Delonghi Icona eco 311 review

Mijn belangrijkste motivatie bij het zoeken naar een espresso machine was het beschermen van mijn zuurverdiende geld tegen de grijpgrage handen van al de koffiezaakjes waar ik regelmatig kwam. Vijf luxe cappuccino’s per week begonnen een aardige hap uit mijn budget te nemen. Deze overweging zorgde er ook voor dat ik niet teveel geld aan een machine wilde uitgeven die me geld moest gaan besparen. Ik koos voor de Delonghi ECO 311 omdat hij in mijn budget paste en ik al bekend was met het merk.

 • Voordelen: Delonghi’s Icona ECO 311 is goedkoop maar flexibel. Het apparaat doet het redelijk bij het maken van espresso op basis van gemalen koffie of door de erg handige E.S.E. pads. Er wordt ook een melkopschuimer in de Pannarello stijl meegeleverd voor het maken van cappuccino’s en dergelijke.
 • Nadelen: De kwaliteit van het apparaat wordt weergegeven door de prijs. Het is een dienstbaar apparaat maar de kwaliteit van de dranken laat wellicht wat te wensen over voor ervaren koffieliefhebbers.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Fijne melkopschuimer

Delonghi Icona eco 310Dit model heeft de mogelijkheid om koffie te zetten middels Easy Serving Espresso pads of je eigen fijngemalen espresso koffie. Voor gemalen koffie kun je kiezen tussen single of double shot, wat door Delonghi twee kopjes wordt genoemd. Het filter heeft twee gaatjes waardoor je twee naast elkaar staande kopjes kunt vullen door ze naast elkaar te zetten. Ik gebruik de double normaal gesproken voor alleen mezelf. Een van de belangrijkste factoren bij het besluit de ECO 311 te kopen was de aanwezigheid van een Pannarello melkopschuimer. Dit biedt je de mogelijkheid melk te stomen voor je espresso dranken en de reden dat ik deze machine wilde was om thuis goede cappuccino’s te kunnen maken.

 

Hoe gebruik je de Delonghi ECO 311 om een goede espresso te maken?

Als het gaat om de kwaliteit van espresso is deze 15 bar machine in staat uitstekende shots te zetten zolang je weet wat je doet. En in het begin wist ik dat niet. Ik werd succesvoller naarmate ik beter mijn best deed. Het is bijvoorbeeld belangrijk een keer door te spoelen met alleen water voordat je de gemalen koffie erin stopt en ik laat het water in de kop waar ik uit ga drinken lopen voordat ik deze bovenop het apparaat zet om warm te blijven. Als je de tijd niet neemt om deze stap uit te voeren, krijg je misschien lauwe espresso. Het is ook erg belangrijk het apparaat na ieder gebruik te reinigen. Als je dat niet doet loop je tegen problemen aan als ongelijke druk vanuit beide uitlooppunten of minder efficiency bij de opschuimer. Als derde moest ik leren hoe een goed aangestampte portie koffie aanvoelde voordat mijn resultaten consistent werden. Als het filter te strak is aangedrukt zijn de 15 bar druk niet genoeg om het water snel genoeg door de koffie te drukken voordat deze verbrand. Als de koffie niet strak genoeg is aangedrukt komt je cappuccino uit het apparaat alsof het thee is.  Gelet op al het bovenstaande heb ik geleerd hoe ik cappuccino’s maak waar ik van geniet. Onthou, ik ben een complete nieuweling dus velen die in de markt zijn voor een dergelijk apparaat hebben wellicht het gevoel dat ze kwaliteit kunnen krijgen zonder dat het als heel veel werkt voelt. Mijn leercurve was in ongeveer een maand afgerond en ik heb nooit teruggekeken. Voor dit bedrag ben ik erg tevreden.

 

Veel opties

Delonghi Icona eco 310 koffieapparaatIk koos de BK, de zwarte variant, maar het apparaat is in een scala aan retrokleuren beschikbaar, en ook in het wit en het rood. Ik koos het zwart omdat ik de buitenkant niet al te vaak wilde schoonmaken. Het meeste van die buitenkant is zwart plastic maar er zijn wat roestvrijstalen details en accenten van chroom die wat glamour aan mijn aanrecht toevoegen. Een fijne optie in het ontwerp is de verwijderbare lekbak die ik elke avond in de vaatwasser zet. Ook het waterreservoir is makkelijk in het onderhoud. Er zijn geen slangetjes om te verbinden en er is een handige hendel om het te verwijderen. Simpel en eenvoudig, precies waar ik van hou.

Het systeem met drie knoppen is vrij eenvoudig te gebruiken maar niet intuïtief. IK heb eerst de handleiding gelezen voordat ik ergens aan trok of op duwde dus ik had nergens problemen mee, maar Delonghi had een display kunnen inbouwen, wat verdere instructies overbodig had gemaakt.

 

Vertrouw niet op de ingebouwde stamper…

Hoewel ik in het algemeen blij ben met de 310, zou het oneerlijk van me zijn niet op z’n minst een paar van de zwakheden die ik in mijn 13 maanden met het apparaat heb gevonden te delen. De ingebouwde stamper is vrijwel nutteloos. Ik vermoed dat hij de juiste maat voor de filters heeft maar de locatie zorgt dat je er niet genoeg druk mee kunt uitoefenen. In een vergelijkbaar probleem, heeft de stomer beperkte bewegingsruimte wat lastig is tot je een goede methode gevonden hebt om de melk te bewaren. Ik heb gemerkt dat hij beter werkt zonder het buitenste stuk. Zoals verwacht is mijn 310 niet het stilste apparaat op mijn aanrecht maar dat is geen punt aangezien hij alleen aanstaat als ik hem nodig heb.

 

De ECO 311 is nog steeds van waarde

Zeker voor die prijs is de Delonghi ECO 311 van waarde. Zijn belangrijkste eigenschap is de mogelijkheid een prima kop espresso in korte tijd te leveren. De opschuiven laat je espresso varianten maken en ook het pure spul. En de E.S.E. optie kan je gebruiksgemak alleen maar verhogen als je er voor kiest. Het apparaat heeft wat zwakheden voor de kieskeurige koffieliefhebber maar voor de gelegenheidsdrinker met een budget is het een prima keuze.

 

Vergelijk prijzen nu bij:

Delonghi Icona eco 310 review koffiezetapparaat

5 Opmerkingen
 1. hoi,

  ik ben het helemaal eens met wat hier boven staat geschreven.
  Ik heb zelf ook nog 1 iets dat ik niet helemaal goed snap.
  bij mij verstopt regelmatig het filter, waar je de koffie in stopt.

  volgens mij kan dit alleen komen omdat ik misschien te fijn gemalen koffie gebruik.

  herken jij of iemand dit probleem ook?

 2. na jarenlange goede diensten hield mijn DeLonghi-machine er mee op. Tijd om een nieuwe te kopen, een DeLonghi natuurlijk. Ik heb gekozen voor de Icona vanwege het design. Daar heb ik een beetje spijt van. Het is met name de beperkte druk die me parten speelt. In de review van de redactie wordt aangegeven dat bij een te stevig aandrukte koffie het apparaat het niet trekt. Ik heb daar eigenlijk voortdurend last van, hoe stevig of zacht ik de koffie ook aandruk. Komt het misschien door het merk koffie? De oude DeLonghi had in ieder geval geen moeite met de (toch ook stevig aangedrukte) Illy. Ik blijf oefenen op de juiste hoeveelheid/druk verhouding, maar het drukt het enthousiasme toch wel wat. Smaak is doorgaans goed, maar als het water er erg traag doorloopt is de espresso lauw (ook al verwarm je het kopje voor). Even vlot voor vier personen espresso zetten wordt zo een heel geduldwerk.

 3. Een aanvulling op mijn eerdere bericht. Ik heb de DeLonghi Icona nu ruim een half jaar en moet nu al voor de tweede keer een nieuw filter aanschaffen omdat het gebruikte verstopt zit. Ik maak het filter na elke zetbeurt goed schoon en leg het eens in de zoveel tijd in de azijn, maar het systeem is dermate delicaat (met maar één piepklein uitstroomgaatje) dat het erg gevoelig is voor verstopping. Ik word er niet vrolijk van…

 4. Waar doe ik de coffepad in?

 5. IVM de koffiepads…….is dit de gewone maat van 7cm of kan je deze hiervoor niet gebruiken?

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo