De AeroPress: één van de beste methodes om koffie te zetten

ZAeroPress koffiezetegt de naam Aeropress je iets? Nee? Dat is dan jammer want dit is één van de beste methodes om een lekker bakje koffie te zetten. Deze vrij nieuwe uitvinding heeft in de koffiewereld veel stof doen opwaaien en nu heeft het zelfs zijn eigen Wereldkampioenschap. Aanvankelijk was de uitvinding populair bij de koffieliefhebbers, die thuis graag hun eigen koffie zetten, maar nu hebben cafés, waar diverse soorten koffie worden geserveerd het ook op de kaart staan.

De Aeropress werd 5 jaar geleden door Alan Adler uitgevonden, hij was trouwens ook degene die de Aerobie frisbee ontwierp. Om eerlijk te zijn, toen ik voor het eerst over de Aeropress hoorde, dacht ik dat is weer zo’n nieuwigheid speciaal bestemd voor een tijdschrift en de nachtelijke tv reclames. Want hoe kan iemand die frisbees en jojo’s maakt ook iets weten over koffie zetten?

Blijkbaar toch heel veel. De Aeropress heeft een aantal van de beste koppen koffie gezet, die ik ooit heb gehad. Trouwens sommige trendy cafés gebruiken het als enige methode voor het zetten van filterkoffie. De reden waarom Adler de Aeropress uitvond was, dat hij graag een kop koffie met een vol aroma, gezet volgens de cafetière methode dronk, maar dan moest de koffie minder residu bevatten, helderder zijn en ook minder zuur smaken.

De oplossing van Adler was het gebruik van een dunne papierfilter, geschikt voor een fijne maling, die in een gladde kunststof cillinder met een doorsnede van 5,6 cm wordt geplaatst. (Het is makkelijker persen bij een kleiner oppervlak.) Over het algemeen bepaalt de grofheid of fijnheid van de koffiemaling de duur van de doorlooptijd. Maar bij de AeroPress kies je zelf de soort maling en bepaal je wanneer je perst –New York Times

AeroPress koffiezetapparaat

 

De Aeropress is niet alleen super eenvoudig in het gebruik, maar je kunt er eindeloos mee experimenteren. Een groot voordeel van de Aeropress is dat je met verschillende soorten malingen, doorlooptijden en watertemperaturen kunt werken om nieuwe resultaten te krijgen. Alhoewel, dit ook weer onbedoeld kan leiden, dat je urenlang bezig bent om het ‘perfecte’ kopje koffie te brouwen. De Aeropress is ook heel makkelijk schoon te maken, bovendien is het zo handzaam dat je het moeiteloos in je reisbagage of bij je kampeerspullen stopt. De prijs ligt slechts om en nabij de €50. Schep het koffiemengsel erin, giet heet water erop en persen maar.

> Winkel voor de AeroPress

 

 

Demonstratie Aeropress:

 

Gids:

 

9 Totale Score
één van de beste methodes om koffie te zetten

Aeropress: één van de beste methodes om koffie te zetten

Tags:

11 Opmerkingen
 1. Omslachtig, kwestbaar, duur, tijdrovend,
  Meer een koffieritueel dan een kope koffie pakken. Voor die zen zoekers een leuk gadget.
  Voor dagelijks gebruik onzinnig. Wel het voordeel dat het papierenfilter de cafestol eruit haalt zoda tje Cholesterol binnen de perken blijft. Da tis het grote nadeel van al die filterloze oplossingen: massas cafestol en voor de zware koffieleut een cholesterol gehalte dat door het dak gaat.

 2. Erik praat echt onzin. Ik gebruik al jaren een Aeropress tot volle tevredenheid. Er is nog nooit iets stuk gegegaan en heb binnen twee minuten een hele beste bak. Binnen enkele seconden is ‘ie bovendien weer schoon. Topinvestering voor iedere koffieliefhebber.

 3. Antwoord Avatar van Jeriël van der Land
  Jeriël van der Land 8 mei 2017 op 08:30

  Eenvoudig, onverslijtbaar, goedkoop en snel. Aeropress is super.

 4. bevalt uitstekend maar wel even zoeken naar de juiste koffie maar snel gezet en snels schoon

 5. snel gezet goede koffie en snel schoon

 6. Ik drink veel koffie en op verschillende manieren, maar met AeroPress koffie drinken is het allerlekkerst. Het voelt zijdezacht aan en tegelijk een sterke koffiesmaak. Hangt natuurlijk sterk af van de soort koffie. Kies fijngemalen koffie en experimenteer.

 7. Superlekkere koffie. Echt vele malen lekkerder dan koffie uit een filterapparaat. Zo gezet en makkelijk schoon te maken.

 8. Ook geweldig als je minimaal water mee hebt: koffie zetten, filter leeg drukken en met stukje papier afvegen en klaar. Ik gebruik vaak ook twee papieren filters op elkaar, en druk wat harder.

 9. Heerlijk bakkie koffie gebruik hem al 5 jaar maar hij slijt wel bij het rubber heb mijn tweede aeropress al wil niet anders meer koffie zetten

 10. Een nutteloze papierfilter maakt de smaak minder en het product duurder.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo