Hoe een French press koffie maken

Van alle verschillende manieren van koffie zetten, is de French press of cafetière degene die ik het meeste gebruikt heb. French press koffie is een simpele manier om een rijk, verrukkelijk kopje koffie te maken.

De French Press is een technologisch simpele manier van koffie zetten. Laat heet water gedurende 3-4 minuten over grof vermalen koffie trekken, voordat je het filter indrukt en serveert. Simpeler dan dat zal koffie maken niet worden. In dit artikel zal ik de maling, watertemperatuur, trektijd en tips om problemen op te lossen met je delen, zodat je thuis elke dag heerlijke French press koffie kan maken.

LEES OOK: Beste cafetière kopen? Tips, vergelijken & TOP 10

 

1

De koffie doseren

Per gewicht of per hoeveelheid. Wegen zal je meer constante resultaten geven dan per hoeveelheid, aangezien er meer verschil kan zitten tussen het gebruik van eetlepels in plaats van een weegschaal. Het komt echter niet zo nauwkeurig bij een French press, dus beide methodes zijn prima. Hieronder zal ik beide methodes met je doornemen.

Per gewicht

Er is geen ideale vaste verhouding voor French press koffie. Voordat ik begon met het schrijven van dit artikel heb ik online gezocht naar de beste verhoudingen en deze lopen uiteen van 10:1 tot 18:1. Toen ik de uitschieters uit de lijst haalde en een gemiddelde berekende met de rest, kwam ik op 15,5:1. Dit betekent 15,5 gram water per 1 gram koffie.

Het feit dat er zo’n groot verschil is tussen de verhoudingen, laat duidelijk zien dat je ongeacht de hoeveelheden een heerlijk kopje French press koffie kan maken en nauwkeurig niet heel belangrijk is.

Per hoeveelheid

Als je liever French press koffie per hoeveelheid wilt maken, dan is een goed beginpunt om 1 eetlepel koffie per 120 ml water aan te houden. Recepten voor een sterker kopje koffie geven 1 eetlepel per 90 ml aan. Afhankelijk van je voorkeur kan je de hoeveelheid aanpassen. Hieronder zal ik een algemene opsomming geven, zodat je een beginpunt hebt.

  • 3 kopjes (350 ml) = 3-4 eetlepels
  • 4 kopjes (500 ml) = 4-5 eetlepels
  • 8 kopjes (1 liter) = 9-10 eetlepels
  • 12 kopjes (1,5 liter) = 13-15 eetlepels

Beste French Press Koffie

 

2

Koffie vermalen en water koken

Verwarm eerst wat water voordat je de koffie maalt. Voor French press koffie moet je een grove maling gebruiken.

 

3

Voeg koffie en water toe aan de French press

Voeg de vermalen koffie toe aan de French press. Wacht ongeveer 30 seconden nadat het water gekookt heeft voordat je dit over de koffie giet. Dit zal de temperatuur verlagen naar 93 graden Celsius, wat ideaal is voor koffie.

Start een stopwatch en giet water over de vermalen koffie.

Wanneer je water in de French press giet, kan het zijn dat er bovenop een klomp vermalen koffie verschijnt of dat sommige delen geen contact maken met het water. Je kan dit minimaliseren door langzaam op een gecontroleerde manier te gieten.

 

4

Roeren (of niet)

Zelfs als je langzaam in de cafetière giet, kan het zijn dan koffie samenklontert en niet contact maakt met het water. Lichtjes roeren lost dit probleem op.

Ik roerde voorheen de hele French press. Dit is niet nodig. Roer alleen de bovenste laag. Gebruik eetstokjes of een lepel. Sommige personen raden aan om een houten lepel te gebruiken, aangezien er gevallen zijn waarbij een metalen lepel het glas van de cafetière brak. Maar als je voorzichtig bent hoef je je hier geen zorgen over te maken. Het doel is ervoor zorgen dat alle koffie contact maakt met het water.

Plaats hierna het filter met deksel op de kan in de hoogste positie. Dit zal warmteverlies minimaliseren, maar druk nog niet naar beneden.

»» ontdek onze Cafétiere TOP 5 »

 

5

Druk langzaam naar beneden na 3-4 minuten

De aanbevolen trektijd voor French press koffie loopt uiteen van 2,5-6 minuten, waarbij 4 minuten het meest aanbevolen wordt.

Ik heb zelf duizenden keren French press koffie gemaakt en geef de voorkeur aan 3,5 minuut. Volledige extractie en rijk, zonder dat het te zwaar is. Als je van meer slappe koffie houdt, ga dan voor 2,5 minuut. Op sommige forums wordt 6 minuten voor Indonesische koffie aanbevolen (en vier minuten voor andere bonen). Dit is uiteindelijk een persoonlijke voorkeur.

Afgezien van de discussies over de ideale trektijd, is de realiteit dat we snel afgeleid kunnen worden terwijl we wachten op de koffie. Hoe langer je laat trekken, hoe groter de kans dat je afgeleid wordt. 3-3,5 minuut heeft bij mij op dit gebied veel beter gewerkt dan 4-6 minuten.

Wanneer het tijd wordt om het filter naar beneden te drukken, doe dit aan voorzichtig. Langzaam en gelijkmatig. Er moet wat weerstand zijn, maar niet te veel. Als er geen weerstand is, dan moet je mogelijk iets fijner malen. Is het te moeilijk om het filter naar beneden te drukken, kies dan de volgende keer voor een grovere maling.

Heerlijke French Press Koffie

 

6

Serveer koffie

Giet in je kopje en geniet. French press koffie zal altijd kleine deeltjes koffie hebben. Om dit te minimaliseren laat ik meestal een paar centimeter koffie in de cafetière zitten. Ook drink ik het laatste slokje koffie in mijn kopje niet. Ik vind deze koffiedeeltjes niet erg, maar ik heb graag een gelijke smaak van begin tot eind en daarom vermijd ik de laatste druppels.

 

7

Probleemoplossing slechte koffie

Beginners kunnen fouten maken wat kan resulteren in een minder dan optimaal kopje koffie. Hieronder zal ik veelvoorkomende problemen opnoemen en mijn oplossing met je delen.

Koffie smaakt slap

De maling is waarschijnlijk te grof. Maal de koffie iets fijner. Zorg er ook voor dat je de koffie 3-4 minuten laat trekken.

Koffie smaakt bitter

De koffie is mogelijk te fijn vermalen. Kies de volgende keer voor een grovere maling. Als de koffie donker gebrand is, zorg er dan voor dat de koffie vers is en verlaag de temperatuur van het water naar 90 graden Celsius.

Koffie is te sterk

Laat de koffie 3 minuten trekken. Laat de gebrouwen koffie niet in de kan zitten. Giet het over van de cafetière naar een thermoskan of maak precies wat je nodig hebt. Het is ook belangrijk om op te merken dat wanneer je gewend bent aan koffie van een standaard koffiezetapparaat, French press koffie in eerste instantie een rijkere (sterkere) smaak zal hebben.

Veel koffieresten

Dit kan duiden op een probleem met het filter. Als het filter niet strak tegen het glas zit, dan zullen koffiedeeltjes in de bovenste ruimte terechtkomen. Filters kunnen ook beschadigd raken. Je kan vervangingsfilters kopen.

Liever geen koffieresten

Als alles goed smaakt, maar je de koffiedeeltjes niet fijn vindt, overweeg dan om een Espro Press te kopen. Deze heeft een fijner filter dan die van een traditionele French press. Nog een optie is een papierenfilter maken.

Water duurt te lang om te koken

Ik snap je frustratie. Kook daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt voor je cafetière. Vul dus niet de hele waterkoker als je al dat water niet nodig hebt. Als het water koken nog steeds te lang duurt en je geen elektrische waterkoker hebt (ja die mensen zijn er en daar is niks mis mee), overweeg dan om in een te investeren.

Inconsistente vermaling

Ik denk dat dit komt omdat je een goedkope koffiemolen met messen hebt. Delen van de koffiebonen zijn grof vermalen en een ander deel fijn. Een uitstekende vermaling van dit soort koffiemolens krijgen vergt tijd. Het kopen van een burr koffiemolen is uitstekend de beste oplossing.

 

8

Schoonmaken

De roestvrijstalen French press kan je makkelijk ontmantelen en schoonmaken. Alhoewel het niet noodzakelijk is om de hele cafetière te ontmantelen voor het schoonmaken, is het een goed idee om je kan af en toe grondig te reinigen. Spoel je pot dagelijks goed om en haal hem een keer in de maand uit elkaar voor een grondige reiniging.

French Press Koffie maken

 

Conclusie

Zodra je de maling en hoeveelheid hebt gevonden die bij je smaak past, is de French press een erg makkelijk manier om geweldige koffie te krijgen. Als je nog geen cafetière hebt, lees dan dit artikel om er een uit te kiezen. Ook kan je de French press gebruiken voor een koud kopje koffie.

»» ontdek onze Cafétiere TOP 5 »

 

LEES OOK: 

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo