Hoe French Press koffie maken? Zo doe je het?

Er zijn een tig tal manieren om van je heerlijke kopje koffie te genieten. Maar uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar een heet, verrukkelijk kopje koffie om de ochtend mee te beginnen. Een simpel genot. French press of een cafetière is een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om geweldige koffie te maken. In dit artikel zak ik de essentiële informatie met je delen om een heerlijke pot French press koffie te maken.

 

De voor- en nadelen van French press koffie

Cafetière koffieMet een cafetière maak je koffie door vermalen koffie in heet water te laten trekken en vervolgens de koffie te scheiden van het water met een ingebouwde zeef.

Het is na het traditionele koffiezetapparaat een van de makkelijkste en minst tijdrovende manieren om een verrukkelijk kopje koffie te maken. In tegenstelling tot bereidingswijzen als overgieten en de Aeropress, is het ook makkelijk om direct in een keer voor meerdere personen koffie te maken. Maar het is gevoelig voor bitterheid en olieachtigheid, aangezien het water een paar minuten constant contact maakt met de koffie, wat mogelijk niet in de smaak zal vallen bij iedereen.

 

De basis van geweldige French press koffie

Bij mij persoonlijk duurde het even voordat ik echt van French press koffie genoot. Ik maak er al gebruik van sinds het einde van mijn studietijd toen ik hem als een cadeau kreeg met een kleine koffiemolen met messen. Maar ondanks dat ik hem bijna elke dag gebruikte vond ik de smaak bitter en de koffie troebel. Uiteindelijk stapte ik over op de snelle Aeropress, welke snel een schoon, robuust kopje koffie geeft.

Maar toen trouwde ik met een partner die de geweldige gewoonte heeft om mij koffie op bed te geven. Dit is French press koffie en de bereidingswijze van mijn partner heeft ervoor gezorgd dat het nu mijn favoriete manier van koffie zetten is geworden. Niet alleen koffie op bed heeft ervoor gezorgd dat ik een fan van French press koffie ben geworden (alhoewel dit natuurlijk helpt). Het bleek namelijk dat ik al die jaren bij mijn bereiding een belangrijk element miste; de juiste koffiemolen.

LEES OOK: Aeropress vs French Press: Welke moet je kopen? 

 

Probleemoplossing French press koffie

Er zijn twee dingen die French press koffie echt verpesten; watertemperatuur (kokend heet water dat de koffie verbrandt of lauw water dat niet het maximale uit de koffie haalt) en slecht vermalen koffie met te veel fijne koffiedeeltjes, welke de koffie troebel en bitter maakt.

Dit zijn de twee factoren die vaak over het hoofd gezien worden en het makkelijkste om op te lossen zijn. Het enige wat je nodig hebt is weten hoe heet je water is en een koffiemolen met maalschijf.

Tip: De juiste temperatuur krijgen is makkelijk (laat het water na het koken een paar minuten staan voordat je het in de French press giet.

Bereiding French press koffie

 

Waarom een koffiemolen met maalschijf belangrijk is voor goede French press koffie

En dan is er de koffiemolen. Er zijn niet veel processen in de keuken die echt afhankelijk zijn van een gadget of apparaat, maar goede French press koffie is een uitzondering.

De reden daarvoor is als volgt. Een standaard koffiemolen met messen is prima voor het vermalen van koffiebonen voor een traditioneel koffiezetapparaat en sommige andere methodes, maar een cafetière is erg afhankelijk van het hebben van gelijk vermalen koffiedeeltjes en deze moeten redelijk groot zijn. Kleinere deeltjes zullen door de zeef gaan, waardoor je koffiedik in je kopje krijgt en de koffie maakt ook te lang contact met het water, waardoor je koffie bitter wordt. Het is belangrijk dat alle koffiebonen met dezelfde consistentie vermalen worden en de koffiemolen met een maalschijf kan precies dit bereiken (alhoewel er uiteraard ook verschil is in kwaliteit tussen verschillende koffiemolens met maalschijven).

Tip: Als je French press koffie te bitter is of een hoop koffiedeeltjes in je kopje zitten, overweeg dan om over te stappen op een (betere) koffiemolen met maalschijf. Of laat de winkel waar je je koffiebonen koopt de bonen malen, aangezien hun commerciële koffiemolens de perfecte consistentie zullen bereiken.

Als je geen ruimte hebt voor een koffiemolen met maalschijf, dan is een andere bereidingswijze voor koffie mogelijk beter voor je, zoals Chemex of een andere overgiet methode of de Aeropress.

LEES OOK: Beste koffiemolen TOP 10

 

Nog nauwkeuriger koffie bereiden met de French press

Het is echter mogelijk om nog nauwkeuriger en technischer te worden over de French press. Je hoeft alleen maar op het internet te zoeken naar bereidingswijzen en je zal erg nauwkeurige recepten vinden, waarbij aangegeven wordt dat je specifieke verhoudingen moet volgen.

Maling voor cafetière

Persoonlijk denk ik niet dat je het verschil tussen 40 of 36 gram vermalen koffie per deel water zal merken of dat je je koffiebonen en water moet wegen in plaats van per hoeveelheid te meten.

Sommige personen die dit lezen zullen het hier pertinent niet mee eens zijn, maar als je van koffie houdt, dan zijn er miljoenen dingen die je aan kan passen voor je persoonlijke smaak. Dat is onderdeel van het plezier van koffie; net als bij koken kan je zoveel aanpassen als je wilt en hier een hoop plezier uithalen.

Maar als je net begint met French press koffie bereiden, dan denk ik dat de manier die ik in dit artikel bespreek het makkelijkste is en de essentiële dingen bevat, maar tegelijkertijd niet te technisch wordt. Als je je meer comfortabel voelt bij het wegen van je koffie en water in plaats van de bereiding te baseren op een hoeveelheid, ga gerust je gang. Als je erg nauwkeurig bent over hoelang je elke manier van branden moet bereiden, doe je ding. Ik steun je volledig.

Maar laten we voor nu met de basis beginnen. Want uiteindelijk is het gewoon een kopje koffie en ik hoop dat meer personen na het lezen van dit artikel hun ochtend zullen beginnen met een heerlijk kopje French press koffie, aangezien dit echt heerlijk is wanneer dit (voor het overgrote deel) goed gedaan wordt.

 

Verhoudingen van water en koffie voor French press koffie

De bereidingswijze hieronder is voor een liter koffie, wat een normale afmeting voor een French press is en genoeg is voor ongeveer vier porties. Maar wat als je meer of minder wilt maken? Hieronder is een algemene richtlijn per hoeveelheid. Let op dat je de koffiebonen af moet meten voor het malen.

 • 1 portie: 1 kop water (250ml) – 2 eetlepels koffiebonen
 • 2 porties: 2 koppen water (500ml) – ¼ kopje koffiebonen
 • 4 porties: 4 koppen water (1 liter) – ½ kopje koffiebonen
 • 8 porties: 8 koppen water (2 liter) – 1 kopje koffiebonen

 

Zo maak je koffie met een French press

Voor 1 liter; drie tot vier grote porties

Benodigdheden

Ingrediënten

 • ½ kopje vers gebrande koffiebonen
 • 4 koppen koud water

Uitrusting

 • Koffiemolen met maalschijf
 • French press met een inhoud van tenminste 1 liter
 • Waterkoker of ketel
 • Thermometer (optioneel)
 • Lange lepel

Bereiding

 • Meet de koffiebonen af: Je hebt ½ kopje koffiebonen nodig (neem een kijkje naar de bovenstaande richtlijnen als je meer of minder wilt maken).
 • Maal de koffiebonen: Gebruik de grofste instelling op je koffiemolen met maalschijf voor het malen. Als je geen koffiemolen met maalschijf hebt, maal dan kleine hoeveelheden per keer in je koffiemolen met messen. Stop bij deze laatste om de paar seconden om de koffiemolen op zijn kop te draaien met de deksel erop uiteraard en schud goed. Je koffiebonen moeten ruig en grof, maar nog steeds gelijkmatig vermalen zijn, zonder erg fijne deeltjes. De ideale afmetingen zijn volgens experts vergelijkbaar met broodkruimels. Doe de vermalen koffie vervolgens in de cafetière.
 • Kook het water en laat dit een minuut afkoelen: Meet vier kopjes water af (of afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt maken). Water voor French press koffie moet een temperatuur van 90 graden hebben. Dit is lager dan de kooktemperatuur van 100 graden op zeeniveau. Breng het water aan de kook in een waterkoker of ketel en laat dit een minuut afkoelen na het koken (haal de ketel van het vuur). Als je honderd procent zeker wilt zijn dat de temperatuur goed is, gebruik dan een thermometer (of als je een smart waterkoker met temperatuur instellingen hebt, kies dan voor koffie).
 • Voeg het water toe: Voeg de vier koppen heet water aan de French press toe.
 • Roer het mengsel: Roer krachtig terwijl je omhoog en omlaag beweegt.
 • Laat de koffie vier minuten trekken: Vier minuten zal een robuust drankje creëren. Als je wilt spelen met de instellingen terwijl je leert om koffie te zetten met een French press, dan zal je er mogelijk achterkomen dat hoe de koffie gebrand is een invloed zal hebben op hoelang je dit moet laten trekken.
 • Druk de zeef naar beneden: Wanneer de tijd voorbij is druk je de zeef helemaal naar beneden. Serveer de koffie direct.

 

Opmerkingen

 • Warm de French press op: Een stap die ik niet aan het bovenstaande recept toegevoegd heb (om deze zo simpel mogelijk te houden) is je French press warm maken. Als je de tijd en het bewustzijn hebt in de ochtend, kook dan water en spoel hier de French press mee, zodat deze warm is.
 • Gebruik een kan: Als je niet alle koffie in een keer op gaat drinken laat dit dan niet in de French press zitten, aangezien de koffie dan te lang trekt en bitter wordt. Giet de koffie in een thermoskan om het warm te houden.

 

LEES OOK: Hoe waterkwaliteit de smaak van koffie beïnvloedt

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo