Hoe je melkopschuimer schoonmaken (alle types)

Gedroogde of aangebrande melk kan een echt probleem zijn om je melkopschuimer schoon te maken.
En hoewel deze steeds populairder wordende apparaten ons helpen om onze schuimende melk te maken, vinden niet veel van ons het leuk om ze schoon te maken.

Bovendien wordt niet elke melkopschuimer op dezelfde manier gereinigd. Zo kunnen bijvoorbeeld elektrische en fornuisopschuimers last hebben van verbranding van melk. Het probleem is dat dit niet zomaar weggeschrobd kan worden, omdat het de anti-aanbaklaag van veel van dit soort melkschuimers kan beschadigen. Terwijl handkopschuimers de gedroogde aan de gardekop kan vastzitten, wat lastig te verwijderen kan zijn.

Melk heeft de neiging om zich aan onze melkschuimers te hechten omdat het suiker (lactose) en eiwit (caseïne) bevat dat kan karamelliseren tot een kleverige pasta.

Maar als je je melkopschuimer niet grondig reinigt, levert dat problemen op. Het ergste daarvan is een opeenstapeling van bacteriën en vervelende geuren op het melkschuim zelf. Dit kan zelfs de smaak van je drankje aantasten – joepie!

In deze gids gaan we in op het schoonmaken van elke soort melkopschuimer. We laten je ook de beste methoden zien die we kennen om je melkopschuimer eenvoudig en gemakkelijk schoon te houden.

 

Een handheld / handmatige melkopschuimer schoonmaken

handmatige handheld melkopschuimer schoonmaken

Handheld melkopschuimers zijn veruit het makkelijkst schoon te maken. Compacte eenheden zoals de altijd populaire Aerolatte kunnen op twee manieren worden gereinigd.

De eerste is direct na gebruik. Een zorgvuldige schoonmaakbeurt met een zeepsponsje en een spoeling in warm water laat je melkopschuimer snel sprankelen.

Het is altijd het beste om je melkopschuimer snel na gebruik te reinigen. Melk is altijd moeilijker te verwijderen als het eenmaal is opgedroogd.

 

De tweede manier is net zo makkelijk, en een beetje leuker

Stap 1

Vul een kopje of klein glas met warm water en een beetje afwasmiddel (een druppel of twee is voldoende).

Stap 2

Plaats de gardekop in het water en zet je melkopschuimer aan. Laat hem 10-15 seconden draaien en schakel hem dan uit en verwijder hem.

Stap 3

Maak het glas leeg, spoel het snel af en vul het met schoon water (deze keer geen zeep). Plaats de garde van je pijpje terug in het water en zet het weer aan voor 10-15 seconden en verwijder het. Dit zal de zeepresten wegspoelen. Hoewel een spoeling onder de kraan net zo goed werkt.

Dompel nooit de behuizing van een handmelkopschuimer onder. Veeg dit in plaats daarvan voorzichtig af met een vochtige doek en droog het vervolgens af voordat je het opbergt.

 

Een elektrische melkopschuimer schoonmaken

elektrische melkopschuimer schoonmaken

Populaire elektrische broers zoals de Jura of Nespresso kunnen vrij eenvoudig worden gereinigd en over het algemeen volgen alle elektrische broers een soortgelijk reinigingsproces:

Stap 1

Om te beginnen trek je de stekker van de melkopschuimer uit het stopcontact en verwijder je de hoofdkan van de onderkant van het apparaat.

Stap 2

Verwijder de garde en maak hem schoon door hem voorzichtig te wassen onder een lopende kraan met een zeepachtige, niet-schurende spons. Eenmaal schoon, goed drogen.

Stap 3

Verwijder het deksel van de melkopschuimer en veeg deze voorzichtig af met een zachte natte spons. Melk kan soms achter de rubberen afsluiting komen die op veel deksels te vinden is. Als deze voorzichtig verwijderd kan worden, doe dat dan en veeg de dichting zelf af. Droog vervolgens het deksel en de dichting goed af voordat je de dichting weer aan het deksel vastmaakt.

Stap 4

Tot slot wordt de behuizing van de melkopschuimer schoongemaakt. Deze mag nooit in water worden ondergedompeld. In plaats daarvan moet je deze voorzichtig afvegen met een natte, niet-schurende spons. Veel elektrische melkopschuimers zijn voorzien van een anti-aanbaklaag die dit gemakkelijk moet maken.

Maar, als je merkt dat er wat hardnekkige, vastgeplakte, verbrande melk is. Dan kan je het op twee manieren schoonmaken.

  • De eerste is om een beetje water in de melkopschuimer te doen en deze 5-10 minuten te laten weken. Daarna kun je de verbrande melk wegvegen.
  • De tweede is om met een kleine houten of plastic lepel de melk voorzichtig weg te schrapen. Gebruik NOOIT een metalen lepel, omdat dit de anti-aanbaklaag beschadigt.

Als je klaar bent, kun je de behuizing snel uitspoelen, waarbij je er voor moet zorgen dat het apparaat niet nat wordt en niet droog wordt.

Stap 5

De hoofdbehuizing kan voorzichtig worden afgeveegd met een zachte, vochtige spons en vervolgens worden gedroogd. Reinigingschemicaliën kunnen soms de chroom of koperen afwerking van sommige apparaten aantasten, dus het gebruik ervan moet worden vermeden.

 

Schoonmaken van een fornuis- / manuele melkopschuimer

Schoonmaken van een fornuis / manuele melkopschuimer

Manuele melkopschuimers zoals de Bodum zijn een van de makkelijkste om schoon te maken. Sommige kunnen in hun geheel in de vaatwasser worden geplaatst. En omdat ze geen elektrische onderdelen hebben, kunnen ze zelfs worden afgewassen zoals elk ander keukengerei of bestek.

Als je manuele melkopschuimer plastieken onderdelen heeft, controleer dan eerst of deze vaatwasmachinebestendig zijn.

Als je van plan bent om een fornuis-/manuele melkopschuimer met de hand te wassen, raden we je dit aan:

Stap 1

Haal de plunjer en het gaas uit de kan en was hem. Dit moet worden gewassen met warm zeepwater en vervolgens onder een lopende kraan worden afgespoeld. Zo kun je niet alleen alle zeepsop verwijderen, maar ook zorgen dat je alle melk hebt weggespoeld. Het gaas moet na het wassen goed worden gedroogd, want sommige zijn van metaal en kunnen gaan roesten als ze vochtig zijn.

Stap 2

Maak de kan schoon met een zachte zeepspons om eventuele melkresten weg te vegen. Voor hardnekkig aangebrande melk laat je het 5-10 minuten weken voordat je het wegveegt. Droog het geheel goed af en plaats de plunjer terug.

 

 

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo