Wat is de beste koffie-water verhoudingen om koffie te zetten?

Ons favoriete drankje is heel simpel gezegd alleen maar vermalen koffiebonen gemengd met water. Hoe goed dit drankje smaakt (of we een zoete, complexe, gebalanceerde en aromatische koffie of zure of bittere krijgen), hangt van twee dingen af: de kwaliteit van de koffiebonen en het water en hoe we besluiten om ze te mengen. Dat laatste element kan erg uitgebreid worden: de afmetingen van de vermaling, bereidingstijd, watertemperatuur, het apparaat dat gebruikt wordt en nog meer dingen zullen een impact hebben op je uiteindelijke drankje.

En dan is er natuurlijk ook nog de koffie-water verhouding. Dit is de verhouding van vermalen koffie en de hoeveelheid water, iets dat de sterkte, het gevoel en nog meer van je drankje beïnvloedt. Dus laten we een kijkje nemen hoe belangrijk de koffie-water verhouding is voor het maken van een geweldige koffie.


 

Waarom is de koffie-water verhouding zo belangrijk?

De smaak van koffie zal afhangen van het recept. Ja je leest het goed, het recept, want koffie zetten is net als het bakken van een cake. De hoeveelheid van elk ingrediënt dat je gebruikt doet er toe. Door simpelweg de hoeveelheid water of koffie aan te passen, kan je de smaak, stevigheid en meer aanpassen.

beste koffie-water verhouding

Om deze reden gebruiken veel barista’s en koffieliefhebbers een weegschaal en klok/stopwatch tijdens het koffie zetten.

Sommige barista’s gebruiken recepten zoals: 50 gram koffie per liter water voor zoveel kopjes. Maar andere zullen het hebben over verhoudingen, zoals 1:14 (14 ml water voor elke gram koffie) of 1:16.

Ongeacht de verhouding, proberen de meeste barista’s deze consistent te houden. Dit betekent dat ze effectiever en efficiënter kunnen werken. Ze weten ook dat wanneer ze de smaak van een koffie lekker vinden, ze dit exacte drankje weer kunnen maken.


 

Verschillende bereidingsmethodes, verschillende verhoudingen

Stel je hebt een kwalitatieve, speciale koffie, welke meesterlijk gebrand is om alle karakteristieken toe te lichten (misschien is het de jasmijn aroma of rode appel smaken, het afgerond ‘lichaam’ of de honing zoetheid). Dus, hoe ga je deze bereiden?

Je hebt een paar opties. Filtermethodes zijn voor veel personen de ideale manier om de nuances van je koffie te proeven. Met een langer en meer verdund drankje zijn de smaken schoon. Daarentegen is een espresso een korter, intenser drankje dat uitblinkt in het toelichten van twee of drie primaire smaken. En met dit komt een andere ideale verhouding, vermaling, extractietijd en meer.

Koffie-water verhouding

Voor espresso zal je een fijne vermaling, korte bereidingstijd (meestal rond de 25 tot 30 seconden) en erg weinig water gebruiken. Je koffie-water verhouding is waarschijnlijk ergens tussen de 1:1 en 1:3.

Voor een ‘inlevende’ koffie (zoals cafetière of AeroPress) wil je meestal een grovere vermaling en een langere bereidingstijd. Voor druppelen of overgieten zijn er variaties van ideale vermalingen en bereidingstijden. Bij beide methodes (zowel inlevend als overgieten) heb je echter veel meer water en veel meer koffie nodig. Je zal mogelijk verhoudingen zien van 1:15 of 1:18. Over het algemeen heb je bij de inlevende bereidingsmethodes minder koffie nodig dan bij het overgieten.

Dit zijn echter allemaal richtlijnen. Het zijn goede beginpunten voor het ontwikkelen van je recept, maar om echt te weten wat het beste voor jou is, moet je experimenteren. Probeer verschillende verhoudingen met verschillende soorten koffie.


 

Is er een ideale verhouding?

Ja en nee. Ten eerste is het een goed idee om meer te leren over hoe verschillende culturen hun koffie graag bereiden. In sommige landen geeft men de voorkeur aan zachte drankjes, terwijl ze in andere juist iets dat intens is willen. Ten tweede zullen verschillende personen verschillende verhoudingen aanbevelen, maar het hangt altijd af van de koffie.

beste koffie-water verhouding

Dus hoe weet je welke verhouding je moet gebruiken? Nou, een filterkoffie die gemaakt is met een verhouding van 1:20 zal erg zwak zijn, terwijl 1:10 extreem sterk is. Dit zijn de extreme uiteinden van de verhoudingen en je doel is om de juiste balans voor elk kopje te vinden. Je wilt de geuren, aroma’s, smaken, zuurheid en alle hoogtepunten die een verfijnd verhemelte kan proeven waarnemen. En je wilt er uiteraard van genieten.

Sommige personen kiezen ervoor om hun koffie met een relatief kleine hoeveelheid water te maken voor de intensiteit en om vervolgens het zware mondgevoel te vermijden verdunnen ze de koffie met water na het bereiden.


 

De verhouding is echter niet het enige waar je op moet letten …

De koffie-water verhouding van je drankje is belangrijk, maar er zijn andere dingen waar je ook rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het soort water, het vermalingsprofiel, de temperatuur, hoe je het water over de koffie giet en ga zo maar door. Er zijn zoveel variabelen.

verhoudingen koffie en water

Als je koffie niet lekker smaakt, dan moet je beginnen met een ding per keer aanpassen en alle andere dingen hetzelfde houden. De makkelijkste om mee te beginnen, is de grote van je vermaling:

  • Als je koffie zuur of zout is of volheid mist, vermaal dan fijner. Dit zal het contactgebied vergroten, de snelheid van de extractie vergroten en het mogelijk maken om meer van die zoete smaken aan je kopje toe te voegen.
  • Is je koffie te bitter, vermaal dan grover. Dit zal het contactgebied verkleinen, de snelheid van de extractie verlagen en voorkomen dat te veel bitterheid in je kopje terechtkomt.

Opmerking: de extractietijd (de snelheid waarop de onderdelen van de vermalen koffie in je drankje komen) en de bereidingstijd (hoelang het water en de vermalen koffie contact met elkaar maken) klinkt misschien vergelijkbaar, maar ze zijn erg verschillend. Pas op dat je ze niet door elkaar haalt.


 

Conclusie

verhoudingen koffie en water Het is niet altijd makkelijk om geweldige koffie te maken, vooral met de filtermethode, omdat er zoveel verschillende variabelen zijn. Maar wanneer je het uiteindelijk onder de knie krijgt, zal je erachter komen dat alle inspanningen het waard waren. Je zult al die subtiele smaken die op de zak staan proeven, of dit nu jasmijn, framboos of honing is.

En wanneer je dit gevoelige drankje perfect bereid hebt (je de juiste verhouding, vermaling en nog meer gevonden hebt), dan zal je nooit meer iets anders willen.

1 Reactie
  1. Bij ons smaakt de koffie een beetje zuur, ik dacht dat dit door het reinigen kwam. Nu denk ik dat het dan misschien wel komt doordat het malen niet correct is. Ga hier even naar kijken, bedankt!

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo