Tiramisu Affogato recept

Een tiramisu is een populair Italiaans dessert dat gemaakt wordt met lange vingers geweekt in espresso en een royale hoeveelheid crème. Tiramisu betekent letterlijk ’trek mij omhoog’ en dat is erg passend vanwege de grote hoeveelheid koffie dat gebruikt wordt in het recept. Het is echter nooit verkeerd om een beetje meer koffie aan het plaatje toe te voegen. Laatst hebben we wat Tiramisu Gelato geprobeerd en de mix tussen koffie en een romige tiramisu smaak proefde je perfect, maar er zaten ook stukjes lange vinger in om het wat meer textuur te geven en dit was een goed alternatief voor de traditionele tiramisu. We besloten dat deze gelato de perfecte kandidaat was voor een van onze favoriete coffee desserts, de affogato, om een Tiramisu Affogato te maken.

We deden simpelweg een ijslepelschepje gelato in een kleine kom, strooide er wat cacaopoeder overheen en goten een shot hete espresso over de top. We voegden de cacaopoeder toe, omdat dat bij een tiramisu normaal gesproken ook gedaan wordt en je krijgt een fijne chocolade aroma wanneer je de espresso er overheen giet. Toen we een hapje namen proefde we nog steeds de romige smaak van het ijs, maar de koffie sprong er meer uit. De stukjes lange vingers behielden hun textuur ook terwijl ze doorweekt werden door espresso en gesmolten ijs. Dit maakte een dessert die rijk proefde en gaf je het idee dat het veel langer geduurd had om te maken dan dat eigenlijk het geval was.

Als je geen tiramisu gelato kan vinden, dan kan je een vergelijkbaar effect krijgen als je een halve lepel vanille ijs of gelato en een halve lepel koffie ijs gebruikt, maar uiteraard zou tiramisu de keuze moeten zijn als je het kan vinden. We bevelen sterk aan om wat extra lange vingers naast je Tiramisu Affogato te serveren, aangezien extra lange vingers perfect zijn om de gesmolten affogato op te eten.

Tiramisu Affogato ingrediënten voor 1 portie

  • 1 lepel tiramisu gelato
  • of 1/2 lepel van zowel vanille als koffie ijs
  • 1/4 theelepel cacaopoeder
  • 60 ml hete espresso
  • Lange vingers voor versiering

Doe je lepel met ijs in een kleine kom of dessert kopje. Strooi er wat cacaopoeder overheen. Giet de hete espresso over het ijs en versier het met een lange vinger. Serveer direct.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo