Espresso maken met een mokkapot

Als je een koffieliefhebber bent, dan is de kans groot dat enorm zult genieten van Italiaanse koffie. Er zijn veel verschillende stijlen, waaronder espresso en cappuccino, welke beide wereldwijd erg populair zijn. Alle stijlen zijn gebaseerd op espresso. Zo is cappuccino bijvoorbeeld espresso met gestoomde melk en melkschuim. Het woord espresso is echter een niet-Italiaanse term die buiten Italië gebruikt wordt. Wat wij espresso noemen, is simpelweg ‘caffe’ in Italië.

In dit artikel zal ik de bekende term espresso gebruiken, maar let wel op dat wanneer je in Italië bent, je simpelweg een ‘caffe’ bestelt. Als je een ‘echte’ espresso wilt maken, dan moet je bereid zijn om verschillende honderden euro’s aan een espressomachine te spenderen, welke je ook in restaurants of cafés ziet. Deze machines gebruiken water onder hoge druk om een espresso te maken. De meeste simpele machines voor thuis produceren niet genoeg druk om een espresso te creëren als in een café en je zal toch al snel €300-€500 moeten betalen voor een goede machine. Voor de meeste personen valt dit buiten hun budget of buiten wat ze bereid zijn om te betalen voor een koffiemachine.

Een redelijk en goedkoop alternatief voor thuis is echter een mokkapot (of percolator). Dit is een simpel apparaat voor in de keuken dat gebruik maakt van stoomdruk om water door een filter te drukken en zodoende een espresso te maken. Het zal niet hetzelfde zijn als de espresso in cafés, maar het kan in de buurt komen. De mokkapot is een goedkoop alternatief voor het maken van een goede caffe.

Mokkapot gebruiken

De methode hieronder is de Napolitaanse manier van espresso maken. De schuim die meestal gemaakt wordt door een machine, wordt bij deze methode met de hand gemaakt. Voordat we verdergaan willen we een kleine waarschuwing geven. Een espressoshot van 60 ml bevat ongeveer net zoveel cafeïne als een 240 ml kopje normale koffie. Dus zoals je waarschijnlijk al doorhad is het niet goed idee om 240 ml kopjes met espresso te maken.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig om een Italiaanse espresso te maken: kwalitatieve espresso, suiker, koud water, een mokkapot, een kan of kom waar je de espresso in kan mengen en kleine kopjes (bij voorkeur keramische espressokopjes).

Sommige onderdelen van de mokkapot kan je vervangen. Na een paar maanden gebruik moet je mogelijk de rubberen pakking of het hele filter vervangen. Wanneer je de gebruikte koffie uit het filter wilt halen, tik deze dan niet er uit. Dit zal voor deuken zorgen en de sluiting verpesten. Spoel het filter in plaats daarvan onder een kraan.

 

Vul met koud water

Vul de mokkapot met koud water. De binnenkant van de pot heeft vaak een lijn waar het maximale waterniveau aangegeven wordt. Zo niet, vul de pot dan tot de drukventiel. Het water mag niet door het filter komen wanneer je deze plaatst. Dit zal de koffie te veel in contact laten komen met het water en mogelijk de smaak beïnvloeden.

 

Plaats het filter

Plaats het filter in de mokkapot. Je kan het filter ook eerst vullen met koffie en hem daarna plaatsen. Kies wat je voorkeur geniet.

 

Voeg vermalen koffie toe

Vul het filter met espresso. Zorg ervoor dat er geen koffie op de buitenste rand komt. Er moet een perfecte sluiting zijn, want anders zal het water naar buiten spuiten zodra het begint te koken. Veeg koffie dat op de rand zit er simpelweg af voordat je de mokkapot in elkaar zet. Dit is een van de redenen waarom sommige personen het filter eerst vullen en dan pas plaatsen.

Waarschuwing: Druk de espresso niet samen! Dit kan er mogelijk voor zorgen dat het systeem verstopt raakt en te veel druk genereren. Alhoewel dit vaak nodig is bij commerciële apparaten, kan het samendrukken van een espresso bij de mokkapot erg gevaarlijk zijn.

 

Zet de mokkapot in elkaar

Zet de pot in elkaar. Let er wederom op dat er geen vermalen koffie op de rand zit. Schroef de pot op de base door de pot zelf vast te houden, niet het handvat. Het handvat kan makkelijk afbreken (maar kunnen ook vervangen worden).

 

Plaats de pot op het vuur

Mokkapot espresso

Zet de mokkapot op een laag vuur. Dit zorgt ervoor dat er meer tijd nodig is voordat de koffie klaar is, wat de smaak verbetert. Verderop wil je een klein stroompje met espresso in plaats van een fontein.

 

Zet de suiker klaar

Terwijl de espresso op het vuur staat, voeg je suiker aan je mengkan of –kom toe. Je kan beginnen met een theelepel met kopje en vervolgens vanaf daar aanpassen naargelang je voorkeur. Nadat je dit een beetje onder de knie begint te krijgen zal je precies weten hoeveel suiker je moet gebruiken. Onthoud dat een espresso zetten een kunst is, niet wetenschap.
LEES OOK: Is suiker toevoegen aan koffie echt zo slecht?

 

Giet de koffie en meng met suiker

Koffie zetten met mokkapot

Deze stap is kritisch en zal mogelijk even tijd nemen voordat je deze echt onder de knie krijgt. Zodra de espresso naar buiten begint te komen, haal je de mokkapot van het vuur en voeg je wat vloeistof aan de mengkan/kom met de suiker toe.

Te weinig toevoegen is veel beter dan te veel, dus doe rustig aan. Zodra je wat espresso aan de suiker toegevoegd hebt, kan je beginnen met roeren. Het eindresultaat zal een mengsel zijn dat de consistentie heeft van romige pindakaas (of net iets dunner). Als het te droog is, voeg dan steeds een klein beetje espresso toe, totdat je de juiste consistentie hebt.

Als je geen espresso meer hebt, zet de mokkapot dan weer op het vuur totdat er meer uitkomt. Je dient de eerste espresso te gebruiken die uit de mokkapot komt, aangezien deze het sterkste is. Probeer niet eerst de hele mokkapot met espresso te vullen en dit vervolgens aan de suiker toe te voegen. De smaak zal namelijk dan niet hetzelfde zijn.

Als je per ongeluk te veel vloeistof toevoegt, dan kan je meer suiker toevoegen (niet aanbevolen, tenzij je een erg zoete espresso niet erg vindt) of simpelweg de overgebleven espresso aan het einde toevoegen. Het drankje zal dan niet een hoop schuim bovenop hebben, maar het is nog steeds drinkbaar.

 

Giet meer

Wanneer de espresso klaar is, giet je ongeveer de helft in de mengkan/kom.

 

Roer, voeg de overgebleven espresso toe en meng nogmaals

Roer stevig om lucht in het mengsel te creëren en een dikke schuimlaag te produceren. Zodra het goed gemengd is, voeg je de overgebleven espresso aan de kan/kom toe en meng je wederom.

De hoeveelheid crema die geproduceerd wordt hangt af van de techniek en de hoeveelheid suiker die je gebruikt. Met een beetje oefening kan je elke keer een perfecte espresso maken, net als een Napolitaan.

 

Serveer

De laatste en beste stap. Giet de espresso in kleine keramische kopjes. Je kan een lepel gebruiken om het schuim in de kopjes te krijgen als je dat wilt.

Aangezien de kopjes klein zijn, kan de espresso erg snel koud worden. Om het drankje langer warm te houden, dien je de kopjes in heet water te plaatsen voordat je begint met de bereiding van je espresso. Wanneer je de espresso in de hete kopjes giet, zullen deze de warmte behouden en zal dit je de mogelijkheid geven om hete espresso te serveren aan je vrienden en familie.

Het is niet moeilijk om te leren hoe je een espresso moet maken met een mokkapot. Een deel van het genot van een espresso of ‘caffe’, is het maken. Veel succes!

 

LEES OOK:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo