Panasonic NC-ZA1 review: uitstekende pittige kop koffie

Door de prijsdaling wordt de NC-ZA1 een goede keus voor het volautomatisch zetten van een uitstekende pittige kop koffie

 

Panasonic NC-ZA1 espressomachine frontDe NC-ZA1 is de eerste espressomachine van Panasonic. In plaats van een eenvoudige handmatige machine op de markt te brengen besloot de elektronica gigant de extra mijl te gaan en lanceerde een volautomatisch koffieapparaat, dat zelfs de melk voor je opschuimt en het vervolgens ook nog eens voor je inschenkt.

Het is bepaald geen kleinigheid om met een dergelijk complex product het tegen de welbekende fabrikanten van espressoapparaten op te nemen. Maar we kunnen hier onomwonden stellen dat Panasonic bijzonder goed werk heeft geleverd.

Wat meteen opvalt als je de NC-ZA1 uit de verpakking haalt, is het ontwerp, de scala aan bijbehorende accessoires en niet te vergeten de dikke ‘pil’ van een handleiding, hierdoor blijkt duidelijk, dat je met een koffiemachine van hoogstaande kwaliteit te maken hebt.

Het apparaat is stijlvol en verrassend compact, waardoor het op je keukenblad heel weinig ruimte inneemt. Er is aan alles gedacht want het is uitermate handig, dat de lekbak in het apparaat geschoven kan worden wanneer het niet in gebruik is, dit bespaart natuurlijk ook ruimte.

>> Vergelijk goed de aanbiedingen bij Coolblue & Bol.com

 

Het koffiebonenreservoir zit standaard aan de bovenzijde in de koffiemachine verborgen. Door dit onderdeel op deze wijze in de NC-ZA1 te integreren behoudt het zijn goede ‘looks’, maar Panasonic heeft bij de accessoires ook een Extra Uitbreiding voor het Bonenreservoir bijgevoegd. Deze plaats je bovenop de machine en het verdubbelt je koffiebonen capaciteit. Wij gaan meer voor het gemak om meer bonen in het reservoir te kunnen doen dan voor de ‘looks’.

Panasonic NC-ZA1 koffiebonen reservoir

Het koffiebonenreservoir zit standaard aan de bovenkant in de NC-ZA1 verborgen, wil je de hoeveelheid bonen verdubbelen dan kun je bijgevoegde Extra Uitbreiding voor het bonenreservoir bovenop de machine plaatsen.

Voor het opschuimen van melk dien je de melkslang te bevestigen. Steek het rechte uiteinde van de melkslang door de opening aan de linkerzijde van de NC-ZA-1 en duw het in de geleider. Het achterliggende idee is dat je de melkslang simpelweg in een beker melk kunt stoppen waardoor je geen apart melkreservoir hoeft te gebruiken. Dit is uiteraard super praktisch, maar die bengelende melkslang uit de machine is eigenlijk geen gezicht. Het was beter geweest als Panasonic de melkslang achter de machine had verwerkt of een systeem had gebruikt waarbij de slang na gebruik in de behuizing terugrolt. Het is enigszins een vreemd gezicht deze melkslang, die aan de zijkant van de koffiemachine hangt.

De enige oplossing voor dit euvel is het kopen van het bijbehorend melkreservoir. Dit reservoir is in de stijl van de NC-ZA1 ontworpen. Het vormt samen met het apparaat een perfect geheel, maar online is het moeilijk te vinden en het is ook bepaald niet goedkoop.

Er is nog één laatste uit te voeren handeling, voordat de machine je bakje koffie kan zetten nl. het instellen van de waterhardheid. De NC-ZA1 wordt geleverd met een waterhardheidteststrip, die je even onder de kraan houdt. Vervolgens gebruik je de af te lezen waarde om het waterhardheidniveau van de machine in te stellen. Waardoor de NC-ZA1 nog beter zijn werk kan doen: nl. het zetten van het ultieme kopje espresso.

 

Panasonic NC-ZA1 touchscreen

Panasonic NC-ZA1 closeNu kun je daadwerkelijk aan de slag. Koffiezetten is nog nooit zo eenvoudig geweest dankzij het aanraakscherm van de NC-ZA1. In één oogopslag zie je de koffievariaties zoals espresso, koffie lungo, cappuccino, latte macchiato of alleen warme melk, die je met het apparaat kunt bereiden.

Met het gebruikersmenu op het aanraakscherm zet je in een handomdraai de koffiespecialiteit van je keuze.

Nadat je je koffie hebt geselecteerd, krijg je vervolgens aanvullende opties. Bij de keuze espresso/koffie kun je de koffiesterkte van extra licht naar extra sterk (vijf instellingsstappen), de koffiehoeveelheid en het aantal kopjes (één of twee) instellen. Bij de koffie met melkvariaties kun je uit eerder genoemde koffie-opties, de hoeveelheid opgeschuimde melk en de melk-koffie verhouding kiezen.

De door jou ingevoerde instellingen voor je favoriete drankje kun je programmeren. Je hoeft dus niet elke keer alles opnieuw in te stellen.

 

Panasonic NC-ZA1 espresso

We begonnen met een kopje espresso. Het eerste kopje vonden we wat aan de lauwwarme kant (500C). Gelukkig, kun je via het aanraakscherm de watertemperatuur verhogen. Het tweede kopje had een temperatuur van 580C en dat is meer dan goed voor een espresso.

We waren behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit van de ‘shot’ (espresso). De espresso was donker en rijk met een dikke romige crèma in een mooie goudbruine laag. De smaak was uitstekend met het vereiste tintje bitterheid en was in zijn geheel niet waterig. Deze espressomachine steekt er met kop en schouders boven de andere geteste volautomatische apparaten uit. De resultaten van de NC-ZA1 liggen heel dicht tegen de geteste handmatige machines.

Panasonic NC-ZA1 koffie espresso

De koffiekwaliteit kan zonder probleem wedijveren met de door ons handmatige geteste machines.

 

Heb je zin in een grote bak koffie? Geen probleem. Door de verstelbare tuit van de NC-ZA1 is er voldoende ruimte om er grote mokken onder te plaatsen.

 

De latté via de NC-ZA1

Om een latte te maken, dien je eerst de lekbak in de machine te schuiven, zodat je het latte glas eronder kunt zetten. Daarna bevestig je de latte macchiato plaat onderaan het apparaat, die als stabiele ondergrond voor je glas en lekbak fungeert.

review Panasonic NC-ZA1 koffiezetapparaat onderdelenAls je geen melkreservoir hebt gekocht dan doe je de melkslang, die uit de machine komt in een beker of in een kan melk. Heb je dat gedaan, dan gaat de NC-ZA1 volautomatisch te werk. De melk wordt als eerste opgeschuimd en in het glas gegoten, daarna wordt automatisch de watertemperatuur verlaagd om de espresso te maken en in het glas te gieten.

Het is indrukwekkend om te zien hoe het apparaat stoom in de melk blaast en vervolgens het opschuimt. Maar omdat de espresso als laatste in het glas wordt gegoten krijg je een soort drie lagen drank bestaande uit een laag melk vervolgens een laag espresso en ter afsluiting een laag schuim. Je zult het geheel eerst moeten roeren om een ‘echte’ latte te krijgen.

Om een perfecte latte te krijgen zal je toch een beetje met de instellingen moeten spelen.

Het is in ieder geval noodzakelijk om de inhoud van je latte glas te weten, zodat de NC-ZA1 de juiste hoeveelheden inschenkt. Een andere tip is de diverse melkschuiminstellingen uit te proberen voor het krijgen van een voor jou lekkere latte. Heb je eenmaal de juiste combinatie gevonden, dan sla je simpelweg de gekozen instellingen op. Wil je niet alles aan het apparaat over laten, dan kun je nog altijd de melk apart opschuimen en zelf in de koffie schenken.

Omdat de melk door de machine gaat is het uiterst belangrijk de melkslang en het binnenwerk schoon te houden. Nadat je een aantal keren koffie met melkvariaties hebt gezet krijg je via het informatiescherm de melding: melksysteem reinigen. Hierbij stop je de melkslang in een gevulde kan met koud water en plaats je een lege beker onder de tuit, waarna het systeem wordt gereinigd. Het geheel neemt niet meer dan een paar minuten in beslag. Bovendien vraagt de NC-ZA1 regelmatig de melkslang met bijgeleverde schoonmaakoplossing te reinigen. We begrijpen zondermeer dat het belangrijk is om alles schoon te houden, maar deze reinigingscycli doen afbreuk aan het gemak van de volautomatisch machine. Bij een handmatig apparaat met stoompijp gebruik je een stoomstoot om de melkresten te verwijderen en daarna neem je alles af met een vochtige doek.

Panasonic NC-ZA1 review volautomatisch espressomachine

Via het scherm krijg je instructies over wanneer en hoe de melkslang gereinigd moet worden.

 

Dit is het enige onderdeel waar regelmatig aandacht aan geschonken moet worden voor het overige wordt het onderhoud tot een minimum beperkt. Wat overblijft, is het vullen van het water- en het legen van het afvalreservoir, dat aan de voorzijde van de machine te vinden is. Het koffieresidu is min of meer droog en is makkelijk te verwijderen. Bij sommige machines blijft het koffiedik behoorlijk vochtig, wat weer tot schimmelvorming kan leiden waardoor het ook moeilijker schoonmaken is.

Weliswaar is dit het eerste espressoapparaat van Panasonic, maar we zijn van mening, dat de NC-Za1 een uitstekende machine is, die zonder problemen het tegen de meer bekende merken in de espresso wereld kan opnemen. De gezette espresso is qua textuur, kleur en smaak alles wat je van een shot kunt verwachten en doet niet onder voor een handmatige machine. Wat de koffie met de diverse melkvariaties betreft, hierbij moet je enigszins experimenteel te werk gaan om uiteindelijk een voor jou bevredigend resultaat te krijgen, maar het overzichtelijke keuzemenu en het opslaan van je favoriete instellingen zorgt ervoor dat je de volgende keer door één druk op de knop je gewenste drankje krijgt voorgeschoteld. Ja, en als laatste hadden we graag gewild dat de melkslang op een minder zichtbare plaats was geplaatst, maar dit is een klein minpuntje.

 

Conclusie Panasonic NC-ZA1 review

Toen de NC-ZA1 uitkwam verkocht Panasonic het voor € 1.250,00 en dat was echt aan de hoge kant, nu is de prijs gezakt tot € 950,00. Dit is een niet te verwaarloze daling en voor dat bedrag is de NC-ZA1 toch wel een koopje. Geen wonder dat het apparaat tot ‘Beste Koop’ werd uitgeroepen.

>> Vergelijk goed de aanbiedingen bij Coolblue & Bol.com

 

[aff_offer_product]
9.5 Totale Score
Uitstekende pittige koffie

Een goede keus voor het volautomatisch zetten van een uitstekende pittige kop koffie

Zoek je een andere espressomachine voor thuis?
Check onze #1 koopgids & lees de beste espressomachine reviews

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo