Zo maak je de beste espresso of cappuccino

Om de beste espresso te maken heb je een machine nodig die je niet in de weg zal zitten met zijn slechte koffie zet mogelijkheden. We hebben de laatste jaren honderden koffiemachines getest en hebben ontdekt dat ze niet allemaal lekkere koffie maken, ongeacht hoe goed de barista is.

De koffiemachine die je kiest zal een groot verschil kunnen maken in de kwaliteit van de espresso die je kan maken. Als je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan koffie die gemaakt is door vers gemalen bonen in plaats van van te voren gemalen koffie, dan moet je een koffiebonenmachine uitkiezen.

Zoek je een goede espressomachine voor thuis?
Check onze #1 koopgids & lees de beste espressomachine reviews

 

De beste koffiemachine kiezen

Onze koffiemachine reviews zullen je helpen om de beste koffiemachine voor jou te kiezen en modellen te vermijden die zwakke, onsmakelijke koffie met koffiedik maken.

Wanneer onze koffie expert de verschillende koffiemachine modellen blind test, kijkt hij naar sterkte, textuur, aroma en uitstraling.

Volg de stappen hieronder op om ervoor te zorgen dat je elke keer een hemelse espresso of cappuccino krijgt.

 

Zorg ervoor dat de koffiemachine klaar voor gebruik is

Piston KoffiemachineHet maakt niet uit wat voor machine je hebt, de eerste stap in succesvol een kopje koffie zetten is je machine klaar maken voor gebruik.

Vul het bassin met schoon, koud water en plaats een leeg kopje op de druppelbak onder het spuitstuk. Doe de koffiemachine aan en druk op de start knop alsof je een enkele espresso maakt.

Water zal door de koffiemachine en het spuitstuk gepompt worden, waardoor achtergebleven resten van de laatste koffie hier uitgespoeld worden. Hij verwarmt het water ook, zodat dit klaar is voor je echte espresso. Herhaal deze stap als het water niet helder is.

 

Gebruik de juiste koffie

Om een geweldige espresso te krijgen is een sterke koffie die lang gebrand en fijn gemalen is het beste, zodat het water hier met de juiste snelheid doorheen gedrukt kan worden om precies de juiste smaak te krijgen.

Als je een koffiebonenmachine gebruikt, dan heb je mogelijk een instelling waarmee je aan kan passen hoe fijn de koffiebonen gemalen moeten worden.

 

Meet de hoeveelheid koffie die je nodig hebt

De meeste traditionele koffiemachines hebben een meetlepel, zodat het makkelijk is om te weten hoeveel koffie je moet gebruiken. Ongeveer 7 gram gemalen koffie wordt gebruikt voor een enkele espresso, dus een dubbele filter (als die meegeleverd wordt) biedt ruimte voor 14 gram, wat voor twee kopjes of een grote espresso is.

EspressoControleer op een traditionele machine of het filterbakje schoon is, doe deze vervolgens in de filterhouder en schep je koffie er in. Je moet vervolgens de koffie aanstampen om het samen te drukken, zodat er een barrière gecreëerd wordt waar het hete water doorheen moet lopen.

Bij sommige koffiemachines wordt hier een aparte tool voor meegeleverd, wat vaak een metalen of plastic ronde discus is, terwijl andere eentje op de espressomachine zelf hebben.

Doe de filterhouder in je espressomachine en plaats er een kopje onder.

De meeste koffiebonenmachines zullen dit allemaal voor je doen, van het meten van de juiste hoeveelheid koffie tot het aanstampen.

 

Maak de espresso

Je bent nu klaar om je espresso te maken. Neem een kijkje naar de instructies op je koffiemachine, maar het komt er vaak gewoon op neer dat je de relevante knop in moet drukken. Het is zeker een goed idee om een ingebouwde verwarming van kopjes te gebruiken als je machine dit heeft of je kopje met heet water te vullen voordat je deze gebruikt.

Het duurt meestal zo’n 10 seconden voordat je espresso in je kopje begint te stromen. Het hele proces zou in zo’n 17-24 seconden klaar moeten zijn.

DeLonghi Eletta Cappuccino Top espresso machineDe tijd die het neemt om een espresso te maken varieert, omdat elke machine anders werkt en de snelheid van de stromende koffie zal ook afhangen van hoe de koffiebonen gemalen zijn en hoe hard je de koffie hebt aangedrukt. Wanneer we koffiemachines testen, dan kijken we of dit de juiste tijd in beslag neemt of dat het ultra traag is.

We zijn er ook achter gekomen dat sommige koffiemachines langer druppen dan nodig, waardoor de koffie zwakker wordt. Als dat bij jou machine het geval is, haal dan het kopje weg zodra je helder water ziet.

De perfecte espresso zou een gouden romige laag bovenop hebben, in plaats van volledig zwart zijn.

 

Als je een cappuccino wilt maken…

Zorg ervoor dat de koffiemachine klaar voor gebruik is

Na je espresso gemaakt te hebben, moet je de stoompijp van de koffiemachine gebruiken om de melk op te warmen en het om te toveren van vlak en egaal tot licht, bubbelig en luchtig.

Schakel je koffiemachine over naar de cappuccino instelling, welke de watertemperatuur verhoogt en stroom creëert. Laat al het water dat mogelijk in het spuitstuk van de stoompijp zit in een leeg kopje stromen door deze kortstondig aan te zetten.

 

LEES OOK: Een Cappuccino apparaat kopen? Let hier op.

 

Schuim de melk op

Om de schuim voor je cappuccino te maken moeten je een metalen kan tot ongeveer 2,5cm met halfvolle melk vullen. Metalen kannen zijn het beste, omdat ze sneller opwarmen dan keramische.

Doe de stoompijp aan en houdt de kan eronder, zodat stoom in de melk kan spuiten. Beweeg de kan vervolgens langzaam op en neer om lucht in de melk te krijgen. Je zal zien dat de melk toe begint te nemen in volume en dat er bubbels verschijnen.

Cappuccino

Luister ook. Je zou een hoog piepend geluid moeten horen terwijl het proces doorgaat. Als je een borrelend geluid hoort, stop dan onmiddellijk, omdat dit aangeeft dat de melk bijna kookt en slap zal worden.

Laat je niet ontmoedigen als je niet direct goede resultaten behaald. Het duurt altijd even voordat je dit proces onder de knie krijgt.

Als je geen zin hebt om te leren hoe je melk perfect moet opschuimen met een stoompijp, overweeg dan om een cup machine te kopen met een melkopschuim accessoire of een koffiebonenmachine met automatische melkopschuimer. Beide zorgen ervoor dat het maken van melkdrankjes een stuk eenvoudiger wordt. Neem eerst echter wel een kijkje naar onze reviews, aangezien we ook beoordelen hoe goed een machine scoort op het gebied van melk opschuimen en het maken van een cappuccino.

 

Combineer melk met je espresso

Om je cappuccino te maken hoef je alleen maar je perfect opgeschuimde melk aan je espresso toe te voegen die je eerder hebt gemaakt.

Begin met het gieten van de dikke, verwarmde melk en gebruik dan een lepel om het gedeelte met het meeste schuim bovenop je drankje te lepelen. Een ideale cappuccino zou gelijke delen koffie, melk en schuim moeten hebben.

 

Zoek je een goede espressomachine voor thuis?
Check onze #1 koopgids & lees de beste espressomachine reviews

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo