Hoe een Turkse koffie maken

Recentelijk ben ik op vakantie naar Istanboel gegaan en aangezien ik een grote liefhebber van koffie ben, ben ik naar tientallen verschillen koffiehuizen gegaan om een echt kopje Turkse koffie te proeven. Aangezien ik echter niet elke week naar Turkije kan gaan, besloot ik om de bereidingswijze te leren en deze deel ik met jullie in dit artikel.

Turkse koffie werd honderden jaren geleden uitgevonden door de Ottomanen. De exceptionele smaak, volheid, aroma, bereiding en presentatie die geassocieerd worden met Turkse koffie, geven de koffie een exclusieve identiteit die gepaard gaat met een traditie waar tijd erg belangrijk is. De koffie wordt gemaakt met kwalitatieve Arabica bonen uit Centraal-Amerika en Brazilië, welke eerst gemengd, daarna tot een medium-licht niveau gebrand en tot slot extra fijn vermalen worden.

 

Bereidingswijze Turkse koffie (een kopje)

  • Giet water in een klein Turks koffiekopje, wat een fincan genoemd wordt (ongeveer 50 ml) en giet dit in een kleine koperen cezve koffiepotje.
  • Voeg twee theelepels Turkse koffie toe. De maling moet veel fijner dan espresso zijn, zodat de koffie uiteindelijk naar de bodem zinkt.
  • Voeg tot twee theelepels suiker toe (optioneel).
  • Tip: vul tijdens het maken van de Turkse koffie de fincan met heet water, zodat deze heet is. Giet het kopje leeg net voordat je de koffie in het kopje giet.
  • Zet de cezve op een laag vuur en roer ongeveer een minuut. Laat de koffie vervolgens zonder te roeren koken. Dit zou zo’n 3-4 minuten moeten duren.
  • Giet de koffie in de fincan in een vloeiende beweging, zodat alle schuim meekomt.
  • Serveer met een klein kopje vers water (zoals traditioneel in Turkije gedaan wordt).
  • Neem een klein slokje water om het gehemelte te reinigen en drink vervolgens zodra de gemalen koffie naar de bodem gezonken is met kleine slokjes de koffie.
  • Drink de gemalen koffie op de bodem niet. Deze kan je gebruiken om je toekomst te voorspellen. Draai je kopje om zodra je alle vloeistof opgedronken hebt. Wacht even voordat de gevormde koffiepatronen hard geworden zijn en probeer je toekomst te voorspellen.

We kijken uit om ook jouw mening te horen

Wat is jouw mening?