Philips 3100 review

  • Introductie
  • Video

De Philips 3100 kopen?

Je kunt natuurlijk iedere ochtend naar de lokale supermarkt gaan om daar een gratis bakje koffie te halen. Koffie is ten slotte koffie, of toch niet?

Als je liefhebber bent van koffie denk je daar waarschijnlijk anders over. Goede koffie alleen is niet genoeg, het apparaat waarmee je de koffie zet moet ook goed zijn wil je de beste smaak uit de bonen halen. Om dit te bereiken kun je er voor kiezen om een professioneel koffiezetapparaat in huis te halen. Deze zijn vaak niet goedkoop, maar de echte koffieliefhebber zal het verschil wel degelijk kunnen proeven.

Philips maakt al jaren uitstekende koffiezetapparaten, waarbij er constant gezocht wordt naar verbetering. De Philips 3100, die wij vandaag bespreken, is in korte tijd vrij populair geworden. Om te achterhalen wat dit apparaat zo geliefd maakt, hebben wij hem onder de loep genomen. In deze Philips 3100 review zullen wij dit populaire koffiezetapparaat van Philips uitgebreid bespreken.

Prijzen vergelijken:

Prijzen vergelijken:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Philips 3100

Positief:
  • Lekkere koffie
  • Hoeveelheden zelf in te stellen
  • Eenvoudige zelfreinigingsfunctie
  • Mooi ontwerp
  • Temperatuur makkelijk in te stellen
Negatief:
  • Bonenopslag aan de kleine kant
  • Bediening van het apparaat is even wennen
  • Het malen van de bonen gaat soms erg luid

 

Eerste indruk

Toen wij de doos met de Philips 3100 in ontvangst namen, waren we redelijk verrast. Wij gingen er vanuit dat hij zwaarder was, maar hij bleek verassend licht. De Philips 3100 weegt (leeg) slechts 7.2 kilo, wat voor een volautomatisch apparaat aan de lichte kant is. Het apparaat is gemaakt van een kunststof behuizing waarvan de afwerking mat glanzend is.

philips 3100 review

Prijzen vergelijken:

Wij vinden het ontwerp erg mooi omdat het een slank koffieapparaat is met goed afgewerkte randen en knoppen. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1.8 liter en in het bonenreservoir is er plaats voor ongeveer 250 gram bonen, wat wij nogal weinig vinden. Houdt er rekening mee dat je deze dus vaker zal moeten bijvullen. Het waterreservoir is makkelijk uit het apparaat te nemen en daarnaast is er een melkbeker om koffiedranken met melk te maken.

De maalschijven van de Philips 3100 zijn van keramiek, wat voor duurzame prestaties moet zorgen. Volgens Philips zou het apparaat gemakkelijk 20.000 kopjes koffie kunnen malen zonder dat de kwaliteit van het malen minder wordt. Verder heeft de Philips 3100 een snelopwarmende boiler zodat je niet erg lang hoeft te wachten voor je de koffie kunt maken.


 

Gebruik

Om het apparaat in gebruik te nemen hoef je alleen de stroomkabel achter in het apparaat te steken. Vervolgens moet je hem vullen met water en bonen. Wanneer je hem dan voor het eerst aanzet, warmt en spoelt het apparaat water door de leidingen. Daarna is het mogelijk om de bijgeleverde AquaClean filter te installeren in het waterreservoir. Dit filter zorgt ervoor dat je het apparaat voor langere tijd niet hoeft te ontkalken.

Na het installeren kun je vrijwel direct koffie zetten. In totaal duurde het in gebruik nemen van dit apparaat ons ongeveer 5 minuten.

Wij hebben dit volautomatische apparaat van Philips vervolgens ongeveer 1.5 week intensief in gebruik genomen. In die tijd hebben wij een stuk of 50 kopjes gezet. De smaak was verassend goed en maakt dat we erg positief zijn over dit apparaat. Om de ware kwaliteit van de koffie te waarderen, is het goed om deze te kunnen vergelijken.

philips 3100 review volautomaat

Prijzen vergelijken:

Je kunt met dit apparaat espresso, cappuchino, gewoon koffie, heet water (en melk) en melkschuim maken. Omdat ik zelf een grote liefhebber ben van cappuchino, heb ik de Philips 3100 met name daarvoor gebruikt. Op het spuitmondstuk waar normaal warm water uitkomt, kun je de melkbeker aansluiten. Dit is voor koffiedranken met melk, zoals cappuchino of koffie verkeerd. Het bevestigen van de melkbeker had wat makkelijker gekunt, het is af en toe een beetje duwen en trekken om dit voor elkaar te krijgen. Ook om de melkbeker ervan af te krijgen is niet zo makkelijk als we hadden gehoopt.

Het malen van de bonen was vreemgenoeg soms erg luid maar in de meeste gevallen viel het mee. Wanneer je een apparaat koopt die bonen maalt weet je van te voren al dat die meestal een beetje lawaai maken en de 4-5 seconden dat het duurt om de bonen te malen zijn ook zo voorbij.

Het is ook mogelijk om voorgemalen koffie te gebruiken, bijvoorbeeld om cafeïnevrije koffie te zetten. Hiervoor is er een handige opening aan de bovenkant van het apparaat.

 

Programmeerbare hoeveelheden

Je kent het wel, ieder apparaat geeft een andere hoeveelheid koffie (en melk), waardoor je kopjes misschien niet helemaal gevuld worden of je het kopje er op het einde snel ondervandaan moet halen omdat hij anders overloopt. Een hele fijne functie van de Philips 3100 is dat je de hoeveelheden koffie-melk volledig kunt programmeren. Aan de hand van gebruikersprofielen zet je op die manier makkelijk altijd de perfect koffie.

philips 3100 review

Het is even uitzoeken via het menu, maar het werkt als volgt: je drukt bijvoorbeeld op de knop cappuchino en vervolgens begint de melk te lopen. Zodra er volgens jouw smaak genoeg melk in zit, druk je weer op de knop en stopt het apparaat. Vervolgens druk je op de knop voor koffie en komt er koffie uit. Ook hier moet je er bij blijven staan en kun je op de knop drukken zodra er volgens jouw smaak voldoende koffie in zit. Eenmaa klaar slaat de Philips 3100 jouw voorkeur op en zal hij alle cappuchino kopjes in de toekomst volgens die voorkeur maken.

De programmeerfunctie is niet alleen handig om je kopje precies goed gevult te krijgen, maar ook leuk om te experimenteren met verschillende verhoudingen die leiden tot verschillende smaken. Zo kwam ik er achter dat ik de cappuchino met minder melk en meer koffie dan de standaard instelling lekkerder vind. Het is mogelijk om meerdere gebruikersprofielen op te stellen zodat je hem ook goed met anderen kunt delen.

Daarnaast kun je bij de Philips 3100 kiezen uit 5 aromasterktes en 5 verschillende maalstanden. Hier hebben wij nauwelijks gebruik van gemaakt, maar we kunnen ons voorstellen dat voor sommige fijnproevers dit een must is.

 

Schoonmaken

De AquaClean filter in het apparaat zorgt ervoor dat het water en het apparaat niet gaan kalken. Dit is erg belangrijk omdat het water de smaak van de koffie sterk kan beïnvloeden. Eigenlijk is een dergelijke filter een must vinden wij. Naast het waterreservoir moet de rest van het apparaat bij intensief gebruik natuurlijk ook vaak schoongemaakt worden.

philips 3100 review

Het schoonmaken gaat gelukkig erg makkelijk. De uitneembare zetgroep en onderdelen zoals druppelbak zijn makkelijk af te spoelen en gemakkelijk in- en uit het apparaat te steken. Tevens heeft de Philips zelf een ingebouwde reiningingsmodule die het apparaat van binnen schoonmaakt met warm water. Toen wij deze functie voor de eerste keer gebruikte (na ongeveer 30 kopjes te hebben gezet) merkte wij daarna dat de smaak verbeterd was. De schoonmaakmodule duurt echter wel ongeveer 10 minuten wat een beetje lang is als je ongeduldig zit te wachten op je koffie.

Afhankelijk van het gebruik moet je het apparaat ongeveer 1 keer per week schoonmaken. Dit kost je ongeveer 15 minuten. Ook als je het minder vaak doet, zal dit niet direct een probleem zijn. We raden het alleen niet aan om zowel de koffie als het apparaat van de beste kwaliteit te houden.


 

Conclusie van deze Philips 3100 review

We zijn bij het eind gekomen van deze Philips 3100 review. Op vrijwel alle fronten vinden we dit een geweldig apparaat. Hij zet lekkere koffie, biedt handige functies zoals het programmeren van de hoeveelheden en is makkelijk schoon te maken. Wat wil je nog meer?

philips 3100 review volautomaatHet instellen van het apparaat kost in eerste instantie wat moeite, maar eenmaal dat je het onder de knie hebt is de Philips 3100 zeer gemakkelijk te bedienen. Wat minder goed werkt is het plaatsen van de melkbeker aan het water mondstuk, dit vergt wat handigheid en kan tot irritatie leiden. Tevens is het bonenreservoir met een maximale inhoud van 250 gram voor ons te klein. Wij zien deze liever wat groter zodat we niet steeds de zak met bonen uit de kast hoeven te halen om hem bij te vullen. Ook de vorm van dit bakje zorgt er bij het vullen snel voor dat de bonen eruit vallen.

Ondanks deze kleine gebreken zijn we voluit positief over dit apparaat. Op het belangrijkste onderdeel (de smaak) presteert de Philips 3100 bovengemiddeld goed! In deze prijsklasse vinden wij dan ook vrijwel geen waardige concurrent voor dit apparaat.

We hopen dat je hebt genoten van deze Philips 3100 review. Laat ons hieronder weten wat jij van dit apparaat vindt!

Prijzen vergelijken:

 

8.5 Totale Score
Uitstekende volautomaat

Op vrijwel alle fronten vinden we dit een geweldig apparaat. Hij zet lekkere koffie, biedt handige functies zoals het programmeren van de hoeveelheden en is makkelijk schoon te maken. Ondanks enkele kleine gebreken zijn we voluit positief en in deze prijsklasse vinden wij dan ook geen waardige concurrent voor dit apparaat.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo