Karamel Brûlée Latte

De Karamel Brûlée Latte is een populair seizoensdrankje dat Starbucks rond de vakantietijd uitbrengt. De brûlée smaak is dat van de donkere, gekarameliseerde suiker dat bovenop de crème brûlée zit en het drankje is versierd met een aantal karamel stukjes. Wij zijn een grote fan van het drankje, omdat we van de donkere karamelsmaak houden, wat een toastachtig, bitter smaakje heeft, wat het anders maakt dan de zoetheid van de normale karamelsaus. En dat betekent dat het drankje niet te zoet is, zelfs als je een grote beker opdrinkt.

Deze zelfgemaakte versie is meer speels, omdat we een laag gekarameliseerde suiker op de bovenkant van het drankje toe hebben gevoegd met een keukentoorts. De toorts heeft een steekvlam, is klein en houd je in de hand en wordt gebruikt in keukens om crème brûlée makkelijk af te maken. Je zou hem wel moeten kunnen vinden in de meeste winkels met keukenuitrusting. We deden simpelweg een dikke, dichte schuimlaag en voldoende suiker op ons drankje en karameliseerde het toen met de toorts. Wees gul met de suiker om ervoor te zorgen dat je een goede korst krijgt.

Als je niet een keukentoorts hebt (en we raden aan om er een te kopen, aangezien ze erg leuk zijn), dan kan je de suiker karameliseren in een kleine sauspan en het vervolgens hard laten worden op een stukje perkament en het tot slot afbreken om je drankje af te maken.

 

Karamel Brûlée Latte ingrediënten voor 1 portie

  • 60 ml espresso (of 120 ml sterke koffie)
  • 2-3 eetlepels
  • 240 ml melk
  • 2 eetlepels suiker
  • Keukentoorts

Klop espresso en karamelsaus samen in een grote mok. Stoom in een andere mok of kleine kruik melk totdat het heet en erg schuimig is (instructies hoe je melk stoomt zonder een espressomachine zullen we hieronder behandelen). Giet de melk over het espressomengsel. Sprenkel de overgebleven suiker erg royaal over de top van het schuim en brûlée met een keukentoorts, totdat het donkerbruin is. En voilà je Karamel Brûlée Latte is klaar.

Zonder een keukentoorts: Karameliseer suiker in een kleine sauspan totdat het donkergoud is. Giet het over een stukje perkament en laat de suiker afkoelen. Breek de suiker in kleine stukjes en versier het drankje.

 

 

Karamel Brûlée Latte – Instructies om te stomen zonder een espressomachine

Karamel Brûlée Latte makenIn de meeste van onze recepten gebruiken we gestoomde melk, omdat het drankje hierdoor een geweldige textuur krijgt en omdat we een espressomachine hebben die het stomen van melk erg makkelijk maakt. Gestoomde melk heeft een ietwat fluwelige textuur, omdat er lucht aan toegevoegd is, wat melk dat simpelweg opgewarmd wordt niet heeft. Als je echter niet een espressomachine thuis hebt, dan kan je niet makkelijk melk stomen om je eigen latte’s of cappuccino’s te maken. Er zijn echter gelukkig een aantal makkelijke manieren om het uiterlijk en gevoel van een door een machine gestoomde melk na te bootsen en je zelfgemaakte koffiedrankjes zoveel lekkerder te maken.

De makkelijkste manier om melk te ‘stomen’, is door krachtig te kloppen met een kleine garde die in je mok past. Wij kloppen de melk eerst altijd op (wat het schuimerig maakt) en voegen dan de koffie toe of kloppen de melk in een apart glas op en voegen het daarna toe aan het drankje. Magere en volle melk zullen beiden schuimen, alhoewel volle melk de bubbels een beetje beter zal behouden. Beide zullen meer gaan schuimen wanneer ze koud zijn, dus je ijsdrankjes krijgen mogelijk een betere schuimlaag dan je warme drankjes.

Er zijn ook handheld tools waarmee je de melk op kan kloppen en deze zijn zelfs beter dan een kleine garde, aangezien ze aandreven worden door een batterij en ze kunnen je melk binnen een paar seconden goed opkloppen zonder dat je al te veel moeite hoeft te doen. Wij gebruiken net genoeg melk voor elk drankje om de beste resultaten te krijgen, zelfs als we meerdere drankjes maken. Een handheld apparaat is krachtig genoeg om volle en magere melk snel en met vergelijkbare resultaten te laten schuimen. Ze zijn vooral handig als je van schuimige cappuccino’s houdt, aangezien de juiste positionering van de tool snel een hoop schuim op zal laten bouwen.

 

Kijk hier voor nog meer koffie recepten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo