Keuze redactie

Jura ENA 9 One Touch review: een espressomachine van hoogstaande kwaliteit

De Jura ENA 9 One Touch Espressomachine is een zeer compact volautomatisch model en het toonbeeld van finesse gekenmerkt door eenvoud en een stijlvolle vormgeving. Met één druk op de knop, kan je 6 verschillende koffiespecialiteiten met of zonder melk bereiden. De ENA9 doet alles voor je. Het apparaat neemt je echt alles uit handen, op één klusje na nl. je zult de melkslang toch echt zelf in de kan moeten doen.

Weet je nog wat je allemaal moest doen bij een halfautomatische espressomachine om een bakje te zetten? Malen, dosering instellen, aanstampen, extraheren en opschuimen. Dit alles is nu verleden tijd! Zelfs het schoonmaken doet de machine zelf, na elke zetbeurt of wanneer melk is opgeschuimd treedt de automatische reinigingscyclus in werking. Dit is simpelweg een droommachine voor de koffiedrinkers onder ons, die ‘s morgens pas op gang komen, nadat ze hun romige en volle cappuccino hebben gehad.

Het feit, dat het apparaat zowat alles uit handen neemt, wil niet zeggen, dat je niets meer zoals smaak en sterkte van je koffiespecialiteit kunt regelen. De Jura koffiemachine biedt een scala aan opties, waarbij je o.a. de maalgraad van de bonen, koffie met voorgemalen of vers gemalen bonen, temperatuur, hoeveelheid water, koffiesterkte en hoeveel melk je in je drank wilt hebben, kunt instellen.

>> Bekijk hier de scherpste online aanbieding van dit toestel >

 

Kenmerken & Voordelen van de Jura ENA 9

 • Konische Bonenmaler:  De ingebouwde bonenmaler bevindt zich aan de bovenkant van het apparaat en is geschikt voor 125 gr. bonen, dit is weliswaar geen grote hoeveelheid, maar vergeet niet, dat je te maken hebt met één van de kleinste volautomatische espressomachines. Klein en compact geldt dus óók voor het bonenreservoir. De maler heeft vijf verschillende standen van grof tot fijn. Om het in de juiste stand te zetten moet je de draairing draaien, maar doe dit alleen als de molen loopt. Wanneer je de draairing bij een stilstaande molen draait, loop je de kans de draairing te beschadigen. Als de koffie gelijkmatig uit de uitloop stroomt en er een dikke crèma laag op de koffie drijft, weet je dat je de perfect maalgraad hebt ingesteld.
 • Poederschacht gemalen koffie: Voor het geval dat er gezinsleden zijn met een andere koffiesmaak, dan is dit apparaat een ware uitkomst, want het heeft naast het bonenreservoir ook een praktische koker, waarmee je een kop cafeïnevrije koffie of andere voorgemalen koffie kunt zetten. De Aroma Boost functie werkt niet bij voorgemalen koffie vullen.
 • Instellingen voor Waterhoeveelheid en Koffiesterkte: De waterhoeveelheid van 25ml tot 240 ml kan je aanpassen aan het kopje of de mok die je gebruikt. Je kunt trouwens de watereenheid van ‘ml’ naar ‘oz’ veranderen. De koffiesterkte varieert van Mild, Normaal tot Sterk. Op de ENA9 zit een aparte toets Aroma Boost. Deze functie gebruik je wanneer je de koffie extra sterk wilt hebben. Wat de temperatuur betreft zijn er twee mogelijkheden nl. Normaal of Hoog (800C tot 960C). De meeste koffiedrinkers laten het gewoon op Hoog staan.
 • Melk Opschuimen: Wil je melk opschuimen, dan dien je de melkslang aan de combi-uitloop van de machine aan te sluiten en het andere uiteinde in de beker met melk te dompelen. De melk wordt als het ware opgezogen, verwarmd, opgeschuimd en komt in het kopje of glas onder de uitloop terecht. Dit hele proces verloopt automatisch. De hoeveelheid melk kun je regelen door de tijd variërend van 3 tot 120 seconden in te stellen. Het apparaat beschikt ook over een interval ‘timer’ van 0 tot 60 seconden, deze optie wordt meestal gebruikt bij de bereiding van latte macchiato waarbij de melk even ‘rust’ krijgt voordat de espresso doorloopt. Op deze wijze ontstaan de welbekende kenmerkende lagen van deze koffiespecialiteit.
 • 37 Verwijderbaar Waterreservoir: Het waterreservoir is toch wel klein van stuk, want het water wordt voor het zetten, opschuimen en ook voor het spoelen gebruikt. Als je een grote koffiedrinker bent, dan zal je het toch een paar keer per dag moeten bijvullen. Het reservoir zit aan de achterzijde van het apparaat en kan vanaf de bovenkant van de ENA9 worden verwijderd. Als je de machine onder een keukenkast neerzet zorg er dan wel voor dat je een vrije ruimte van ca. 56 cm laat, want anders moet je iedere keer de Jura naar voren schuiven om het waterreservoir bij te vullen. De ENA9 wordt met een filterpatroon geleverd. Volgens Jura zou bij het gebruik van hun filtersysteem Clearyl Blue het niet meer nodig zijn het apparaat te ontkalken. Je zult toch een afweging moeten maken, want het kopen van een filter is natuurlijk duurder en heeft als voordeel geen ontkalking of toch om een bepaald aantal zetbeurten te ontkalken, waarbij je dan goedkoper uit bent.
 • Energie Spaar Modus: De ENA9 is voorzien van een energiebesparende modus om het energieverbruik per uur van 12 Wh naar tot 3,5 Wh te verlagen. De timer voor uitschakelen kan tussen de 15 min. en 9 uur worden ingesteld.
 • In Hoogte Verstelbare Uitloop: Je kunt heel eenvoudig de uitloop naar beneden of naar boven schuiven (van 7,5 cm tot 12,5 cm). Dit is niet hoog genoeg voor een lange meeneembeker, maar het is in ieder geval wel geschikt voor de meeste espresso kopjes en macchiato glazen. ,
 • Verwijderbaar Residu- en Leklade: Beiden zijn eenvoudig te verwijderen om schoon te maken. De residulade dient na ca. 10 zetbeurten gelegd te worden. Soms krijg je al na 2 of 3 keer zetten het berichtje ‘leegmaken’ (een geheugensteuntje).

Jura ENA 9 One Touch espressomachine overzicht

 

>> Bekijk hier de scherpste online aanbieding van dit toestel >

 

Koffie zetten

Het is in ieder geval verstandig om voordat je de machine gebruikt eerst de handleiding te lezen. En natuurlijk volg je de instructies stap voor stap om het apparaat eerst te reinigen voordat het in gebruik kan worden genomen. Het eerste wat de ENA9 doet wanneer je het inschakelt is het doorlopen van de reinigingscyclus om ervoor te zorgen dat er geen restanten van de afgelopen keer zijn achtergebleven, tevens wordt de machine tot bedrijfstemperatuur opgewarmd.

Er is geen makkelijker apparaat dan deze ENA9 One Touch om koffie te zetten. Het enige wat je moet doen:

Koffie zetten – 1 of 2 Kopjes

 1. Jura ENA 9 One Touch koffie espresso resultaatVul het waterreservoir met leiding-, flessen-, mineraal- of osmosewater
 2. Schakel de machine in
 3. Zet een kopje onder de koffie-uitloop
 4. Druk op de “Koffie” toets en de bereiding wordt gestart en stopt automatisch als de voorgeprogrameerde hoeveelheid in het kopje zit.
 5. Volg dezelfde instructie voor twee koppen koffie door twee kopjes onder de uitloop te plaatsen.

 

Het gebruik van de Aroma Boost

Deze functie doseert de maximale hoeveelheid gemalen koffie om een extra sterke espresso te maken.

 1. Plaats het kopje onder de koffie-uitloop
 2. Druk de “Aroma Boost” toets in om met de voorgeprogrammeerde instelling te beginnen
 3. De machine stopt automatisch nadat het klaar is.

 

Opschuimen

De bereiding van een Latte Macchiato en Cappuccino

 1. Verstel de hoogte van de combi-uitloop
 2. Plaats een lang glas onder de uitloop
 3. Sluit de melkslang op de combi-uitloop aan
 4. en doe het uiteinde in de melkkan, maar let er wel op dat de vulhoogte niet boven de hoogte van de aansluiting op de combi-uitloop ligt, dit is belangrijk voor een goede overheveling.
 5. Druk de “Latte Macchiato” toets voor het opschuimen in. De machine heeft een ingebouwde pauze, waardoor de warme melk van het schuim wordt gescheiden om zo de juiste lagen voor een macchiato te krijgen.
 6. Na de pauze loopt de koffie in het glas.
 7. Het enige verschil in het maken van een cappuccino is dat er geen vooraf ingestelde pauze tussen melk en koffie is. Je kunt altijd zelf een pauze programmeren.

 

bediening Jura ENA 9 One Touch review

jura-ena9-bedieningspaneel

Beeldscherm & Bediening

Het Beeldschermpaneel wordt d.m.v. de rotary switch in het midden en druktoetsen aan weerszijden bediend: de twee linker toetsten zijn voor Cappuccino en Latte Macchiato en de rechtertoetsen zijn voor Aroma Boost en Koffie/Espresso.

Met de Rotary Switch bedien je alle menu opties zoals Producten, Spoelen, Filter, Energieniveau, Waterhardheid en Beeldscherm. Je kunt de taalinstelling Nederlands voor het beeldscherm instellen. Je kunt uit vijf talen kiezen, waaronder Engels en Nederlands.

Het Productenmenu gebruik je waarschijnlijk het meest, want hiermee programmeer je de hoeveelheid water, koffiesmaak/-sterkte, temperatuur, melkhoeveelheid per seconden en een pauze tussen de opgeschuimde melk en de doorloop van de koffie bij een melkvariatie.

Jura ENA 9 One Touch bediening rotary knopDruk de Rotary Switch één keer en selecteer één van de dranken, die aan weerskanten staan vermeld en druk de Rotary Switch nogmaals in om het in te stellen.

Het beeldscherm toont duidelijke teksten in de kleuren rood, geel en groen. De teksten zijn makkelijk en intuïtief te lezen. Groen betekent “klaar voor gebruik” en rood “je moet een handeling uitvoeren”.

Dezelfde procedure geldt voor het menu energiebesparing. Als je een idee hebt over wanneer en hoeveel kopjes koffie je zet, dan kan je het apparaat zodanig instellen dat het na een x aantal minuten of uren zichzelf uitschakelt om energie en kosten te besparen.

 

>> Bekijk hier de scherpste online aanbieding van dit toestel >

 

Extra Functies

Geen

 

Hoe Te Reinigen

Zoals ik eerder schreef, voert de ENA9 voor elke koffie- en cappuccinobereiding een automatische reinigingscyclus uit. Zodra je de machine uitschakelt krijg je de melding dat het nog een keer gespoeld moet worden. Een serie van voorgeprogrammeerde onderhoudsopties zijn in de One Touch ingebouwd t.w.:

 • C-Reiniging-Cappucinatore reiniging
 • Spoelen-Apparaat spoelen
 • C-Spoelen-Cappuccinore spoeling
 • Reinigen-Apparaat reinigen
 • Filter-Filter vervangen
 • Ontkalken- Apparaat ontkalken

In de Gebruikshandleiding worden elk van de reinigings- en onderhoudstaken stap voor stap beschreven.

 

Accessoires

Jura ENA 9 One Touch closeMeegeleverde Accessoires

Handleiding in meerdere talen, Claris waterfilter, 2 reinigingstabletten en teststrips voor waterhardheid

Optionele Accessoires

De ENA9 wordt niet met een melkhouder geleverd. Alhoewel Jura wel een rvs isoleer melkhouder met een inhoud van 0.4 L en één van 0.6 L in het assortiment heeft. Een alternatief is de Jura Cool Control met een inhoud van 0,6 L, die de melk tot 40C koelt en het vervolgens ook constant op die temperatuur houdt. De melkhouders zijn niet goedkoop, maar als je op zoek bent naar een reservoir in dezelfde stijl als de ENA 9, dan zijn genoemde melkhouders een perfecte keus.

Het kan ook anders, want er zijn ook koffieliefhebbers, die simpelweg een kan of beker melk uit de koelkast halen en vervolgens de slang van het apparaat erin dompelen om de melk op te schuimen. Het is niet bepaald elegant, maar het is wel een simpele en praktische oplossing.

 

Vermogen & Netspanning

 • Vermogen: 1450 W
 • Netspanning/Frequentie: 220-240 V~, 50 Hz

 

Afmetingen & Gewicht

 • Afmetingen (B x H x D): 23 x 36 x 44,5 cm
 • Gewicht: 9,4 kg

 

Garantie

25 maanden garantie op onderdelen en arbeid. Dit is in ieder geval langer dan de gebruikelijke 1-jarige fabrieksgarantie. Maar goed, dit espresso-apparaat is er eentje uit het duurdere segment, dat speciale zorg verdient.

 

Plussen & Minnen

Pluspunten

 • Met zijn compacte afmetingen past het perfect in een moderne stadse keuken met een beperkte ruimte.
 • Eén simpele druk op de knop en zonder hoofdbrekens geniet je in een handomdraai van een heerlijke espresso, cappuccino of een latte macchiato.
 • Het is een perfect apparaat om zalige koffie met melkvariaties te bereiden, omdat het koffiezet- en melkproces vlekkeloos in elkaar overgaat met als resultaat een koffiedrank met een mooi luchtig laagje schuim.
 • Ondanks dat het een volautomatisch espresso-apparaat is, heb je toch de mogelijkheid om je voorkeuren qua waterhoeveelheid, koffiesterkte en melkschuimvolume in te stellen.
 • Het gebruiksvriendelijke Beeldschermpaneel is zodanig ontworpen, dat het super overzichtelijk is en de diverse programma’s heel eenvoudig te wijzigen en in te stellen zijn.
 • Je hebt de keuze om je espresso met vers gemalen bonen of met voorgemalen koffie via de gescheiden poederschacht te zetten.
 • De boven- en voorzijde van de ENA9 One Touch is tot in de puntjes afgewerkt en is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen: volledig mat zwart, zilver of in de combinatie met zwarte zijkanten en achterzijde. De verchroomde combi-uitloop maakt het uiterst stijlvolle ontwerp helemaal af.
 • Onder de traploos instelbare combi-uitloop kan je probleemloos kopjes of glazen van diverse afmetingen plaatsen.

Minpunten

 • Het water- en bonenreservoir vallen klein uit, waardoor je ze vaker dagelijks of wekelijks moet bijvullen. Bovendien blijven de bonen vanwege de doorzichtige deksel van de maler minder lang vers, je kunt daarom geen hoeveelheden daarin bewaren.
 • De afvallade voor het koffieresidu is ook aan de kleine kant. Soms krijg je van het apparaat een verkeerd seintje, dat de lade geleegd moet worden, terwijl het niet eens halfvol is.
 • Sommige gebruikers klaagden, dat de dranken niet warm genoeg waren. Alhoewel uit de testresultaten blijkt, dat de temperatuur van de opgeschuimde melk tussen de 600C en 710C schommelt.

 

Consumenten Reviews

espresso machine Jura ENA 9 One Touch3,8 uit de 5,0

76% van de gebruikers, die een online beoordeling hebben geplaats, geven de Jura ENA9 tussen de 4 en 5 sterren. Wat ik verbazingwekkend vond, was dat de reviews zo uit elkaar lagen. De ene groep was zeer enthousiast over het gebruik en de te bereiden dranken, terwijl de ontevreden groep koffiedrinkers klaagde over o.a. defecte onderdelen en lauwwarme dranken.

Prijs

De ENA9 wordt voor ca. 1.000 euro aangeboden. Het staat buiten kijf, dat dit een duur espresso-apparaat is. Maar voor een machine uit de hogere prijsklasse, is deze volautomatische Jura ENA9 OneTouch een instapmodel. Het is maar net hoe je het bekijkt.

 

 

>> Bekijk hier de scherpste online aanbieding van dit toestel >

 

Samenvatting Jura ENA 9 One Touch review

Voor wie is de Jura ENA9 One Touch? Mijn allereerste reactie is: voor de koffiedrinkers onder ons, die het liefst de dag beginnen met een cappuccino of een latte macchiato, zonder zich het hoofd te breken over de verschillende bereidingsfases. Deze machine is ook uitermate geschikt voor de liefhebber, die op zoek is naar een apparaat van hoogstaande kwaliteit en daar ook geld voor wil neertellen.

Voor de koffiefans, die dagelijks bakken koffie achterover slaan, is de ENA9 een niet al te beste keus, omdat je het waterreservoir vaak moet bijvullen. Wil jezelf van a tot z bepalen hoe je je espresso zet, dan is dit apparaat geen goede optie. Er zijn voldoende espressomachines op de markt, waarmee je kunt experimenteren en de kunst van espresso zetten, perfectioneren.

 

Voor actuele prijsinformatie klik op onderstaande knop.

[aff_offer_product]

8.5 Totale Score
Een espressomachine van hoogstaande kwaliteit

Deze machine is ook uitermate geschikt voor de liefhebber, die op zoek is naar een apparaat van hoogstaande kwaliteit en daar ook geld voor wil neertellen.

1 Reactie
 1. Wat ik denk is dat de gebruikers die de koppenwarmer wel gebruiken de drankjes warm genoeg vinden van de Jura ena 9. Voor melkbereidingen de warmhoudplaat steeds gebruiken lijkt me een goed advies. Ik ga vanaf Zaterdag een gereviseerd toestelletje ophalen en dan ga ik het met zekerheid weten. In elk geval smaakte het testkopje goed, en warm genoeg.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo