DeLonghi EC156 review

Voordelen:
  • De DeLonghi EC156 is compact, betaalbaar en maakt zeer smakelijke espresso dranken met gestoomde melk.
  • De filterhouder is geschikt voor zowel gemalen koffie als ESE-serving
  • Makkelijk te bedienen en schoon te houden
  • Geïntegreerde aanstamper zorgt voor espresso van hoge kwaliteit.
Nadelen:
  • Helaas ontbeert de DeLonghi EC156  de kracht en temperatuurregeling om consequent heerlijke espresso shots te maken.
  • De machine heeft ook moeite om smaak te extraheren van licht geroosterde bonen.

Vergelijk prijzen bij:

 

DeLonghi EC156 Review:

Introductie

Het thuis maken van fatsoenlijke espresso-achtige drankjes hoeft niet exorbitant duur te zijn.DeLonghi EC156 review
Voor een bescheiden bedrag kan de DeLongi EC156 espresso, lattes en cappuccino zetten zonder al te veel ruimte van het aanrecht af te snoepen.

Natuurlijk mag je deze kleine machine niet vergelijken met de meer professionele en meer robuuste espressomachines.
De DeLonghi EC156 is uitgerust met een zwakke, vibrerende pomp, een enkele ketel en een grillige water temperatuurregeling.
Hierdoor wordt het voor de EC155 lastig om consistente resultaten te geven.

Hij heeft ook moeite met ultrafijne maalsels en met het extraheren van alle subtiele smaken opgesloten in middelgrote en licht gebrande koffiebonen.
Dat gezegd hebbende, als jouw espresso smaak neigt in de richting van de meer traditionele donker gebrande bonen en je hebt een voorliefde voor het toevoegen van een klodder gestoomde melk dan is de DeLonghi EC156 Espresso een zeer betaalbare en smakelijke optie.

 

Ontwerp

De DeLonghi EC156 lijkt wat grootte betreft meer op de kleine pod-stijl koffiezetapparaten.
De afmetingen zijn breedte 19 cm, diepte 24 cm en hoogte 29 cm. Ook wat het gewicht betreft (slechts 3 kg) is hij makkelijk te vervoeren rond het huis of zelfs buiten de deur.

Een ander handig detail van het apparaat is de afneembare watertank. Het kan 1 L vloeistof bevatten. Het vierkantvormige reservoir is gemakkelijk los te trekken of in de espressomachine te laten vallen dankzij de ingebouwde handgreep. En aangezien de tank een vlakke bodem heeft kun je deze zorgeloos op tafels en aanrechten kwijt om snel te vullen.

Zoals je zou verwachten van een espressoapparaat, gebruikt de EC156 een portafilter (filterdrager) om de gemalen koffie in te doen, te bewaren en om koffie mee te zetten.

Het portafilter heeft een metalen handgreep (rubberachtige greep) aan één uiteinde en een cirkelvormige mand en filter aan het andere om de hoge druk en temperatuur te weerstaan die nodig is bij het brouwen van espresso.
Indien juist aangebracht, is de filterhouder stevig op zijn plaats in de zetgroep geschroefd in het midden van de espressomachine.

DeLonghi EC156 wordt geleverd met twee metalen portafilters, één om enkele shots te maken en een ander voor het creëren van dubbele shots koffie.portafilter

Beide portafilters hebben dezelfde omtrek en passen netjes in de mand van het portafilter. Het belangrijkste verschil tussen de twee zijn de diepte en aanbevolen gemalen hoeveelheid koffie. Het ondiepe enkel-shots filter gebruikt 7 gram koffie, terwijl de diepere dubbel-shots filter uit komt op 12 gram.

Ik vond de bediening van het Espresso Apparaat 156 makkelijk genoeg in gebruik.
Op de voorkant van de machine is een grote wijzerplaat, wat DeLonghi  de “keuzeknop” noemt. Met de keuzeknop programmeer je de machine in de verschillende modi.
Deze keuzes omvatten rust, verwarming, espresso brouwen en stomen.

Je kunt zowel gemalen koffie als ESE-servings gebruiken. De vernieuwde filterhouder zorgt voor een heerlijke cremalaag.

Aan de rechterkant van deze iconen is een temperatuur indicator dat groen oplicht wanneer de EC156 denkt dat het water warm genoeg is voor zowel het brouwen als het maken van stoom, of rood als het dat nog niet is.
Je vindt hier ook een dikke stoom controller knop aan de bovenzijde van de machine.
Met de klok mee of tegen de klok in draaien verhoogt of verlaagt de stroom van stoom uit het EC156’stoompijpje.

 

DeLonghi EC156 Review: Prestaties

Als je verwacht dat de DeLonghi EC156 Espresso Apparaat dezelfde kwaliteit espresso levert als machines die twee, drie of zelfs vijf keer zo veel kosten, zal je worden teleurgesteld.DeLonghi EC156 review
Uitgerust met een kleine vibrerende pomp in plaats van de massale rotatiepomp mechanismen die je binnen de commerciële elite machines en zelfs machines voor thuis kunt aantreffen ontbreekt het de DeLonghi EC156 aan kracht om warm water door zeer fijn gemalen koffie te persen. In feite kan een poging om extra fijn gemalen bonen te brouwen (verwerkt door mijn Kitchenaid Koffiemolen) de oorzaak zijn dat de Espresso pomp volledig verstopt.

Ook heeft de machine maar één ketel om zowel het brouwen van water en de productie van stoom te leveren. Duurdere espressomachine kunnen vaak bogen op dual boilers die onafhankelijk van elkaar werken en zijn ingesteld op de juiste (en andere) watertemperaturen voor brouw- en stoomtaken.

De EC156 maakt inderdaad gebruik van twee thermostaten in zijn enkele ketel in plaats van de meer geavanceerde thermoblok componenten of geavanceerde PID-controllers waarop premium machines vertrouwen voor een nauwkeurige temperatuurregeling.

Al deze shortcuts resulteren in een inconsistente espresso kwaliteit.
Shots die ik zette met mijn testbonen konden net zo goed bitter, te intens of gewoon goed smaken.

Refractometer uitlezingen weerspiegelden wat mijn smaakpapillen al hadden gedetecteerd.
De dubbele espresso (0,5 L) die ik trok met totaal opgeloste stoffen toonde percentages aan van zo laag als 5,5 tot zo hoog als 11,6 procent. Dit vertaalt zich in extractie percentages tussen 15,2 en 29,1 procent, waarbij het ideale punt ligt tussen 19 en 22 procent.

Thermokoppel metingen die ik verrichtte lieten ook grote temperatuurschommelingen binnen de brouwkamer zien.
Op sommige momenten meette ik een maximale temp van 96 graden Celsius, terwijl bij andere metingen 100 C of zelfs 102 C werden gemeten.DeLonghi EC156 review - espresso apparaat

Om eerlijk te zijn stelt de handleiding van de machine wel voor een kleine hoeveelheid warm water door de zetgroep (totdat de warmte-indicator zakt naar rood) te laten lopen en dan te beginnen met brouwen, onmiddellijk wanneer de temperatuur niveaus de groene stand bereiken.

Daarnaast had de Espresso machine moeite met het onttrekken van alle complexe smaken die ik verwacht van medium en licht gebrande koffie.
De machine had het bijzonder moeilijk met de koffie die ik in mijn steekproef gebruikte van Quills Smid Espresso roast.
Extractie percentages lagen constant onder de 18 procent en shots die ik zette smaakten zwak, zuur of beide.

Toch heeft de EC1565 aangetoond melk redelijk goed met stoom om te kunnen zetten in een schuim. Met het cappuccinosysteem meng je stoom, lucht en melk en produceert je een rijke romige schuimlaag voor een perfecte cappuccino.

Ik was ook onder de indruk van hoe het toevoegen van een beetje melkschuim aan mijn espresso shots, ongeacht de kwaliteit van de koffie, al snel een verbetering van de smaak teweegbracht.

De nieuwe crema filterhouder (2 in 1) is zowel geschikt voor gemalen espressokoffie als ESE-servings.
Hiermee krijg je altijd een perfecte cremalaag. Zowel met gemalen koffie als ESE-servings.

Vergelijk prijzen bij:

 

DeLonghi EC156 Review: Conclusie

De meest veeleisende van alle koffie brouwmethoden, een espresso van een goede kwaliteit zetten, is een behoorlijke technische uitdaging en er is een goede reden waarom sommige espressomachines net zo hoog geprijsd zijn als een compacte auto.

Desondanks ligt de lat niet zo hoog voor het bouwen van op espresso gebaseerde dranken verzacht door de zoetheid van gestoomde melk.

Dat is de reden waarom mensen die op zoek zijn naar een redelijk geprijsd toestel die op een adequate manier de sfeer van een café naar de keuken kan brengen, veel van hun gading zullen vinden in de DeLonghi EC156.

Zoals gezegd is de De’Longhi EC156 zeer gemakkelijk in zijn gebruik, dankzij de grote enkele draaiknop. Hiermee stel je alles gemakkelijk in, waardoor je dag in, dag uit kunt genieten van een kop koffie. Je maakt met deze machine ook makkelijk een latte macchiato of cappuccino!

Ondanks het feit dat je niet kunt vertrouwen op een constante hoge kwaliteit van de espresso shots, zorgt de DeLonghi’s opgeschuimde lekkere melk en koffiezet repertoire voor een enthousiaste ontvangst. Zeker gezien de lage aanschafsprijs.

Zoek je een andere espressomachine voor thuis?
Check onze #1 koopgids + reviews om zo het beste espresso apparaat te kopen

 

7 Totale Score
DeLonghi EC156 review: Begin de dag met een goeie kop koffie!

Als je op zoek bent naar een espressomachine voor thuis voor cappuccino of latte, dan is de budget DeLonghi EC156 verleidelijk. Maar liefhebbers zullen niet onder de indruk zijn van de grillige kwaliteit van de koffie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo