De lekkerste koffielikeur recepten
Heb je een van die dagen dat een shotje cafeïne gewoon niet genoeg is? En een glas van je favoriete drankje doet het ook niet? Waarom combineer je de twee niet?
Omdat bijna elk probleem in het leven kan worden opgelost door cafeïne met een beetje alcohol, delen we hieronder vijf zelfgemaakte koffielikeurrecepten om te genezen waar je ook maar last van hebt.
1Zelfgemaakte Kahlua
Zelfgemaakte Kahlua
Dit populaire Mexicaanse aanbod, dat in 1936 werd geïntroduceerd, is de bekendste koffielikeur. Traditioneel gemaakt met vier eenvoudige ingrediënten – rum, koffie, suiker en vanilleboon – kan je dit smakelijke drankje makkelijk zelf bereiden.
De volgende keer dat je zin hebt om je verdriet te verdrinken in een White Russian of een Kokos Kahlua Latte, voeg dan een beetje creativiteit van jezelf toe.
Ingrediënten
- 4 kopjes kokend water
- 2 kopjes donkerbruine suiker
- 2 kopjes witte suiker
- ½ kopje oploskoffie
- 1 vanilleboon
- 3 kopjes wodka
Bereiding
- Meng de twee suikers in een kom en giet het kokende water hier over. Roer tot de suikers oplossen, voeg de koffie toe en laat het mengsel afkoelen.
- Snijd de vanilleboon open, schraap de romige binnenkant eruit en voeg deze toe aan het afgekoelde mengsel in de kom.
- Voeg de wodka toe aan het mengsel en roer voorzichtig.
- Giet de likeur in gesteriliseerde potten en doe de deksels er op.
2Kahlua Plus
Kahlua Plus
Is de originele Kahlua gewoon niet sterk genoeg? Voer het dan een beetje op met dit recept. Deze zelfgemaakte koffielikeur vervangt koffie door espresso (zelden een slecht idee) en voegt een paar shots chocoladelikeur toe om de smaakpapillen echt te verwennen.
Probeer het te combineren met wodka en chocolademelk voor een beetje blijdschap in een glas.
Ingrediënten
- 4 kopjes water
- 2 kopjes donkerbruine suiker
- 2 kopjes witte suiker
- ¼ kopje gedroogde espresso
- 2 vanillebonen, gespleten en geschraapt
- 3 kopjes wodka
- 2 shots chocoladelikeur
Bereiding
- Voeg het water, de twee soorten suiker en de espresso toe aan een steelpan en verwarm op middelhoog vuur.
- Breng aan de kook en laat het geheel een uur zachtjes sudderen tot een stroperige consistentie is bereikt.
- Haal het van het vuur en laat het afkoelen voordat je de vanille, wodka en chocoladelikeur toevoegt.
- Doe het mengsel in een kom, bak, etc en laat het 3 – 4 weken rijpen. Roer het af en toe gedurende deze tijd.
- Giet de likeur in gesteriliseerde potten en doe de deksels er op.
3Iets kruidigs
Iets kruidigs
Maak van je koffielikeur de perfecte opwarmer voor in de winter met de toevoeging van een paar kruiden naar keuze. Het toevoegen van kaneel en kruidnagel aan de toch al aangename smaken samen met wat vurige wodka, maakt dit een ideale koudweerspecialiteit of een perfect zelfgemaakt kerstcadeau.
Voor wat luxe kan je proberen om het over een moddertaart te gieten of te roeren in warme chocolademelk. Ga lekker voor de kachel zitten terwijl je van dit heerlijke drankje geniet.
Ingrediënten
- 2 kopjes water
- 2 kopjes basterdsuiker
- 200 g koffiebonen
- 1 vanilleboon, gespleten en geschraapt
- 700 ml wodka
- 3 kaneelstokjes
- 15 kruidnagels
Bereiding
- Voeg de wodka, koffiebonen, vanille, kaneel en kruidnagels toe aan een bak die je af kan sluiten en laat het een week trekken. Schud af en toe gedurende deze tijd.
- Giet het mengsel door een zeef. Je kunt de koffiebonen en kruiden bewaren voor decoratieve doeleinden als je dat wilt.
- Voeg de suiker en het water toe aan een steelpan en roer op hoog vuur.
- Breng het suikerwater aan de kook, voeg de gezeefde wodka toe, haal het van het vuur en laat afkoelen.
- Giet de likeur in gesteriliseerde potten en doe de deksels er op.
4Romige likeur
Romige likeur
Van de benauwde hitte van Mexico tot het koude vocht van Ierland – koffielikeuren zijn echt een wereldwijde traktatie. Dit recept combineert Ierse whisky met zware room en gezoete gecondenseerde melk voor een stevige, rijke basis.
Voeg daar een beetje koffie, wat cacao en een vleugje vanille aan toe en je hebt iets lekkers dat in de buurt komt van een milkshake voor volwassenen.
Ingrediënten
- 1 kopje zware room
- 1 theelepel cacaopoeder (kan desgewenst vervangen worden door 2 theelepels chocoladestroop)
- 1½ theelepel oploskoffiekorrels
- 1 tot 1½ kopje Ierse whisky
- 1 theelepel vanille-extract
- 400 ml gezoete gecondenseerde melk
- Een AeroPress
Bereiding
- Klop het cacaopoeder, oploskoffie en een eetlepel room samen tot alles is opgelost.
- Roer er langzaam de rest van de room door.
- Voeg de whisky, vanille en gecondenseerde melk toe en klop het geheel goed door elkaar.
- Giet het mengsel in een luchtdichte verpakking en bewaar het in de koelkast. Het is ongeveer 2 weken houdbaar.
5Houd het simpel
Houd het simpel
Klinkt al het bovenstaande gewoon als een pietluttige manier om je favoriete koffie en drank te verdunnen en te verbergen? Dan is dit misschien wel het perfecte koffielikeurrecept voor je.
Als je een infusie van twee ingrediënten een recept kunt noemen. Week de koffiebonen in de wodka, en ga zelf misschien ook even lekker ontspannen in een warm bad. Al je zorgen zullen verdwijnen.
Ingrediënten
- 3 kopjes wodka
- 1 kopje espressobonen
Bereiding
- Meng de koffiebonen en de wodka in een schoon glazen bakje en laat vier dagen weken. Schud af en toe gedurende deze tijd.
- Giet het drankje door een zeef en geniet.
Wat is jou favoriete zelfgemaakte koffielikeur?
En dat waren ze. Vijf verschillende recepten om twee heerlijke dingen te combineren tot meer dan wat ze afzonderlijk kunnen bieden. Neem dit als uitgangspunt en word nog creatiever met je eigen toevoegingen. Mogelijk is dit iets voor het volgende regenachtige weekend.
Heb je een deze recepten uitgeprobeerd of een ander favoriet koffielikeurrecept? Laat dan zeker hieronder een reactie achter.
LEES OOK:
Nog meer koffierecepten ontdek je hier.
Beirao (Portugese landslikeur) is ook n heerlijk likeurtje bij de koffie