Philips 5000 LatteGo review

De Philips 5000 LatteGo kopen?

Als je een liefhebber bent van Latte Macchiato dan kun je deze natuurlijk halen bij het cafe om de hoek of bij een kiosk. De meeste koffiezetapparaten zijn nu eenmaal niet gemaakt voor koffiemelk dranken en degene die dit wel kunnen kosten vaak een klein vermogen.

philips 5000 latte go review

Maar iedere dag een Latte kopen bij een winkel telt op de lange termijn ook aardig op. Gelukkig zijn er ook volautomaten die je kunt kopen die deze mogelijkheid wel bieden zonder dat je daarvoor al te veel geld voor hoeft neer te leggen. Zeker als je vaak koffie drinkt, verdient zo’n machine zich redelijk snel terug. En je hoeft voor je favoriete drankje niet meer het huis uit.

Philips introduceert met de 5000 serie LatteGo een volautomaat gericht op koffiedranken met melk. Wij hebben deze volautomaat uitgebreid getest en waren positief verrast.

Lees deze Philips LatteGo review om erachter te komen of dit het apparaat is voor jou.

Direct prijzen vergelijken:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Philips 5000 LatteGo

Positief:
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Melkbakje makkelijk te (de)monteren
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Heerlijke Latte Macchiato’s en Cappuccino
  • Zeer goed melkschuimsysteem
Negatief:
  • Apparaat is aan de grote kant
  • Melkopschuimsysteem en malen van bonen redelijk luidruchtig
  • Klein opvangbakje voor koffieresten
  • Apparaat moet regelmatig schoongemaakt worden

 

Eerste indruk en installatie

Zoals al uit de naam duidelijk wordt, is deze volautomaat gericht op koffiedranken met melk zoals Latte Macchiato en Cappuccino. Als groot liefhebber van Latte Macchiato was ik erg enthousiast om dit apparaat uit te mogen proberen.

philips latte go review

Direct prijzen vergelijken:

Toen de Philips 5000 LatteGo werd bezorgd, heb ik hem direct uit de doos gehaald. Wat mij meteen opviel is dat het apparaat iets groter is dan ik had verwacht. Hij neemt daardoor ook vrij veel ruimte in op het aanrecht. Alhoewel dit bij ons niet direct een probleem is, kan hij voor mensen met een kleine keuken iets te groot zijn. Het ontwerp is minimalistisch maar toch erg mooi. Hij past zeer goed in een moderne keuken.

Je kunt dit apparaat in verschillende uitvoeringen kopen: in het zwart, wit en een uitvoering in roestvrijstaal (RVS).  Het apparaat dat wij hebben getest kwam in de uitvoering roestvrijstaal zoals in de afbeelding hierboven.

De Philips 5000 LatteGo weegt (leeg) ongeveer 7.2 kg. Voor een volautomaat is dit aan de lichte kant. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1.8 liter en het bonenreservoir is aan de kleine kant en biedt slechts plaats aan ongeveer 250 gram bonen. Daarnaast krijg je de 2-delige buisvrije LatteGo-opschuimer erbij geleverd, waarmee je de koffiedranken met melk kunt maken.

Bovenop het apparaat zit een klep waarin voorgemalen koffie kan worden gestopt. Tevens wordt deze ingang gebruikt voor schoonmaaktabletten die het apparaat van binnen schoonmaken.

Verder krijg je een AquaClean filter bijgeleverd wat ervoor zorgt dat het apparaat niet gaat kalken. De maalschijven van het apparaat zijn gemaakt van keramiek wat voor een gelijkmatige vermaling van de bonen zorgt. Het water loopt vanuit het apparaat direct in een snelopwarmende boiler, waardoor je binnen enkele seconden koffie kunt zetten. Standaard wordt de Philips Latte Go geleverd met 2 jaar garantie.

 

Installatie

Het installeren van de LatteGo bleek vrij gemakkelijk; allereerst moet je natuurlijk de kabel erin steken. Vervolgens heb ik het waterreservoir en bonenreservoir gevuld en het apparaat aangezet. De Latte Go begint dan eerst warm water door de leidingen te spoelen. Tijdens dit proces maakt het apparaat vrij veel geluid omdat hij volledig aan de binnenkant wordt doorgespoeld.

Na de eerste maal spoelen kun je de bijgeleverde AquaClean filter in het waterreservoir installeren. De filter bevestig je met een kliksysteem aan de onderkant van het waterreservoir. Na installatie van de filter, moet je het apparaat nog 2 maal doorspoelen met heet water en is daarna is hij klaar voor gebruik. Reken op ongeveer 10 minuten voor de installatie.

philips latte go review

Voor dranken met melk moet je nog wel de LatteGo-opschuimer installeren. Deze bestaat uit 2 delen die je gemakkelijk in elkaar klikt. Daarna moet het LatteGo bakje nog even afgespoeld worden en kun je hem net zo makkelijk aan het apparaat vastklikken. Ook het eraf halen gaat erg gemakkelijk, wat handig is voor schoonmaken, of om het bakje inclusief de melk in de koelkast te zetten zodat deze niet bederft.


 

Gebruik

Met de Philips 5000 LatteGo kun je Espresso, Koffie, Cappuccino of een Latte Macchiato maken. Omdat ik het liefst Latte Macchiato drink, heb ik direct na de installatie mijn eerste Latte Macchiato met de Philips LatteGo gezet. Wat direct opviel is dat de melkopschuimer best luidruchtig is. Alhoewel ik mij hier niet direct aan stoor (het is slechts een aantal seconden) kan ik me voorstellen dat als je ’s ochtends net wakker bent dit geluid vervelend kan zijn.

philips 5000 latte go review

De melkopschuimer werkt wel erg goed moet ik zeggen. Bij de meeste melkopschuimsysteem komt er te veel lucht bij, waardoor je grote luchtbellen in de melk krijgt. Bij de LatteGo is dit niet het geval, de melkschuim is glad en precies zoals ik hem wil hebben. Het kopje Latte Macchiato is daarnaast erg lekker. De verhoudingen zijn wat mij betreft goed, al drink ik hem liever iets sterker. Gelukkig is dit allemaal in te stellen bij dit apparaat, waarover later meer.

Uiteraard heb ik ook de Cappuccino en Espresso geprobeerd. Met name de Cappuccino vond ik erg lekker omdat deze een zeer goede verhouding van melk en koffie geeft. Ook hier krijg je een subtiele en zachte melkschuimlaag die de smaak ten goede komt. Zelf ben ik niet echt een liefhebber van Espresso omdat deze vaak te sterk voor mijn smaak zijn, maar ik vond deze bij dit apparaat zeker niet slecht. Al zou ik het apparaat natuurlijk niet kopen om Espresso’s mee te zetten. De kracht van deze volautomaat richt zich op de koffiedranken met melk.

 

Programmeerbare dranken

Iets wat we al eerder zagen bij een andere volautomaat van Philips, is de mogelijkheid om de dranken naar voorkeur te programmeren. Wat we daarmee bedoelen is dat je kunt instellen wat de verhouding melk-koffie moet zijn bij jouw drankje. Misschien houd je net als ik van een wat sterkere Latte Macchiato, dan kun je dat gemakkelijk instellen.

philips latte go review

Direct prijzen vergelijken:

Dit werkt als volgt: je drukt op de drank die je wilt hebben en houdt de knop enkele seconden ingedrukt. Ik heb dit voor de Latte Macchiato gedaan. Vervolgens verschijnt er op de display MEMO. Na het verschijnen van MEMO begint het apparaat te werken en loopt de melk in het glas. Zodra er voldoende melk in het glas zit, druk je op OK en slaat het apparaat je voorkeur voor melk op. Vervolgens wordt de koffie in het glas geschonken en kun je nogmaals op OK drukken zodra er voldoende koffie in het glas zit.

Het apparaat slaat zowel de voorkeur voor melk als koffie op en vanaf dat moment worden alle Latte Macchiato’s in het vervolg volgens de opgeslagen voorkeur gemaakt. Zo krijg je jouw drank altijd zoals je wilt.

Ik heb mijn Latte Macchiato iets sterker gemaakt door minder melk en meer koffie te gebruiken. Het feit dat dit allemaal mogelijk is met de Philips LatteGo, maakt het een zeer gebruiksvriendelijke machine.

 

Onderhoud

Het nadeel van een volautomaat is dat deze vaker schoongemaakt moeten worden. De Philips 5000 LatteGo moet je ongeveer wekelijks schoonmaken. Doe je dit niet dan wordt de smaak van de koffie minder en loop je het risco op schimmels en andere onwenselijke zaken binnen in het apparaat.

Omdat wij het apparaat slechts 2 weken in gebruik hadden, hebben wij hem maar 1 maal schoongemaakt. Alhoewel dit vrij makkelijk ging, koste het wel enige tijd. Niet iedereen heeft zin of tijd om een koffiezetapparaat wekelijks schoon te maken, echter is dit bij vrijwel alle volautomaten nodig om het apparaat in optimale conditie te houden. Als je hier echt geen zin in hebt dan kun je waarschijnlijk beter een klein nespresso apparaat kopen, omdat die minder vaak en sneller schoon te maken zijn.

Het voordeel van Philips apparaten is dat Philips uitgebreide informatie levert over hoe je het apparaat het best kunt schoonmaken. Zo staat er een uitgebreide video online waarin je alle stappen kunt volgen. Philips maakt daarin onderscheid in wekelijks- en maandelijks schoonmaken.

philips latte go review
Het melkopschuimsysteem, de LatteGo, dien je vrijwel dagelijks af te spoelen. Dit om te voorkomen dat melkresten in het bakje blijven zitten en zo de smaak bederven. Dit bakje kun je ook in de vaatwasser doen. Verder zijn er verschillende schoonmaakzakjes en schoonmaaktabletten die je kunt kopen. Zoals bijvoorbeeld voor het LatteGo systeem. Dit werkt erg makkelijk maar kost wel enige tijd: je plaatst de oplosbare poeder uit het zakje in de beker en vult de beker vervolgens met water. Via de display van het apparaat kun je vervolgens selecteren dat je het onderdeel wilt schoonmaken. De machine circuleert de schoonmaakoplossing door het bakje en maakt deze schoon. Tot slot het bakje nogmaals afspoelen en hij is weer helemaal schoon.

Bij het grondig schoonmaken van het apparaat (wat je eens per maand zou moeten doen) moet je hem aan de zijkant openen en de brouwgroep eruit halen. Hiervan moet je alle onderdelen afspoelen en de binnenkant met een lichtvochtige doek afnemen. Ook heb je een schoonmaaktablet die je aan de bovenkant in het apparaat kunt steken, die het apparaat volledig van binnen schoonmaakt bij de onderdelen die je niet kunt bereiken. Ook dit gaat vrij gemakkelijk maar kost enige tijd.

Het Philips 5000 LatteGo vergt dus vrij veel onderhoud, al is dit niet per se meer of minder dan andere volautomaten. Het is wel belangrijk om dit consistent te doen, want anders zal het apparaat minder lang meegaan en je koffie niet zo lekker smaken.


 

Conclusie van de Philips 5000 LatteGo

philips 5000 latte go review

De Philips 5000 LatteGo is een apparaat voor liefhebbers van koffie met melk dranken. Hij zet onwijs goede Latte Macchiato’s en Cappuccino’s en daarbij de mogelijkheid de dranken volledig naar voorkeur te programmeren is een geweldige toevoeging.

Het apparaat vergt redelijk wat onderhoud, omdat je deze regelmatig moet schoonmaken voor de beste prestaties. Het apparaat is ook niet goedkoop, maar biedt uitstekende kwaliteit waar je voor meerdere jaren plezier van zult hebben. Hij staat vanwege het slanke en minimalistische ontwerp zeer goed in moderne keukens.

We kunnen de Philips 5000 LatteGo aan iedereen aanbevelen die van koffie met melk dranken houdt.

Direct prijzen vergelijken:

 

7.5 Totale Score
Uitstekende kwaliteit

De Philips 5000 LatteGo zet onwijs goede Latte Macchiato's en Cappuccino's. Het apparaat vergt redelijk wat onderhoud, maar biedt uitstekende kwaliteit waar je voor meerdere jaren plezier van zult hebben. We kunnen de Philips 5000 LatteGo aan iedereen aanbevelen die van koffie met melk dranken houdt.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo