DeLonghi Eletta Cappuccino top review

DeLonghi Eletta Cappuccino Top review

Pluspunten

  • Eenvoudig zelf onderhoudend
  • Simpele bedieningsmogelijkheden beschikbaar
  • Hoge kwaliteit van de koffie

Minpunten

  • Redelijk duur
  • Geen goede keus voor een hands-on gevoel
  • Niet zo snel als een ‘handmatige’ espresso

 

Belangrijkste Eigenschappen: 1.8L reservoir; 0.6L melk reservoir; Verse-Bonen of voorgemalen

Fabrikant: DeLonghi

Vergelijk prijzen:

 

Wat is de DeLonghi Eletta Cappuccino Top?

De DeLonghi Eletta Cappuccino Top is een verse-bonenmachine uit het topsegment voor consumenten. Voor mensen die bereid zijn net iets meer te betalen voor extra koffie en melkopties zonder in de buurt te komen van de kosten en ingewikkeldheid van een professionele machine.

Voor € 900 is hij niet bepaald goedkoop, maar hij levert wat voor sommigen de heilige graal is – perfecte flat whites en lattes met één druk op een knop. Niet meer elke dag € 3 voor een Starbucks kop koffie hoeven te betalen zou de uitgave voor een gezin de moeite waard kunnen maken. Het is een eenvoudig te onderhouden en veelzijdige machine wiens enige echte nadeel naast de kostprijs, zijn ietwat langzame opstarttijd is en zijn overvloed aan opties die de beginnende gebruiker zou kunnen overweldigen.

 

Design en kenmerken van de DeLonghi Eletta Cappuccino Top

De DeLonghi Eletta Cappuccino Top is een indrukwekkende verschijning. Hoewel niet uitzonderlijk breed, is hij zowel hoog als diep, en daardoor het meest geschikt voor grotere, open keukens waar hij minder snel overdreven aanwezig zal zijn op het werkblad.

In onze test-keuken trok hij de aandacht als een aankomend TV-sterretje. Maar misschien is dat ook wel de bedoeling.

De DeLonghi Eletta Top’s design is meer dan alleen puur design, te zien aan het schuine frontpaneel en overvloed aan chroom. Opvallend is hij zeker, maar niet in die schattige stijl waar vele kleinere machines voor gaan. Dit is een 11kg wegende monoliet.

DeLonghi Eletta Cappuccino Top stoompijpZijn lay-out is best fraai, en komt gemiddeld overeen met andere verse-bonenmachines. Aan de rechteronderkant is een uittrekbaar 1.8L reservoir waarvan je het niveau, hoewel aan de voorkant onzichtbaar, aan de zijkant kunt aflezen, waar het slechts een onderdeel is van de witte/crème en chroom 2-tint design.

Bovenop is een 400gr koffiebonenreservoir met een door rubber afgesloten vershouddeksel voor mocht je de DeLonghi Eletta Cappuccino Top niet dagelijks hoeven bij te vullen.

Eén van de handige extra’s naast het koffiebonenreservoir: een smalle schacht voor voorgemalen koffie. Het lijkt een beetje op een in het systeem opgenomen “oh, als het echt moet, ga je gang” extra, omdat de verse-bonen koffie het hoofdbestanddeel van de machine is.

De andere top attractie is het DeLonghi Eletta Cappuccino Top Crema systeem, geleverd door het 0,6L melkreservoir die aan de linkerkant van de machine geklikt wordt. Voor degenen die gewend zijn aan eenvoudigere machines, deze neemt de plaats in van het stoompijpje/melkopschuimer en zorgt met één simpele druk op de knop voor de flat white ervaring.

Voor degenen die meer zijn voor koffiezetten in een baristastijl kan het melkreservoir verwisseld worden voor een meer traditionele stoom/heetwaterpijp. Als je echter iemand bent die dit 24/7 wil, is dit waarschijnlijk niet de machine voor jou.

De melkmodule biedt verschillende schuimvormen, met een handmatige vrijstaande knop die bepaalt hoe de stoom door de melk gaat terwijl deze wordt vrijgegeven. Je kunt maken wat je wilt van een mild netgeklopt schuim tot de klassieke cappuccino schuimlaag. Zie onze demo koffieplaatjes hieronder voor meer.

DeLonghi Eletta Cappuccino Top displayDit is één van de meest opvallende machines met op maat te maken koffiesoorten die er zijn. De opties zijn allemaal te vinden, verborgen in het menusysteem. De temperatuur (1-4 instellingen), waterhardheid (je kunt een filter gebruiken), koffiesterkte, melkconsistentie en koffiemaat kunnen allemaal gewijzigd worden.

Ze hoeven, echter, niet gebruikt te worden. De knoppen voor cappuccino, latte en flat white zijn standaard ingesteld zodat je al deze extra dieptes kan vergeten. En daar gaat het tenslotte bij deze specifieke om melk draaiende machine grotendeels om.

Als een machine die waarschijnlijk het meest in een gezinssituatie gebruikt zal gaan worden, of tenminste misschien niet door één persoon in een klein flatje, zijn we blij dat de Delonghi Eletta Cappuccino Top een kopjesverwarmer bevat. Op het metalen stuk aan de bovenkant van de machine kunnen twee grote mokken staan, en terwijl het alleen warm wordt – niet heet – is het genoeg om één kop warm te houden terwijl de andere gemaakt wordt. Maar je kan ook twee koppen tegelijk maken.

 

Hoe is het om hem te gebruiken?

Ondanks dat hij er serieus uitziet en meer opties heeft dan er op een restaurantmenu staan, gaat het bij de DeLonghi Eletta Cappuccino Top uiteindelijk om de eenvoud op langere termijn. En met een koffiemachine betekent dat een grondige zelf onderhoud.

DeLonghi Eletta Cappuccino Top reviewHij spoelt zichzelf bij het opstarten en bij het automatisch uitzetten, wat standaard gebeurt als hij 30 minuten niet gebruikt wordt. Net zo belangrijk, er is een instelling voor zelfreinigen op de melkreservoircontroleknop, die wat heet water door het pijpje laat stromen.

Het enige wat je zelf moet doen is zorgen dat de Eletta Cappuccino Top gevuld is met water en koffiebonen. En, vanzelfsprekend, je moet af en toe de afvalbakjes legen. Maar de machine maakt zelfs dit kinderspel. De gebruikte koffie-opvangbak en het waterbakje zijn onderdeel van hetzelfde verwijderbare gedeelte, wat inhoudt dat je maar één deel hoeft te verwijderen als je de machine schoonmaakt.

Dit soort design maakt dat je een wat luie benadering neemt tot het koffiezetten, wat velen van jullie zal aanspreken. Hij is echter niet zo snel als een eenvoudiger, meer handmatige espressomachine.

Koud opgestart, deden we er één minuut zevenenveertig seconden over om een enkele kop koffie te zetten. Dat is niet overdreven lang, maar elke keer als je de machine aanzet, moet je wel wachten tot het schoonmaakproces klaar is.

Ook zijn we niet helemaal overtuigd van de gevoelige aanraakknoppen in plaats van drukknoppen in het gebruik. Het doet ontzettend stijlvol en duur aan, natuurlijk, maar je raakt heel makkelijk de verkeerde knop aan na een korte nacht, of strijkt per ongeluk over één heen als je iets anders wil doen.

DeLonghi Eletta Cappuccino Top kopen review wallpaper

 

Hoe goed is de koffie van deze DeLonghi?

De DeLonghi Eletta Cappuccino Top zet vanaf het begin een uitstekende kop koffie, zonder de plasticsmaak die, zoals in sommige andere machines, pas na een tijdje verdwijnt. Ons review exemplaar was ook gloednieuw, niet één die al maanden in de DeLonghi testtorens heeft gestaan.

Je krijgt een mooi laagje crema op espresso’s en snelle koffie’s, een bewijs van de hoge kwaliteit van de Eletta Cappuccino Top 15-bar pomp. Maar waar het hier echt om gaat, zijn de melkbereidingen.

 

Wat is het verschil tussen de Cappuccino standaardinstelling en de Latte en Flat White?

De cappuccino was de enige die er niet in twee duidelijke aparte lagen koffie en melk uitkomt en deze heeft de veel sterkere, minder romige smaak die, laten we eerlijk zijn, zou moeten hebben.

DeLonghi Eletta Cappuccino Top espresso machineDe exacte definitie van een flat white is een punt van discussie maar bij deze krijg je ongeveer twee keer zoveel van de Latte, met eenzelfde fluwelen textuur en romige smaak. De flat white is romiger dan de Latte, wat in Nederland een niet-standaard aanpak lijkt.

Hoe volumineus je de schuimlaag op de koffie wil hebben is geheel afhankelijk van hoe je de schuimknop op de melkmodule instelt. Terwijl het top niveau binnen normale normen valt, is er meer dan genoeg ruimte om diegenen die hun koffie romig, overdadig met bovenop een flinke laag schuim willen, tevreden te stellen.

Er is een brede keuze aan sterktes beschikbaar, ook als je koffie van een voorgemalen merk maakt, van extra mild tot extra sterk.

De Eletta Cappuccino Top geeft je echt de kwaliteitskoffie van een pure espressomachine, terwijl hij werkt als een soort barista-robot, die het melkschuim klaarmaakt. Het is dit laatste beetje wat mensen die niet weten waar ze mee bezig zijn, makkelijk kunnen verknoeien.

 

Moet je deze DeLonghi Eletta Cappuccino Top kopen?

DeLonghi Eletta Cappuccino Top cremaDe Eletta Cappuccino Top biedt je dat waar je op hoopt van een machine in de hogere prijsklasse. Hij is geweldig. Alleen denken we dat je pas zoveel moet uitgeven aan een machine, die zoveel ruimte inneemt, als je niet veel moeite wil doen bij het koffiezetten.

Dat klinkt niet best, maar is wel begrijpelijk. Wil je leren hoe je een perfecte schuimkraag maakt als dat om 6.30 uur ’s ochtends is, soms met een knallende kater? Dacht het niet.

Je betaalt echt voor het gemak die de DeLonghi Cappuccino Top biedt. Maar als het aankomt op onderhoud van de koffie en de machine zelf, en er geen dure koffiepads aan te pas komen, zou het op de lange termijn een goede keus kunnen zijn.

 

Oordeel

Hij is niet goedkoop maar de DeLonghi Cappuccino Top schenkt je geweldige koffie, van espresso’s tot flat whites, waar je weinig voor hoeft te doen.

Vergelijk prijzen:

 

8 Totale Score
Hoge kwaliteit van koffie met simpele bediening

Hij is niet goedkoop maar de DeLonghi Cappuccino Top schenkt je geweldige koffie, van espresso’s tot flat whites, waar je weinig voor hoeft te doen.

Ook interessant:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo