Hoe zet je een perfecte Espresso Koffie

Alle professionele espressomachines (baristas) hebben hun eigen techniek voor het bereiden van de perfecte kop espresso koffie. Hier zijn mijn eigen methodes.

Stap 1, proper water

Het hele proces begint met gewoon water. Dit water moet van goede kwaliteit zijn, anders maakt het niet uit hoe goed je koffie is. Het water moet fris en behoorlijk warm zijn. Het water mag absoluut niet muf, beschimmeld, vies of ongefilterd zijn. De perfecte temperatuur is precies rond het kookpunt.

Stap 2, keuze koffiebonen

Nu de koffie. Maak een keuze uit elke soort koffie die hoger dan 900 meter boven zeeniveau wordt verbouwd. Er zijn veel verschillende soorten – Braziliaanse of Bogotaanse koffie leveren mijn favoriete espresso. De koffie moet voorgebrand zijn, niet ouder zijn dan drie dagen en heerlijk ruiken.

Robusta is een koffiesoort die veel mensen gebruiken in hun espressomachines, maar deze soort is niet de beste omdat het weinig smaak heeft en er veel te veel cafeïne in zit. Deze plant groeit gemakkelijk en is behoorlijk ziektevrij vergeleken met andere koffieplanten.

Stap 3, malen met koffiemolen

Koffie moet in een koffiemolen worden gemalenkoffie moet in een koffiemolen worden gemalen voor de perfecte espresso koffie. De messen van de molen zijn piramidevormig en hebben platen met twee tanden die ervoor zorgen dat de koffie er tussen gemalen wordt. Koffiesoorten met Weense of Franse branding zijn echter donkerder en kunnen beter in stukken gehakt worden in een koffiemaler. De messen in een maler hakken de koffie alleen in stukken.

De fijnheid van de maling wordt bepaald door de ruimte tussen de platen. Een goede maling levert gemalen koffie op dat zo groot is als zand. Let op voor korrels die op stof of grind lijken. Haal de koffie snel uit de koffiemolen. Als de koffie te lang in contact staat met lucht, oxideert het en absorbeert het geuren uit de omgeving. Stel je eens een koffie met knoflooksmaak voor!

Stap 4, professionele machine

Een fantastische kop espresso vereist een schone espressomachine van topkwaliteit, anders zal je geen goede ervaring hebben. Wat betekent dat? Als een machine geen pomp van 9 bar heeft, kan hij geen thermoblok of boilerhitte produceren om de gemalen koffie naar behoren te stoven. De boiler zal het water naar de juiste temperatuur brengen. Koop geen machines die met stoomdruk werken en let op dat je jezelf niet brandt.

Stap 5, de espresso koffie maken

De volgende stap is het maken van koffie.

  • Warm je machine op en maak hem schoon door er schoon water doorheen te laten lopen.
  • Zet de machine aan, wacht tot het water warm is geworden,
  • spoel het systeem en verwarm de binnenkant door een kop water in plaats van koffie in te schenken.
  • Voeg nu voorzichtig je gemalen koffie toe en druk het een beetje aan, net zoals je zou doen met pijptabak. Het moet nog een beetje los zitten, maar het mag niet zomaar meer bewegen als je je vinger weghaalt.
  • Zet het filter krachtig terug in de machine.
  • Warm je espressokopjes op en zet ze onder de uitgang.
  • Druk op start en in vijf seconden zal je een heerlijk warm kopje espresso hebben.

Cappuccino kan gemakkelijk gezet worden door een halve kop melk 90 seconden in de magnetron te zetten totdat het schuimt. Voeg dit toe aan je espresso. Garneer dit met nootmuskaat, chocolade of kaneel. Ik houd van alle drie. Strooi daarna bruine suiker er overheen. Geniet ervan!

 

Op zoek naar de beste espressomachine voor thuis?
Check onze #1 koopgids + reviews + test espressomachines

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo