Jura GIGA 5 kopen review: een volautomatische koffiemachine

Met dit koffiezetapparaat van €4000,= haal je een barista in huis!

Voordelen:
  • Barista instelling brengt koffiezetten naar een hoger niveau
  • Zet snel koffie
  • Melkschuimfunctie is gelijk aan kwaliteit die je in een koffieshop krijgt.
Nadelen:
  • Duur
  • Heeft veel onderhoud nodig

Onze score: 9

De Jura GIGA 5 kopen? Vergelijk de prijzen hier:

 

Met de Jura GIGA 5 voel je je als een professionele thuis-barista, al heb je veel fooien nodig om deze machine te betalen.

Wat kan je verwachten van een koffiezetapparaat dat een € 4.000 kost? Snellere service dan een barista je ooit kan geven en meer dan 20 keuzes in koffiedranken. De Jura GIGA 5 kan zowat alles doen wat nodig is voor een geraffineerde kop java, behalve een coole figuur in de melk maken.

 

Look & feel

We zeggen het maar meteen: de Jura GIGA 5 ziet er geweldig uit. Hij heeft een aluminium front, strakke doorloopsystemen, en zwarte kunstoffen zijkanten, samen met zijn TFT kleurendisplay geeft dit hem een esthetische uitstraling die niet zal misstaan in elke high tech keuken.

Jura GIGA 5 kopen review volautomatische koffiemachineHet front van de machine biedt plaats aan een heet watertuit en twee verstelbare tuiten om koffie mee te zetten. Het is niet meteen duidelijk dat de koffietuiten verstelbaar zijn, maar je kan ze makkelijk naar boven en beneden bewegen zodat verschillende maten koppen en mokken gebruik kunnen worden. Dat gezegd hebbende, de koffietuiten zijn onderdeel van de machine dus ze bewegen tegelijk. Beide tuiten worden gebruikt als een enkele kop koffie gezet wordt.

De bovenkant van de Jura GIGA 5 is net zo indrukwekkend als het front. Er is een aan/uit knop, draaischijf en programmaknop. De draaischijf werd al snel ons favoriete onderdeel van de machine. In de eerste plaats is hij gewoon leuk om te gebruiken en in de tweede plaats is hij belangrijk om te navigeren in het menu. Oh en hij licht op in gebruik, wat altijd een pluspunt is. Je vindt ook ventilatieopeningen bovenop de machine die omhoog komen als er koffie gezet wordt, wat doet denken aan een straaljager die op het punt staat om te landen. Achter de ventilatieopeningen is een verborgen vak voor verse bonen en daar dichtbij zit een koffieschep verborgen onder een zwart paneel.

Verder naar achter zitten twee keramische containers voor bonen. Het voordeel van de keramische containers is dat ze niet zoveel herrie maken als de bonen gemalen worden. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal geen geluid maken, maar het is beduidend minder dan wat een traditionele molen maakt. Als de kop eenmaal vol is maakt de machine wel een ongebruikelijk hard geluid, alsof hij “Bam!” zegt. “Hier is je koffie”. Al kun je in de ene decaf bonen doen en in de andere een andere melange, het is niet altijd duidelijk op het scherm te zien welke container op dat moment gebruikt wordt om de koffie mee te maken.

Jura GIGA 5 volautomatische koffiemachineDe linkerkant van de machine heeft een watertank, met een inhoud van 2,6 liter. Als je koffie zet van 1,7 ml water per kopje, kun je er ongeveer 15 koppen koffie mee zetten. Onze tests gaven aan dat dit klopt. Al suggereren de instructies dat je het water dagelijks moet verversen, je kunt volstaan met om de paar dagen water bij te vullen als je slechts enkele koppen koffie per dag maakt. Het waterfilter gaat in de watertank. Als deze eenmaal geplaatst is kun je het beste water naar de machine brengen om te vullen. Als je ervoor gekozen hebt om het filter niet te gebruiken kun je de tank makkelijk verwijderen en deze bij het aanrecht vullen. Hij klikt makkelijk terug op zijn plaats.

De ster van de machine is het TFT kleurendisplay. Deze gebruik je om je kunsten te laten zien. Op een strakke jura koffiemachine zoals deze zou je wel een touchscreen verwachten. Dus niet. Je gebruikt de desbetreffende zilveren rechthoekige knoppen om te selecteren in het menu. In het menu navigeren is niet iets wat je intuïtief doet aangezien je de draaischijf moet gebruiken om iets te selecteren en de overeenkomende knoppen moet indrukken om de machine te activeren. Als je het eenmaal door hebt, is de draaischijf gebruiken om instellingen te kiezen en koffie te zetten waanzinnig makkelijk.

Als je van sterke koffie houdt, zal de Jura GIGA 5 je niet teleurstellen.

Jura GIGA 5 kopen displayEr zijn tal van keuzes op het scherm. Het is de moeite waard om ze door te nemen en te leren wat ze allemaal doen. Je kunt bepaalde dingen aanpassen zoals de sterkte van de koffie (ze zetten allemaal een sterk bakkie troost), de achtergrond van het menu (er zijn zeven opties) en Expert mode. Als je machine voor de eerste keer instelt, neem dan Expert mode; hiermee kan je dingen aanpassen zoals volume, molen, koffiesterkte en watertemperatuur. Het menu verlaten is een beetje verwarrend en je kan in een eindeloze cyclus belanden. Druk op ‘P’ als dat verschijnt en je kan overal uitkomen. Het werkt als een soort ‘back’ knop.

 

Functies en gebruik 

De Jura GIGA 5 neerzetten is zo simpel als hem uit de doos tillen, de stekker in het stopcontact steken en de aan/uit knop aan de achterkant van de machine op ‘aan’ zetten. Hij weegt bijna 18 kilo dus hij is niet bepaald een lichtgewicht. Je hoeft hem maar één keer uit de doos te tillen dus dat is niet echt een probleem. Hij wordt geleverd met een welkomstpakket waar twee waterreinigingstabletten in zitten, een ClearylBlue waterfilterpatroon (plus hulpstuk), cappuccinoreiniger, twee doorzichtige tubes voor de melk, en plastic spatscherm.

Jura GIGA 5 kopen review koffiemachineWat functies betreft is de Jura GIGA 5 volledig uitgerust. Er is zeker een reden dat de video’s erover ongeveer acht minuten duren. Zoals eerder gezegd kun je twee kopjes koffie tegelijk maken. De machine verwerkt geen poedermelk en de vloeistof wordt in een aparte container bewaard. Als je een fancy drankje wil waar gestoomde melk mee gemoeid is, bevestig eenvoudig de bijgevoegde doorzichtige tube aan de zijkant van de tweedelige tuit en doe het andere eind in een container met melk. Je krijgt dan een cappuccino die uit elke gourmet koffieshop zou kunnen komen.

Let op; als er niet genoeg melk in de container zit zal er stoom uit de tuiten spuiten. Het goede nieuws is dat het niet heet genoeg is om je serieus te verbranden maar fijn is het niet. Daar komen de instellingen van pas omdat je kan kiezen hoeveel melk je wil toevoegen. Het interessante van deze instelling is: het gaat in seconden. Dus je kiest voor hoeveel seconden je melk wil toevoegen. Het is een kwestie van goed uitproberen om de juiste instelling te krijgen. Ook moet je regelmatig de tube uitwassen. Hij kan niet in de vaatwasser dus als je veel melkresidu laat ophopen is het een lastig karweitje. Niet iedereen in ons kantoor was zo ijverig dus onze tubes werden al snel smerig.

Over schoonmaken gesproken, het is ook een zelfreinigende machine. Hij vindt het fijn om vaak schoongemaakt te worden. Tijdens het testen moesten we hem een paar keer schoonmaken. Ter vergelijking, we hadden ongeveer 20 kopjes koffie gezet. Het schoonmaken duurt niet zo lang – bijvoorbeeld, het melksysteem uitspoelen duurt 50 seconden. Het gebruikte maalsel en spatbak leegmaken is redelijk eenvoudig; het is een beetje lastig door de maat en vorm van het verwijderbare gedeelte. Het kan wel vijf minuten duren voor de machine goed is schoongemaakt. Ook al is er een verwijderbaar spatscherm dat op één lijn met de tweedelige tuiten geplaatst wordt, het kan nog steeds erg spetteren. Na een paar maanden van gebruik zagen we wat plekken op het apparaat ontstaan.

Het is ook een zelfreinigende machine en hij wordt graag vaak schoongemaakt.

De basisinstellingen op de machine zijn helemaal niet zo basis. Voor elk drankje dat je maakt kan je de koffiesterkte kiezen (een tot vijf bonen), maat, watertemperatuur en hoeveelheid melk, en wanneer toepasbaar melkschuim. Jij beslist of en hoeveel je wil instellen of aanpassen.

Jura GIGA 5 review koffiemachineIn het hoofdmenu kun je een of twee kopjes van het volgende maken: latte macchiato, cappuccino, espresso macchiato, koffie, espresso en ristretto. Bij deze instelling doet de machine al het werk. Als er melk nodig is, moet je ervoor zorgen dat het glas ernaast de juiste hoeveelheid bevat.

Het Barista menu heeft alle leuke drankjes: Marocchino, Pepresso, White Cool, Flavored Latte Macchiato, Irish Coffee, Café Mélange, Vienneses, Winter Magic, Shakerato, Mango Lassi, Red Cool, en Summer Fire. Als je een drankje in de Barista instelling maakt laat het scherm precies zien wat je moet doen. Fijn is dat je niet hoeft te haasten, aangezien hij niet aan de volgende stap begint tot jij hiervoor kiest.

In onze tests hebben we alle basis koffiemogelijkheden en een paar Irish coffees gemaakt. We moeten toegeven, het maken van de Irish coffees was erg leuk om te doen. Hoe lang het duurt om een Irish coffee te maken ligt alleen aan hoe snel je werkt. Uiteindelijk smaakten ze als koffie met wat sterke drank erin. Wat we wel fijn vonden toen we de Irish coffees maakten is dat de sterke drank niet pas aan het eind wordt toegevoegd, alsof er toen pas aan werd gedacht.

 

Prestatie en smaak   

We geven het maar meteen toe; we trillen nog steeds van alle kopjes koffie die we gezet en geproefd hebben tijdens het testen. Jazeker, zo toegewijd zijn we nou. In onze tests maten we koffietemperatuur, hoe lang het duurde en algehele smaak. Volgens de European Coffee Federation moet de temperatuur van koffie tussen de 82 en 85 graden Celsius zijn. Voor sommigen is dat nog steeds te heet om te drinken, bij de McDonald’s koffierechtzaak bijvoorbeeld werd bepaald dat 79 graden een veilige temperatuur is. Hier zijn onze resultaten.

Drank Temperatuur / °CZet tijdHoeveelheid koffieAantal KopjesSmaak
Koffie67,360 sec22 gram1Gebalanceerd
Koffie’s65,81 min 26 sec22 gram2Gebalanceerd
Cappuccino54,448.2 sec8,5 gram / 13 sec melk schuim1Sterk / Perfect schuim
Cappuccino’s54,41 min 29 sec 8,5 gram / 13 sec melk schuim2Sterk / Perfect schuim
Espresso56.428 sec4,3 gram1Sterk
Espressos56.935.5 sec4,3 gram2Sterk
Macchiato Latte541 minuut 8 sec11,3 gram / 4 sec melk / 10 sec melk schuim1Gebalanceerd
Macchiato Lattes53.91 minuut 16 sec11,3 gram / 4 sec melk / 10 sec melk schuim2Gebalanceerd

We hebben de smaak gemeten aan de hand van het type koffie die je van een professionele barista zou verwachten. Als je van sterke koffie houdt, zal de Jura GIGA 5 je zeker niet teleurstellen. Hij zet een sterke bak koffie, of je nu verse bonen of gemalen koffie gebruikt. Sommigen zouden de koffie te sterk kunnen vinden, dan komt de heetwatertuit van pas. Je kan makkelijk een scheutje heet water toevoegen om de smaak te verzachten.

Jura GIGA 5 koffiezetapparaat kopen reviewEen gewone kop koffie of een fancier drankje maken is met deze machine werkelijk heel eenvoudig en het duurt letterlijk maar een minuut. Als je maar één kop zet worden toch beide tuiten gebruikt. In het geval van een cappuccino laten de twee tuiten als ie klaar is twee stippen achter in het schuim. Perfectionisten die een gladde zee van melkschuim bovenop de kop willen zien zullen misschien een beetje teleurgesteld zijn. Dat gezegd hebbende, hij zet een deksels goede cappuccino met een perfecte schuimlaag.

We vonden het tegelijk maken van twee kopjes koffie best lastig. Je moet de kopjes dicht tegen elkaar zetten onder de tuiten om ervoor te zorgen dat de koffie in de kopjes terechtkomt. Als je mokken hebt met een beetje rare vorm of een dikke rand kan dit een probleem zijn. Maar laat dit je niet tegenhouden aangezien je in een minuutje een nieuwe kop hebt gezet.

 

Conclusie Jura GIGA 5 review

De Jura GIGA 5 is met zekerheid de Ferrari onder de koffiezetapparaten. Hij heeft alle toeters en bellen die je je maar kan wensen en hij heeft het uiterlijk die niet misstaat in de meeste high-tech keukens. De koffie die hij zet is voor sommigen te sterk, maar hier werden de drie andere opties snel favoriet onder de medewerkers. Op een gegeven moment kreeg iedereen de machine onder de knie, maar daar ging wel even wat tijd overheen.

Net als bij een Ferrari kost het tijd en moeite om het apparaat te onderhouden. Al heeft hij veel zelfreinigende functies, je moet er wel bovenop zitten om de machine in tiptop conditie te houden. Op kantoor zeiden we vaak, “Je hebt een dienstmeisje nodig om deze machine bij te houden.” Zoals we al snel zeiden tijdens het testen, “Als je je een koffiezetapparaat rond de €4.000 kunt veroorloven, heb je waarschijnlijk al een dienstmeisje.”

Voordelen:
  • Barista instelling brengt koffiezetten naar een hoger niveau
  • Zet snel koffie
  • Melkschuimfunctie is gelijk aan kwaliteit die je in een koffieshop krijgt.
Nadelen:
  • Duur
  • Heeft veel onderhoud nodig
9 Totale Score
Ferrari onder de koffiezetapparaten

Hij heeft alle toeters en bellen die je je maar kan wensen en hij heeft het uiterlijk die niet misstaat in de meeste high-tech keukens.

 

De Jura GIGA 5 kopen? Vergelijk de prijzen hier:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo