Saeco Exprelia review

Volautomatische koffiemachines zijn enorm populair. Van relatief goedkope cupmachines tot de grote reuzen die je lokale barista kunnen vervangen. Consumenten zijn echt verliefd geworden op de luxe van goede kwalitatieve, zelfgemaakte koffie. In de Saeco Exprelia review van vandaag zullen we deze automatische espressomachine van Philips uitgebreid onder de loep nemen. De Exprelia EVO HD8858 is een koffiemachine met een van de meest uitgebreide specificaties, zoals het aanpassen van de brouwsterkte en een handige geïntegreerde melkkan en is gericht op de echte koffieliefhebber. Lees snel verder om in deze Saeco Exprelia review te ontdekken wat deze koffiemachine zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen bij:

 

Saeco Exprelia review:

Uitpakken

Afgezien van een aantal kleine accessoires en de ontkoppelbare druppelbak, wordt de Saeco Exprelia geleverd als een volledig geassembleerde machine. De druppelbak plaats je makkelijk aan de voorkant van de machine en de chroom afwerking past erg goed bij de elegante chroom onderdelen van het apparaat. De druppelbak is redelijk standaard afgezien van een kleine rubberen pakking aan de rechterhand die helpt om de melkkan te bevestigen. Een heldere oranje indicator in het midden geeft aan hoe vol de druppelbak zit, zodat je deze tijdig kan leegmaken.

Als je de druppelbak en voorste knoppen even wegdenkt is de Exprelia is essentie een kubus van 245mm breed en 310mm lang (daar hebben we de 110m uitsteek van de druppelbak niet bij meegerekend). De machine heeft een hoogte van 360mm met de deksel gesloten, maar hij heeft nog tenminste 135mm nodig om makkelijk toegang te hebben tot het compartiment voor de bonen en het waterbassin.

De geborstelde aluminium bovenkant is verdeeld in twee helften, waarbij aan de linkerkant de deksel van het waterbassin en aan de rechterkant de deksel voor de bonen zit. Een relatief kleine klep overlapt deze twee grote deksels en deze wordt gebruikt om gemalen koffie toe te voegen.

Afgezien van een kleine zwarte knop voor de onderhoud aan de rechterkant, zijn de geborstelde aluminium zijkanten van de machine identiek, met drie setjes ventilatiegaten aan elke kant.

De achterkant van de HD8858 is gemaakt van fijn gepolijst zwart plastic en heeft een groot SAECO logo. Een aan/uit knop en stroomkabel ingang kan je ook aan de achterkant vinden, onder het logo.

In tegenstelling tot veel andere automatische espressomachines op de markt, heeft de voorkant van de Saeco Exprelia een strakke en schone uitstraling. Boven de druppelbak zit een grote chroomachtige spuitkop. Aan de andere kant van dit zitten twee kleine schuiven, waarmee je de spuitkop kan verbergen. Aan de voorkant van de spuitkop zit een ronde draaiknop waarmee je de crema en intensiteit aan kan passen.

Goedkoopste Saeco Exprelia Review

Links van de spuitkop zit een rubberen heet water / stoom pijp en aan de rechterkant vind je de melkkan terug. Wanneer je de kan niet gebruikt bedekt een klein magnetische dekplaat de connecties van de kan en wanneer je hem wel gebruik, dan kan de kleine connector erg handig opgeslagen worden op de interne deksel van het waterbassin.

Boven dit alles zit een helder OLED scherm die een afmeting van 65 x 34mm heeft, welke omringd wordt door acht grote witte knoppen die rondom verlicht zijn. Tussen deze en het scherm zitten vier kleinere navigatieknoppen, welke gebruikt worden om het menu van de HD8858 te gebruiken.

Ons retailpakket bestond uit een standaard stroomkabel, een schoonmaakborstel, een tube van 5 gram met siliconenvet, een 250ml fles met ontkalker, een voorgemalen koffie schepje en een water hardheid strookje. Een meertalig instructieboekje, garantiekaart en een PDF handleiding op dvd werd ook meegeleverd.

De fles met ontkalkingsmiddel is erg fijn en het enige wat we graag ook hadden willen zien (naast meer schoonmaakaccessoires) was een gedrukt exemplaar van de handleiding.

Zelfs zonder de unit aan te zetten maakt de metalen afwerking van de Exprelia hem puur op visueel gebied een prachtig apparaat en hij zou prima passen in de meest stijlvolle en luxueuze keukens.

Vergelijk prijzen bij:

 

Instellen Saeco Exprelia

Na de druppelbak bevestigd te hebben spoelde en vulde we het waterbassin. Vervolgens deden we heerlijke Douwe Egberts koffiebonen in het daarvoor bestemde compartiment. Een paar seconden nadat we de machine aan hadden gezet kwam er een taalkeuze naar voren.

Na onze taal geselecteerd te hebben kwam de Exprelia tot leven en begon hij met het spoelproces. Ongeveer 30 seconden later verscheen het Exprelia EVO logo en hij was klaar om onze invoer te accepteren.

We volgde de instructies in het boekje op en voerde de eerste aanbevolen handmatige spoeling uit. Zoals aangegeven werd in de instructies herhaalde we dit handmatige proces, totdat de Exprelia aangaf dat het waterbassin leeg was.

Zodra we dit afgerond hadden, werd het hoog tijd om onze eerste espresso te maken. Nadat we de espresso knop linksboven ingedrukt hadden kregen we een erg waterige espresso. Na flink geschrokken te zijn van de kwaliteit, kregen we het vermoeden dat de bonen nog door het brouwsysteem gewerkt moesten worden en bij de derde espresso kregen we tijdens deze Saeco Exprelia review een espresso die erg leek op wat je van een barista krijgt, met een mooie 4ml crema bovenop een gitzwarte koffie.

En de smaak: uitstekend.

Saeco Exprelia kopen

 

Onder de behuizing

Alhoewel het koffiebonen compartiment en het waterbassin makkelijk toegankelijk zijn via de bovenkant, heb je toegang tot het brouwsysteem en het koffiedikcompartiment via een deur aan de voorkant. Om deze deur te openen moet een kleine zwarte knop aan de linkerkant ingedrukt worden, wat het mogelijk maakt om de hele voorkant te openen en de interieur van de Exprelia te weergeven.

Binnenin de Exprelia zit de brouwunit boven een driedelig koffiedikcompartiment en een druppelbak. De brouwunit en het compartiment/druppelbak kunnen na een paar keer proberen makkelijk verwijderd worden. Philips heeft een handige diagram (en een herinnering van het onderhoudsschema) aan de binnenkant van de deur bevestigd.

Het mechanisme van de deur ziet er een beetje vreemd uit zoals het naar buiten zwaait, maar het voelt erg sterk aan en is erg handig voor het plaatsen van de Exprelia in kleinere keukens waar niet zoveel ruimte is.

Je hebt toegang tot het waterbassin via de deksel aan de buitenkant linksboven en alhoewel je hem helemaal los kan koppelen, heeft hij een doorzichtige interne deksel en met een handig gat erin, zodat je het bassin kan vullen terwijl de unit nog steeds vastgekoppeld is. Het waterbassin vullen met een kan is handig, maar het is bijna onmogelijk om de lijn voor het maximale waterniveau te zien, dus je moet een beetje oppassen wanneer je hem vult.

Het koffiebonencompartiment zit rechtsboven en net als bij het bassin heeft deze een interne deksel, waardoor de bonen vers blijven. Het is belangrijk om op te merken dat als de deksels of deur aan de voorkant open zijn, de Exprelia niet gebruikt kan worden.

De Exprelia is erg duidelijk in dit en hij geeft helder en duidelijk aan wanneer iets aandacht nodig heeft, schoongemaakt of geleegd moet worden.

Goedkoopste Saeco Exprelia kopen

Vergelijk prijzen bij:

 

Saeco Exprelia review – Gebruik

Voor het testen tijdens deze Saeco Exprelia review gebruiken we de Exprelia als onze primaire koffiemachine, waarbij we soms wel tien kopjes koffie per dag maken. Met zijn heldere display en handige lay-out van de knoppen was de machine erg makkelijk om te gebruiken, zelfs voor personen die totaal geen verstand hebben van dit soort machines.

Op het gebied van de kwaliteit van de koffie waren we allemaal erg onder de indruk van de vers gebrouwde drankjes. De espresso’s waren sterk met een goede crema, de melk in de cappuccino’s was luchtig en de cappuccino’s egaal. Op de medium instelling vonden we dat alle drankjes een perfecte drinktemperatuur hadden.

De routine van het bijvullen van het waterbassin en het vullen van het koffiebonencompartiment hadden we snel onder de knie, maar het legen van de overtollige hoeveelheid koffiedik en de interne druppelbak was iets lastiger. Als je er niet voorzichtig mee omgaat, dan kunnen de twee compartimenten onevenwichtig aanvoelen en bestaat er een kans dat je knoeit. Alhoewel dit niet erg moeilijk was, is er wel een kleine leercurve voordat je dit proces onder de knie hebt.

We experimenteerde met de vaardigheid van de Exprelia om de sterkte en intensiteit van de brouw aan te passen en vonden het aanpassen van drankjes makkelijk. Alhoewel de vermaler aangepast kan worden aan de hand van het type bonen dat gebruikt wordt, kan je de aanpassingsknop voor de crema en intensiteit ook aanpassen om de smaak te veranderen.

Naast de knoppen kan je in het menu van de machine ook de aroma (koffiesterkte), het voorbrouwen, koffielengte, melkhoeveelheid en watertemperatuur aanpassen, om zodoende dit aan te passen op basis van je specifieke smaak. En na een paar knoppen ingedrukt te hebben kan je deze instellingen opslaan en toevoegen als standaard voor elke van de specifieke knoppen voor ieder soort drankje.

Vanuit standby duurde het iets langer dan 70 seconden om de machine op te warmen en een automatische spoeling uit te voeren in de standaard ECO modus.

Beste Saeco Exprelia kopen

Afhankelijk van de koffiecrema en de intensiteit die je hebt ingesteld, zal het tussen de 45 en 55 seconden duren om een espresso te maken.

We vonden het systeem van de melkkan ook makkelijk om te gebruiken en het maken van een latte machiatto en cappuccino was erg makkelijk. We hoefde de kan alleen maar te vullen met melk, vast te koppelen aan de Exprelia, de dispenser van de kan met de klok mee draaien en op de latte machiatto of cappuccino knop drukken.

De kan gebruiken om hete melk te gieten wanneer je een latte of warme chocolademelk maakt was ook makkelijk en hiervoor hoef je alleen maar op de speciale drankjes knop en het menu te drukken. Terwijl de schuim luchtig was, vonden we de temperatuur van de koffiedrankjes zou goed als perfect. Met de warme chocolademelk was de melk meer warm/lauw dan heet.

Alhoewel de smaak iets subjectiefs is, moeten we zeggen dat we erg onder de indruk waren van alle drankjes die de Exprelia creëerde. De espresso’s waren goed gebrouwd met een goede crema bovenop en de melkdrankjes waren net zo genietbaar met een lekkere luchtige schuim.

De mogelijkheid om puur heet water te gieten was erg handig en alhoewel het niet zo heet was als in de waterkoker, was het zeker heet genoeg om deze voor de meeste taken overbodig te maken.

De temperatuur van de espresso’s was ook goed (niet kokend, maar heet genoeg op de hoogste instelling om de meeste hete espressodrinkers blij te maken. We vonden de medium warmte het beste, maar dit is een voorkeurskwestie. We vonden ook dat de sterkte goed was en vonden het leuk om met de instellingen te spelen, zodat we de smaak konden krijgen die we wilde. Twee bonen was voor ons de juiste sterkte, maar dit is wederom een voorkeur.

Tijdens het testen in deze Saeco Exprelia review moesten het compartiment van het koffiedik en het interne druppelsysteem om de vijf tot negen kopjes geleegd worden, wat afhing van de drankjes die we maakte, hoe het koffiedik in het compartiment lag en hoe snel het interne druppelsysteem vulde.

Zoals aangegeven in de handleiding heeft de machine een aantal onderhoudsprocedures die gevolgd moeten worden, zodat de machine vlekkeloos blijft draaien. Het dagelijks schoonmaken van het koffiedikcompartiment, interne druppelbak, waterbassin en melkkan (automatisch schoonmaken met een knop) wordt aanbevolen. Elke week zou de melkkan met de hand schoongemaakt moeten worden en het buitenste druppelbak zou geleegd moeten worden. De spuitkop zou ook iedere week los- en schoongemaakt moeten worden en daarnaast gespoeld moeten worden met het interne brouwmechanisme.

Het maandelijkse onderhoudsschema geeft aan dat je de melkkan schoon zou moeten maken met een Melk Circuit Reinigingsmiddel (niet meegeleverd) en dat het brouwmechanisme ingevet wordt met het meegeleverde vet. Het wordt ook aanbevolen om het brouwmechanisme schoon te maken met een ‘Koffieolie Verwijderaar’ welke apart gekocht kan worden.

Het bonencompartiment zou ook iedere maand schoongeveegd moeten worden (of wanneer deze leeg is) en tot slot moet de machine elke maand ontkalkt worden met een proces dat ongeveer 35 minuten in beslag neemt. Voor het ontkalken moet je gebruik maken van het meegeleverde ontkalkingsmiddel en gezien de label aan de binnenkant is dit verplicht om aan de voorwaarden van de garantie te voldoen.

Wanneer de machine aanstaat, maar vijf minuten niet gebruikt wordt, dan gaat deze in een schermbeveiligingsmodus, waar het normaal gesproken stilstaande Exprelia EVO logo rond het scherm stuitert, totdat hij na een bepaalde tijd in een echte standby modus gaat. Deze uitschakeling kan geselecteerd worden (15, 30, 60 of 180 minuten) en als je koffie gemaakt hebt, dan wordt een korte automatische spoeling geactiveerd.

Beste Saeco Exprelia

 

Vergelijk prijzen bij:

 

Eigenaardigheden

Alhoewel deze machine tijdens onze Saeco Exprelia review makkelijk om te gebruiken was en een goed kopje koffie brouwde, zorgde sommige designkeuzes van Philips voor een aantal eigenaardigheden.

Ten eerste, wanneer de machine in standby modus staat, knippert er elke drie seconden een rood LED licht rond de aan/uit knop. Daarnaast kan je wanneer je de Exprelia aan hebt staan deze alleen maar uitschakelen wanneer je de aan/uit knop drie seconden ingedrukt houdt. Beide van deze eigenaardigheden zijn niet echt negatief om te ervaren, maar zeker ongewoon.

Nog een minpuntje was dat de machine ons erg opjaagde om een keuze te maken. Wanneer je een drankje selecteert vanuit het menu (in plaats van met een druk op de knop), dan moet je elke keuze binnen 10 seconden maken want anders wordt je teruggestuurd naar het begin menu. Alhoewel 10 seconden mogelijk meer dan genoeg lijkt, is een kleine afleiding of gesprek al genoeg om overnieuw te moeten beginnen. Dit is uiteraard een logische keuze, maar misschien zou dit verhoogd moeten worden naar een halve minuut of een minuut, zodat je niet om het minste geringste overnieuw hoeft te beginnen. Het interessante is dat deze timeout niet aanwezig is wanneer je door de configuratie opties van de machine navigeert.

Zoals eerder aangegeven is ondanks het handige bijvul gat, het punt van het maximale waterniveau lastig te zien wanneer het bassin in de machine zit, waardoor het gemak hiervan verminderd wordt.

Tot slot ervoeren we een sterke vibratie tijdens het brouwproces met onze eerste machine, waardoor onze espresso glazen aardig dramatisch over de druppelbak trilde. Na contact met Philips opgenomen te hebben stuurde ze een nieuwe machine en alhoewel deze ook last had van minimale vibraties, was het veel minder erg dan bij de eerste.

 

Conclusie Saeco Exprelia review

De Saeco Exprelia EVO HD8858 brouwde geweldige koffie en kan verscheidene hete drankjes zowel automatisch als handmatig maken. De geïntegreerde melkkan werkte goed en produceerde luchtige warme melk en de algemene kwaliteit van de drankjes was uitstekend.

Alhoewel uitgebreid, was het onderhoudsschema te doen en toegang krijgen tot het brouwmechanisme en het koffiedikcompartiment was makkelijk genoeg. Het algemene gebruik van de machine was erg makkelijk met de selectie van drankjes met een enkele druk op de knop, zodat zelfs de meest luie personen makkelijk een kopje koffie kunnen maken. Koffie aristocraten hoeven zich echter ook niet zorgen te maken, want er worden meer opties geboden om je drankje volledig naar wens aan te passen.

Visueel gezien ziet de Exprelia er prachtig uit en voegt hij luxe toe aan je keuken. En net als zijn esthetica maakt hij een geweldig verrukkelijk kopje koffie.

Beste Saeco Exprelia Review

Als je een aantal rare designkeuzes kan accepteren, dan is de Exprelia EVO een geweldige keuze om je eigen koffie thuis te maken. De Exprelia EVO is beschikbaar voor €899.

Vergelijk prijzen bij:

We hopen dat je genoten hebt van deze Saeco Exprelia review.

9 Totale Score
Een geweldige espressomachine

Als je een aantal rare designkeuzes kan accepteren, dan is de Exprelia EVO een geweldige keuze om je eigen koffie thuis te maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo