Gaggia Accademia review: indrukwekkend apparaat

Introductie

Het is een feit, dat je met geld niet alles kunt kopen, maar wat je wél kunt kopen is uitzonderlijke kwaliteit en buitengewoon gemak vertegenwoordigd in de Gaggia Accademia Volautomatisch Espresso-Apparaat.

De Gaggia Accademia slaagt met vlag en wimpel qua snelheid, gemak, maatwerk en duurzaamheid, bovendien bindt het zonder enig probleem de strijd aan met de toonaangevende merken wat het bereiden van de 7 koffiespecialiteiten betreft. Waar de concurrent het laat afweten, bewijst het apparaat juist zijn kracht in prestatie en functies.

>> Klik hier voor de beste prijs

Kenmerken & Voordelen

 • Gaggia Accademia review espresso machineDubbele Boilers: De Accademia is uitgerust met twee afzonderlijke roestvrij stalen boilers voor het tegelijkertijd koffie zetten en opschuimen van melk. Heb je haast en wil je toch je favoriete bakje koffie, dan zet dit apparaat het voor je in één ‘tel’.
 • Ingebouwde Keramische Bonenmaler: De keramische maler heeft 8 standen oplopend van zeer grof tot uiterst fijn, dit is erg praktisch want op deze wijze kan je precies bepalen hoe grof of fijn de gemalen koffie moet zijn. Keramiek is het beste materiaal voor een bonenmaler, het is duurzaam en heeft geen invloed op het aroma en de kwaliteit van de korrels. De inhoud van het bonenreservoir is 350 gr. en wordt afgesloten met een luchtdichte deksel, waardoor de bonen langer vers blijven. De Accademia heeft een afzonderlijke lade, die je gebruikt om een kop koffie met een voorgemalen melange te zetten of eventueel een cafeïnevrije koffie.
 • 1,6 L Waterreservoir en Heet Water: De inhoud is niet de grootste, maar ruim voldoende om een aantal kopjes espresso te zetten, zonder dat je het weer moet bijvullen. Het apparaat wordt met een waterfilter geleverd, wat weer de smaak van de espresso ten goede komt. Het filter zorgt er ook voor dat je minder vaak moet ontkalken. Je kunt het stoompijpje gebruiken om heet water te krijgen voor het zetten van een kop thee of chocolademelk.
 • Uitgekiend Maatwerk: Je kunt al je voorkeuren op het gebied van koffiehoeveelheid, -sterkte, voorinfusie tijd, waterhoeveelheid, temperatuur en het opschuimen van melk instellen. Het espresso-apparaat is in de fabriek bij alle opties op “Medium” geprogrammeerd. Maar je kunt met het simpel indrukken van een aantal toetsen de fabrieksinstelling ongedaan maken en het wijzigen in minimum of maximum.
 • In Hoogte Verstelbare Uitloop: Eén van de meest voorkomende klachten bij veel espressomachines is de beperkte ruimte tussen de koffie-uitloop en het kopje of de mok. De Accademia loste dit probleem op door een uitloop te monteren die tussen de 7,5 cm en 16,5 cm in hoogte versteld kan worden. Hierdoor kunnen glazen of mokken van diverse afmetingen probleemloos onder de uitloop gezet worden.
 • Afzonderlijk Stoompijpje voor het Opschuimen van Melk: De meeste volautomatische apparaten bieden deze optie niet. Door het hebben van deze handige functie onderscheidt de Gaggia zich duidelijk van de andere machines die door de concurrenten worden aangeboden. Het melkreservoir kan je heel eenvoudig in het apparaat plaatsen en verwijderen om het in de koelkast te bewaren. Op het reservoir wordt duidelijk aangegeven wat de minimum en maximum hoeveelheden zijn voor het vullen met koude melk.
 •  Twee Lekbakjes: De machine beschikt over een interne en een externe lekbak om het water van de automatische reinigingscyclus en het eventueel morsen op te vangen. Demonteerbare Zetgroep: Deze mogelijkheid hebben niet veel espresso-apparaten, maar het is een uiterst praktische optie, reinigen en onderhoud wordt nu een fluitje van een cent. Je bespaart ook kosten ingeval je de zetgroep voor reparatie naar een service center moet sturen, want je hoeft nu niet meer het hele apparaat op te sturen.
 • Afvalbak voor Koffieresidu: Moet na ca. 15 zetbeurten geleegd worden.
 • Standby en Energie Spaar Modus: Wanneer de Gaggia gedurende 60 minuten niet wordt gebruikt springt het automatisch op standby. In deze modus wordt de boiler niet verhit en alle functies worden uitgeschakeld. Je kunt de tijdsduur aan je wensen aanpassen. De 60 minuten kan je tot 180 minuten verlengen of je kunt de Accademia zodanig instellen dat het na 15 minuten op standby gaat.

 

Koffie zetten

Het enige, wat je behoeft te doen om een kop koffie of een andere koffievariatie te zetten is één of twee kopjes onder de koffie-uitloop te zetten. Selecteer bijv. de espresso-knop en druk de knop eenmaal in voor één kopje en tweemaal voor twee kopjes. Nadat je dat gedaan hebt, begint de Gaggia de ingestelde koffiehoeveelheid (tussen de 7 en 10,5 gram) te malen. De maler beschikt over 8 standen, zodat je altijd de juiste korrelgrootte krijgt voor het zetten van een perfecte koffiespecialiteit. De maalgraad voor espresso dien je op fijn in te stellen en zeker niet op extra fijn, want dat krijg je geen optimale extractie. Probeer gewoon een aantal standen uit voor de diverse koffievariëteiten en doe dat een paar keer, totdat je de volmaakte maalgraad hebt gevonden. Het slaat automatisch af, zodra het zetproces is voltooid, maar je kunt ook op ieder willekeurig moment de Stoptoets indrukken.

Gaggia Accademia reviewEerder noemde ik al de aparte lade voor het gebruik van voorgemalen koffie. Dit is een zeer praktische optie, want stel voor dat je partner geen zin in een espresso heeft, maar een kop cafeïnevrije koffie wil of liever voorgemalen koffie drinkt, dan is deze gescheiden koker super handig. Let er wel op, dat je de juiste dosering aanhoudt want als de hoeveelheid teveel is, komt het overschot in het koffie residubakje terecht. Probeer uit te vinden wat de juiste hoeveelheid is of gebruik anders het bijgeleverde maatschepje.

Je kunt vrijwel alles aan je eigen voorkeuren aanpassen, waaronder koffiesterkte, -hoeveelheid en de –temperatuur. Sommige gebruikers klaagden, dat de koffie lauwwarm uit het apparaat kwam. Dit heeft met de fabrieksinstelling te maken, want alles is op “Medium” geprogrammeerd. Bij het eerste gebruik wijzig de instelling van “Medium” naar “Maximum” mocht dat niet bevallen, dan kun je het altijd nog bijstellen.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat het de uitloop niet loodrecht is gemonteerd, waardoor de koffie niet in het midden van het kopje valt, maar eerst de rand raakt. Daarom is het van belang de kop(jes) goed onder de uitloop te positioneren. De koffie-uitloop kan traploos tussen de 7,5 cm en 16,5 cm in hoogte worden versteld.

 

Melk Opschuimen

Gaggia Accademia melkopschuimerMelk opschuimen met de Accademia kan op twee manieren. De eerste methode is via de voorgeprogrammeerde functie, waarbij het apparaat al het werk doet. Wil je het liever zelf doen, dan gebruik je de tweede methode met het stoompijpje, dat naast de uitloop is gemonteerd. De Gaggia steekt hiermee met kop en schouders boven de andere espresso-machines uit, die in hetzelfde marktsegment zitten. Want het is niet gebruikelijk dat een volautomatische machine in deze prijsklasse met een stoompijpje wordt uitgerust. Door het stoompijpje te gebruiken voor melk opschuimen zorg je er in ieder geval voor dat je altijd een perfecte melktemperatuur voor de bereiding van een Latte of een Macchiato hebt. Stel, dat je het nog niet warm genoeg vindt, dan schuim je de melk net zolang op, tot de gewenste temperatuur. Wil je meer melk, druk dan op de “+” toets.

Ook goed om te weten is dat het stoompijpje van horeca kwaliteit is en dat de afstand tussen de tray en onderkant stoompijpje 12,5 cm bedraagt.

>> Winkel hier voor dit toestel >

 

Beeldscherm & Bediening

Gaggia Accademia bediening displayDe Accademia heeft een interactief beeldscherm en toetsen om de diverse menu-opties in te stellen.

 • Kalender/Timer getoond in Dagen/Maanden/Jaar en timer
 • Vier toetsen van links naar rechts: Afsluiten, Bladeren/Selectie Machine Menu,  Bladeren/Selectie Dranken Menu en Selectie/Bevestiging.
 • Menu Dranken: Espresso, Koffie, Koffie Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato, Warme Melk en Heet Water

Met het Machine Menu onder algemene instellingen kan je o.a. de volgende opties selecteren: Warmhoudplaat Kopjes Aan/Uit, EComode Aan/Uit, Taalkeuze, Kalender, Instellingen Water (hardheid en filter) en Machine Onderhoud.

Voor elk van de genoemde koffievariaties kan je het menu herprogrammeren en je voorkeuren voor koffiesterkte, voorinfusie tijd, koffietemperatuur, koffiehoeveelheid, melkhoeveelheid en melkschuim invoeren. Mocht je er niet uit komen, dan kun je altijd de programma’s naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen terug zetten.

De gebruikershandleiding laat je stap voor stap zien hoe je alle instellingen kunt wijzigen.

 

Aanvullende Functies

display Gaggia Accademia reviewDe Warmhoudplaat voor Kopjes zit bovenop het apparaat en is bedoeld om de kopjes op te warmen, voordat de espresso of een andere koffievariant erin wordt gegoten. De plaat heeft een eigen opwarmelement en werkt dus niet op basis van de vrijkomende warmte van de machine.

Een andere unieke optie is dat het apparaat een ingebouwde teller heeft, die het aantal bereide dranken bijhoudt.

 

Hoe Te Reinigen

De Accademia heeft diverse reinigingsprogramma’s, zoals voor espresso/koffie, koffie met melkvariaties, ontkalken en spoelen van het melksysteem. Mocht je het niet nodig vinden om de diverse reinigingsprogramma’s opnieuw in te stellen, dan kan je altijd terugvallen op de standaard geprogrammeerde reinigingscycli. Volg de instructies in de Gebruikershandleiding om het e.e.a. in te stellen en de verschillende onderhoudstaken uit te voeren.

 

Accessoires

Bijbehorende Accessoires

Gaggia AccademiaDe Gaggia Accademia wordt geleverd met een meertalige gebruikshandleiding in de talen Engels, Italiaans, Duits, Frans, Spaans en Portugees, 2 reinigingstabletten, een maatschepje, reinigingsborstel, melkkan, 1 waterfilter en een waterhardheid testkit.

Optionele Accessoires

Als je in een gebied woont waar de waterhardheid aan de hoge kant is, dan zal je vaker het waterfilter moeten vervangen. Wat je ook kunt doen i.p.v. automatisch melk opschuimen is het stoompijpje gebruiken. Het is praktisch om hierbij een speciale melkopschuimkan te gebruiken. Houd rekening met het feit dat de melk tijdens het opschuimproces tot ca. 2x in volume toeneemt en schuimt.

Het spreekt voor zich, dat de bereiding van een perfect smakende espresso of andere koffiespecialiteit staat en valt met het gebruik van de juiste koffiebonen. Lavazza is een welbekend merk, dat diverse soorten bonen van hoogstaande kwaliteit in het assortiment heeft.

Gaggia Accademia binnenkantVermogen & Netspanning

 • Vermogen: 1500
 • Netspanning/Frequentie: 230 V~, 50 Hz

Afmetingen & Gewicht

 • Afmetingen (B x H x D cm): 28,5 x 38,5 x 42,8
 • Gewicht: 17 kg.

Garantie

Twee jaar fabrieksgarantie en vijf jaar voor de zetgroep

 

Plussen & Minnen

Pluspunten

 • Stijlvol vormgegeven, eersteklas materialen en kwaliteitsonderdelen, vervaardigd in Milaan in Italië.
 • De voorzijde is in roestvrijstaal uitgevoerd en afgewerkt met een beschermlaagje, waardoor het reinigen kinderspel wordt.
 • Dubbele boilers voor het tegelijkertijd koffie zetten en opschuimen zonder enige wachttijd en altijd met de juiste temperatuur.
 • Ingebouwde keramische bonenmaler met 8 verschillende standen, voorzien van een dubbele deksel, waardoor de koffiebonen langer vers blijven.
 • Afzonderlijk stoompijpje waarmee je de melk tot optimale temperatuur kunt opschuimen.
 • Bereidt uitzonderlijke koffievariëteiten, die door de concurrenten niet te evenaren zijn.
 • Tijdens het hele bereidingsproces van de koffiespecialiteiten zijn diverse aanpassingen mogelijk.
 • Demonteerbare zetgroep waardoor makkelijker te reinigen.
 • Uiterst doordacht en zeer goed verpakt voor verzending

>> Winkel hier voor dit toestel >

Minpunten

 • Vrij prijzig
 • Het kleine waterreservoir van 1,6 liter betekent dat je het vaker moet bijvullen als je een grote koffiedrinker bent. Hetzelfde ongemak zie je bij de kleine lekbakjes, je moet ze vaker legen.
 • De koffie met melkvariaties zijn niet erg warm zoals ze horen te zijn bij het gebruik van de automatische opschuimfunctie. Je kunt dan twee dingen doen of je mok of glas voorverwarmen of het stoompijpje gebruiken om de melk op te schuimen.
 • Soms wordt de melding getoond: “leeg het koffie residubakje”, terwijl je dat net vijf seconden geleden hebt gedaan. Een gebruiker gaf de volgende tip van de fabrikant door: wacht 15 seconden voordat het apparaat zich weer kan resetten. Wanneer je het residubakje leegt moet de machine nog aan zijn, want anders krijg je bij de inschakeling van de machine de foutmelding “koffie residubakje legen”.
 • Het apparaat is niet echt geschikt voor het gebruik van olieachtige koffiebonen.
 • Er is geen taalkeuze Nederlands, maar alles wordt stap-voor-stap o.a. in het Engels d.m.v. afbeeldingen uitgelegd.

 

>> Klik hier voor de beste prijs

 

Consumenten Reviews

4.0 uit de 5.0

73%  van de gebruikers, die hun beoordeling hebben geplaatst waren meer dan tevreden over de aankoop en verklaarden dat de Gaggia Accademia veel beter presteerde dan vergelijkbare concurrerende espresso-apparaten uit dezelfde klasse. Opvallende kenmerken van de Accademia zijn de dubbele boilers, het stoompijpje, de mogelijkheid om de dranken naar je persoonlijke smaak aan te passen en het gebruiksgemak. Een veel voorkomende klacht was dat de dranken lauwwarm uit de machine kwamen en dat de olieachtige koffiebonen niet goed werden verwerkt.

Prijs

De prijs ligt om en nabij de 1.800 euro. Dit is een behoorlijke investering. Maar per slot van rekening gaat het erom wat jij belangrijk vindt en wat je budget is.

 

Samenvatting Gaggia Accademia review

Gaggia is een welbekende naam in espressoland. Vergeten is de rompslomp van het koffie zetten met deze Accademia, het apparaat bereidt op ieder gewenst moment van de dag of de nacht in één oogwenk een heerlijke espresso of een romige latte. In de categorie van volautmatische machines heeft het duidelijk een streepje voor door een aantal kenmerkende opties, die bij de concurrent ontbreken. Wat de koffieliefhebbers het meest storend bij een volautomatisch apparaat vonden, was dat het geen stoompijpje had. Bij de Accademia bepaal je zelf hoe, hoeveel en op welke temperatuur je de melk opschuimt.

De mooi vormgegeven accenten en de doordachtheid zijn in tal van aspecten terug te vinden van menu-opties tot gebruikte materialen, van gebruiksgemak tot de kwaliteit van de dranken. Als je je een dergelijke machine kunt veroorloven, zet hem dan in ieder geval op de boodschappenlijst. Wat is er nu mooier dan genieten van een echte Italiaanse espresso, latte lungo of andere koffiespecialiteit in het comfort van je ‘luie’ stoel. Bovendien verdien je de Gaggia Accademia binnen één jaar terug als je dagelijks een kopje espresso voor € 3,50 bij de Barista op de hoek drinkt.

>> Hier vind je de beste prijs

 

8.5 Totale Score
Indrukwekkend apparaat

Bereidt uitzonderlijke koffievariëteiten, die door de concurrenten niet te evenaren zijn.

 

Lees ook:

2 Opmerkingen
 1. Mooi apparaat, veel functies, maar….. koffie eerste kop is 49 graden, tweede kop 56 graden. Dit gemeten nu apparaat bijna twee jaar in bezit is.Beetje jammer..als ik dit had geweten was ik voor een andere gegaan!

 2. Leuk artikel. Mooie machine. Ik denk dat ik voor deze ga.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo