Glutenvrije koffiecake

Koffiecake is een klassieke lekkernij die vaak geserveerd wordt wanneer er gasten over de vloer zijn. Overweeg deze glutenvrije koffiecake wanneer je de volgende keer je heerlijke koffie serveert. Je gasten zullen niet geloven dat deze kaneel koffiecake geen tarwebloem, rietsuiker en boter bevat.

 

Ingrediënten

Cake

  • Twee eetlepels kokosolie
  • Een ei
  • Een theelepel vanille-extract
  • ¼ kopje honing
  • ½ kopje kokosmelk
  • ½ kopje amandelbloem
  • Een theelepel kaneel
  • Twee theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zeezout

Topping

  • ½ kopje amandelbloem
  • 1½ eetlepel kokosolie
  • Een eetlepel honing
  • Twee eetlepels kaneel

 

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Vet een 20 x 20 ovenschaal of broodvorm in en zet deze aan de kant.
  3. Roer kokosolie, ei, vanille-extract, honing en kokosmelk samen in een kom.
  4. Meng in een kleine kom de amandelbloem, kaneel, bakpoeder en zeezout.
  5. Voeg de droge ingrediënten aan de natte toe en roer totdat je een egaal mengsel hebt.
  6. Giet het mengsel in de ovenschaal of broodvorm.
  7. Meng de overgebleven amandelbloem, kokosolie, honing en kaneel in een kleine kom voor de topping.
  8. Kruimel de topping over de cake.
  9. Bak 45-50 minuten.

 

Geschiedenis van koffiecake

De koffiecake die we vandaag de dag kennen is in de laatste eeuwen erg veranderd. Cake bestaat al sinds de bijbeltijd, waarbij honing of dadels gebruikt werden als zoetstoffen. Volgende de experts waren het de Denen in de 17e eeuw die koffiecake populair maakte als een lekkernij naast koffie en dit werd door de eerste Europese immigranten naar de VS gebracht.

 

Vermijd standaard koffiecake

Ook al bestaat het recept voor koffiecake al een lange tijd, is er geen reden waarom je door moet gaan met de ongezonde bereidingswijze. Bij traditionele koffiecake recepten moet je vaak gebleekte tarwebloem gebruiken, waar bijna geen voedingsstoffen in zit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geraffineerde suiker. De koffiecake met streusel die je in de winkel koopt kan zelfs gehydrogeneerde olie of soja-olie bevatten. De impact van een plakje traditionele koffiecake op je gezond is het niet waard.

Gezonde amandelbloem zorgt voor de structuur van dit gemakkelijke koffiecake recept. Ik ben een fan van amandelen en amandelbloem vanwege de eiwitten die ze bevatten. Volgens een wetenschappelijk onderzoek bestrijdt amandelbloem zelfs darmkanker.

Mijn glutenvrije koffiecake zou niks zijn zonder de krachtige antioxidant kaneel. Kaneel biedt voordelen voor het immuunsysteem en spijsverteringsstelsel en heeft een positieve invloed op het bloedsuikerniveau.

Kokosmelk wordt toegevoegd voor extra vocht. Kokosmelk is een van mijn favoriete vervangingsmiddelen voor koeienmelk, aangezien het vetzuren bevat die helpen om je cholesterol te verlagen. Ondanks wat de fanatiekelingen van lage vet diëten de laatste twintig jaar gezegd hebben, helpt kokosmelk (wat een hoop vet bevat) om af te vallen. Het kan je helpen om uren na het consumeren een vol en energiek gevoel te geven.

Koffiecake bosbessen variant

 

Zo maak je deze glutenvrije koffiecake

Deze glutenvrije koffiecake zal zelfs de grootste liefhebbers van tarwe voor de gek houden. Eerst voeg je kokosolie aan een mengkom toe. Kokosolie is gezond voor je hart en geweldig voor je metabolisme. Het bevat antivirale en antibacteriële eigenschappen en die fantastische middellange keten vetzuren.

Honing wordt toegevoegd als een natuurlijke zoetstof in plaats van geraffineerde suiker. Ik gebruik graag honing of esdoornsiroop in bakmiddelen vanwege de natuurlijke voordelen die ze bevatten en je hoeft niet heel veel te gebruiken om deze koffiecake een zoete smaak te geven.

Giet vervolgens de vanille-extract in de kom en voeg een ei van een met grasgevoerde kip en kokosmelk toe. Meng de natte ingrediënten goed.

Meng amandelbloem, kaneel en bakpoeder samen. Combineer het droge mengsel met de natte ingrediënten. Giet het glutenvrije koffiecake mengsel in de ingevette schaal of vorm.

Voor de topping meng je de overgebleven amandelbloem, kokosolie, honing en kaneel voor een decadent en schuldvrije streusel. Dit wordt ongetwijfeld de beste koffiecake die je ooit geproefd hebt.

Strooi de amandelbloem topping over het beslag. Bak dit in de oven gedurende 45-50 minuten of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt. Serveer deze koffiecake naast een heerlijke hete biologische koffie of thee en je gasten zullen zich ongetwijfeld thuis (of nog beter ) voelen.

We kijken uit om ook jouw mening te horen

Wat is jouw mening?