Pecannoot en koffie cake met kruimeltopping recept

Een heerlijke cake voor bij de koffie. Dit is hoe je hem maakt:

Ingrediënten:

Streusel topping:

  • 180 gram normale bloem
  • 160 gram zachte bruine suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 100 gram koude, ongezoute boter
  • 50 gram fijn gesneden pecannoten

Voor de cake:

  • 250 gram normale bloem
  • 1 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel natriumwaterstofcarbonaat
  • 125 gram ongezoute boter
  • 175 gram gouden basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 4 eetlepels hete, erg sterke koffie
  • 150 ml zure room

Voor de decoratie:

  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel water

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 C/170 C ventilator. Vet de cakevorm in die je wilt gebruiken.
  2. Om de streusel topping te maken: meng de bloem, suiker en kaneel samen in een grote kom. Wrijf de boter erdoor totdat het mengsel lijkt op kleine kiezelsteentjes. Meng tot slot de pecannoten erdoor en zet aan de kant.
  3. Meng de bloem, bakpoeder en natriumwaterstofcarbonaat in een kom.
  4. Klop in een tweede kom de boter en suiker gedurende 5-7 minuten totdat het een lichte kleur heeft en egaal gemengd is. Voeg geleidelijk aan de eieren toe terwijl je klopt en blijf kloppen totdat alles goed gemengd is. Roer de koffie erdoor. Voeg daarna met eetlepels de bloem en zure room toe, totdat je alles toegevoegd en gemengd hebt.
  5. Schep het beslag in de cakevorm en maak de bovenkant glad. Voeg de streusel topping toe en druk deze lichtjes met de achterkant van een lepel een beetje in het beslag.
  6. Bak gedurende 55 minuten totdat je een goudbruine kleur hebt of tot wanneer er geen beslag meer zit aan een vleespen die je in het midden van de cake prikt.
  7. Laat de cakevorm tien minuten afkoelen voordat je de cake op een ovenrooster plaatst, uit de cakevorm haalt en verder af laat koelen.

 

Ontdek hier nog meer koffie recepten

We kijken uit om ook jouw mening te horen

Wat is jouw mening?