Philips Saeco Xsmall review: een aanvaardbare bonenkoffiezet

Een aanvaardbare bonenkoffiezet-apparaat, maar zijn espresso kan niet op tegen zelfs een goedkope handmatige espresso-maker.

De Saeco Xsmall is niet het meest mooie koffiezetapparaat dat we ooit gezien hebben, Deze bonen-koffiezetapparaat ziet er meer uit als een midden jaren “90 minisysteem dan iets wat je vind in een koffiebar. Het geeft je zelfs een “ demo-mode” lichtshow wanneer je het voor het eerst aanzet.

Philips Saeco Xsmall close knoppenHet apparaat is gemakkelijk in gebruik. Met een grote knop aan de voorkant kun je switchen tussen koffie zetten, stoom of heet water, en met de knoppen aan de voorkant schenk je espresso of een koffie. De 2 buisjes waar de koffie uitkomt zijn niet ver genoeg uit elkaar geplaatst om gemakkelijk 2 kopjes naast elkaar te kunnen zetten.

Naar onze mening was de koffie het beste van smaak wanneer je de bonen liet malen op de meest fijne stand. Het is niet erg makkelijk om de maling aan te passen. De regelaar is gemakkelijk toegankelijk onder het dekseltje van de koffiemaler, maar je hebt een speciaal bijgeleverd hulpstukje nodig om het van stand te veranderen.

Vergelijk goed de aanbiedingen bij Coolblue & Bol.com

coolblue promo

Het doet erg plastiek en vreemd retro aan: niet een erg mooie espresso machine.

Philips Saeco Xsmall espressomachineAan beide kanten onder de kopjes zijn uitschuifbare lades voor overtollig water en koffie-afval. Je kunt een groot aantal espresso’s maken voordat je het voorraadbakje voor de gemalen koffiebonen leeg moet maken, maar je moet vrij regelmatig water bijvullen. Ook ontdekten we indien je de watertank niet goed op zijn plaats zette,  de machine je geen waarschuwing geeft maar in plaats daarvan het motortje droog laat lopen, wat volgens ons nooit heel goed kan zijn voor het pompje.

Toen we eenmaal het fijnmalen van de bonen goed hadden ingesteld, produceerde de Xsmall redelijke espresso. De opgestoomde melk zag er  te wit uit, terwijl we de caramel kleur verwachtten, maar de espresso kwam toch uit op een aardige kleur. Het espressoshot had een redelijke smaak, maar niet de bitterheid waar wij naar op zoek waren. We hebben de temperatuur van de koffie gemeten en deze was 47.9 graden. – ongeveer 15-20 graden minder dan we verwacht hadden. Hieruit blijkt dat het water niet heet genoeg is wanneer het door de koffie loopt en zo de koffiesmaken niet goed kan opnemen.

De creme is niet donker genoeg naar onze smaak en de espresso wordt geserveerd op lauwe temperatuur.

Philips Saeco Xsmall reviewWanneer we klaar waren om de melk op te stomen, moesten we eerst wat water laten afspuiten voordat we stoom kregen. We hebben geen opmerkingen over de stoomtuitje, alhoewel het een dikke schuim, goed voor een heerlijke Latte maaktte. Het duurde meer dan 3 minuten voor het apparaat om af te koelen naar een temperatuur die geschikt was voor het maken van koffie na het stomen, dus in praktijk komt het er op neer dat je het systeem moet laten doorspoelen tussen het melk opstomen en het maken van een espressoshot voor je Latte.

The Saeco Xsmall mag dan lelijk zijn, maar gezien de prijs is het een aanvaardbare bonnenkoffiezet. We waren echter niet erg onder de indruk van de smaak van de espresso en de lage temperatuur van de geproduceerde koffie. De Gaggia Brera zet duidelijk betere koffie, maar kost meer. Als je echt het gemak van een bonne- koffiezetapparaat wilt, zouden wij je aanbevelen het extra geld bij te leggen en een Bera aan te schaffen of genoegen nemen met een beetje rommel en een handmatige/manuele espressomachine aan te schaffen

 

Bekijk hier onze Koffiezetapparaat TOP 10 >>>

 

6 Totale Score
Zijn espresso kan beter

Een aanvaardbare bonenkoffiezet-apparaat, maar zijn espresso kan niet op tegen zelfs een goedkope handmatige espresso-maker.

7 Opmerkingen
 1. Philips Saeco Xsmall is een rampenautomaat. Vandaag de tweede uit nijd, nog geen drie jaar oud en alleen tijdens zomervakantie gebruikt, weggegooid. Vorig jaar de eerste xsmall ter reparatie aangeboden bij Philips: kosten ruim 200 euro (toen ook amper 3 jaar oud). NIET KOPEN!!!

 2. ook 3 jaar in gebruik alleen maar trammelant typisch Philips

 3. alleen maar ergernis net 3 jaar in gebruik typisch Philips apparaat

 4. het meest waardeloze apparaat ooit philips waardig ze vertrekken niet voor niets uit dit marktsegment audio was ook al waardeloos 2x stereo aan geschaft altijd problemen

 5. Altijd netjes ontkalkt, één koffie per dag en toch en amper 2.3 jaar meegegaan. laat ons zeggen: net uit garantie en je mag het toestel opdoeken. Ik denk dat het de zetter is, maar is dat zeker? Nu, om nog eens 50€ uit te geven aan een zetter en niet te weten wat en hoe want je kan er mee staan en dat is dan weer zoveel geld weggesmeten. En hoe dan ook, de zetter is ook maar twee jaar goed, is me toch wel wat een duurkoop! Het doet me eventjes pijn na het toch beslissen van hem dan toch in de vuilnis te werpen, maar, ik laat het bij een capsulemachine te gebruiken, geen problemen meer en is ie stuk, dan ja, een andere hé.
  Ik vond het wel goede koffie, geen opmerkingen erover, maar ben dan ook niet echt de kenner. Voor mij was ie goed, al waren het wel dure kopjes hoor als je het telt over amper twee en halve jaar! Al vond ik het niet erg, je moest toch altijd wel wat bijvullen, of alles eigenlijk…zien voor het water, want is maar voor twee kopjes, of de boontjes zijn op of het koffiedik potje is vol. Nu, dat nam ik er nu wel bij… 🙂

 6. Ik heb hem nu zeker al 4 jaar.
  Zet 3 tot 4 kopjes per dag, geen problemen.
  Regelmatig de zetgroep afspoelen en invetten.
  Als je wat experimenteert met de instelling en de soort koffie zet deze machine lekkere koffie.
  Temperatuur van de koffie wat hoger zijn.

 7. Wij hebben hem nu 6 jaar en al die tijd afgevraagd/afgewacht wanneer die de geest of kuren gaat geven.
  Die tijd is dus nu gekomen.
  Na het voorspoelen bepaald machine zelf wel of je een klein kopje of een groot kopje koffie kan verwachten.
  Na het zetten van 1 kopje koffie machine snel uit zetten anders krijg je nog een kop koffie als bonus..
  En nee, ik druk niet 2 x op de knop.
  Hoop tips op internet qua XSmall problemen maar niet hoe je de maalprocedure kan resetten.
  Da’s nou jammer..

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo