Zweedse koffie met ei recept

Van panoramische fjorden tot ’s werelds beste sauna’s en wilde, koudwaterzalm, de Scandinavische regio van Noord-Europa is zeker een die je een keer in je leven bezocht moet hebben.

Maar afgezien van een echte reis, kun je nog steeds een voorproefje krijgen van de lokale gewoontes door het maken en drinken van een typisch Zweeds koffierecept; koffie met ei. Deze variant van koffie is ook wel bekend als Zweedse koffie of Hongaarse koffie.

zweedse koffie met ei

Zweedse koffie met ei is erg eenvoudig te maken en het resultaat is een niet-bitter, verrassend licht en ongelooflijk zacht kopje dat de prachtige smaak van je favoriete roast combineert met een soort nasmaak van geroosterde kaas (het klinkt misschien raar, maar het is echt het proberen waard).

Om dit vreemde en verrukkelijke mengsel te maken heb je het volgende nodig:

  • 1 vers ei
  • 1 tot 1 ½ eetlepel van je favoriete koffie, grof gemalen (vergelijkbaar met wat je zou gebruiken voor een cafetière)
  • 1 kopje water
  • 1 kopje ijskoud water (ja, dat is in totaal 2 kopjes water)
  • Suiker en melk naar smaak
  • Pot

Dit alles samen maakt een portie koffie, vermenigvuldig met de hoeveelheid kopjes die je wilt maken.

 

Bereidingswijze

1. Kook het water

Zweedse koffieBegin met het koken van het eerste kopje water (niet de ijskoude) in een pot.

2. Sla het ei stuk en roer

Sla het ei open in een kopje (inclusief de schaal) terwijl het water kookt en roer een beetje.

3. Voeg de gemalen koffie toe

Doe de gemalen koffie in het kopje met het ei en roer wederom.

4. Voeg koffie-ei mengsel toe aan het kokende water

Zodra je de koffie en het ei goed gemengd hebt voeg je dit toe aan het kokende water.

5. Kook vijf minuten

Laat het mengsel 5 minuten koken en zorg ervoor dat het niet overstroomt (want dat zal het willen).

6. Haal van het vuur en voeg koud water toe

Haal na het koken het mengsel van het vuur en voeg het kopje met ijskoud water toe. De ei- en koffieresten zullen hierdoor naar de bodem van de pot zakken, zodat je de koffie makkelijk af kan gieten en de meeste resten in de pot achterlaat.

7. Filter en serveer

Giet de vloeistof door een fijne zeef of gebruik een French press om ervoor te zorgen dat je alleen maar koffie krijgt.

 

En dat is het, wederom een nieuwe en interessante manier om van het beste drankje ter wereld te kunnen genieten. Ga lekker zitten, geniet en ga een keer in je leven op reis naar Zweden, het is het echt waard.

Bekijk ook andere koffie recepten

LEES OOK: Koffie: de ultieme gids naar de beste koffie

We kijken uit om ook jouw mening te horen

Wat is jouw mening?