Koffie ijslolly recept

Het enige wat meer verfrissend is dan een grote kop ijskoffie op een hete zomerdag, is een koffie ijslolly, als je uiteraard op zoek bent naar een beetje cafeïne als je verfrisser. Deze koffie ijslolly’s zijn erg makkelijk om te maken en waarschijnlijk iets gezonder dan de ijslolly’s in de winkel, aangezien ze gemaakt zijn van allemaal natuurlijke ingrediënten.

Het mengsel voor de ijslolly’s wordt gemaakt met sterke koffie, melk, suiker en een klein beetje vanille. De uiteindelijke ijslolly is een beetje als een standaard gemengde ijskoffie (goede koffie en crème smaken en een beetje zoetheid). Je kan de lolly’s maken met gebrouwen koffie, espresso of zelfs oploskoffie opgelost in heet water en je kan de koffie en melk verhouding aanpassen naargelang je smaak. Wij vinden ook dat voedingsmiddelen niet zo zoet smaken wanneer ze bevroren zijn, dus we maken deze mix altijd een beetje zoeter, dan wanneer we het heet zouden drinken en we raden aan dat je hetzelfde doet om de beste resultaten te bereiken.

Wij hebben verscheidene ijslolly vormen, maar je kan ook makkelijk je eigen ijslolly’s maken als je geen vorm hebt, maar deze koffie ijslolly vandaag wilt maken. We zullen verderop in het artikel uitleggen hoe je dit kan doen.

 

Koffie ijslolly ingrediënten voor 4 porties (afhankelijk van de vorm)

  • 2/3 kopje sterke gebrouwen koffie, koud
  • 2/3 kopje melk (bij voorkeur volle)
  • 1/3 – 1/2 kopje banketbakkerssuiker of iets meer of minder als je dat lekkerder vindt*
  • 1/2 theelepel vanille extract

Combineer alle ingrediënten in een middelgrote kom en klop grondig totdat alle banketbakkerssuiker opgelost is. Voeg meer suiker toe als je dat nodig vindt. Giet het mengsel in je ijslolly vormen en laat het vriezen totdat ze hard zijn, wat ongeveer zo’n 4-6 uur duurt.

*Opmerking: Je kan ook normale suiker oplossen in hete koffie, maar zorg er wel voor dat je het eerst goed af laat koelen voordat je je ijslolly’s gaat maken.

Koffie IJslolly maken

 

Zo maak je een koffie ijslolly zonder vorm

IJslolly’s zijn een typische lekkernij tijdens de zomer waar mensen maar niet genoeg van kunnen krijgen. Dit is goed, want ze zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk om thuis te maken. Je kan bijna alles in een ijslolly vorm gieten, van fruitsap tot een milkshake en een ijslolly maken die aangepast is aan je persoonlijke smaak. Er is alleen één ding dat je mogelijk tegenhoudt om je eigen ijslolly’s thuis te maken, namelijk het niet hebben van een ijslolly vorm. De vormen zijn zo goed als overal verkrijgbaar (vooral in de zomer) en zijn beschikbaar in allemaal verschillende soorten mooie designs. Maar je hebt niet noodzakelijk een vorm nodig om ijslolly’s thuis te maken.

Koffie IJslollyOm ijslolly’s zonder een vorm te maken heb je kleine en bij voorkeur nauwe kopjes en ijslolly stokjes nodig. Je kan deze stokjes in verscheidene winkels vinden en papieren wegwerp bekers zijn uitstekend als je een hoop ijslolly’s gaat maken. Als je maar een paar gaat maken (of maar één om jezelf te verwennen), dan kan je het ijslolly mengsel in een klein sap glas gieten, er een lichtgewicht plastic lepel insteken (tenzij je al stokjes hebt) en laten bevriezen. Laat een beetje warm water over het glas lopen om de ijslolly los te maken. Zorg wel dat je sterk glas gebruikt als je dit doet, want het temperatuurverschil kan het glas breken. Je kan ook creatief zijn met welke soort containers je gebruikt.

Maak je geen zorgen als je je afvraagt hoe je ervoor zorgt dat die stokjes rechtop blijven staan in je ijslolly’s zonder dat een vorm ze op hun plaats houdt, want er zijn een aantal methodes. Zo kan je bijvoorbeeld je ijslolly’s deels laten bevriezen en de stokjes er in doen zodra er een dun laagje is om ze rechtop te laten staan. Nog beter is om aluminiumfolie of plasticfolie over de opening heen te doen en het stokje er doorheen drukken. Zodoende wordt er een gat gecreëerd die precies groot genoeg, zodat het stokje rechtop blijft staan.

 

Hier vind je nog meer koffie recepten

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo