DeLonghi PrimaDonna Elite review

De DeLonghi PrimaDonna Elite is de slimste koffiemachine die we tot op heden hebben gebruikt. Naast de mogelijkheid om gebruik te maken van koffiebonen en gemalen koffie en de automatische bereiding van melkdrankjes, kan je deze machine ook met je telefoon verbinden om je eigen drankjes en ze op afstand te maken. Als dit een beetje klinkt als Back to the Future II, dan kunnen we zeggen dat dit deels het geval is. Qua gebruik is hij net als andere high-end koffiebonenmachines. Er is echter geen enkel ander model in deze klasse die we uitgeprobeerd hebben die zoveel controle geeft over wat er in je drankje gaat. Met een prijs van €1699 kan je veel minder spenderen om vergelijkbare resultaten te bereiken, maar gezien hoe dom sommige technische koffiemachines soms kunnen zijn, heeft Delonghi uitstekend werk verricht. In deze DeLonghi PrimaDonna Elite review zullen we deze koffiebonenmachine uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk prijzen hier:

 

DeLonghi PrimaDonna Elite review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor je drankjes
  • Duaal boiler systeem
  • Kwalitatieve resultaten

Negatief

  • Niet geheel probleemloze Android app ervaring
  • Minder geavanceerde systemen zijn een stuk goedkoper

 

Belangrijkste features DeLonghi PrimaDonna Elite

  • 1,4 liter bassin
  • Smartphone app
  • Duaal boiler systeem
  • Prijs tijdens review: €1699

Vergelijk prijzen hier:

 

DeLonghi PrimaDonna Elite review:

Design en features

De DeLonghi PrimaDonna Elite is een geweldige zilveren koffiemachine toren. Hij is niet subtiel. Hij is niet klein. En hij is waarschijnlijker dieper dan elk ander huishoudelijk apparaat in je keuken.

Het zijn echter niet de afmetingen waar je oog eerst op zal vallen, niet als je een beetje kennis hebt van koffiemachines. De PrimaDonna Elite heeft het grootste display die we tot op heden gezien hebben bij een koffiemachine. Deze is enorm en geeft je het idee dat dit een koffie computer en koffiemachine is.

Kijk voorbij de gigantische afmetingen en het glanzende chroom aan de voorkant en je zal realiseren dat deze machine mechanisch enorm lijkt op meer conventionele koffiebonenmachines. Je moet nog steeds een plug-in reservoir gebruiken voor melkdrankjes, koffiebonen doe je via de bovenkant in het compartiment en het redelijk grote waterbassin schuif je naar rechts om deze te verwijderen.

Dit is een bekende koffiebonenmachine met een extra technologisch fineer hier bovenop geplakt. En daar is niks mis mee.

 

Hoe is het gebruiksgemak?

Naast de aan/uit knop aan de bovenkant gebruikt de DeLonghi PrimaDonna Elite geen ouderwetse fysieke knoppen. Alle andere gebruikselementen stuur je aan met het grote kleuren touchscreen aan de voorkant of via de smartphone app. Je kan de Elite zelfs aandoen met de app, wat aangeeft dat dit niet achteraf als een ontwerp keuze toegevoegd is.

Ondanks het feit dat hierdoor de koffiedrankjes die je met een druk op de knop kan maken zoals bij ‘normale’ koffiebonenmachines geëlimineerd worden, is de interface redelijk eenvoudig om te gebruiken. Doe de koffiemachine aan en je zal een lijst met drankjes zien waar je doorheen kan scrollen, waaronder klassiekers zoals cappuccino’s, lange koffies, en latte’s en alle drankjes die je zelf geprogrammeerd hebt. Je kan simpelweg over het scherm vegen of de hele lijst te bekijken.

De druk op een knop cappuccino wordt een ‘veeg en tik’ cappuccino. Het touch interface heeft niet hetzelfde gebruiksgemak als een iPad en het display lijkt diep in de behuizing gezonken, maar de standaarden van een tablet op een koffiemachine toepassen zou een beetje oneerlijk zijn, niet waar?

Goedkoopste DeLonghi PrimaDonna Elite Review

We vonden echter wel dat het gebruik van het display meer betrouwbaar is dan de telefoon. De app is geweldig om nieuwe recepten te programmeren, maar deze is niet probleemloos. Af en toe lijkt hij vast te zitten in een ‘laden’ cirkel, waarbij de app schijnbaar niet weet wat de machine doet.

De PrimaDonne Elite alleen maar kopen vanwege de smartphone integratie zou echter vreemd zijn. Je moet namelijk nog steeds een kopje onder het spuitstuk plaatsen en als je een melkdrankje wilt, dan moet je de melk module uit de koelkast halen en deze vastklikken. Je kan niet een latte in de bed maken zonder dat de melk er als pap uitkomt.

Dromen over wakker worden en onder de dekens alvast een latte klaarmaken zijn een beetje optimistisch. Om dat te krijgen moet uiteraard het hele design van de koffiemachine aangepast worden.

Voor het overgrote deel is dit echter een erg handige machine. Het bassin zit aan de voorkant en de afvalbak voor de koffiedik is een onderdeel van de onderkant van de Elite. Je trekt simpelweg het deel waar je kopje/mok op staat naar voren om de afval- en druppelbak leeg te maken. Je wordt hiervan op de hoogte gesteld wanneer deze geleegd moeten worden en ook wanneer je het waterbassin moet vullen.

Vergelijk prijzen hier:

Dit zijn standaard onderdelen in dure koffiemachines, maar het is desalniettemin fijn om te zien dat ze aanwezig zijn. Aan de bovenkant heeft deze machine ook een kop verwarmer, een spuitstuk die je in hoogte kan verstellen en LED lichten die het gedeelte waar het kopje komt te staan verlichten.

Het melksysteem van deze koffiemachine is ook erg vertrouwd. Er wordt gebruik gemaakt van een LatteCrema melkkan die je aan de voorkant van de machine plaatst. Deze heeft een handmatige draaiknop waar je de romigheid van de melk mee versteld. Je zal door de software op de hoogte gesteld worden om dit te doen, maar het is wederom een onderdeel dat niet volledig geautomatiseerd is.

De DeLonghi PrimaDonna Elite heeft voldoende conventionele elementen. Wat hem onderscheidt van andere machines is de hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden die aangeboden worden. Je kan verschillende profielen instellen en zoals eerder aangegeven je eigen drankjes vanaf nul creëren. De hoeveelheid afstel mogelijkheden zet andere machines te kijken.

Je kan de exacte millimeter koffie dosis, de sterkte (vijf gradaties), de temperatuur (vier gradaties) en de hoeveelheid seconden dat het LatteCrema systeem de melk bewerkt uitkiezen. Deze koffiemachine geeft je de mogelijkheid om als wetenschapper te spelen, zonder je handen vies te maken.

Er is zelfs een tweede melkkan speciaal voor warme chocolademelk. Hiervoor gebruik je de primaire machine weinig en in plaats daarvan doe je simpelweg de ingrediënten in de kan, vervolgens wacht je tot een kleine propeller op de bodem alles goed mengt terwijl een pijp de vloeistof stoomt om dit op te warmen.

Alhoewel de DeLonghi PrimaDonna Elite een machine is met een hoop van te voren ingestelde programma’s, kan je ook apart heet water, stoom en hete melk selecteren. Hij is zo handmatig en automatisch als elke andere koffiebonenmachine die je kan kopen.

Sommige van deze dingen komen misschien over als een hebbedingetje, maar de Elite heeft ook echte koffiemachine eigenschappen. Zo heeft hij een duaal boiler systeen, waarbij een voor de primaire koffie output is en de andere specifiek voor de stoom/melk functie. Zodoende kan je veel sneller gebruik maken van de verschillende functie. Bonen worden ook van te voren gemalen.

Beste DeLonghi PrimaDonna Elite Review

Vergelijk prijzen hier:

 

Hoe smaakt de koffie van deDeLonghi PrimaDonna Elite?

De koffie van de PrimaDonna Elite wordt op duizenden potentiële manieren gemaakt, maar de basis is wat echt belangrijk is. Namelijk het leveren van een rijke espresso met een sterke crema en goed melkschuim

Op beide gebieden presteert de koffiemachine erg goed. We gebruikte verschillende koffiebonen tijdens het testen en elke keer produceerde de Elite een donkere, blijvende crema tijdens elke espresso. Als je echter een koffieliefhebber bent die meer dan €1500 over heeft voor een koffiemachine, dan zijn er vergelijkbare machines die betere resultaten bereiken. Met de Sage By Heston Blumenthal The Oracle behaalde we bijvoorbeeld meer consistente en rijkere resultaten dan deze machine, maar de aanpassingsmogelijkheden zijn wel minder uitgebreid.

Ondanks de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden is dit nog steeds een machine voor personen die zonder al te veel poespas lekkere koffie willen maken.

Afgezien van het feit dat het melksysteem semi-automatisch is, hebben we hier geen verdere aanmerkingen over. We vinden het veel fijner om onze melk handmatig te stomen. Als je dit namelijk onder de knie hebt kan je betere resultaten bereiken. De DeLonghi PrimaDonna Elite creëerde echter een blijvende melkschuim met verscheidene volumes afhankelijk van je voorkeur en de melk werd nooit verbrand.

We kregen het echter wel voor elkaar om een koffie te creëren die een beetje verbrand smaakte na met de instellingen gespeeld te hebben. Dit betekent dus dat je met bepaalde instellingen ervoor kan zorgen dat de machine de koffie oververhit of overbewerkt.

 

Moet je de DeLonghi PrimaDonna Elite kopen?

De PrimaDonna Elite is een goede koffiemachine voor families of huizen vol met mensen met erg specifieke smaken. De hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden die de machine je geeft zijn lastig om te overtreffen.

Smartphone integratie is ook een leuke extra, maar deze is maar deels geslaagd op het gebied van het ‘internet der dingen‘ en de koffiemachines die we de komende jaren zullen zien. De hele smart interface is ook veel minder pijnlijk dan het had kunnen zijn. Het werkt en verwijdert niet te veel het gemak die je bij de ‘een knop’ koffiemachines krijgt.

Is hij de prijs die ervoor gevraag waard? Niet echt. De smart interface is mooi, maar dit is uiteindelijk maar een fineer bovenop een redelijk conventionele, maar high-end koffiebonenmachine. Dus tenzij je het fijn vindt om zoveel mogelijk aanpassingsmogelijkheden te hebben, is het misschien beter om te overwegen of je je geld niet beter aan een meer conventionele high-end koffiebonenmachine kan besteden.

Goedkope DeLonghi PrimaDonna Elite Review

 

Conclusie DeLonghi PrimaDonna Elite review

Een succesvolle smart koffiemachine die een glimp laat zien van de koffiemachines die we in de mooie smart home toekomst zullen zien.

Vergelijk prijzen hier:

8 Totale Score
Een succesvolle smart koffiemachine

Een succesvolle smart koffiemachine die een glimp laat zien van de koffiemachines die we in de mooie smart home toekomst zullen zien.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo