Ingrediënten
Korst:
- 1 ¾ kopje crackerkruimels
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 5 eetlepels gesmolten boter
Koffie cheescake:
- 110 ml roomkaas (kamertemperatuur)
- 1 ¼ kopje kristalsuiker
- 2 eetlepel vermalen sterke oploskoffie
- 2 theelepels water
- 4 eieren
- 1 kopje zure room
- ½ kopje zware room
Koffie slagroom
- 1 kopje zware room
- 1 eetlepel vermalen sterke oploskoffie
- 1 theelepel koud water
- ¼ kopje poedersuiker
- 8 met chocola bedekte koffiebonen voor decoratie
Bereiding / Recept
Korst:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Voeg de crackerkruimels, suiker en gesmolten boter toe aan een kom en roer totdat de boter alle kruimels bedekt.
- Druk de kruimels in een 24 cm springvorm. Druk de kruimels zowel aan de zijkant als bodem van de springvorm.
- Doe het in de oven en bak gedurende 15 minuten.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
Cheesecake:
- Voeg de roomkaas en kristalsuiker toe aan een kom. Meng alles goed samen. Schraap langs de zijkanten en over de bodem van de kom en meng weer om te voorkomen dat je klonten roomkaas in het beslag krijgt.
- Doe de oploskoffie en water in een kleine kom. Meng om het goed te combineren.
- Voeg het koffiemengsel en de eieren aan de andere kom toe. Meng elk ei volledig voordat je de volgende toevoegt. Schraap ook langs de kanten en onderkant van de kom na elk ei.
- Voor de zure room en zware room toe en meng alles goed samen.
- Doe aluminiumfolie rond de zijkanten van de springvorm voordat je het mengsel toevoegt, om zodoende te voorkomen dat het gaat lekken.
- Giet het cheesecake beslag in de afgekoelde korst.
- Doe de springvorm in een iets groter bakblik. Vul de buitenste pan tot een kwart van de springvorm met water. Dit zal voorkomen dat de cheesecake scheurt.
- Doe dit in de oven bij 160 graden Celsius en bak gedurende 1 uur en 25 minuten of totdat het klaar is. Om ervoor te zorgen dat de cheesecake klaar is schud je het een beetje. Als het net als gelei heen en weer schudt in het midden, dan is de cheesecake klaar. Als alles heen en weer schudt, dan is de cake niet klaar. Doe de oven uit wanneer de cheesecake klaar is, laat de cheesecake in de oven staan en doe de deur open op en kier. Laat de cake een paar uur afkoelen.
Slagroom:
- Doe de zware room in een kom en klop totdat het een zachte vorm heeft.
- Doe de koffie en water in een kleine kom en meng het goed samen.
- Giet de koffie af en meng met de poedersuiker. Voeg dit aan het andere mengsel toe en blijf kloppen totdat het dik wordt.
- Doe de slagroom in een spuitzak met een 1M punt. Plaats acht krullen op de cheesecake.
- Voeg een met chocola bedekte boon op elke krul.
- Doe in de koelkast totdat je wilt serveren. We raden aan om de cheesecake een nacht in de koelkast te laten.
Snijd de cake, serveer en geniet.