Smarter Coffee review

Onze smartphones en het internet hebben veel taken zoveel makkelijker en handiger gemaakt, dus waarom deze technologie niet gebruiken om een koffiemachine makkelijker in gebruik te maken en beter? Dat is het idee achter de Smart Coffee, een filterkoffiemachine die een ingebouwde Wi-Fi heeft, zodat je hem volledig vanaf je smartphone kan besturen en lekkere hete koffie kan maken zonder op te hoeven staan. Met de geïntegreerde vermaler kan je er ook voor zorgen dat je koffie altijd gemaakt is van de verste bonen. In deze Smarter Coffee review zullen we eens een kijkje nemen of deze machine echt zoveel makkelijker en handiger is.

Vergelijk prijzen bij:

 

Smarter Coffee review:

Bouwkwaliteit

Aan de buitenkant ziet de Smarter Coffee machine er net zo uit als een normale koffiemachine. Hij is relatief compact, aangezien hij redelijk lang is in plaats van diep of wijd, dus hij zal prima passen in de meeste keukenhoeken. We zijn een fan van de geborstelde metalen zijkanten en we kunnen zonder problemen zeggen dat dit een goed gebouwde en aantrekkelijke machine is. Een leuke extra is het feit dat je de plastic panelen aan de voorkant en die rond het scherm zitten, kan vervangen door andere kleuren. Zwart is standaard, maar je hebt ook de keuze uit rood en beige en deze zitten allemaal in de doos. Dit geeft je een hoop flexibiliteit en je hoeft dus niet bij aankoop al uit te kiezen welke kleur je wilt.

Het waterbassin kan je vullen met een kan en heeft handige markeringen, zodat je de hoeveelheid water in het bassin kan gieten voor de hoeveelheid kopjes die je wilt zetten. Het bassin heeft een capaciteit van 1,5 liter en dit is genoeg water voor ongeveer 12 kopjes, wat een prima hoeveelheid is. Aan de bovenkant kan je ook het compartiment voor de bonen vullen en deze heeft ruimte voor 250 gram, wat een normale zak is. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gemalen koffie te gebruiken, welke je rechtstreeks in het filter moet doen. Koffiebonen blijven echter langer vers en smaken ook beter dan gemalen koffie. Deze machine gebruikt een filter die je af kan wassen en hier zijn we geen fan van. We geven de voorkeur aan papieren filters, aangezien je elke keer een schoon filter hebt en daarnaast kan je ook filters met verschillende afmetingen kopen, zodat je een andere smaak krijgt. Op een wasbaar filter krijg je na verloop van tijd ook vlekken.

Vergelijk prijzen bij:

 

Configuratie

Met de meeste normale koffiemachines kan je direct beginnen, maar voor de Smarter Coffee machine is eerst wat configuratie vereist, want je moet hem met je Wi-Fi verbinden zoals met elk smart apparaat en de firmware updaten. Dit alles kan je doen met de smartphone app (iOS en Android) en het instellen is vergelijkbaar met de Chromecast. Je moet dus eerst met het eigen Wi-Fi netwerk van de koffiemachine verbinden en daarna kies je uit met welk netwerk hij moet verbinden.

Toen we de machine de eerste keer probeerde in te stellen deed hij een beetje moeilijk en vroeg hij telkens om de koffiemachine uit- en in te schakelen. Toen we de app echter een paar minuten met rust lieten ging hij automatisch verder naar de volgende stap: kiezen met welk netwerk de machine verbonden moet worden. Vanaf dit moment kan je de koffiemachine besturen via je app.

Smarter Coffee kopen

 

Koffie maken met de Smarter Coffee

Als je gewoon koffie wilt maken, dan heb je twee opties. Je kan de simpele knoppen aan de voorkant van de machine gebruiken om te bepalen hoe je koffie gemaakt moet worden of je gebruikt de smartphone app. De app is wat eenvoudiger op sommige gebieden, maar we moesten wel opzoeken wat er met elk icoontje bedoeld werd, aangezien er geen tekst is die aangeeft wat je geselecteerd hebt. Het paneel van de machine heeft gewoon een simpele tekst, zoals ‘beans’ of ‘bonen’ om de vermaler en ‘filter’ om gemalen koffie te gebruiken.

In tegenstelling tot de meeste filtermachines die simpelweg blijven draaien totdat het water op is, laat de Smarter Coffee machine je kiezen hoeveel kopjes koffie je wilt (tussen 1 en 12). Als je de vermaler kiest, dan zal de machine de juiste hoeveelheid koffie vermalen voor je keuze, de machine opwarmen en dan vervolgens de juiste hoeveelheid water door de machine in de glazen kan laten stromen. Hij is redelijk snel warm en de koffie stroomt ook aardig snel in de kan, dus je hoeft niet al te lang te wachten totdat je koffie klaar is. Je kan met de app ook zien hoeveel water er nog in je koffiemachine zit, wat erg handig is.

Een anti-druppel mechanisme zorgt ervoor dat je de kan onder de machine vandaan kan halen zonder dat de koffie doorstroomt. Daarnaast kan je een hete plaat aanzetten om je koffie te verwarmen voor een maximum van 35 minuten. De EU wet verbiedt dat hete platen langer dan die tijd aanblijven staan, maar veel langer dan dat zal je ook niet willen, aangezien het constant opwarmen van koffie ervoor zorgt dat oliën afgebroken worden en de koffie steeds bitterder wordt.

Vergelijk prijzen bij:

 

Koffie kwaliteit Smarter Coffee

Koffie was net iets warmer dan 60C in het kopje wat iets lager dan ideaal is. Midden tot hoog in de 60C is beter voor koffie. Onze eerste kan had teveel stukjes gemalen koffie, wat laat zien dat de koffie te fijn gemalen was voor het filter en door de gaten kon vallen. We gebruikte de instellingen aan de bovenkant van de machine om de machine iets grover te laten vermalen en aangezien de koffie ook niet echt sterk genoeg was voor ons veranderde we de sterkte van medium naar sterk (er is ook een slappe instelling).

Deze keer zag de koffie er bete en donkerder uit en er zaten niet te veel stukjes gemalen koffie in de kan. De smaak was redelijk goed, waarbij de uiteindelijke koffie rijk en soepel smaakte. Het was echter niet zo sterk en vol als bij sommige andere machines die papieren filters gebruiken.

Goedkoopste Smarter Coffee Review

 

Smart opties

Aangezien dit een ‘slimme’ koffiemachine is, gaat het niet alleen om het maken van koffie met de app. Je kan de namelijk ook alarmen instellen, waarbij op vastgestelde tijden gevraagd wordt of je een kopje koffie wilt. Het bericht is echter een beetje raar en totaal niet persoonlijk. Rond 17:00 uur zei hij ‘Goede morgen’. Het is alleen wel een leuke optie als je een kop koffie in de morgen wilt, maar nog wel de mogelijkheid hebt om nee te zeggen wanneer je bijvoorbeeld haast hebt. Handmatige timers bij andere machines kunnen niet zo makkelijk opgeheven worden en dan heb je mogelijk een kan met koffie die je eigenlijk niet wilde.

De home modus doet iets vergelijkbaars, maar gebruikt je locatie om je te vragen of je een kopje koffie wilt wanneer je thuiskomt, waarbij het signaal via het internet gestuurd wordt, zodat je koffie hebt wanneer je het huis binnenstapt. Je kan ook instellen dat dit alleen maar op bepaalde tijden wordt gevraagd, zodat je niet elke keer gebombardeerd wordt wanneer je in het buurt van je huis komt.

Vergelijk prijzen bij:

 

Onderhoud Smarter Coffee

Mogelijk het mooiste van de app, is dat sommige onderhoudsopties makkelijker gemaakt worden. Dus in plaats van uit te zoeken waar de ontkalk modus gestart kan worden, open je gewoon de app en klik je op de ontkalk modus. Je krijgt duidelijk instructies wat je moet doen, zodat je je machine snel schoon kan maken.

Daarnaast moet je het filter en de filterhouder elke keer schoonmaken nadat je de machine gebruikt hebt. Beide kunnen niet in de vaatwasser dus je moet ze op de traditionele manier schoonmaken. Je kan het beste de kan ook elke keer schoonmaken nadat je deze gebruikt hebt. Tot slot zou je het stuk van de vermaler waar de koffie uitkomt regelmatig met een zachte, vochtige doek schoon moeten vegen, aangezien anders stukjes koffie aan de onderkant blijven plakken.

Beste Smarter Coffee Review

 

Conclusie Smarter Coffee review

Er is geen twijfel over mogelijk dat deze koffiemachine slim is en de app maakt het ontkalken een stuk makkelijker dan bij andere machines het geval is. We zijn ook een fan van de ingebouwde vermaler, aangezien je zodoende altijd een vers kopje koffie krijgt. Maar naast de positieve punten heeft deze machine ook een aantal minpunten. Zo werden we gevraagd om de firmware te updaten, maar dit onderbrak de huidige brouwcyclus en verpestte dus een aantal kopjes koffie. Daarnaast is de koffiemachine ook zeer prijzig (€250) ook al heeft hij een ingebouwde vermaler.

Uiteindelijk zou bij ons kwaliteit voorop staan en kunnen we een paar ongemakken accepteren die Wi-Fi en een app op kunnen lossen. Voor ruim de helft minder kan je de Melitta Elegance Therm Deluxe kopen, welke je koffie warm houdt in een thermoskan en papieren filters gebruikt. Ja, je moet een vermaler kopen, maar eentje die geschikt is voor een filtermachine zou niet al te duur moeten zijn. Daarnaast kan je natuurlijk ook gemalen koffie gebruiken, zolang je het snel genoeg opdrinkt (ideaal is binnen een week, maar twee weken maximaal).

Vergelijk prijzen bij:

6.5 Totale Score
Een slimme koffiemachine, maar

Er is geen twijfel over mogelijk dat deze koffiemachine slim is en de app maakt het ontkalken een stuk makkelijker dan bij andere machines het geval is. We zijn ook een fan van de ingebouwde vermaler, aangezien je zodoende altijd een vers kopje koffie krijgt. Maar naast de positieve punten heeft deze machine ook een aantal minpunten.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo