het gewoon makkelijk is, kopen veel enthousiastelingen espresso apparaten voor thuis. Maar alle terminologie begrijpen, kan voor de onervaren consument een uitdaging zijn, laat staan uit vinden welke kenmerken het belangrijkst voor hem of haar zijn. Daarom deze koopgids. Daarnaast hebben wij een beste espressomachine TOP 10 gemaakt om je te helpen bij je aankoop. Voor volautomatische machines, klik hier.

 

Beste espresso apparaten op dit moment:

VOL AUTOMAATBESTE VOORAANBIEDING
Philips 3200 EP3246Volautomaat espressomachine beste koopbekijk aanbieding
De'Longhi Magnifica S ECAM 22.110Best verkochte volautomaatbekijk aanbieding
Siemens EQ.9+ s400Beste luxe en meest complete volautomatische koffiebonen machine bekijk aanbieding
Philips 2200 EP2220Goedkope en goede volautomaatbekijk aanbieding
Jura WE8Dé rolls royce onder de koffieautomatenbekijk aanbieding
Krups EA894T Evidence PlusStille volautomatische koffiemachinebekijk aanbieding
Melitta F830-102 Barista T SmartBeste om te bedienen met een appbekijk aanbieding
JURA WE8Beste volautomaat voor op kantoorbekijk aanbieding
De'Longhi Dinamica ECAM350.55.BBeste voor cappuccino en latte macchiatobekijk aanbieding
De'Longhi Autentica ETAM 29.660.SBCompacte koffiemachine voor kleine ruimtesbekijk aanbieding
Sage the Oracle Touch Stainless SteelBeste keuze voor automatische Pistonmachinebekijk aanbieding
Jura ENA 8Beste volautomaat qua onderhoudsgemakbekijk aanbieding

VOL AUTOMAATBESTE VOORAANBIEDING
Philips 3200 EP3246Volautomaat espressomachine beste koopbekijk aanbieding
De'Longhi Magnifica S ECAM 22.110Best verkochte volautomaatbekijk aanbieding
Siemens EQ.9+ s400Beste luxe en meest complete volautomatische koffiebonen machine bekijk aanbieding
Philips 2200 EP2220Goedkope en goede volautomaatbekijk aanbieding
Jura WE8Dé rolls royce onder de koffieautomatenbekijk aanbieding
Krups EA894T Evidence PlusStille volautomatische koffiemachinebekijk aanbieding
Melitta F830-102 Barista T SmartBeste om te bedienen met een appbekijk aanbieding
JURA WE8Beste volautomaat voor op kantoorbekijk aanbieding
De'Longhi Dinamica ECAM350.55.BBeste voor cappuccino en latte macchiatobekijk aanbieding
De'Longhi Autentica ETAM 29.660.SBCompacte koffiemachine voor kleine ruimtesbekijk aanbieding
Sage the Oracle Touch Stainless SteelBeste keuze voor automatische Pistonmachinebekijk aanbieding
Jura ENA 8Beste volautomaat qua onderhoudsgemakbekijk aanbieding

 

Direct naar:  volautomatische espressomachine koopgids

 

Ga de beste espressomachine kopen met onze gids

Hieronder komen enkele termen aan bod waarvan we dachten dat ze nader uitgelegd moesten worden voor mensen die nooit eerder op zoek zijn geweest naar de beste espressomachine.

 • Crema – De simpelste manier om het proces van een espresso zetten uit te leggen is zeggen dat heet water door gemalen koffie wordt geperst. Dit proces trekt olie uit de koffie wat opstijgt naar de bovenkant van het kopje en een laagje vorm dat zowel de warmte als de geur in het kopje vasthoudt. Dit wordt crema genoemd en is hetgeen dat espresso definieert. Om het te vormen, moet de waterdruk en temperatuur binnen bepaalde waardes liggen, de koffie moet goed gemalen en aangestampt zijn en de bonen vers.
 • Aanstampen – De definitie van ‘aanstampen’ is ‘strak aandrukken door opeenvolgende klappen of tikken’. Op het gebied van espresso, betekent dit het aandrukken van de gemalen koffie in de filterhouder, waar de espresso gebrouwen wordt. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid druk te gebruiken omdat als het te sterk wordt aangedrukt, de espresso een aangebrande smaak heeft en als het juist niet genoeg wordt gedaan, de koffie waterig wordt. Men suggereert vaak een druk van 15 tot 30 kilo, maar eigenlijk is het best om te oefenen en er de ‘feeling’ voor te krijgen. Hoe fijn de koffie gemalen is, bepaalt samen met je aandrukken de smaak die het espresso apparaat uit de bonen kan halen.
 • Filterhouder – De filterhouder is de echte plek in het koffiezetapparaat waar de koffie wordt gemaakt, waar het water door de bonen wordt geperst en waar crema verschijnt. Het ‘bakje’ is een deel dat in de filterhouder past en waarin de bonen zitten. Omdat hier de gemalen koffie omgezet wordt in schuim, is het altijd het meest vieze deel van je machine. Het is belangrijk om het soort filterhouder en bakje van jouw apparaat te kennen om verschillende redenen.
 • ‘Pull a Shot’- Dit koffiejargon is de Engelse benaming voor het zorgen dat je machine een kopje koffie zet (‘trekt’). De uitdrukking stamt uit de tijd waarin de machines nog een hendel hadden waaraan getrokken moest worden om een kopje te zetten. Als je een kopje koffie zet, zijn er twee variabelen die de sterkte bepalen. De grootte is letterlijk hoe groot het kopje is en de lengte hoe lang het duurt voordat een kopje gezet is, afhankelijk van de gemalen koffie. Met geavanceerde modellen is het mogelijk om deze dingen in te stellen door een knop in te drukken, terwijl een gebruiker van meer handmatige apparaten kennis moeten vergaren over hoe de grootte, lengte en het aanstampen, om het ultieme kopje espresso te trekken.

Om het juiste apparaat voor jou te kiezen, is het belangrijk te beschikken over een  solide basis voor een vergelijking.  Ten eerste, en het belangrijkste, als je espresso met echte crema en met een hoge kwaliteit wilt, is het essentieel dat je een apparaat gebruikt die aangedreven wordt door een pomp. Dit soort apparaten bereiken het beste de benodigde druk om authentieke espresso te zetten. Hier zal een overzicht gegeven worden van de verschillende prijsklassen, types en kenmerken van koffiezetapparaten die aangedreven worden door een pomp, zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken.

Bekijk onze TOP 10

 

Handmatige of Automatische espresso machine?

De belangrijkste manier om onderscheid te maken tussen je toekomstige apparaten is de mate waarin de gebruiker betrokken wordt bij het proces.

Bij een handmatig espresso apparaat (of ook wel een pistonmachine genoemd) ligt de meeste verantwoordelijkheid bij de gebruiker aangezien hij zelf de gemalen koffie erin moet doen, het in de filterhouder aandrukken en het uiteindelijke kopje moet zetten. Pistonmachines kosten de meeste moeite en ervaring en experimenteren is nodig. Dat gezegd hebbende, zolang het apparaat consistent is en de gebruiker bereid is er meer moeite in te steken, geeft een pistonmachine de mogelijkheid tot maatwerk. Over het algemeen zijn ervaren gebruikers meer tevreden over deze apparaten. Beginnelingen raken vaak gefrustreerd door de aanvankelijk inconsistente  resultaten. Deze machines zijn bedoeld voor diegenen die klaar zijn om over te gaan op de echte kunst van het maken van espresso.

beste espressomachine in de topklasse segment

Er zijn nog meer subcategorieën voor de groep van automatische apparaten.

Een half-automatisch of volautomatisch label wordt gegeven aan elektrische apparaten die de hoeveelheid koffie per kopje voor je bepalen of je in ieder geval de optie geven dit zelf te bepalen. Dit laat het koffie zetten aan de machine over nadat de filterhouder gevuld en vastgezet is. Een ‘volledige’ of ‘vol’ automatisch apparaat bevat een koffiemolen en doet het vullen, legen, aandrukken en zetten zelf. Een ander typisch kenmerk voor dit soort machine de term ‘boon-naar-kopje’. Dit type apparaten zijn het duurst en hebben vaak vele instellingen waardoor je een kopje zo kunt maken als jij wilt.

Omdat er zelfs ook enkele goedkopere boon-tot-kop apparaten te koop zijn, is dit het meest budgetafhankelijke aspect van je aankoop. De enige andere echte afweging is hoeveel tijd en moeite je wilt steken in de espresso die aan jouw standaarden voldoet.

»» Bekijk hier onze volautomatische espressomachine gids hier

 

Het boiler systeem

Espresso machines die door een pomp aangedreven worden, gebruiken andere boilers om water op te warmen om de optimale temperatuur te bereiken om espresso te zetten. De kwaliteit van de boiler en warmte element, bepalen hoe snel de machine de juiste temperatuur bereikt. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een stabiele temperatuur na het opwarmen. Het is belangrijk te kijken naar welk metaal is gebruikt voor de boiler en de constructie van de verdeler. Over het algemeen zullen alle apparaten met een pomp de goede temperatuur bereiken binnen 5 minuten. Een zeer groot deel hiervan kan dit binnen slechts een of twee minuten, maar sommigen van de meer economische opties zullen het beter doen als je ze wat extra tijd geeft nadat het apparaat aangeeft dat hij klaar is.

beste espressomachine kopen voor thuis

Tegenwoordig hebben de meeste nieuwe espressoapparaten een ingebouwd stoommechanisme. Omdat stoom een hogere temperatuur nodig heeft dan voor het zetten van espresso vereist is, zit er bijna altijd enige tijd tussen het zetten van je kopje en het tappen van de melk. Sommige systemen zijn ontworpen om deze tijd te verminderen met een techniek om extra snel te verwarmen, maar er zijn ook modellen met twee boilers om deze tijd helemaal op te heffen. Natuurlijk heeft deze snelheid een prijs. Voor degenen die geregeld gasten hebben, zal het zeer relevant zijn hoe snel het apparaat wisselt tussen de twee aspecten van het maken van melkproducten.

Voor apparaten met maar één boiler, is er een enorm handige truc om de boiler van stoomtemperatuur af te koelen naar de temperatuur om koffie te zetten. Alles wat je moet doen is een kopje onder het stoompijpje te plaatsen en heet water te tappen. Hierdoor geeft het apparaat de laatste stoom uit en tegen de tijd dat er heet water uit de pijp komt, is het apparaat klaar om opnieuw een kopje espresso te zetten. Dit kan een wachttijd van 10 of 15 minuten verkorten tot slechts 30 seconden.

 

Wat is een aandrukplaat

De aandrukplaat is het gedeelte van het koffiezetapparaat dat verantwoordelijk is voor het persen van water door de gemalen koffie. De filterhouder zet zich hieraan vast (of blijft hieraan vastzitten bij volledig automatische modellen) en hier vandaan wordt water door de gemalen koffie gedrukt.

Bij volledig automatische modellen, is dit hele gedeelte ingebouwd in het apparaat en de maler zorgt dat de gemalen koffie meteen in de filterhouder terechtkomen. De machine drukt automatisch het maalsel aan en zet dan koffie. Na gebruik wordt de gemalen koffie in een aparte container geworpen, waar meestal een paar ladingen in passen, deze kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Deze modellen hebben vaak vele opties voor de instellingen zoals koffiesterkte en hoeveelheid. Bijna allemaal bieden ook de mogelijkheid om andere, al gemalen bonen te gebruiken (misschien voor gasten die cafeïnevrije koffie drinken).

Bij halfautomatische of handmatige modellen, wordt het filterbakje gevuld door de gebruiker. Er bestaan hulpmiddelen die ontworpen zijn om te helpen bij het aandrukken. Als je de goede maat hebt, werken deze redelijk goed. Commercieel gebruikte espresso apparaten gebruiken over het algemeen filterhouders van 58 mm en deze maat is ook beschikbaar voor sommige thuismodellen, maar er zijn er meer te vinden van rond de 52 mm. Veel halfautomatische machines maken ook gebruik van ‘drukbakjes’. Dit type beperkt enigszins de mogelijkheid om espresso met een specifieke smaak te maken, omdat het de fijnheid van de gemalen koffie en aandrukprecisie beïnvloed. Maar het maakt het voor de minder ervaren gebruiker ook makkelijker om consistente resultaten te behalen. Als je liever traditionele filterbakjes gebruikt: deze zijn overal verkrijgbaar.

Het mechanisme van de aandrukplaat is het aspect van elk apparaat dat de kwaliteit van de koffie bepaalt. De betere kunnen meer olie uit de bonen halen, wat resulteert in meer crema en een voller aroma.

Bekijk onze TOP 10

 

Alternatieve Opties

koffiepads espresso apparatenIn deze snelle maatschappij beschouwt iedereen gemak als een van de belangrijkste prioriteiten voor items die elke dag gebruikt worden. Daarom hebben koffiemakers twee slimme manieren gevonden om voorverpakte, gemakkelijk te gebruiken espresso aan de man te brengen. Beide geven fatsoenlijke, maar geen spectaculaire resultaten en geen ervan geven echte espresso met crema.

Easy Serve Espresso of afgekort als E.S.E. zijn pads die koffie bevatten voor een portie en automatische espresso apparaten hebben vaak een extra filterhouder speciaal voor de pads. Zoals gezegd zetten ze gewoonlijk een kopje koffie per keer en het grootste voordeel is dat ze allemaal de gebruikte gemalen koffie vasthouden in de pad, waardoor schoonmaken een eitje is.

beste espresso machine met cupsMeer recentelijk hebben apparaten die gebruik maken van capsules zelf een momentum bereikt. Je moet nog steeds capsules van de fabrikant kopen, maar de resultaten zijn extreem consistent en vaak zelfs aan te passen. Momenteel zijn er slechts twee prominente merken die capsule-apparaten maken, illy en Nespresso.  Het is typisch voor koffiecupmachines dat ze geen opties hebben om gemalen koffie te zetten en ze zijn dus 1-dimensionaal. De gebruikelijke klacht die gebruikers hebben over het capsulesysteem is dat het moeilijk is de capsules te recyclen (of her te gebruiken) en de gemalen koffie te composteren. Maar ze zijn ideaal voor de zeer drukke koffiedrinkers en mensen die net beginnen en zoeken naar gemak en meer kwaliteit dan pads.

 

Is je espresso apparaat gemakkelijk te gebruiken?

Elk apparaat dat je regelmatig gebruikt, zou gemakkelijk te gebruiken moeten zijn en omdat dit niet altijd zo is, strijden bedrijven in deze industrie om zoveel mogelijk gemak te bieden. Dat gezegd hebbende, het is nog altijd erg belangrijk om alle informatie te lezen die bij je machine geleverd wordt. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Soms is de bediening uitermate intuïtief, maar handleidingen geven belangrijke tips of unieke onderhoudsinformatie.

Volautomatische machines hebben een variërend aantal knopjes of draaiknoppen om instellingen aan te passen. Sommigen hebben indicatielampjes, terwijl anderen schermpjes hebben waarop informatie wordt getoond. Bij sommigen kan je er aan de voorkant water in doen om dingen te vergemakkelijken en anderen hebben allerlei indicators voor als containers gevuld of verwisseld moeten worden. Koffie kan een rommel veroorzaken, dus veel extra’s van espressomachines hebben te maken met het verwijderen van gemalen koffie of andere onderhoudstaken. Dit is vaak de bepalende factor voor gebruikers bij het kiezen tussen apparaten met ongeveer dezelfde prijs.

Bekijk onze TOP 10

 

Kenmerken & Accessoires

Fabrikanten van espressomachines ontwikkelen constant nieuwe extra’s om hun producten te onderscheiden van die van de concurrent. Terwijl sommige heel gewoon zijn voor nieuwe merken, zijn anderen tamelijk exclusief. Hier zullen we een aantal kenmerken weergeven die al dan niet het omslagpunt voor je beslissing kunnen zijn.

 • Stoompijp

espresso machine kopen stoompijpMet stoompijpjes kun je stoom en melk opschuimen voor drankjes en ze zijn dus essentieel voor degenen die cappuccino’s of lattes prefereren. Dit is de meest gebruikelijke toevoeging die je kunt vinden op espresso-koffiemachines. In feite hebben bijna alle automatische modellen die tegenwoordig geproduceerd worden, een of andere versie. De kwaliteit varieert, meestal is dit afhankelijk van de prijs. Ze kunnen ook functioneren als afgiftepunt voor heet water.

Om effectief een stoompijp te gebruiken, is een bepaalde techniek vereist. We stellen voor om verschillende strategieën voor het opschuimen te bestuderen en uit te proberen als je een beginner bent. Vaak raken nieuwe espressozetters gefrustreerd door hun opschuimer omdat ze niet goed weten hoe ze hem moeten gebruiken. Maar oefening baart kunst.

 • Kopjeswarmer

espressoapparaat kopen kopjeswarmerSommige modellen hebben aan de bovenkant een oppervlak dat kopjes voor je opwarmt. Onze ervaring is dat het veel van deze niet lukt om je kopje echt warm te houden, maar het gaat wel goed als je kopje al warm is. Veel van deze gebruiken passieve warmte, ze gebruiken alleen de extra warmte die gegenereerd is door de boiler. Sommige versies hebben echter aangewezen warmte elementen hiervoor en deze verwarmen echt. Wees hier voorzichtig mee, ze kunnen erg heet worden en zijn daarom niet geschikt voor families met avontuurlijke jongere leden.

 • Waterfilter

Koffiezetapparaten zijn tamelijk complexe dingen, waarvoor verschillende graden van onderhoud nodig is, dit is onder andere afhankelijk van de zorg die de eigenaar er voor draagt. Eén belangrijk advies voor alle eigenaren van een espressomachine, zeker de duurdere versies, is ervoor te zorgen dat je water gefilterd is voordat het door de machine loopt. Sommige bevatten al een filtersysteem. Maar voor de apparaten die dit niet hebben, zijn er verschillende soorten beschikbaar. Je moet alleen uitzoeken welke op je machine past.

Waterfilters zijn een erg belangrijk deel van espressosystemen om twee redenen. De eerste en belangrijkste is dat hard water de binnenkant van je espresso apparaat zal vernielen. Kalk wordt afgezet aan de binnenkant van de boiler en gaat voorkomen dat deze de benodigde temperatuur bereikt. Ja, er zijn oplossingen om te ontkalken en sommige apparaten hebben hier programma’s voor, maar het kan een enorm gedoe zijn. Iedereen zal inzien dat voorkomen beter dan genezen is. De tweede reden dat deze accessoire belangrijk is, is meer voor de hand liggend. De beste koffie komt simpelweg van het schoonste water.

 • Koffiemolen

espresso machine kopen koffiemolenZoals al gezegd werd, is het maalsel van de bonen erg belangrijk voor de smaken en aroma’s die in je kopje terecht komen. Velen beweren dat je een koffiemolen moet hebben die beter is dan je espresso apparaat. Het beste soort molen voor serieus koffiezetten, is een conische molen en deze zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties. Onthoud dat boon-tot-kopje modellen deze al hebben en het is het meest belangrijke onderdeel waar je een goede kwaliteit van moet krijgen. Sommige volledig automatische modellen die ontworpen zijn om compact te zijn, hebben vaak kleine ruimtes waar de bonen in gaan en het is nooit goed voor een molen om zonder bonen te zitten, dus wees er zeker van dat je tijdens gebruik de bonen niet op raken.

De fijnheid van het maalsel is bijna altijd aan te passen en dit is gemakkelijk om te doen. Molens van metaal zorgen er vaak voor dat je bonen een beetje aangebrand smaken. Keramiek is een goed voorbeeld van een materiaal dat de smaak van je espresso minder beïnvloedt.

 • ‘Lange’ koffie/Americano

espressomachine sfeerTerwijl onze drang naar koffie gestaag toeneemt, neemt de behoefte aan grotere kopjes vaak ook toe. ‘Lange’ koffies zijn veel groter dan een espresso, maar worden gemaakt zonder melk. Manuele apparaten kunnen dit niet altijd even goed en het is waarschijnlijk dat je een duurdere nodig hebt om de moeite waard te zijn. Een paar volledig automatische apparaten kunnen dit wel voor je doen met een druk op de knop. Sommige van deze produceren echter verschrikkelijke koffie omdat ze alleen extra water door dezelfde gemalen koffie laten lopen, maar anderen hebben meer unieke benaderingen. Als je iemand bent die ’s morgens het liefst een ‘Americano’ heeft, dan kun je het beste kijken naar modellen met deze optie.

Bekijk onze TOP 10

 

Dingen om te overwegen voordat je een espressoapparaat koopt

 • siemens espresso-machine kopenHoe ga je het espresso apparaat gebruiken? Is het voor commercieël gebruik of eerder thuisgebruik?
 • Afhankelijk van je behoefte moet je een machine overwegen die bij je dagelijkse behoeften en capaciteit past
 • Hou je aan je voorafbepaalde budget
 • Doe uitgebreid onderzoek voordat je een machine gaat kiezen en lees een aantal reviews
 • Voor kantoorgebruik kan je het beste een Italiaanse espressomachine kiezen, aangezien deze synoniem staan voor kwaliteit
 • Als je een hoog budget beschikbaar hebt, dan kan je ook voor een inbouw koffiemachine kiezen
 • Controleer wat het geluidsniveau is wanneer je de machine gebruikt

 

Tips voordat je een espresso machine kiezen gaat

goed espresso apparaat kiezenOm de beste machine online of in een lokale winkel te kopen, moet je altijd een geïnformeerde beslissing maken. Vandaag de dag wordt de markt overspoeld door machines waardoor het een grote uitdaging is om de juiste machine te kiezen. Hier zijn een aantal handige tips die je zullen helpen.

 1. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de functie en features van een goede espresso machine. Een wijze consument zal kijken wat de attributen van de machine zijn en wat de technische specificaties zijn waar naar gekeken moet worden.
 2. Lees online over de beschikbare merken op de markt, zoals de Saeco espressomachine of de Siemens machine.
 3. Doe een vergelijkbare analyse van de geselecteerde machine merken op het gebied van features, prijs, kwaliteit van de koffie en de garantie die gegeven wordt door het bedrijf.
 4. Neem een kijkje naar recensies van gebruikers en lees reviews op onze website om informatie te krijgen van personen die de machine al gebruikt hebben.
 5. Koop bij winkels die je service en ondersteuning bieden bij het gebruik van het espresso apparaat. Dit is vooral belangrijk als je een volautomaat gaat kiezen. Zonder kennis vooraf, is het namelijk vrij lastig om deze in het begin te gebruiken.
 6. Als je een pistonmachine (handmatig model) gaat kopen, probeer dan een machine te kopen die met weinig druk al wonderen verricht, anders zal de kwaliteit van de koffie niet zijn wat je verwacht.
 7. Halfautomatische machines bieden een meer fijn gebrouwen koffie, aangezien ze een betere waterdruk bieden.  De koffie smaakt een stuk beter dan degene die je handmatig maakt.
 8. Er zijn ook de volledig automatische functies, welke min of meer hetzelfde zijn als de halfautomaat, maar met meer controle op het gebied van water dat naar de koffiebonen gaat. Koop het toestel die maximale druk features biedt om het beste drankje te krijgen.
 9. Als je extra budget beschikbaar hebt, dan zou je een volautomatische machine moeten kopen. Deze hebben meer features, zoals een ingebouwde koffiemolen en melkopschuimer. Met deze machine is het mogelijk om een verrukkelijke macchiato, latte en cappuccino te maken met 1 druk op de knop.
 10. Op een meer specifiek niveau moet je kijken naar machines die je de mogelijkheid geven om de bonen te vermalen tot een grovere of fijnere vermaling, zodat je een meer verfijnde smaak kan krijgen.
 11. Ook moet je kijken naar de mogelijkheid om de watertank los te maken, waardoor het makkelijker is om deze te vullen afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wilt zetten.
 12. Grootte? Is de machine compact, strak en makkelijk in elke hoek te plaatsen. Dit is belangrijker voor thuis of kleine kantoor gebruikers. Heb je meer ruimte dan kan je uiteraard kijken naar grotere modellen

Bekijk onze TOP 10

 

Mogelijke problemen die je tegen kan komen

beste espresso apparaat kopenEspressomachines zijn een must voor koffieliefhebbers. Maar sommige machines kunnen ook voor een slechte ervaring zorgen. Laten we eens een kijkje nemen naar de problemen die gebruiker tegenkomen tijdens het gebruik van hun espresso machine.

 • Er zijn sommige modellen die technisch complex zijn, waardoor het lastig wordt voor de eigenaren om ze te gebruiken en onderhouden.
 • Dan zijn er nog machines die een hoop lawaai maken tijdens het brouwen van de koffie, wat mogelijk vervelend kan zijn voor personen die in een rustige omgeving willen werken.
 • In sommige gevallen maakt de machine aan het einde een hoop schuim aan. Wat dan in je kopje terechtkomt en je koffie verpest. Als dit gebeurt moet je dit direct schoonmaken, waar je mogelijk geen tijd voor hebt.
 • Niet alle machines kunnen een heet kopje koffie produceren. Waardoor de meeste gebruikers niet zullen genieten van hun koffie. Let hier goed op.
 • Het ergste is een lekkende machine hebben, die mogelijk niet zo duurzaam is als dat beweert wordt in de advertenties.
 • Als je niet goed weet hoe je gebruik moet maken van een espresso apparaat. Dan kan je brandwonden of andere verwondingen oplopen. Laat je goed informeren in het gebruik van de machine. Dit kan in de winkel, maar evengoed online via sociale media of door beschikbare handleidingen te lezen.

 

Onderhoud kan de levensduur van je espresso apparaat vergroten

espressoapparaat schoonmakenEen espressomachine kopen kan een grote investering zijn als je op zoek bent naar de beste kwaliteit of vele extra’s. Daarom is er goed voor zorgen erg belangrijk als je zeker wilt zijn dat hij elke cent waard was. Veel van de automatische modellen kunnen zichzelf op enige wijze schoonmaken of ontkalken en deze functies kunnen maanden of zelfs jaren toevoegen aan het leven van je apparaat. Als je handmatig schoonmaakt, is het belangrijk om te weten welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken voor jouw apparaat, omdat sommigen de binnenkant aan kunnen tasten als het metaal net niet tegen dit middel kon.

Zelfs voordat je besluit te beginnen met de volledige schoonmaak, zijn er bepaalde taken die je elke keer dat je het apparaat gebruikt, uit moet voeren. Je moet bijvoorbeeld altijd water door het apparaat laten lopen nadat je koffie hebt gezet om een ophoping te voorkompen. Je moet ook altijd de opschuimpijpjes meteen na gebruik schoonmaken omdat opgedroogde melk uiteindelijk ten koste gaat van de warmte.

Er zijn veel routinetaken die je uit moet voeren om je apparaat te gebruiken, zoals het vullen van de waterreservoirs of het legen van lekbakjes. Als je je hier minder druk om wilt maken, kun je capaciteiten van de verschillende apparaten vergelijken. Maar over het algemeen zal je moeten accepteren dat je voor je machine moet zorgen en je focussen op de kwaliteit van de koffie.

Als je het espresso apparaat regelmatig gebruikt, gaat hij onvermijdelijk een probleem krijgen, hoe goed de kwaliteit ook is. Bekijk daarom goed de informatie over de garantie voordat je een aankoop doet. Uiteindelijk verloopt de garantie echter. Op dat moment is het erg belangrijk dat jouw model onderdelen heeft die gemakkelijk te vinden zijn. Zoek dus bij je aankoop naar wat volwassenere modellen zodat je zeker weet dat vervangende onderdelen te verkrijgen zijn. Er zijn modellen die al meer dan tien jaar goed verkocht worden. Verschillende bedrijven hebben een ander beleid wat betreft het maken van onderdelen voor modellen die uit de handel genomen zijn, dus dat is nog een punt om te onderzoeken.

 

Hoe je espresso apparaat onderhouden?

Als je elke keer wilt genieten van je latte of cappuccino, dan raden we aan om de espressomachine regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Volg de volgende eenvoudige stappen op, om ervoor te zorgen dat je machine uitstekend blijft functioneren:

 • Maak er een gewoonte van om de machine voor en na gebruik schoon te maken
 • Was de watertank goed, zodat je geen ziektes oploopt of dat oud water je koffie verpest
 • Vul de koffie aan op basis van je behoeften
 • Koop een borsteltje om vuil en koffiedik te verwijderen op moeilijk te bereiken plaatsen.
 • Was de onderdelen met speciaal afwasmiddel dat speciaal bedoeld is voor koffiemachines
 • Experts raden gebruik van water en azijn aan om de binnenkant van de machine schoon te maken
 • Het brouw kopstuk moet elke dag schoongemaakt worden in verband met hygiëne
 • Lees de handleiding zorgvuldig door voordat je begint met schoonmaken
 • Gebruik geen water in gebieden waar dat niet geadviseerd wordt, aangezien dit mogelijk het functioneren van de machine kan verstoren
 • Plaats de machine op een plek waar de minimum- of maximumtemperatuur de aangegeven temperaturen niet overschrijdt.

Bekijk onze TOP 10

 

De best geteste espressomachines van 2018

DeLonghi Caffe Corso ESAM2800

DeLonghi ESAM3200

 • Voorgemalen koffie (smaaktest): 5 van 5 sterren
 • Koffie gezet met koffiebonen (smaaktest): 5 van 5 sterren
 • Snelheid van het bereiden van een espresso: 3 van 5 sterren
 • Gebruiksgemak: 4 van 5 sterren
 • Afmetingen (cm): 36 x 29 x 40
 • Inhoud waterreservoir (liter): 1,8
 • Melk opschuimen: Handmatig (stoompijp)

De ESAM3200 zet uitstekende koffie met één druk op de knop. Hij is al een paar jaar op de markt, maar is nog steeds de absoluut beste espressomachine die we getest hebben. Hij is ook veel goedkoper dan sommige van zijn concurrenten, het design daarentegen is wel niet zo stijlvol.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

DeLonghi ECAM Eletta Plus 44620DeLonghi ECAM Eletta Plus 44.660.S

 • Voorgemalen koffie (smaaktest): 4 van 5 sterren
 • Koffie gezet met koffiebonen (smaaktest): 5 van 5 sterren
 • Snelheid van het bereiden van een espresso: 2 van 5 sterren
 • Gebruiksgemak: 4 van 5 sterren
 • Afmetingen (cm): 37 x 26 x 47
 • Inhoud waterreservoir (liter): 2,1
 • Melk opschuimen: Handmatig (stoompijp)

De Eletta Plus 44.660.S zet een goede koffie, ongeacht of je nu besluit om dit met vers gemalen bonen of voorgemalen koffie te doen. Hij schuimt ook snel melk op, dus espresso, cappuccino en flat white fans zullen ongetwijfeld blij zijn met dit apparaat.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Gaggia Brera

Gaggia Brera

 • Voorgemalen koffie (smaaktest): 5 van 5 sterren
 • Koffie gezet met koffiebonen (smaaktest): 3 van 5 sterren
 • Snelheid van het bereiden van een espresso: 5 van 5 sterren
 • Gebruiksgemak: 4 van 5 sterren
 • Afmetingen (cm): 32 x 26 x 46
 • Inhoud waterreservoir (liter): 1,2
 • Melk opschuimen: Handmatig (stoompijp)

Deze Gaggia zet een goede espresso wanneer je koffiebonen gebruikt en een uitstekende kop als je voorgemalen koffie gebruikt. Hij stoomt ook snel melk voor cappuccino’s, wat je een geweldige schuim geeft dat erg goed met de espresso samengaat.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Krups Espresseria EA9010

Krups Evidence EA891 C

 • Voorgemalen (smaaktest): 3 van 5 sterren
 • Koffie gezet met koffiebonen (smaaktest): 5 van 5 sterren
 • Snelheid van het bereiden van een espresso: 2 van 5 sterren
 • Gebruiksgemak: 4 van 5 sterren
 • Afmetingen (cm): 39 x 41 x 30
 • Inhoud waterreservoir (liter): 2,3
 • Melk opschuimen: Handmatig (stoompijp)

Deze hoogwaardige Krups machine zet lekkere cappuccino’s en espresso’s en heeft handige extra’s, zoals een zelfreinigende stoompijp voor moeiteloos melk opschuimen. Onze expert omschreef de koffie als “heet en intens met een goede gouden crema” en de cappuccino’s zijn goed uitgebalanceerd.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Krups Evidence EA891 CDeLonghi Dinamica ECAM350.75.SB

 • Voorgemalen koffie (smaaktest): 4 van 5 sterren
 • Koffie gezet met koffiebonen (smaaktest): 3 van 5 sterren
 • Snelheid van het bereiden van een espresso: 3 van 5 sterren
 • Gebruiksgemak: 4 van 5 sterren
 • Afmetingen (cm): 35 x 43 x 24
 • Inhoud waterreservoir (liter): 1,8
 • Melk opschuimen: Automatisch (verse melk)

Deze machine is stiller dan de anderen, zelfs bij het malen van bonen, en maakt een heerlijke schuimende cappuccino. De automatische melkopschuimer reinigt zichzelf en zorgt voor een erg eenvoudige bereidingservaring. Zoals veel espresso machines die we hebben getest, maakt hij betere koffie als je voorgemalen koffie gebruikt.

Vergelijk prijzen nu bij:

Onze TOP 10

 

Tot slot…

We hopen dat je na het lezen van deze handleiding het beste espressomachine kopen gaat. Laat het hieronder weten als je nog commentaar of vragen hebt en we doen ons best om je te beantwoorden.

 

Bekijk ook