DeLonghi Dedica review: uitstekende koffie

Voordelen:
  • Barista-style espresso
  • Slanke ontwerp
  • Variërende instellingen
Nadelen:
  • Niet vaatwasmachine-veilig
  • Alleen gemalen koffie en ESE capsules
  • Voorbereidingssysteem met meerdere stappen

Vergelijk prijzen nu bij:

Fabrikant: DeLonghi

 

Wat is de DeLonghi Dedica?

DeLonghi Dedica espressomachine review closeAls een slankere versie van de traditionele bar pomp machine (pistonmachine),  probeert de DeLonghi Dedica alle aantrekkelijke kenmerken van dit type koffiemaker met een aantal extra kenmerken samen te voegen in een kleiner, werkplek-vriendelijker pakket. Ondanks dat het apparaat maar bijna de helft zo groot is als de gemiddelde pomp-gedreven machine, biedt het een kopwarmer van perfecte maat met een gul water-reservoir aan.

Naast gemalen koffie, maakt de Dedica ook gebruik van ESE (Easy Serving Espresso) capsules, wat het brouwen een stuk gemakkelijker maakt met minder rommel. Het apparaat komt voor in 3 verzorgde afwerkingen – roestvrij staal, rood of zwart – op een robuust metalen vorm.

 

 

DeLonghi Dedica – Ontwerp en kenmerken

Dankzij het compacte formaat, heeft de Dedica weg moeten stappen van de gebruikelijke styling van een pistonmachine en zijn eigen identiteit aan moeten nemen. Kenmerken die zich normaliter aan de voorkant zouden bevinden, zoals de besturing van de stoompijp, zijn terug gedrongen naar de zijkant.

DeLonghi Dedica espresso machine reviewDe optie knoppen – voor single of dubbele espresso’s, zowel als stoom – die meestal op de voorkant te vinden zijn, zijn naar de chromen strip aan de bovenkant geheven, terwijl de power knop verstopt zit aan de bodem aan de zijkant. Dit alles zorgt ervoor dat het apparaat een gestroomlijnde en minimale aanblik behoudt maar niets aan professionaliteit verliest.

Ondanks de mooie aanblik, is zijn aantrekkelijkheid het vermogen om een kop koffie te bereiden waar de echte koffieliefhebber warm van wordt, en er zijn een hoop kenmerken die bijdragen aan deze ervaring. Door de optie knoppen te gebruiken, kun je het apparaat aanpassen aan de hardheid van het water in je gebied, hoe heet je je koffie wilt hebben, en zelfs hoe lang je het apparaat aan wilt houden na gebruik – en dat allemaal voordat je nog begonnen bent aan de universele brouw-variaties en het aanpassen van de hoeveelheid koffie, en hoe lang (lungo) of kort (ristretto/normaal) je jouw espresso wilt hebben.

Er is ook een beschermingsmechanisme voor de boiler die er voor zorgt dat je koffie niet gloeiend heet wordt, en een losse plateau die je kunt verwijderen om grotere koppen te plaatsen, zodat je met een stoompijp langere drankjes kunt maken.

 

 

Hoe is het om te gebruiken?

Alhoewel het ontwerp van de DeLonghi Dedica simpel is, is het brouwen een complexere opgave. Net als bij andere piston-gedreven machines is het maken van de koffie meer een ritueel dan een gemak, gebouwd om meer gehoor te geven aan de vraag naar kwaliteit dan aan snelheid.

DeLonghi Dedica koffie espressoHet proces begint als je een keuze maakt tussen het single en dubbel filter, of het ESE filter (elk filter is handig in reliëf bedrukt aan de onderkant om verwarring tegen te gaan) en je het filter in de houder plaatst, welke gevuld is met gemalen koffie en tot gelijke hoogte aangestampt is met hulp van de aparte drukker, tenzij je natuurlijk de ESE capsule gebruikt. Kies gemalen koffie (dat niet moeilijk is om te morsen) of, als je minder rommel prefereert, voor gebruik van capsules.

Het aanbrengen en verwijderen van de filters kan lastig zijn, aangezien de fitting strak is. Daarom is het wijs om je vingers uit de weg te houden. De filterhouder wordt daarna ingebracht en aangedraaid in de machine – nogmaals, de fitting is strak en behoeft enkele moeite om te beveiligen.

Selecteer de 1 of 2 shot optie en de koffie loopt snel en glad, met minimale druppels als het klaar is. Voor langere drankjes kun je een stoompijp aan de zijkant gebruiken om melk tot een stevige, romige vorm te kloppen voor cappuccino’s. Hoewel het direct na gebruik schoonmaken vereist, is dat doorgaans geen probleem. Na het losmaken van de buitenste deksel wordt een rubberen tuit zichtbaar, wat het makkelijk maakt om residu te vinden en te verwijderen.

Een probleem die we hadden is dat de boiler te heet wordt na langdurig gebruik, wat de machine ervan weerhoudt om koffie te blijven zetten of de stoompijp te gebruiken. Er is echter een makkelijke oplossing om het af te koelen, namelijk door heet water door de pijp naar buiten te laten lopen.

 

 

Hoe goed is de koffie?

DeLonghi Dedica review espressomachine testHet gebruik van een pistonmachine komt waarschijnlijk het dichtste bij de echte artisanale koffie-stijl, en dat is ook de ervaring die je krijgt met de DeLonghi Dedica. De espresso is vol, met een dikke crème laag, een suggestief aroma die de natuurlijk zoete accenten mooi benadrukt. Ook als je niet een espresso liefhebber bent, is het verschil met een simpele cappuccino merkbaar. Probeer eens jouw gebruikelijke koffie met de Dedica te brouwen en je zult een rijkere smaak ervaren.

 

Moet ik de DeLonghi Dedica kopen?

Al is het een prachtige machine die uitstekende koffie serveert, is de Dedica beter geschikt voor fervente liefhebbers en ontspannen weekends. Gelukkig kun je door ESE capsules te gebruiken de gemaakte rommel en de te nemen moeite verminderen als je het toch wilt gebruiken, waardoor het meer geschikt wordt voor doordeweekse ochtenden. Het is geen apparaat om veel koffie mee te zetten, doordat het snel iets te heet wordt, maar zijn geringe omvang zal zeker aanslaan bij gebruikers van pompmachines die hun eigen toestel op dit moment te groot vinden.

 

 

Conclusie DeLonghi Dedica review

In een wereld waar alles in een ogenblik klaar hoort te zijn, beloont de DeLonghi Dedica de tijd en moeite die je er in steekt met uitstekende koffie die het waard is om van genoten te worden. Maar om echt handig te worden in het dagelijks gebruik moet je wel veel oefenen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

 

Belangrijkste kenmerken: 15 bar pomp druk; 1-liter waterreservoir; 4,2 kg; 33cm x 15cm x 30,5cm

8 Totale Score
Uitstekende koffie via pistonmachine

Barista-style espresso; Slanke ontwerp; Variërende instellingen

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo