Hoe een caffè americano zelf maken?

Toen we afgelopen zomer in een druk café in Rome zaten, bestelde een Amerikaan een Americano. Het werd stil en iedereen begon te staren. De barista glimlachte en trok een dubbele shot espresso. De man probeerde te gebaren met zijn handen om heet water toe te voegen, maar de barman leuk niet te begrijpen wat hij bedoelde. Alhoewel dit drankje erg populair is in Noord-Amerika, is dit niet het geval in de rest van de wereld en al helemaal niet in Italië, waar ze meer van traditie zijn (waar helemaal niks mis mee is).

Dus wat is een caffè americano? Je maakt het drankje door een espresso shot aan heet water toe te voegen. Het water verdunt de espresso een beetje, wat je een koffie ter grootte van filterkoffie geeft, maar met een espressosmaak. Lees verder om te leren hoe je zelf een Americano kunt maken.

 


Overzicht

 • Voorbereidingstijd: 2 minuten
 • Kooktijd: 3 minuten
 • Totale tijd: 5 minuten
 • Calorieën: 1 kcal

Ingrediënten

 • 14-18 gram espresso koffiebonen
 • Heet of bijna kokend water
 • Espressomachine
 • Koffiemolen
 • Stamper

Instructies

 • Maal genoeg koffiebonen voor een dubbele shot espresso. Kies voor een erg fijne maling.
 • Doe de koffie in de filterhouder en stamp het goed aan, waarna je de filterhouder in je espressomachine plaatst.
 • Bereid de espresso.
 • Verwarm het water tot 71-77 graden Celsius.
 • Giet de espresso in het hete water. Meng 1 deel espresso met 2 delen water.

 


 

Uitgebreide bereiding

caffe americano makenEen caffè americano bereiden lijkt alsof je alleen maar heet water aan een espresso toevoegt, maar het is meer dan alleen dat, vooral voor echte koffieliefhebbers. En zodra je het drankje proeft zal al snel het verschil tussen een normale koffie duidelijk worden.

 

Voor je caffè americano recept heb je het volgende nodig:

 • Espressomachine We gaan er vanuit dat je dit hebt. Zo niet, dan oordelen we niet. Je kunt ook een drankje dat in de buurt komt van een espresso bereiden met een mokkapot, maar het is zeker niet hetzelfde.
 • Espresso koffiebonen – Je kunt ook een espresso bereiden met normale koffiebonen, maar het zal dan niet echt een Americano zijn en zeker niet hetzelfde smaken.
 • Weegschaal – We verspillen niet graag koffiebonen.
 • Koffiemolen – De bonen net voor het bereiden malen is belangrijk om het meest kwalitatieve drankje te krijgen.
 • Heet of bijna kokend water – Je voegt heet of bijna kokend water toe aan je espresso om een Americano te bereiden.
 • Stamper – Je bereidt eerst een espresso, dus je moet aanstampen.

Vervolgens kun je in de onderstaande tien korte stappen heerlijke caffè americano bereiden.

 

1

Koop de juiste bonen

Koffiebonen zijn iets persoonlijks. Om een goede caffè americano te bereiden, heb je goede espressobonen nodig. Alhoewel het bereiden van een Americano de espresso shot verdunt, lijkt het proces alle gebreken in de koffie te versterken, dus koop een boon die je lekker vindt.

 

2

Afmeten

Meet je bonen af. De meeste personen bereiden niet een Americano met één shot. Het wordt aanbevolen om af te meten voor een dubbele (14-18 gram). Als je een fan bent van de caffè Americano, dan is een enkele shot niet genoeg.

 

3

Maal de bonen fijn

Deze stap hangt af van je bonen, je espressomachine en zijn eigenaardigheden en je persoonlijke voorkeur voor hoe fijn je je koffiebonen maalt. Het advies is om je bonen erg fijn te malen voor Americano’s.

Wanneer je voor de eerste keer fijn maalt, dan maak je je mogelijk zorgen dat het te fijn is, maar dat is echt prima. Als je voor een minder fijne maling kiest, dan werkt het gewoon niet. Je koffiemolen is de eerste tool voor het bereiden van een geweldige espresso, wat vervolgens de eerste stap is voor een geweldige caffè americano. Een koffiemolen met maalschijf en genoeg instellingen voor een fijne maling is een must.

 

4

Stamp goed aan

Aanstampen is een belangrijk onderdeel van het proces. Sommige epressomachines doen dit vandaag de dag automatisch. Als dit bij jou niet het geval is, dan maakt dat niks uit en moet je het gewoon handmatig doen.

 

5

Plaats de filterhouder in de espressomachine

We gaan er eigenlijk vanuit dat je dit wel weet, maar aannemingen zijn vaak waar het fout gaat. Dus zodra je klaar bent met aanstampen, plaats je de filterhouder in je espressomachine.

 

6

Trek de espresso

Elke machine is anders, dus doe wat je moet doen om dat magische, rijke donkere drankje met die gouden laag te krijgen. Profiteer direct van de aromatherapie, want er niks lekkerder dan de verse aroma van een espresso, nietwaar?

Zoals we hierboven al aangaven kan je nog steeds een soort van espressodrankje maken met bijvoorbeeld een mokkapot als je geen espressomachine hebt.

 

7

Water koken

Bij het bereiden van een Americano is er vaak enige discussie over hoe warm het water moet zijn. En dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Te heet en het duurt te lang om af te koelen en dat heeft invloed op de smaak. Te koud en het brengt de kwaliteit van de espresso ook een beetje naar beneden. Over het algemeen werkt 71-77 graden Celsius goed. Gebruik je waterkoker of een ketel om het water te verwarmen.

 

8

Giet de espresso in het water

De verhouding tussen water en espresso is een van die dingen die je wilt aanpassen aan je persoonlijke smaak. Meestal meng je 1 deel espresso met 2 delen water. Het is aan te raden om de espresso in het water te gieten, in plaats van andersom. De espresso lijkt op deze manier beter te mengen met het water. De ervaring leert dat het gieten van het water in de espresso de smaak verstoort. Giet de espresso langzaam in je kopje met heet water.

 

9

Geniet

Een caffè americano wordt normaal gesproken zwart geserveerd, maar iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. Als je melk en suiker in je koffie lekker vindt, ga dan gerust je gang. Ga er vervolgens goed ontspannen bij zitten en geniet van je Americano.

 

10

Bonus stap

Als je een ijs Americano wilt, is het proces gewoon een klein beetje anders. In plaats van warm water, voeg je koud water toe (je kunt de verhouding 1,5 water en 1 espresso aanhouden, om rekening te houden met het ijs). Giet de espresso in het koude water en voeg daarna ijs toe. Dat is alles. Dit is een perfect drankje voor de warme zomerdagen.


 

Conclusie

caffe americano makenHet ter sprake brengen van een caffè americano leidt altijd tot een interessante discussie. Veel personen begrijpen namelijk niet waarom je water aan een espresso shot toe wilt voegen. Wij drinken het wanneer we meer dan een paar slokjes koffie willen, maar nog wel steeds de smaak van een espresso willen hebben. En dat is precies wat een Americano biedt.

Wat vind jij van de caffè Americano? Is het voor jou een drankje dat beter in de VS kan blijven of drink jij het regelmatig. Deel je mening en/of ervaringen hieronder!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo