Vijf redenen waarom je koffie niet lekker is

Heb je het idee dat je ongeacht wat je doet, de koffie thuis niet zo goed smaakt als in je favoriete café? Er is geen reden waarom je niet dezelfde koffie kan maken als in je café. Er is ook geen reden waarom het zelfs beter zou kunnen zijn. De meeste personen maken tenminste een van deze vijf fouten die je makkelijk kan corrigeren.

 

Je zet koffie met tapwater

Tenzij je ergens woont waar het kraanwater precies goed is voor het zetten van koffie, is de water uit je kraan waarschijnlijk niet ideaal voor koffie zetten. Filterkoffie bestaat voor meer dan 98% procent uit water en het blijkt dat de chemische compositie van dat water een enorme invloed heeft op de smaak. Als je water te hard is, dan zal je koffie waarschijnlijk bitter en flauw smaken, aangezien een hoge hoeveelheid bicarbonaat de waarneming van zuurheid verbergt. In plaatsen met te zacht water (minder dan 100 ppm) zal je koffie zwak en zuur smaken. De meest consistente oplossing is gedistilleerd water kopen, maar gefilterd mineraalwater werkt ook.

 

Je gebruikt de verkeerde vermaling

Personen die thuis hun eigen koffiemolen hebben, vermalen de koffiebonen vaak te fijn. Tenzij je Turkse koffie maakt, dient de overgebleven koffiedik er niet uit te zien als een modderige pap. De meeste filtermethodes hebben een medium vermalingsgrootte nodig met een consistentie die ongeveer vergelijkbaar is met koosjer zout. Nog een test is in de gaten houden hoe lang het duurt voordat je koffie gezet is. Als het meer dan anderhalve minuut duurt voordat het laatste water in het filter door de bonen gestroomd is, dan heb je waarschijnlijk te veel fijne koffie.

Als je een goedkope koffiemolen met messen gebruikt (of zelfs een van de vele neppe burr koffiemolens), dan zal je koffie gewoon slecht smaken. Stop met waar je mee bezig bent en koop een degelijke koffiemolen.

 

Je water is niet heet genoeg

Koffie kraanwater

Een test die ik wel eens uitvoer, is twee kopjes koffie zetten. Beide kopjes zijn op dezelfde manier gezet, maar bij een is er water gebruikt tijdens het zetten dat een paar graden kouder is dan de andere. Tijdens een geblinddoekte smaaktest geven de proefpersonen altijd aan dat de koffie met het hetere water zoeter, meer gebalanceerd en vol smaakt. Als je bijna kokend heet water in een kan giet die een kamertemperatuur heeft, dan zal het water wanneer het bij de vermalen koffie komt waarschijnlijk al te koud zijn voor een optimale extractie. Zorg ervoor dat je eerst kokend heet water in de kan giet voordat je deze gebruikt voor het zetten van je koffie. Een goede thermometer zal het veel makkelijker maken om de juiste temperatuur te behouden.

 

Je gokt de hoeveelheid van je ingrediënten

Single origin koffie

De ene dag is je koffie te sterk, de andere dag te dun en bitter als een thee waar het zakje te lang in heeft gezeten. Dat was mijn ervaring totdat ik een keukenweegschaal gebruikte om mijn ingrediënten te wegen. Zelfs een klein verschil in de dosis kan een enorme impact op het uiteindelijke drankje hebben. Bij de meeste koffie raad ik aan om de gouden kop standaard aan te houden, wat één deel koffie per 16,6 delen water is. Dus als je een kopje met 330 ml koffie wilt maken, dan dien je ongeveer 20 gram koffie te gebruiken. Veel weegschalen hebben ook een ingebouwde timer om in de gaten te houden hoelang je bezig bent met het koffie zetten.

 

Je gebruikt slechte koffie

Je kan het beste en duurste apparaat kopen, maar als je slechte koffiebonen gebruikt, dan komt er ook slechte koffie uit. Nu steeds meer mensen hun eigen koffiemolen en koffiebonen in huis halen, is het belangrijk dat je de juiste koffie kiest. Let op waar de koffie vandaan komt en zorg ervoor dat je single origin koffie gebruikt. Ja dit is duurder, maar je krijgt wel kwalitatieve koffiebonen, in plaats van een mengelmoes van van alles en nog wat.

 

LEES OOK:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo