Beste pistonmachine kopen van 2023?

De aankoop van een pistonmachine (ook wel halfautomaat espressomachine) is een persoonlijke keuze. Hoewel je wél zeker weet dat je thuis wilt kunnen genieten van een goede kop koffie, twijfel je over welke machine voor jou het best is. Kies je voor een automatische pistonmachine, wil je een apparaat met een retro design of ga je liever af op “de beste koop”? Deze schat aan informatie maakt jouw keuze niet makkelijker.

Gelukkig kun je aan de hand van deze top 10 én koopgids voor pistonmachines makkelijker bepalen welk koffiezetapparaat het best bij je past. Wat voor jou belangrijk is, welke functies het piston apparaat moet hebben of welke juist niet. We beginnen met een overzichtelijke lijst van pistonmachines, elk in hun eigen specifieke categorie.

 

Best getest: Solis Grind & Infuse Pro 115

Best getest: Solis Grind & Infuse Pro 115

Deze middenklasse pistonmachine is voorzien van een geïntegreerde koffiemolen en als best getest. Elk kopje koffie wordt dus vers gezet. De molen heeft maar liefst 18 verschillende standen waarmee je zelf de sterkte van de koffie kunt bepalen. De Solis Grind & Infuse Pro 115 is voorzien van een temperatuurstabiliteit en een groot waterreservoir van 2 liter. Deze complete pistonmachine heeft een stoompijpje voor het maken van cappuccino én een heetwaterfunctie. Dit apparaat is geschikt voor het zetten van 1 of 2 koppen koffie tegelijk. Daarnaast heeft het een ingebouwde stamper en wordt het geleverd met diverse extra’s zoals een melkkannetje, een doseer instrument en diverse reinigingstools.

Vergelijk prijzen bij:

 

Beste koop: De longhi Dedica

Beste koop: De longhi Dedica

De’Longhi Dedica komt uit de test als beste koop op het gebied van pistonmachines. Deze middenklasser van De Longhi is compact van formaat en kan eenvoudig op het aanrecht geplaatst worden. De pistonmachine is geschikt voor het zetten van 1 of 2 espresso’s. Dit apparaat heeft tevens een dubbele lekbak zodat vrijwel elk formaat kopje eenvoudig onder de filter kan worden geplaatst. Deze halfautomaat espressomachine van De Longhi kan tevens gebruikt worden voor pads. De machine is uitgerust met een stoompijp en een heetwaterfunctie voor het opschuimen van melk of thee zetten.  Het stoompijpje van deze De Longhi is makkelijk te bedienen. Bovenop de machine bevindt zich een handige warmhoudplaat zodat jouw kop koffie niet zo snel afkoelt. De De longhi Dedica heeft geen ingebouwde koffiemolen. Deze kun je eenvoudig als accessoire aanschaffen. (Lees hier onze uitgebreide Delonghi dedica review)

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Mooiste design pistonmachine: Smeg ECF01

Smeg ECF01 pistonmachineDeze pistonmachine combineert een strak Italiaans design met innovatieve technologie. Het exclusieve design is een aanwinst in elke keuken. Dit apparaat werkt zowel op vers gemalen koffiebonen als op pads. Met deze SMEG pistonmachine kun je twee koppen koffie tegelijk zetten. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1 liter en is afneembaar. Bovenop deze trendy machine is een warmhoudplaatje bevestigd die de kopjes perfect warm houdt. Zelfs de watertemperatuur is instelbaar. Deze pistonmachine heeft een indicator die aangeeft wanneer je de machine moet ontkalken. Met het stoompijpje maak je lekkere stevige melkschuim voor een latte macchiato of cappuccino. (lees hier onze uitgebreide SMEG ECF01 review)

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beste retro piston koffiemachine: De Longhi Icona Vintage ECOV311

Beste retro piston koffiemachine: De Longhi Icona Vintage ECOV311De Icona Vintage ECOV311 van De longhi is als best getest als het gaat om retro pistonmachines. Deze halfautomaat espresso-machine uit de basisklasse heeft een vintage uiterlijk en zet heerlijke koffie. Je hebt daarbij de keuze uit 1 of 2 koppen. Deze machine van De Longhi heeft een handige warmhoudplaat, een heetwaterfunctie en een stoompijp voor het opschuimen van melk. Het retro design van deze De Longhi piston koffiemachine wordt ondersteund door de rvs behuizing. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,4 liter. Gebruikers eren de De Longhi Icona Vintage ECOV311 niet alleen om zijn retro uiterlijk, maar ook om de goede kwaliteit koffie die het apparaat zet. (lees hier onze uitgebreide DeLonghi Icona Vintage ECOV311 review)

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beste automatische pistonmachine: Sage the Oracle Touch Stainless Steel

Sage the Oracle Touch Stainless Steel

Als beste automatisch pistonmachine komt de Sage the Oracle Touch Stainless Steel het best uit de test. Met deze fantastische machine voelt iedereen zich een echte barista. Deze pistonmachine heeft een overzichtelijk touchscreen met een keuzemenu. Je kiest eenvoudig de koffie waar je zin in hebt. Dat kan door de melkopschuimer en het  stoompijpje een lekkere latte of cappuccino zijn, maar natuurlijk ook een krachtige espresso. Deze automatische piston koffiemachine heeft een dubbele boiler en een geïntegreerde temperatuurregelaar. De Sage the Oracle Touch Stainless Steel heeft tevens een ingebouwde koffiemolen die regelbaar is qua maalstand. De koffie wordt direct in de filter geplaatst en met de juiste druk aangestampt. Met dit apparaat zet je 1 of 2 koppen koffie tegelijk.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beste luxe pistonmachine voor de hobby barista: ECM Mechanika V Slim

ECM Mechanika V Slim

In deze categorie staat de ECM Mechanika V Slim met stip bovenaan. Dit is dé machine voor hobby barista’s. Deze koning onder de espresso apparaten heeft een prachtig rvs design en is daarnaast heel gemakkelijk te bedienen. Met deze luxe pistonmachine maak je een sterke espresso, een zoete cappuccino of een romige latte macchiato. Dit apparaat heeft een warmtewisselaar. Je kunt dus gelijktijdig koffiezetten en melk opschuimen. Opschuimen doe je met het stoompijpje. Warm water tappen via een aparte tap. Deze semi-professionele machine heeft tevens een drukmeter. Het aantal bar bepaal je dus zelf. De instelling kun je bijhouden op de geïntegreerde manometer van de luxe pistonmachine. Deze luxe espresso machine piston voor de hobby barista is tevens makkelijk in onderhoud. Kalkafzetting krijgt weinig kans omdat de leidingen van het apparaat van koper zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beste duurzame piston machine: Quick Mill 3035 RVS

Quick Mill 3035 RVS piston koffiemachine

In deze categorie is de Quick Mill 3035 RVS als best getest. Deze stevige piston koffiemachine heeft een binnenzijde van brons. Dit verlengt de levensduur van het apparaat en vereenvoudigd eveneens het onderhoud en ontkalkingsproces. Deze duurzame pistonmachine heeft een ingebouwde koffiemolen met diverse maalgraden en een nanometer voor het bijhouden van de druk. Met het stoompijpje kun je een lekkere dikke schuimlaag fabriceren en een echte delicatesse van de koffie maken. Het opschuimen van melk wordt op deze manier makkelijk gemaakt. Het waterreservoir is met 1,8 liter vrij ruim te noemen. Bij de volgende kop die je zet hoef je dus niet direct water bij te vullen. “Ruim” geldt ook voor de warmhoudplaat op de pistonmachine. Hier passen eenvoudig een aantal espresso kopjes op. Wanneer je de kopjes op de plaat plaatst, kun je altijd beschikken over voorverwarmde kopjes voor de koffie of latte macchiato.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Hoe testen we?

De pistonmachines (of halfautomaat espressomachines) in de bovenstaande lijst zijn allemaal getest op verschillende punten. Natuurlijk afhankelijk van de categorie waarin zij zich bevinden. In de categorie “best getest” hebben wij vooral gekeken naar het gebruiksgemak en de prijs-kwaliteitsverhouding van het piston apparaat. Dat geldt ook voor de machine in de categorie “beste koop”. Met deze espressomachine kan de thuisbarista rekenen op een makkelijk bedienbare machine voor een aantrekkelijke prijs. We hebben ook getest op machines met het “mooiste design” en de beste “retro pistonmachine”. Deze machines zijn tevens een prachtige eyecatcher binnen het interieur.

Ons onderzoek heeft zich tevens gericht op het comfort van “de beste automatische piston machine”. De volgende winnaar in de categorie “beste luxe pistonmachine voor de hobby barista” omvat een professioneel apparaat voor wanneer je een échte koffieliefhebber bent. De machine is getest op functionaliteit, gebruiksgemak en features. Ook duurzaamheid heeft een grote rol gespeelt bij het testen van de verschillende koffiemachines. Wij hebben dus ook een categorie “beste duurzame pistonmachines” kunnen benoemen.

Ons onderzoek

Waarom ons onderzoek betrouwbaar is

Ons onderzoek is betrouwbaar omdat wij aandacht besteden aan vrijwel alle belangrijke factoren. Niet alleen voor onszelf, maar zeker ook met het oog op de gebruiker en de koffie die je ermee kunt zetten. Wij onderzoeken niet alleen de functies, opties en mogelijkheden van de pistonmachines, maar verdiepen ons ook in de reviews & recensies van echte gebruikers. Zo kunnen wij je altijd voorzien van een onafhankelijk advies wat jouw keuze makkelijker maakt.

Voor wie is dit onderzoek interessant?

Ons onderzoek is een waardevolle hulp voor mensen die zich aan het oriënteren zijn op de aankoop van hun eerste of misschien wel tweede pistonmachine. Door de overvloed aan informatie is het vaak moeilijk om de juiste keuze te kunnen maken. Onze testen staan vooral in het teken van gebruiksgemak, de kwaliteit van de koffie die het apparaat zet en de mogelijke opties die het biedt. Want wat voor jou belangrijk is, is voor de andere misschien een overbodige feature.

Waar moet een goede pistonmachine volgens ons aan voldoen?

Op basis van heel veel verschillende gebruikersreviews én onze eigen ervaringen, weten we exact waar een goede piston koffiemachine aan moet kunnen voldoen. Om dit te kunnen bepalen hebben we een zorgvuldige afweging gemaakt uit de behoefte van de consument. Om te kunnen spreken van een fijn en kwalitatief apparaat moet de pistonmachine volgens de testresultaten en het onderzoek aan de volgende voorwaarden kunnen voldoen:

 • mogelijkheid om 1 of 2 koppen koffie te zetten
 • een koffiemolen met diverse maalstanden
 • voldoende waterdruk
 • een ingebouwde of losse stamper voor het aandrukken van de koffie
 • een ruime waterreservoir
 • een stoompijp of melkopschuimfunctie
 • warmhoudplaat voor espresso kopjes

Hoe is de score tot stand gekomen?

De eisen die worden gesteld aan een goede pistonmachine zijn natuurlijk voor iedereen anders. De bovenstaande randvoorwaarden zijn dan ook gebaseerd op de resultaten van ons onderzoek. Hetzij op basis door het grondig doornemen van gebruikersreviews op sites zoals Bol.com, Coolblue, Media markt, … of door eigen ervaringen van experten binnen ons kringen. De bovenstaande eigenschappen werden daarbij het vaakst genoemd.

Wat moet je in de gaten houden?

Na het lezen van deze test en koopgids voor pistonmachines en halfautomaat espressomachines kun je ongetwijfeld makkelijker beslissen wanneer je een keuze moet maken. Toch is het belangrijk om ook zelf onderzoek te doen als je een aankoop gaat doen. Stem dit onderzoek ook vooral af op jouw persoonlijke behoefte en de koffie die je graag drinkt. Dingen die je in de gaten moet houden tijdens de aankoop van jouw ideale pistonmachine zijn:

 • heeft de pistonmachine een ingebouwde koffiemolen of moet je deze er los bijkopen?
 • heeft de machine een waterreservoir dat groot genoeg is en hoe is de druk?
 • controleer of het melkkannetje en de stamper tot de bijgeleverde accessoires behoren
 • controleer voor welke soorten koffie het piston apparaat geschikt is. (voorgemalen, pads of vers gemalen koffie van koffiebonen)
 • heeft de machine een warmwatervoorziening of kun je alleen het stoompijpje gebruiken voor het opschuimen van melk voor een latte macchiato?

Nadat je deze koopgids goed in je op hebt geslagen, zijn wij er zeker van dat je een goede keuze maakt als het aankomt op de aankoop van een pistonmachine die helemaal aan jouw wensen voldoet. Wij wensen je in ieder geval alvast heel veel plezier met je nieuwe aanwinst.


 

 

Koopgids

De smaak van een goede kop koffie is belangrijk. Zeker als koffieliefhebber of wannabee barista natuurlijk. Als je ook thuis wilt kunnen genieten van een heerlijke espresso, dan heb je daar de juiste koffiemachine voor nodig. Goede koffie vereist een pistonmachine van hoge kwaliteit. Het aanschaffen van een dergelijk apparaat doe je niet zomaar. Zeker niet als je weet dat pistonmachines veel verschillende opties en mogelijkheden hebben.

Je wilt uiteraard wel kiezen voor een espresso apparaat dat tegemoet komt aan jouw behoeftes en wensen. Misschien heb jij je al een beetje verdiept in de verschillen tussen de piston machines. Hoewel het vergaren van informatie je helpt om een goede keuze te kunnen maken, blijkt dat in de praktijk nog niet altijd mee te vallen. Want welke functies zijn voor jou belangrijk?

Kies je voor een halfautomaat espressomachine met ingebouwde filter, moet de piston machine geschikt zijn voor espresso pads, wat vind jij belangrijk qua druk en welk budget heb je beschikbaar?  Aan de hand van deze koopgids kies je eenvoudig de machine die tegemoet komt aan jouw espresso wensen. Wij lichten de mogelijke opties van een pistonmachine verder voor je uit. Zo kun je zelf bepalen wat wel of juist niét belangrijk voor je is en kun je altijd de  koffie zetten met de gewenste smaak wanneer je daar behoefte aan hebt.

 

Prijzen

Wanneer je op zoek gaat naar een espressomachine,  zul je zeer zeker merken dat deze apparaten behoorlijk uiteen lopen qua prijs. Elke prijsklasse kent zijn eigen kwaliteiten. Grofweg kunnen we ze indelen in 3 categorieën. Een standaardmodel, de middenklasser en de semi-professionele pistonmachines.

 

Standaard modellen

Een standaard apparaat wordt ook wel een instapmodel genoemd. Ze zijn heel geschikt om op een eenvoudige manier een lekkere espresso mee te kunnen zetten. Vaak is het wel zo dat je  geen uitgebreide keuze hebt in accessoires of mogelijkheden, wanneer je voor deze modellen kiest. Maar als je op zoek bent naar een goede machine waarmee je de koffie per  kop kunt zetten, dan is dit een prima keuze. De prijzen voor een simpele, meestal goedkope pistonmachine liggen gemiddeld tussen de € 80 en € 100.

 

Middenklassers

Wil je van iets meer luxe kunnen genieten en ben je op zoek naar een perfecte pistonmachine met wat meer opties, die je het leven gemakkelijker maken? Dan kun je het best kiezen voor een middenklasser. In deze klasse heb je volop keuze uit goede espressomachines voor één of zelfs twee koppen verse en sterke koffie. Bij deze modellen kun je vaak ook nog extra accessoires aanschaffen als je dat zou willen. Deze gewilde koffiemachines voorziet je van de smaak van koffie die je nodig hebt. Je schaft hem doorgaans aan voor een gemiddelde prijs van € 200 – € 300.

 

Semi-professioneel

Voel jij jezelf een echte barista en neem je alleen genoegen met het beste? Dan kun je het best een keuze maken uit één van de vele (semi)professionele pistonmachines op de markt. Deze apparaten bieden veel mogelijkheden en zijn zelfs helemaal zelf te regelen. Zo drink je altijd de koffie die is afgestemd op jouw smaak. Dit soort halfautomaat espressomachines hebben als vanzelfsprekend een ander prijskaartje als de bovengenoemde twee apparaten. Houd rekening met een aanschafprijs die gemiddeld bij € 500 begint. De prijs kan oplopen tot wel duizend euro of zelfs meer, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen natuurlijk.

 

Filters

De filter is natuurlijk een belangrijk accessoire voor een piston apparaat. Afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat, kun je hiermee 1 of 2 kopjes espresso zetten. Naast de gewone filters die we kennen, kunnen dergelijke machines ook geleverd worden met een filter welke geschikt is voor espresso pads. Je maakt dan geen gebruik van gemalen koffiebonen.

De pads bevatten de juiste hoeveelheid koffie voor de smaak van een milde, sterke of extra sterke kop espresso. Je plaatst ze eenvoudig in het bijbehorende filter waarna je met behulp van de druk direct kunt genieten van een vers gezette kop koffie. Als je voor deze optie wilt kiezen, dan is het belangrijk dat het apparaat hiervoor geschikt is. Deze pads voor de koffie kunnen namelijk niet in elke pistonmachine worden gebruikt.

 

Koffiemolens

Een goede kop espresso maak je natuurlijk van versgemalen koffiebonen. Daarvoor heb je natuurlijk wel een koffiemolen nodig. Deze molens kun je als los accessoire aankopen als je besluit om een pistonmachine te kopen zonder geïntegreerde koffiemolen. In veel gevallen is een standaard goedkope pistonmachine niet voorzien van een ingebouwde molen. Een koffiemolen is natuurlijk altijd wel los verkrijgbaar. Wil je geen gebruik maken van een koffiemolen maar thuis wel kunnen genieten van de koffie die je wenst? Dan kun je ook kant-en-klaar gemalen koffie gebruiken.

De pistonmachines in het hogere segment zijn vaak al wel voorzien van een ingebouwde koffiemolen met diverse functies. Het voordeel van een geïntegreerde molen is dat de koffiebonen per kop koffie vers worden gemalen. Verser dan dit kan dus bijna niet. De piston wordt vaak voorzien van een koffiemolen die goed bestand is tegen de hitte die vrijkomt tijdens het malen van de koffiebonen. De koffie mag natuurlijk niet te heet worden, anders kan jouw espresso een bittere afdronk krijgen. Dit komt de smaak van de koffie niet ten goede. Een geïntegreerde molen wordt dus veelal gemaakt van keramiek of metaal. Naast hittebestendig is dit materiaal ook slijtvast waardoor de molen extra lang meegaat.

Pistonmachines met een ingebouwde maalinrichting hebben daarnaast nog een aantal bruikbare functies. De manier waarop de espresso bonen gemalen worden kun je namelijk eenvoudig zelf instellen. Je bepaalt dus zelf hoe sterk je jouw gemalen koffie wilt drinken. Kies je voor een grovere maling, dan wordt jouw espresso minder sterk. Des te fijner de maling, des te geconcentreerder (en sterker) de koffie. Geïntegreerde koffiemolens kunnen tot wel 30 verschillende standen hebben. Natuurlijk zijn er ook uitvoeringen met een wat beperkte keuze qua maling. Als je jouw espresso graag op veel verschillende sterktes wilt drinken, dan is het verstandig om te kiezen voor een ingebouwde koffiemolen met de meeste maalstanden. Zo laat je dus niets aan het toeval over als het aankomt om de best mogelijke kop koffie te zetten.

 

Kalkindicator

Een goede ontkalking is belangrijk voor vrijwel elke koffiemachine. Of dat nu gaat om een espressomachine, een koffiepadmachine of een regulier koffiezetapparaat. Voor het maken van een goede kop koffie of espresso is water nodig. Water komt voor in verschillende hardheden. Dat betekent dat er verschillen zijn in de kwaliteit. Waar één regio kan beschikken over zacht water, moet een ander huishouden het doen met hard en kalkrijk water. Regelmatig ontkalken is dus noodzakelijk om het apparaat in goede conditie te kunnen houden. Daarnaast tast kalk de smaak van de meeste koffie’s en espresso’s behoorlijk aan.

 • Als je kiest voor een simpele goedkope pistonmachine binnen een lagere prijsklasse, dan is deze in de meeste gevallen niet uitgevoerd met een kalkindicator of een handig indicatielampje. Je moet dus zelf in de gaten houden wanneer je jouw apparaat moet reinigen. Normaal is 2-3 keer per jaar voldoende om het apparaat kalkvrij en goed werkend te kunnen houden. Woon je echter in een gebied met extra kalkhoudend water, dan doe je er goed aan om de piston- of espressomachine 4-5 keer per jaar te reinigen met een ontkalkingsmiddel dat bestemd is voor koffiemachines.
 • De meeste halfautomatische espressomachines die wat luxer zijn uitgevoerd hebben vaak wel een ingebouwde kalkindicator. Zodra er een indicatielampje begint te branden, is het tijd om de machine te reinigen. Het apparaat geeft zelf aan wanneer het ontkalkt moet worden. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je deze belangrijke reinigingsbeurt overslaat. Handig, want een apparaat dat defect is geraakt door toedoen van kalkafzetting, kan vaak niet binnen de garantie worden gerepareerd. Je draait dus zelf op voor de kosten als jouw pistonmachine door toedoen van kalk niet meer naar behoren werkt.
 • Als je kiest voor een professionele pistonmachine, dan hoef je in de meeste gevallen het ontkalkingsproces niet zelf uit te voeren. Deze apparaten werken vaak volautomatisch, wat betekent dat de machine zichzelf kan ontkalken. Je hoeft hiervoor alleen maar een daarvoor bestemd ontkalkingstablet toe te voegen aan het waterreservoir. De machine werkt vervolgens zelf het proces af.

 

Stoompijpje

Pistonmachines binnen vrijwel elke prijs en kwaliteitsklasse zijn voorzien van een handig stoompijpje. Hiermee kun je melk opschuimen voor een lekkere latte macchiato of een cappuccino. Daar heb je dus geen aparte melkopschuimer voor nodig. Deze pijpjes werken op stoom. Wil je ook warm water kunnen tappen of thee kunnen maken met het stoompijpje? Let dan bij de aanschaf goed op welke functie het stoompijpje heeft. Er bestaan pistonmachines die zowel stoom als warm water geven, maar er bestaan ook apparaten die je alleen van stoom voorzien om bijvoorbeeld melk op te kunnen schuimen.

 

======

Met de bovenstaande functies heb je een beter idee gekregen over de functies en mogelijkheden die jouw toekomstige espressomachine wel of juist niet moet hebben. Door je keuze te baseren op de bovenstaande mogelijkheden en opties, maak je veel eenvoudiger een keuze. Natuurlijk is dit persoonlijk en afhankelijk van de eisen die jij stelt aan een goede kop koffie. Wat voor een ander de beste pistonmachine is, hoeft voor jou natuurlijk niet zo te zijn.

======

 

Hoe de beste piston koffiemachine kiezen in 6 stappen?

Gelukkig zijn er nog een aantal manieren waardoor je altijd de juiste keuze maakt als je op zoek bent naar een piston koffiemachine. Bijvoorbeeld door jezelf de onderstaande vragen te stellen:

 1. wil je de sterkte van jouw koffie zelf kunnen regelen?
 2. wat mag een goede kop espresso volgens jou kosten?
 3. geef je de voorkeur aan kant-en klaar gemalen koffie of verse bonen?
 4. wil je één of twee koppen espresso per keer kunnen zetten?
 5. hoeveel tijd kun je vrijmaken voor het onderhoud zoals ontkalken?
 6. welke budget heb je beschikbaar voor de aanschaf van een pistonmachine?

 

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven je meer duidelijkheid over de koffiemachine die het best bij je past. Zo kun je dus in 6 makkelijke stappen de juiste piston koffiemachine kiezen. Om het nog makkelijker voor je te maken, hebben we de vragen wat verder voor je uitgediept:

 

+ STAP 1: Wil je de sterkte van jouw koffie zelf kunnen regelen?

Als je graag zelf de controle houdt over de sterkte van een kop gemalen koffie, dan is het goed om te kiezen voor een piston koffiemachine met een geïntegreerde koffiemolen. Deze molens hebben verschillende maalstanden. Je bepaalt dus zelf hoe grof of fijn je de bonen wilt malen. Grof gemalen koffiebonen geven doorgaans een wat mildere kop espresso.

Als je de verse koffiebonen voorziet van de meeste fijne maling die er is, dan wordt de koffie als vanzelfsprekend sterker. Dit kun je eventueel ook aflezen aan de drukmeter en heeft alles te maken met de druk. Piston koffiemachines die je zelf kunt instellen hebben vaak tussen de 5 en 30 verschillende maalstanden. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de prijsklasse waarin het apparaat zich bevindt.

 

+ STAP 2: Wat mag een goede kop espresso volgens jou kosten?

Thuis koffie zetten is natuurlijk voordeliger dan dat je dit door een barista in een koffietent laat doen. Toch komt de kwaliteit met het juiste apparaat overeen. De kosten per kop koffie variëren sterk. Zo kun je met een echte pistonmachine al een goede kop espresso maken voor slechts € 0,10. Koffie die afkomstig is van apparaten die met cups of pads werken zijn doorgaans een stuk duurder per kop. Deze prijzen variëren tussen de € 0,27 tot soms wel € 0,40 per kopje koffie.

 

Stap 3: Geef je de voorkeur aan voorgemalen koffie of verse bonen?

Met een pistonmachine heb je de mogelijkheid om een keuze te maken uit beiden. Als je liever geen verse bonen wilt gebruiken maar espresso wilt zetten van voorgemalen koffie, dan kun je kiezen voor een piston koffiemachine zonder koffiemolen. Als je de voorkeur geeft aan het gebruik van verse bonen die je zelf maalt, dan is een pistonmachine met een ingebouwde koffiemolen een prima optie. Elk kopje wordt dan vers gezet. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een instapmodel met een aparte koffiemolen.

 

Stap 4: Wil je één of twee koppen espresso per keer kunnen zetten?

Er bestaan piston- en halfautomatische espressomachines voor één of twee koppen koffie. Als je vaak alleen geniet van een kop verse espresso of latte macchiato, dan is een pistonmachine voor één kop wellicht een prima keuze. Deze modellen zijn vaak wat voordeliger dan dat je kiest voor een apparaat dat twee koppen tegelijk kan zetten. Deze machines vallen vaak in de standaard of een echte semi-professionele categorie.

 

Stap 5: Hoeveel tijd kun je vrijmaken voor het onderhoud zoals ontkalken?

Onderhoud is natuurlijk belangrijk. Vooral als het gaat om ontkalken. Als je het niet erg vind om de machine zelf regelmatig te moeten reinigen, dan kun je kiezen voor een pistonmachine zonder kalkindicator. Je dient dan zelf bij te houden wanneer je het apparaat van een grondige reinigingsbeurt moet voorzien.

Als je zo min mogelijk tijd wilt besteden aan het ontkalkingsproces, kies dan voor een wat luxere machine. Deze zijn uitgerust met een handig indicatielampje die aangeeft wanneer het apparaat ontkalkt moet worden. Er bestaan zelfs piston koffiemachines waarbij het ontkalkingsproces geheel geautomatiseerd verloopt. Je hoeft dan alleen een ontkalkingstablet toe te voegen aan het waterreservoir.

 

Stap 6: Welk budget heb je beschikbaar voor de aankoop van een pistonmachine?

Natuurlijk is ook het beschikbare budget belangrijk bij het maken van een goede keuze. Gelukkig kun je een pistonmachine kopen in verschillende prijsklassen. De instapmodellen kun je vaak aankopen voor een gemiddelde prijs van € 100,00. Wil je wat meer luxe, een geïntegreerde koffiemolen of wil je de sterkte van de koffie zelf kunnen instellen? Dan moet je rekening houden met een minimale aanschafprijs van circa € 500,00. Natuurlijk kan dit bedrag oplopen naarmate je meer functies of mogelijkheden wenst.

 

Functies en features om rekening mee te houden

Naast een koffiemolen of een stoompijpje, kan een piston machine met nog veel meer handige functies en features zijn uitgerust. Ze maken het zetten van een verse kop espresso nog leuker én makkelijker. Natuurlijk is niet elk apparaat voorzien van dezelfde functies. Dat heeft mede te maken met het merk en de prijsklasse van de betreffende machine. Dat wil echter niet zeggen dat een voordelige pistonmachine niet aan jouw wensen kan voldoen. Het kan namelijk voorkomen dat jij sommige features persoonlijk helemaal niet belangrijk vindt. Zoals de temperatuur van het reservoirwater.  We hebben een aantal van de mogelijke functies en features op een espressoapparaat voor je op een rij gezet:

 • functie voor 1 of 2 koppen koffie

Een pistonmachine is geschikt voor het zetten van één of twee koppen koffie. De modellen binnen een goedkope prijsklasse zorgen ervoor dat je je 1 kop tegelijk kunt zetten. Het is goed om hier rekening mee te houden tijdens de aanschaf. Welk model je kiest is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de eventuele gezinssituatie.

 • verschillende vullingen mogelijk

Met sommige piston koffiemachines is het mogelijk om twee soorten vulling te gebruiken. Je kunt de houder vullen met voorgemalen koffie, maar ze zijn ook geschikt voor versgemalen koffiebonen. Kiezen tussen twee mogelijkheden kan handig zijn als je eens een ander smaakje wilt proberen, en dus liever kiest voor voorgemalen koffie.

 • display

Een display, al dan niet met touchscreen, maakt het gebruik van het apparaat een stuk eenvoudiger. Je kunt makkelijker switchen tussen opties en je kunt tevens de sterkte van de koffie aflezen. Niet elke piston apparaat is uitgerust met een display. Vaak gaat het hier om de modellen uit het duurdere segment.

 • automatische uitschakelfunctie

Pistonmachines die zichzelf automatisch uitschakelen zorgen ervoor dat je zuiniger met energie kunt omgaan. Je voorkomt hiermee dat de machine langdurig stroom verbruikt zonder dat je de behoefte hebt om koffie te zetten. Een automatische uitschakelfunctie is natuurlijk ook handig als je even de deur uit moet.

 • heetwaterfunctie of stoom

Vrijwel elk piston apparaat is uitgerust met een stoompijpje. Dat betekent echter niet dat elk apparaat de mogelijkheid heeft om warm water te kunnen tappen. De standaard modellen geven enkel stoom door het stoompijpje. Bijvoorbeeld voor het opschuimen van melk. Wil je ook heet water kunnen tappen uit het pijpje voor thee? Let daar dan op bij de aankoop van de machine.

 • melkopschuimfunctie

De melkopschuimfunctie van een piston koffiemachine bestaat meestal uit een stoompijpje. Het pijpje genereert hete stoom waarmee je het mogelijk maakt om een heerlijke kop cappuccino te zetten. Je kunt het stoompijpje in de kop met melk houden, maar je kunt hiervoor ook een speciaal melkopschuimkannetje gebruiken.

 • ingebouwde koffiemolen met maalstanden

De wat luxere en uitgebreide pistonmachines hebben een ingebouwde koffiemolen. Dat betekent dat de bonen vers worden gemalen zodra je vraagt om een espresso of kop koffie. Dit komt de kwaliteit en de smaak van de koffie ten goede. Een geïntegreerde koffiemolen heeft ook vaak diverse maalstanden. Je kiest dus zelf hoe sterk of mild je jouw koffie wilt drinken. Kies je voor een instapmodel, dan moet je de koffiemolen in veel gevallen als extra accessoire aanschaffen.

 • ontkalking en onderhoudsindicator

Een piston machine kan tevens zijn voorzien van een indicator die aangeeft wanneer de machine aan een reinigings- of onderhoudsbeurt toe is. Dit kan handig zijn bij het ontkalken van het apparaat. Kies je voor een pistonmachine zonder indicator, dan moet je zelf bijhouden wanneer de reinigingsbeurten uitgevoerd moeten worden.

 • warmhoudplaat

Sommige machines zijn uitgerust met een handige warmhoudplaat. Deze ruimte is geschikt voor het bewaren van koffie of espresso kopjes. De warmhoudplaat houdt de kopjes op temperatuur zodat jouw koffie niet te snel afkoelt.

 

Nuttige accessoires voor elke barista

Wil je thuis niets aan het toeval overlaten als het gaat om het zetten van hét perfecte kopje koffie? Maak dan gebruik van één van de onderstaande nuttige accessoires en haal de barista in jezelf naar boven. Zo maak je van het zetten van een goede kop koffie of espresso geen noodzaak, maar een ware kunst. Hierbij kun je denken aan een handig kannetje voor het opschuimen van melk, een handmatige of elektrische melkopschuimer of een stamper.

We hebben de meest handige accessoires voor een pistonmachine of halfautomaat espressomachine voor je op een rij gezet:

 

1

Melkopschuimer

Of je nu kiest voor een melkopschuimer op batterijen of een exemplaar met een ingebouwde handpomp. Met de juiste melkopschuimer maak je van jouw kop koffie een heerlijk moment. Perfect voor een ongeëvenaarde latte of een cappuccino met een stevige schuimkraag.

→ Bezoek hier onze melkopschuimer TOP 10

 

2

Koffiemolen

Een koffiemolen is onmisbaar als je de mogelijkheid wilt hebben om een persoonlijk kopje koffie te zetten. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit of je kiest voor de smaak van de koffie als robuust, vol aromatisch of juist heel mild. Maak een keuze uit een koffiemolen met 5, 20 of zelfs 30 verschillende maalstanden.

→ Bezoek hier onze koffiemolen TOP 10

 

3

Melkopschuimkan

Een melkopschuimkan is een handig accessoire als je jouw pistonmachine ook wilt gebruiken voor een smakelijke kop zoete cappuccino of latte. Ze zijn eenvoudig te gebruiken in combinatie met een stoompijpje. Daarnaast moet een melkopschuimkan ook breed genoeg zijn om een lekkere dikke schuimlaag te kunnen maken. Dit heeft een postieve invloed op de smaak van de koffie. Kies een kan met een verfijnde schenktuit voor de mooiste koffie-art of met verschillende inhoudsmaten.

→ Bezoek hier onze melkopschuimkan koopgids

 

4

Digitale weegschaal

Met een digitale weegschaal bepaal je zelf eenvoudig hoeveel koffiebonen je moet malen voor een kop koffie dat voldoet aan jouw persoonlijke voorkeuren. De weegschalen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en modellen. Een handig accessoire voor de echte barista!

→ Bezoek hier onze digitale weegschaal koopgids

 

5

Stamper

Als je de trotse bezitter bent of wordt van een pistonmachine, dan mag een stamper niet ontbreken aan jouw vaste set van accessoires. Met een stamper zorg je er namelijk voor dat de gemalen koffie in de filter goed wordt aangedrukt. Zo biedt de vulling namelijk een goede weerstand tegen de druk van het water. De smaak van de koffie wordt op deze manier intenser.

→ Bezoek hier onze stamper koopgids

 

6

Thermometer

Met een thermometer ben je altijd zeker van een goed smakende kop koffie die op de juiste temperatuur is. Met de thermometer kun je de temperatuur van het water dat zich in het reservoir bevindt in de gaten houden. Je voorkomt daarmee dat de koffie te warm wordt gezet, waardoor de smaak bitter kan worden. De temperatuur is hierbij van groot belang.

→ Bezoek hier onze thermometer koopgids

 

Veelgestelde vragen over pistonmachines

Heb je nog vragen over het gebruik van een pistonmachine of de aankoop van een halfautomatische espressomachine? Geen probleem. We hebben een selectie gemaakt uit veelgestelde vragen over pistonmachines. Bijvoorbeeld hoe je deze moet gebruiken, welke koffie je daarvoor nodig hebt en of je een echte barista moet zijn om het perfecte kopje koffie te kunnen zetten.

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een espressomachine die halfautomatisch werkt. Anders dan bij een volautomatisch exemplaar, vul je de filter zelf met versgemalen of voorgemalen koffie. Onder hoge druk (meestal 9 bar) zet je één of twee kopjes verse koffie. Een pistonmachine heeft in veel gevallen ook een stoompijpje voor het opschuimen van melk als je een cappuccino wilt maken van je koffie.

Hoe een piston koffiezetapparaat gebruiken?

Een piston koffiezetapparaat is heel makkelijk in gebruik. Je koffie voor 1 of 2 koppen koffie worden vers gemalen door een ingebouwde of losse koffiemolen. Deze kan zelfs verschillende maalstanden hebben zodat je de sterkte van de koffie kunt bepalen. De gemalen koffie wordt in de filter(s) geplaatst en aangedrukt met een stamper. Vervolgens zorgt een hoge waterdruk voor een verse kop koffie.

Hoelang duurt het om koffie te zetten met een piston koffiemachine?

Het zetten van een goede kop koffie met een piston koffiemachine duurt tussen de 25-30 seconden. Neemt het proces minder tijd in beslag, dan kan het zijn dat de bonen (te) grof gemalen zijn, waardoor het water te makkelijk door de koffie wordt geperst. De smaak wordt dan milder en minder uitgesproken. Een tijdsduur van maximaal 30 seconden is optimaal voor het zetten van een lekkere kop espresso.

Hoe een pistonmachine ontkalken?

De professionele en luxe piston koffiemachines ontkalken zichzelf. Vaak kun je op het display zien wanneer de machine ontkalkt moet worden. Bij deze apparaten hoef je dus alleen een ontkalkingstablet toe te voegen aan het waterreservoir. Het apparaat werkt het programma vervolgens zelf af. Er zijn ook koffiemachines waarbij dit niet het geval is. Vaak hebben ze wel een reinigingsprogramma maar moet je zelf bijhouden wanneer dit moet gebeuren. Zorg er in ieder geval voor dat het waterreservoir gevuld is met ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor pistonmachines. Plaats tevens een ruime bak onder de filters en laat het ontkalkingsprogramma de rest van het werk doen.

Is koffie zetten met een pistonmachine moeilijk?

Nee, je koffie zetten als een echte barista is met een pistonmachine helemaal niet moeilijk. Het zetten van een kop goede koffie spreekt met deze machines eigenlijk voor zich. Nadat je de juiste hoeveelheid koffiebonen hebt gemalen, plaats je de koffie in de filter en drukt deze goed aan met de bijbehorende stamper. Je bepaalt zelf of je één of juist twee koppen koffie wilt zetten. Na 1 druk op de knop kun je na 25-30 seconden genieten van aromatische koffie.

Hoe werkt een pistonmachine?

Een pistonmachine werkt op basis van vers gemalen koffiebonen en waterdruk. Het water wordt met 9 bar door de gemalen koffie geperst.

Welke koffie gebruik je voor een piston espressomachine?

Afhankelijk van het model machine kun je voorgemalen of vers gemalen koffie gebruiken. Als je zelf je koffie wilt malen van verse koffiebonen, dan heb je daar een aparte koffiemolen voor nodig. De luxe uitgevoerde pistonmachines hebben een ingebouwde koffiemolen waardoor je alleen hoeft te zorgen voor een vol bonenreservoir. Sommige machines zijn ook geschikt voor het gebruik van voorgemalen koffie. Deze functie is handig als je bijvoorbeeld af en toe wilt kunnen genieten van mokka of cafeïnevrije koffie maar niet direct een kilo bonen wilt aanschaffen. Let bij de aanschaf wel op de functies van het apparaat. Niet elke pistonmachine heeft deze mogelijkheid.

Hoeveel kost een kopje koffie als je een piston gebruikt?

Gemiddeld kost een kop koffie uit een pistonmachine € 0,10. In tegenstelling tot andere koffiezetapparaten ben je dus vrij voordelig uit. Maandelijks zou dat neerkomen op een bedrag van gemiddeld € 9,00. Natuurlijk afhankelijk van het soort en merk koffiebonen dat je kiest. Per kopje verbruikt een pistonmachine ongeveer 7-8 gram gemalen koffie.

Vivakoffie
Logo