Koffie: de ultieme gids naar de beste koffie

In het artikel van vandaag zullen we het uitgebreid hebben over koffie. Zo zullen we het onder andere hebben over het ontstaan van koffie, de historie en uiteraard zullen we het ook hebben over de beste koffie. Lees snel verder, zodat je alles te weten komt over dit populaire drankje.

Koffie is een gebrouwen drankje rijk aan cafeïne die bereidt wordt met de geroosterde zaadjes of koffiekersen die ook wel bekend zijn als koffiebonen. De reden waarom ze bonen genoemd worden, is omdat ze qua uiterlijk lijken op de eigenlijke bonen. Een kers heeft over het algemeen twee bonen, maar soms zit er maar een enkele boon in een kers wat een peaberry wordt genoemd. Wanneer ze volgroeid zijn worden de kersen donker rood of paars en idealiter worden ze dan met de hand geplukt en naar de fabriek gebracht, waar de koffiebonen gescheiden worden van het omhulsel. Normaal gesproken laat men het fruit eerst drogen voordat de koffiebonen er uitgehaald worden, maar in sommige gevallen wordt dit veel eerder gedaan. Onderzoek heeft laten zien dat het variëren met de hoeveelheid tijd dat het fruit kan drogen, een impact kan hebben op de smaak van het eindproduct. Groene koffie refereert aan de gedroogde, maar niet geroosterde koffiebonen.

 

Herkomst en historie van koffie

Het verhaal achter de herkomst van koffie begint rond 1000 n.C. toen de Galla stam van Ethiopië voor het eerst de energie boostende impact van koffiebonen ontdekte, welke toen gewoon vermalen en gecombineerd werden met dierlijk vet.

Omdat de Ethiopiërs de koffie nooit verbouwde in officiële plantages voor commerciële of levensonderhoud doeleinden, werd de eerste formele verbouwing op een plantage gedaan in een gebied wat vandaag de dag Jemen heet. Dit hadden ze te danken aan de Arabische handelaars die vaak naar Oost-Afrika gingen en koffiekersen meenamen om te verbouwen.

De Arabieren kookte de bonen voorheen en creëerde een drankje met de naam ‘Al-Qahwa’, wat hen hielp om slaap te bestrijden en alert te blijven. Koffie was in Europa ook wel bekend als de Arabische wijn.

Koffie arriveerde in de 17e eeuw voor het eerst in Europa dankzij Italiaanse handelaars die vaak naar het Oosten gingen. Koffie als een drankje werd bijna direct geaccepteerd, waar paus Clement VIII mee hielp. Hij keurde het drankje namelijk goed, aangezien deze in het begin gezien werd als een bittere interventie van Satan.

De groei in populariteit van koffie leidde tot de oprichtingen van koffiehuizen op verschillende plekken in Europa als centra voor communicatie en sociale activiteiten, waaronder in Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Zo maak je de Beste Koffie

 

Beste koffie: Aribica vs robusta koffie

Wereldwijd zijn er verschillende soorten koffie te vinden, maar de twee primaire en meest geproduceerde varianten zijn de Arabica en Robusta koffie. Alhoewel deze qua uiterlijk erg veel op elkaar lijken, verschillen deze twee soorten significant van elkaar op een aantal manieren.

Arabica koffie kan tot wel 5 meter hoog worden en groeit goed in gebieden met een jaarlijkse neerslag tussen de 1000 en 2200 millimeter en een temperatuur van ongeveer 15 tot 24 graden Celsius. Het heeft de juiste klimaatomstandigheden nodig (vaak op grotere hoogtes, welke gezien worden als ideaal voor koffie) en is veel moeilijker om te verbouwen dan Robusta.

Robusta groeit daarentegen beter op lagere hoogtes en bevat meer cafeïne dan Arabica en groeit goed op gebieden waar Arabica moeite zou hebben. Aangezien Arabica minder cafeïne en chlorogeenzuur heeft (wat mogelijke afschrikmiddelen voor insecten zijn) is deze soort vatbaarder voor ziektes.

Op het gebied van opbrengst zal een hectare Arabica minder koffie leveren dan Robusta, maar op gebied van kwaliteit en smaak is het echter superieur. Dus het is niet verrassend dat meer dan 60% van de koffieproductie wereldwijd Arabica koffie is.

 

Beste koffie – Koffieriem

De continenten waar de meeste koffie wereldwijd vandaan komt zijn Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Er zijn vandaag de dag zo’n 70 landen die koffie produceren met commerciële doelstellingen. Het gebied is bekend als de koffieriem of bonenriem.

Brazilië is de grootste producent van koffie en is ook de een na grootste gebruiker van koffie. Er wordt voornamelijk Arabica koffie geproduceerd. Recente onderzoeken hebben laten zien dat de koffiesector in Brazilië werk verschaft voor meer dan 5 miljoen mensen en 40% van het totale koffie aanbod levert.

Vietnam komt als tweede en zorgt voor 16% van de globale koffieproductie. Op het gebied van koffie varianten is het de grootste producent van Robusta koffie en de sector verschaft voor meer dan 1 miljoen mensen werk.

De een na grootste producent van Arabica koffie na Brazilië is Columbia, waar 25% van de platteland bevolking afhankelijk is van koffie.

Indonesië volgt Vietnam als de een na grootste producent van Robusta koffie. De sector verschaft werk voor zo’n 1,5 miljoen mensen, waarvan de meeste kleine boeren zijn.

In Afrika is Ethiopië de grootste producent van koffie, dankzij de 1,2 miljoen kleine boeren die voor 90% van de koffieproductie zorgen. De EU is het primaire doel van de meeste globale koffie.

 

Beste koffie – Fair trade koffie

Fair Trade koffie refereert aan koffie dat gecertificeerd is en geproduceerd is volgens de Fair Trade richtlijnen.

Fair Trade is een vrijwilligersprogramma welke koffieproducenten en importeurs samenbrengt met het doel om een alternatieve markt voor producenten in ontwikkelingslanden te creëren, welke vaak benadeeld worden.

De Fair Trade certificatie werd geïntroduceerd in 1988 na een crisis in de koffiemarkt waarbij het aanbod groter was dan de vraag, wat leidde tot een markt die overvol raakte.

Het doel van de Fair Trade certificatie was ervoor zorgen dat producenten een kans kregen om hun koffie op de markt te brengen, voldoende winst te behalen, wat vervolgens ook leidt tot hogere inkomsten voor de werknemers en werk onder meer humane omstandigheden.

Om dit te bereiken begon de Fair Trade organisatie (welke eerst bekend was als Max Havelaar) met het kunstmatig verhogen van de koffieprijzen. Het kopen van eerlijk verhandelde koffie helpt daarom om de trots, onafhankelijkheid en de kracht van saamhorigheid op te bouwen voor kleine boeren en hun families.

Wat is de Beste Koffie

 

Beste koffie – Soorten koffie

Er zijn veel verschillende populaire manieren om koffie te bereiden en er zijn tientallen boeken over koffie die deze manieren uit proberen te leggen. Het is erg moeilijk om te zeggen dat een bepaalde soort de beste koffie is. Verschillende personen houden van verschillende koffiesoorten, wat afhangt van hun smaak en voorkeuren.

 

Espresso koffie

Het zien van zakken koffie met het label espresso kan een beetje verwarrend zijn. Dit label refereert echter aan de koffie dat erg fijn vermalen is, zodat het gebruikt kan worden voor het maken van een espresso of koffie dat voor een balans van smaken zorgt voor de beste ervaring.

Espresso is simpelweg een methode om koffie te maken. Dat betekent dat alle soorten koffie gebrouwen kunnen worden als espresso, maar sommige zullen uiteraard beter smaken dan andere.

Voor het brouwen van espresso wordt heet water onder hoge druk (zo’n 9 bar of soms nog meer) door een compact en samengedrukt hoopje fijn gemalen koffie gedrukt.

Een karakteristiek van espresso dat er echt uitspringt, is dat het een zeer geconcentreerd drankje is met een hoop koffie-oliën en vaste deeltjes en geserveerd wordt in kleine hoeveelheden.

Espresso wordt ook gebruikt als basis voor verscheidene andere koffiedrankjes, zoals cappuccino, latte, mokka of flat white. Hieronder zullen we de verschillende soorten bespreken en een korte uitleg geven.

Soorten espresso drankjes

 • Espresso – Klein, sterk koffiedrankje met crema op de top – Een enkele koffie shot. De verhouding van het gewicht van gemalen koffie tot het gewicht van het drankje is 1:2.
 • Doppio – Dubbele espresso (Doppio is dubbel in het Italiaans) – Een dubbele shot van espresso.
 • Ristretto – Kleiner en sterker koffiedrankje dan espresso – Minder water met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als bij een espresso.
 • Lungo – Groter en zwakker koffiedrankje dan een espresso – Meer water met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als bij een espresso.
 • Macchiato – Koffiedrankje met een hoopje schuimmelk – Een enkel shotje espresso met daarop een laag melkschuim.
 • Cappuccino – Koffiedrankje met melk en dikke schuim bovenop – Een enkel shotje espresso, schuim en de melk met een verhouding van 1:2:2.
 • Café Latte – Koffiedrankje met melk en een dun laagje schuim bovenop – Een enkel shotje espresso, schuim en melk. Meer melk en minder schuim dan bij een cappuccino.
 • Flat white – Koffiedrankje met melk en een dunne schuimlaag (sterker dan een latte). Een enkel shotje espresso, schuim en melk. Minder melk dan een café latte en minder schuim dan bij een cappuccino.
 • Americano – Dubbele espresso met meer heet water – Een dubbel shotje espresso en extra heet water.
 • Cortado – Spaans espresso drankje met gestoomde melk – Een enkel shotje espresso en dezelfde hoeveelheid gestoomde melk.

 

Turkse koffie

Turkse koffie wordt op een interessante manier gebrouwen, welke ontstaan is in de 16e eeuw.

In essentie is het een infusie van erg fijn gemalen koffie in water dat bijna kookt. De koffie is zo fijn dat het bijna een poeder is. Om dit te bereiken heb je een goede vermaler of een Turkse molen nodig.

Het brouwapparaat wordt een ibrik genoemd en is vaak gemaakt van koper en heeft een lange houten handgreep. Hij kan in verschillende afmetingen gevonden worden, van 2 tot 8 kopjes en hij brouwt koffie met een onvergelijkbare volheid.

Hoe maak je de Beste Koffie

 

Druppelkoffie of filterkoffie

Het bereiden van druppelkoffie lijkt een simpele taak, aangezien je alleen maar heet water over gemalen koffie hoeft te gieten, maar het bereiken van een geweldige smaak vereist een hoop inspanning.

Deze methode van bereiding is vooral populair in Noord-Amerika en wordt gekarakteriseerd door een hoge verhouding van cafeïne per lepel gemalen koffie. Het ideale kopje druppelkoffie is complex en smaakvol, maar nooit bitter.

Dit kan gemaakt worden met tussen de 90 en 120 gram gemalen koffie voor 2 liter water. Het water zou een temperatuur van zo’n 93 graden Celsius moeten hebben. Met een goede machine zal je zeker weten de beste koffie kunnen bereiken.

 

Franse pers koffie

Een French Presss of cafetière is een aardig simpel koffie brouwapparaat met een grote pot en filter.

Koffie gemaakt met een Franse pers is redelijk dicht en zwaar. Het wordt gebrouwen door heet water over gemalen koffie te gieten en het een paar minuten te laten trekken. Het filter wordt vervolgens naar beneden gedrukt zodra het trekken voorbij is, om zodoende de gemalen koffie te scheiden. Het drankje wordt direct geserveerd, want als je het laat staan blijft de brouwproces doorgaan.

De aroma van deze koffie is aardig intens en hetzelfde geldt voor de smaak. Het is met de jaren ook een erg populaire manier van koffie maken geworden.

LEES OOK: Hoe French Press koffie maken? Zo doe je het. 

 

Mokkapot

Een mokkapot of percolator is een simpele en goedkope brouwer, welke ideaal is voor personen die van een espresso houden, maar niet veel geld om te spenderen hebben.

Er wordt gebruik gemaakt van stoomdruk om water door gemalen koffie te drukken, wat erg vergelijkbaar is met hoe een espresso gemaakt wordt. Het verschil in dit geval is echter dat de druk een stuk lager is (zo’n 1 bar, vergeleken met de 9 bar van een espressomachine).

In tegenstelling tot espresso, dat vol zit met schuim en koffie-oliën, heeft koffie dat gemaakt is met een mokkapot veel minder olie en ontbreekt de crema. Als je het echter goed doet, dan kan je een uitnodigend bitterzoet maar erg sterk drankje krijgen die je zal helpen om door de ochtend te komen.

 

Koud gebrouwen koffie

Koud gebrouwen koffie is een koud zomerdrankje met cafeïne dat erg bekend en populair is. Deze manier van bereiding is erg populair geworden bij mensen die maagproblemen hebben. Dit komt omdat deze koffie een lagere zuurhoeveelheid heeft dan andere types die blootgesteld worden aan hogere temperaturen.

Volgens velen smaakt het ook beter dan hete koffie dat erg snel afkoelt, aangezien dit vaak een ietwat bittere smaak heeft. Naast een goede smaak resulteert het ook in een kopje met meer cafeïne.

Voor het bereiden van koud gebrouwen koffie moet je gemalen koffie tussen de 12 en 36 uur laten trekken. Hierna giet je het af en serveer je dit drankje koud of heet.

 

Aeropress koffie

Een Aeropress is een handmatige koffiemachine die als zoveel andere machines druk gebruikt om een kopje koffie te brouwen. De bereiding bestaat uit twee stappen, waarbij je eerst het water een paar minuten laat trekken in koffie en daarna dit brouwsel nog eens onder hoge druk door gemalen koffie drukt om nog meer vaste stoffen en cafeïne te krijgen. Het is waarschijnlijk onnodig om te zeggen dat deze koffie erg sterk is en erg lijkt op een espresso.

Dit is de Beste Koffie

 

Oploskoffie

Oploskoffie is erg populair bij koffiedrinkers. Het refereert in principe aan oplosbare koffie dat gemaakt is van koffiebonen die geroosterd en erg fijn gemalen zijn.

Om de smaak terug te krijgen worden deze gemalen bonen met heet water gemengd. Het koffie extract wordt door middel van spray drogen of vries drogen gedroogd. Spray drogen refereert aan een methode van drogen waarbij de koffie blootgesteld wordt aan een stroom van hete lucht aan de bovenkant van een lange cilindervormige toren. De druppels drogen wanneer ze in een fijne poeder aan de onderkant van de toren vallen. De aroma wordt goed behouden tijdens dit proces dankzij de hoge snelheid van het drogen.

Vries drogen refereert aan de het blootstellen van de koffie aan temperaturen van zo’n 40 graden Celsius en ze vervolgens in kleine korrels snijden. Deze korrels worden daarna vacuüm gedroogd met lage temperaturen. De zachte droog omstandigheden zorgen ervoor dat veel van de aroma en smaak behouden blijft.

 

Cafeïnevrije koffie

Alhoewel koffie een populair drankje is voor een hoop personen, zijn er ook steeds meer mensen die om verscheidene redenen de voorkeur geven aan een lagere hoeveelheid cafeïne in hun drankje. Cafeïnevrije koffie is een uitstekende optie voor zulke situaties.

Het is simpelweg koffie waar ongeveer 97% van de cafeïne uitgehaald is. De methodes verschillen van gebruik van water tot koolstofdioxide als oplosmiddelen. De koffiebonen worden gewassen in het oplosmiddel totdat alle cafeïne er uitgehaald is en daarna wordt het oplosmiddel verwijderd.

Het cafeïnevrij maken wordt gedaan voordat de bonen geroosterd en gemalen worden. Het is echter belangrijk om op te merken dat de voedingswaarde van cafeïnevrije koffie zo goed als hetzelfde is als die van normale koffie en dat het enige verschil is dat cafeïnevrije koffie een bijna verwaarloosbare hoeveelheid cafeïne heeft.

 

Kopi Loewak koffie

Beste Koffie kopi loewakDit is de duurste koffie en wordt ook wel civetkoffie genoemd. Zoals je waarschijnlijk wel geraden hebt is deze koffie zo duur door de ongewone methode van bereiding.

Het wordt namelijk gemaakt van koffiebonen die verteerd zijn door een Indonesische loewak. Tijdens de vertering vindt een unieke gisting plaats, die de koffie een speciale smaak geeft. De ontlasting van de loewak wordt opgevangen, afgewerkt en verkocht als kopi loewak.

Kopi Loewak koffie heeft een erg unieke smaak en het aanbod is jammer genoeg erg laag vergeleken met de vraag. Dit leidt tot het frequent namaken van deze koffie en ook erg wrede en onethische behandeling van loewakken door sommige producenten van deze koffie.

 

Bulletproof koffie

Dit is een merkproduct koffiedrankje die bestaat uit zwarte koffie gemengd met Brain Octane olie en gras gevoerde boter ontwikkeld door David Asprey.

Er wordt beweerd dat dit de cognitieve prestatie een boost geeft en gewichtsverlies stimuleert. Zoals verwacht is het populair bij sporters, aangezien het er schijnbaar voor zorgt dat ze meer alert blijven en dus meer energie hebben.

LEES OOK: Koffie in boter trend

Beste Koffie soorten

LEES OOK: Aeropress vs French Press

 

Koffie accessoires

Naast een koffiemachine zijn er andere accessoires die belangrijk zijn als je de beste koffie thuis wilt maken. De lijst kan erg lang zijn, maar de twee meest belangrijke dingen zijn:

Aangezien koffie bijna onmiddellijk na het vermalen zijn kwaliteiten begint te verliezen, wordt het aanbevolen om net voor het brouwen de bonen te vermalen. Dit zal ervoor zorgen dat je een kopje koffie met de best mogelijke kwaliteit krijgt.

Het werk van de filter daarentegen is om de vaste stoffen te scheiden van je koffie. Voor het beste behoudt van de smaak raden de meeste professionele barista’s aan om voor zuurstof gebleekte of dioxinevrije papierfilters te kiezen of te investeren in een vergulde filter. Deze staan er om bekend om de maximale smaak te leveren.

 

Roostermachines

Veel koffieliefhebbers vragen zich af of het beter is om geroosterde koffiebonen te kopen of ze thuis te roosteren. Nou, het feit is dat er een hoop voor- en nadelen zijn en dat het echt van je eigen voorkeur afhangt.

Om te beginnen heeft groene koffie een langere houdbaarheidsdatum dan geroosterde koffie. Het is ook veel goedkoper, dus je zal minder kwijt zijn aan je koffie. Als je daarnaast houdt van de geur van koffie, dan is het goed om te weten dat de beste aroma vrijkomt tijdens het roosteren. Het investeren in een roostermachine voor thuis kan dus een goed idee zijn.

Het negatieve van dit alles is echter dat je waarschijnlijk je koffie niet zo perfect zal roosteren als een commerciële machine. Maar als je blijft oefenen kan je erg dicht in de buurt komen.

Daarom kan het investeren in een koffie rooster een briljant idee zijn. Het is ook best leuk om je eigen koffiebonen te roosteren.

 

Koffievermalers of Koffiemolens

Beste Koffiemolen Krups F203Na het roosteren is de volgende stap om de beste koffie te maken hoe je de bonen vermaalt. Bij het selecteren van een koffie bonen vermaler gaat om meer dan alleen maar voorkeur. Hierbij is kwaliteit namelijk het belangrijkste.

Van alle soorten vermalers zorgen mesvermalers voor de minst kwalitatieve koffie. Ze zijn ook slecht in het produceren van een consistente afmeting. Ze zijn echter goedkoop wanneer je ze met andere soorten vergelijkt. Een regel die je aan moet houden bij mesvermalers, is dat je nooit langer dan 20 seconden vermaalt, omdat je anders het risico loopt dat je de bonen verbrand.

Burr vermalers zijn iets duurder, maar produceren een geweldige kwaliteit. Ze zijn ouderwets en traag, maar je zal naderhand de kwaliteit op prijs stellen. Ze produceren een erg consistente afmeting en je kan de afmeting ook aanpassen. Alhoewel de meeste handmatig aangedreven zijn, zijn er ook een aantal elektrische die het helemaal makkelijk maken.

De discus en kegelvormige vermalers zijn de beste op het gebied van koffievermalers. Ze bieden de meest exacte vermaling en de behoud van de smaak is gewoon perfect. Ze zijn echter aardig duur.

 

Koffiethermometer

Alhoewel het niet 100% noodzakelijk is, kan een koffiethermometer een goede accessoire zijn om te hebben, vooral als je nagaat dat de smaak van koffie erg beïnvloedt kan worden door temperatuur. Het hebben van een thermometer zal een betere precisie en consistente resultaten opleveren.

 

Koffie tamper en mat

Koffie tamperEen goede koffie tamper is noodzakelijk om je koffie goed samen te drukken als je een espresso maakt.

En zonder een matje zal je aanrecht na verloop van tijd gekerfd en beschadigt raken. Een stampmat zal je helpen om je aanrecht schoon, netjes en vrij van schade te houden.

Naast het stampen kunnen deze matjes erg handig zijn voor een hoop andere functies en waardoor het een noodzakelijke aanvulling is. Je hoeft de filter niet te gebruiken tijdens het stampen en je kan het ook als een base gebruiken om bubbels uit een melkkan te krijgen.

 

Melkopschuimers

Als jij de persoon bent die houdt van de schuimige toplaag op je kopje cappuccino, dan is een melkopschuimer een goede toevoeging aan je lijstje van accessoires.

Ze zijn specifiek ontworpen om melk te schuimen en je kan uit een hoop verschillende modellen kiezen. Alhoewel de hoeveelheid het lastig kan maken om een uit te kiezen, zou je moeten zoeken naar een model die goed is in het schuimen van zowel magere als volle melk. Zorg er daarnaast ook voor dat hij binnen je budget valt.

 

Koffie kop

Kopje koffieTot slot heb je nog een koffie kopje nodig en afhankelijk van je situatie heb je mogelijk verschillende soorten kopjes nodig.

Voor thuis zijn keramische mokken en kopjes over het algemeen het beste vanwege een hoop redenen die we niet uit hoeven te leggen.

Wegwerpbekers zijn handig als je je verslapen hebt en snel naar het werk moet gaan en herbruikbare thermosbekers kunnen gebruikt worden voor picknicks, kamperuitjes en algemene outdoor activiteiten.

 

Zo maak je de beste koffie

Er zijn praktisch honderden methodes die je zou kunnen gebruiken om je eigen kopje met de beste koffie te maken. Tenzij je echter een barista of café eigenaar bent of je eigen mobiele koffiebusiness hebt, hoef je de meeste niet te weten.

Ze lopen uiteen van het simpelweg koken van water en oploskoffie toevoegen tot complexe methodes die al je smaakpapillen zullen stimuleren en je de meest bevredigende ervaring zullen geven.

Ze verschillen ook allemaal in complexiteit en stappen die je moet volgen, dus het zou totaal niet praktisch zijn om ze allemaal in een artikel te behandelen.

Beste Koffiemolen Krups F203

De Franse pers methode is echter een simpele, maar effectieve methode om de beste koffie te brouwen. Daarom zullen we hieronder dieper ingaan op deze methode om de beste koffie te maken.

Bij deze methode maak je gebruik van een cilindervormige pot met een filter. Het filter zorgt ervoor dat gebrouwen koffie er doorheen kan stromen, maar het houdt gemalen koffie tegen.

De meeste brouwmethodes maken gebruik van druppen of gieten. Het voordeel van dit is een sterkere osmotische druk, wat resulteert in een snellere en meer efficiënte extractie van de koffie uit de gemalen bonen.

De buitenste lagen worden echter ook meegenomen en dat kan resulteren in een minder smakelijke of te overdreven smakende koffie.

De Franse pers brouwt je koffie daarentegen veel langzamer.

Het grootste voordeel is dat erg weinig van de oppervlakte mee wordt genomen, wat leidt tot een brouwsel met een meer volle een diep zoete smaak.

Dit is het proces om een zoet kopje koffie met een rijke smaak te creëren met de Franse pers:

 • Doe je gemalen koffiebonen in de Franse pers. Een water tot koffie verhouding van 1 liter voor 60-70 gram koffie is over het algemeen het beste.
 • Giet het gekookte water in de pot. Je kan het water direct na het koken in de pot gieten. Als je echter cafeïnevrije of donker geroosterde koffie maakt, dan is het beter om het water 5-10 graden Celsius af te laten koelen voordat je het in de pot giet.
 • Stel je alarm in. Laat de koffie tussen de 6 en 8 minuten trekken. Zoals we eerder al aangaven brouwt de Franse pers methode langzamer dan de druppel over giet methodes en daarom is er iets meer tijd nodig. Nadat je je water in de pot gegoten hebt zal je zien dat de meeste van je gemalen koffie naar boven drijft. Dit komt vanwege de koolstofdioxide gas die vrijgelaten wordt. Roer stevig gedurende een halve minuut, totdat het meeste koffie naar de bodem zakt. Laat het nu trekken.
 • Wanneer de tijd voorbij is kan je de filter naar beneden drukken. Zorg ervoor dat je het langzaam doet, zodat je de gemalen koffie niet te veel in beweging brengt en zodoende bittere smaken aan je koffie toevoegt. Zodra het iets lastiger begint te worden om de filter naar beneden te drukken, laat je deze een klein beetje terugkomen, voordat je weer verder gaat. Doe dit langzaam totdat je bij de bodem bent aangekomen. Giet het gebrouwen drankje af om te stoppen met brouwen. Het is belangrijk om op te merken dat het uiteindelijke brouwsel erg fijn gemalen koffie zal hebben dat het filter niet heeft tegen kunnen houden.

Beste Koffie kopen

 

Zo rooster je koffiebonen

Voor de personen die hun koffiebonen graag zelf roosteren zullen we hieronder de vijf stappen beschrijven die gepaard gaan met roosteren. Het is belangrijk om elke stap van dit proces te weten en begrijpen, zodat je voorkomt dat je bonen verbranden.

 • Geel worden. Na een paar minuten roosteren zullen de koffiebonen van groen naar een lichtgele kleur veranderen en een grasachtige geur uitstoten. Ze zullen ook een beetje beginnen te roken, wat eigenlijk stoom is dat vrijgelaten wordt door de bonen.
 • Na nog een paar minuten zal de kleur veranderen van geel naar lichtbruin. De geur zal ook veranderen van grasachtig naar dat van het bakken van brood.
 • Eerste scheur. Al spoedig zullen de eerste scheuren verschijnen. Dit wordt veroorzaakt door water en koolstofdioxide die onder hoge druk ontsnappen. Op dit moment is het aan jou om te beslissen of je wilt stoppen met roosteren of niet.
 • Karamellisering. Als je doorgaat met het roosteren van de bonen, dan beginnen de suikers te karamelliseren, oliën ontsnappen en de bonen worden groter. De kleur wordt ook donkerder.
 • De tweede scheur vindt kort daarna plaats. Deze is veel subtieler dan de eerste. Op dit moment zal je iets hebben dat gezien wordt als een ‘normale’ roostering. Je wil niet meer dan een paar minuten doorgaan na deze stap, aangezien de kans dan bestaat dat de koffiebonen verbranden.

 

Is koffie slecht voor je?

Afhankelijk van hoe je het consumeert kan de beste koffie veel meer voordelen dan nadelen voor je gezondheid hebben. Historische argumenten geven koffie de schuld voor het beperken van de groei en het veroorzaken van kanker en hartziektes. Recente onderzoeken hebben echter laten zien dat er geen connectie is tussen consumptie van koffie en deze problemen. Nu we dat echter gezegd hebben, zorgt een hoge consumptie van ongefilterde koffie, zoals espresso of gekookte koffie voor pieken in slechte cholesterol waarden, welke de cardiovasculaire activiteit beïnvloeden.

 

Calorieën in koffie

Het argument dat koffie calorieën bevat werd lange tijd niet begrepen, maar dankzij onderzoek weten we nu precies waar de calorieën vandaan komen. Gebrouwen koffie van gemalen koffie heeft minder calorieën dan gepatenteerde drankjes. Een 240ml kopje gebrouwen koffie bevat bijvoorbeeld maar twee calorieën, welke komen uit de kleine proteïne inhoud en mono-verzadigde oliën. 475ml MacDonalds cappuccino, latte en mokka bevatten daarentegen respectievelijk 130, 180 en 330 calorieën. Een eetlepel oploskoffie bevat 4 calorieën, terwijl 30ml espresso een calorie bevat. Gebrouwen StarBucks 475ml koffie, café Americano, cappuccino, café latte, café mokka (zonder slagroom) en café mokka (met slagroom) bevatten respectievelijk 5, 15, 140, 220, 290 en 360 calorieën. Zoals je kan zien heeft koffie zelf niet zoveel calorieën, maar wat je toevoegt aan de koffie waaronder de melk en de suiker, is wat voor een hoge hoeveelheid calorieën zorgt.

 

Cafeïne in koffie

Cafeïne refereert aan een bittere kristalachtige witte purine die in koffiebonen en ook verscheidene bladeren en noten in een aantal planten in Afrika, Oost-Azië en Zuid-Amerika gevonden kunnen worden. Koffie is echter de grootste en meest bekende bron van cafeïne. De hoeveelheid cafeïne in een koffiedrankje is afhankelijk van het soort koffiedrankje en de hoeveelheid vloeistof in ml. 240ml gebrouwen koffie bevat bijvoorbeeld 95 tot 200 milligram cafeïne, 240ml cafeïnevrij koffie bevat 2 tot 12 milligram cafeïne, 30ml espresso in een restaurant bevat ongeveer 47 tot 75 milligram cafeïne, 240ml oploskoffie bevat 27 tot 173 milligram cafeïne, terwijl 240ml speciale koffiedrankjes zoals mokka of latte 63 tot 175 milligram cafeïne bevatten.

 

Bijwerkingen van koffie

Gematigde consumptie van koffie heeft geen lange nadelige bijwerkingen, voor zover bekend is. Echter dagelijks regelmatig een grote hoeveelheid koffie met een totale cafeïne inhoud van 1000 milligram of meer consumeren, kan gepaard gaan met brandend maagzuur, vruchtbaarheidsproblemen en veranderende stoelgangen. Te veel cafeïne ontneemt je systeem van slaap, aangezien de normale waarschuwingen van het lichaam genegeerd worden. Personen die veel koffie drinken hebben ook bijwerkingen vermeldt, zoals rillingen, nervositeit, zweten en andere vormen van onrust. Als je deze en andere bijwerkingen wilt voorkomen, stap dan over op cafeïnevrij koffie, omdat deze drankjes veel minder cafeïne bevatten.

Arabica Beste Koffie

 

Gezondheidsvoordelen van koffie

Koffie heeft enorme voordelen voor de menselijke gezondheid wanneer het gematigd geconsumeerd wordt. Zo laten onderzoeken bijvoorbeeld zien dat koffie je energiewaarden significant kan verbeteren, waardoor je je minder moe en slimmer voelt. Dit komt door de cafeïne inhoud, wat een stimulerend middel is dat door de bloedstroom naar de hersenen stroomt. Koffie stimuleert ook het zenuwstelsel, waardoor deze signalen naar de vetcellen stuurt om het lichaam te metaboliseren, wat leidt tot betere fysieke prestaties en gewichtsverlies. Koffiebonen zitten ook vol met voedingsstoffen, zoals vitamine B2, B3 en B5, maar ook magnesium, kalium en mangaan. Diëtisten, voedingsdeskundigen en medische dokters hebben ook ontdekt dat koffie het risico op type II diabetes verlaagd, waar wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen last van hebben. Koffie kan ook een gezond drankje zijn om geheugenverlies te minimaliseren, vertragen of omkeren en ook andere tekenen van ouderdom, zoals bij personen die last hebben van dementie en Alzheimer.

Zoals met alle populaire drankjes zijn er in het verleden een hoop mythes gepubliceerd over koffie, maar al met al is koffie een gezond drankje met onder andere antioxidanten die je gemoedsrust kalmeren en cholorogeenzuren die helpen bij gewichtsverlies.

 

Conclusie

Zoals je kan zien komt er een hoop te kijken bij koffie. Zelfs na dit uitgebreide artikel zouden we nog veel uitgebreider in kunnen gaan op de verschillende aspecten van dit geweldige drankje, maar dat laten we voor een andere keer. De beste koffie is voor iedereen verschillend en om te ontdekken wat de beste koffie voor jou is, moet je gewoon experimenteren. Het mooie aan koffie is dat het zo divers is en dat er bijna voor iedereen wel een manier is om de beste koffie ervaring te bereiken. Wat is volgens jou DE manier om de beste koffie te bereiken? Deel je ervaringen zeker hieronder, zodat andere lezers hier ook mee kunnen experimenteren en zodoende iedere dag wakker kunnen worden met de beste koffie die volledig aan hun voorkeuren voldoet.

Tags:

1 Reactie
 1. Ik mis de Italiaanse espresso met Grappa, of te wel Caffè corretto! Wordt veel in Italië gedronken na het diner.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo