Krups EA8298 review: volautomatisch cappuccino machine

Een espressomachine met een unieke One-Touch cappuccino functie

 

Voordelen:
 • Cappuccino bereiden met één druk op de knop.
 • Automatisch reinigingssysteem (voor melkopschuimsysteem)
 • Instelbare maalgraad
 • Eenvoudige bediening met draaiknop en display.
 • Energiezuinig
 • Goede kwaliteit koffie
 • Afneembaar melkreservoir in koelkast te bewaren
Nadelen:
 • Bereidt enkel cappuccino’s met één druk op de knop.
 • Vaak water verversen
 • Vaak schoonmaken

 

»» Vergelijk goed de prijzen bij Bol.com & Coolblue

Krups EA8298 One-Touch Volautomatische espresomachine Latt’Espress

Hoewel de Krups EA8298 minder kost dan de meeste volautomatische espressomachines, is de melk-modus zeer beperkt en dit doet afbreuk aan de fatsoenlijke espresso. Als je voor gemak gaat, maar toch echte koffiebonen wilt gebruiken, behoort deze koffiemachine, die is ontworpen om uitsluitend koffie te maken met koffiebonen, die ook stoom gebruikt en melk kan gieten, tot de beste opties.

Krups EA8298 review volautomatisch cappuccino machineWeinigen zijn goedkoper dan de Krups EA8298. Er zijn er niet veel die meer waar voor je geld bieden dan deze. De meeste volautomatische machines kosten een bom duiten meer. Voor deze prijs krijg je meestal een handmatige stoompijp.

Uitwendig is de EA8298 zeer vergelijkbaar met de Krups EA8258, die een koffie-espresso volautomaat machine (Bean-to-Cup) is met een handmatige stoompijp. Dat is geen slechte zaak want hij is compact en ziet er netjes uit dankzij de hoogglans kunststof behuizing. We vinden het ook prettig dat het koffieboonreservoir doorzichtig is zodat je in één oogopslag kunt zien hoeveel bonen er nog over zijn.

De eerste keer dat je de EA8258 gaat gebruiken is er een korte installeercyclus die je moet doorlopen om het koffiezetapparaat te configureren. Je zult onder meer de water hardheid moeten bepalen via de makkelijk te gebruiken bijgeleverde teststrip. Je zult ook het bijgeleverde waterfilter moeten aanbrengen in het 1.8 liter grote waterreservoir. Je kunt deze makkelijk aan de achterkant uittrekken waardoor je ook makkelijk en snel water kunt bijvullen.

 

Espresso maken

Nadat je het apparaat hebt ingesteld en bonen hebt toegevoegd aan het koffieboonreservoir kun je aan de slag. Dankzij de in hoogte verstelbare tuit, past het merendeel van kopjes en mokken onder de machine. De maximale hoogte van een mok bedraagt 120mm. Bovenop bevindt zich een kopjesverwarmer zodat je voor gebruik je kopjes op de juiste temperatuur kunt brengen.
Je kunt rustig experimenteren met de maalgraad, door middel van de knop op het display. De fijnheid van de koffiemaling heeft grote invloed op de smaak en kwaliteit van de koffie.

KrupsKrups EA8298 review Koffiemachine maakt het je buitengewoon makkelijk om koffie te maken dankzij het LCD scherm en draaiknop en ok-knop. Als je de draaiknop gebruikt kun je simpelweg aangeven welke drankje van het menu je wilt hebben. Dan bevestig je je keuze door op de knop te drukken. Voor een standaard espresso kun je kiezen uit espresso of sterke espresso. Je kiest de optie die het beste bij jouw smaak past.

Bij beide opties kun je de draaiknop gebruiken om de hoeveelheid koffie te kiezen die gezet wordt. Wij vonden 30ML (ongeveer standaard voor een shot espresso) de beste optie. Met deze instelling kregen we een redelijke shot espresso. Naar onze smaak was de crema een tikkeltje te schuimig en bubbelig, terwijl de kleur toch goed was. Onze shot was donker en smaakte overwegend goed. Al smaakte de koffieshot niet zo rijk als bij enkele andere machines waar wij dezelfde bonen bij gebruikten.

»» Vergelijk goed de prijzen bij Bol.com & Coolblue

Bij de standaardinstelling vonden wij de koffie niet warm genoeg. De temperatuur die wij maten bedroeg 57 graden C. Gelukkig kun je zelf de temperatuur instellen. Hiermee bereikten wij een temperatuur van 65 graden C in onze shot – precies goed voor een espresso.

Voor long drinks kun je kiezen uit de optie koffie of long koffie. Bij een long koffie gebruikt de machine twee espresso shots om tot een rijker drankje te komen, terwijl de eerste optie meer lijkt op een standaard long black. De smaak was bij beide opties prima alhoewel de machine koffie zette die naar onze smaak nog iets heter had gekund: Je bent misschien beter af met het zetten van een shot koffie om er dan kokend water bij te gieten uit een ketel of via het stoompijpje. Het stoompijpje kun je gebruiken door de optie “heet water” te kiezen.

Een latte machiatto of cappuccino met 1 druk op de knop

 

Cappuccino maken

Krups EA8298 KoffiemachineHet grote verschil tussen deze machine en de goedkopere EA8258 is dat deze ook automatisch melk schuimt en verdeelt. Je hebt er wel een klus aan om het aan de praat te krijgen. Eerst moet je de bijgeleverde melkcontainer vullen met melk, het deksel vastzetten en het daarna op zijn plek plaatsen.

Vervolgens moet je het heet water stoompijpje van de wand afnemen, en wat over is vastklippen in de container en een aparte melkslang terugplaatsen door het magnetisch vast te kleven aan het tuitje. De meeste machines die met melk kunnen omgaan werken met een enkele slang die je vast moet maken en waarmee de kous af is.

Nadat alles op zijn plaats zit druk je de daarvoor bestemde cappuccino knop aan de voorkant van de machine in die vervolgens een vooraf bepaalde hoeveelheid koffie en gestoomde melk in een kop giet. Dit duurt enige tijd omdat de enkele boiler eerst op stoomtemperatuur moet komen voordat hij kan opschuimen. Als dit achter de rug is moet hij de stoom ontluchten. Met melk die niet voldoende was opgeschuimd naar onze zin imponeerden de resultaten niet. De resultaten leken meer op een hete melkbak in plaats van koffie.

Vervelend genoeg kun je alleen de verhouding koffie en melk aanpassen maar niet hoeveel melk moet worden opgeschuimd. Ook kun je geen verschillende soorten koffie voorprogrammeren (latte, flat-white, macchiato, enzovoorts). De keuze is één soort drankje of helemaal niets.

Hoewel het stoompijpje handmatig gebruikt kan worden om heet water te geven, kan het niet handmatig gebruikt worden om melk op te schuimen. Het mist flexibiliteit op dit terrein. Sterker nog, de goedkopere uitvoering EA8258 met zijn handmatige stoompijp biedt meer flexibiliteit.

 

Onderhoud

Het is eenvoudig om de EA8298 in topconditie te houden. De LCD laat je precies weten wat en wanneer iets veranderd of gedaan moet worden. Het laat je bijvoorbeeld weten wanneer de opvangbak voor koffiedik moet worden geleegd. Omdat dit eenvoudig uit de machine getrokken kan worden is het eenvoudig te legen.

Krups EA8298 KoffiezetapparaatStandaard is de machine zo ingesteld dat de machine zichzelf automatisch reinigt. Daarbij gebruikt het een behoorlijke hoeveelheid water die het opvangbakje snel opvult. Daarom kun je beter een kop onder het stoompijpje plaatsen als je de stroom aanzet of je kunt er voor kiezen het apparaat handmatig schoon te maken. (Een of twee maal per week zou voldoende moeten zijn). Als je gewoon water wilt laten doorlopen, trek je makkelijk de opvanglade uit de voorkant en kun je deze eenvoudig legen en wassen.

Als je een melkdrankje hebt klaargemaakt, dan kun je het best even het melkbuisje doorspoelen aan de hand van de eenvoudige instructies en met de daarvoor bestemde schoonmaaksysteem toebehoren. Het gaat snel en wij hebben gemerkt dat het minder omslachtig is dan bij sommige andere machines. Je wordt er van tijd tot tijd aan herinnerd om het cappuccinosysteem te spoelen met een schoonmaakvloeistof. Ook hier is de te volgen procedure makkelijk en zonder problemen te volgen.

Als laatste zul je de machine van tijd tot tijd moeten ontkalken en reinigen. Dat is geen moeilijke klus en de handleiding toont je precies wat er gedaan moet worden.

 

Conclusie Krups EA8298 review

Alhoewel de Krups EA8259 niet duur lijkt voor een koffiezetter die automatisch melk kan opschuimen is de feitelijke procedure onhandig en relatief beperkt. Ondanks zijn goede espresso shots is het juist de melk opschuimfunctie die het apparaat tekort doet.

In plaats hiervan zou je kunnen kiezen voor de Gaggia Brera, een met twee boilers uitgeruste machine met een handmatige stoomoptie of de Krups EA850B, die betere espresso en melkdranken zet. Als geen van beiden jou iets lijkt, dan heeft ons artikel over de beste espressomachine TOP 10 je zeker iets te bieden.

»» Vergelijk goed de prijzen bij Bol.com & Coolblue

Belangrijkste Specificaties:

 • Afmetingen: Breedte 30 cm, Diepte 39 cm, Hoogte 36 cm
 • Watercapaciteit: 1.8 L
 • Pompdruk: 15 bar
 • Koffiespecialiteit: Cappuccino, Espresso, Koffie, Latte macchiato
7 Totale Score
Fijne stijlvolle koffiezetter

Espresso of lungo, ristretto of cappuccino: thuis genieten van dezelfde kwaliteit als in een restaurant op elk moment van de dag!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo