Beste cafetière kopen? Tips, vergelijken & TOP 10

De cafetière wordt vaak gezien als een gourmet keuken hulpmiddel dankzij de unieke smaak die geproduceerd wordt door de inspanning die het neemt om het water door de koffie te drukken. Er zijn veel verschillende soorten cafetières waar je uit kan kiezen en veel factoren die je moet overwegen voordat je een aankoop doet. Deze gids zal omschrijven waarom en hoe een cafetière gebruikt wordt en ook de specifieke componenten en soorten modellen die beschikbaar zijn.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte cafetières volgens:

 

Geschiedenis van de cafetière

Cafetière koffie is volgens experts ontstaan in Frankrijk rond het einde van de 19e eeuw. De eerste apparaten maakte gebruik van een fijn geweven kaasdoek om de vloeistof uit gekookte koffie te drukken. In 1929 patenteerde de Italiaanse ontwerpen Attilio Calimani de eerste complete cafetière pot, welke bestond uit een kan, deksel, drukker, filter en een discus voor het drukken van de koffie. Faliero Bondanini maakte verscheidene eenvoudige aanpassingen aan de pot en patenteerde zijn eigen ontwerp in 1958. Sindsdien is het ontwerp van de cafetière grotendeels hetzelfde gebleven als die originele gepatenteerde ontwerpen, waarbij elk bedrijf hun eigen persoonlijke trekjes toevoegt voor stijl en merk doeleinden.

 

Het doel van de cafetière

cafetière kopenWanneer je een keuze maakt over welke cafetière je wilt kopen, is het belangrijk om te begrijpen waarom en hoe een cafetière gebruikt wordt. Een cafetière zal wanneer deze goed gebruikt wordt een robuust kopje koffie met een volle smaak maken, die een relatief lage zuurgraad heeft. Hij kan ook gebruikt worden om met losse theeblaadjes thee te maken en kruiden, specerijen en smaken aan de koffie of thee toe te voegen.

 

Hoe een cafetière gebruiken?

Om koffie te maken met een cafetière plaats je de gewenste hoeveelheid grof vermalen koffie op de bodem van de kan. Vul de kan met heet, maar niet kokend water. Laat de koffie met rust, zodat het water gedurende vier of vijf minuten de smaak uit de koffie kan trekken. Aan het einde van deze tijd plaats je de deksel met de zuiger bovenop de kan en deze druk je langzaam naar beneden. Zorg ervoor dat de discus en drukker loodrecht ten opzichte van de bodem van de kan staan en gebruik soepele, gelijkmatige druk om ervoor te zorgen dat de meeste koffie uit het water gefilterd wordt.

 

Waarom een cafetière gebruiken?

Terwijl het koffie trekt in het hete water, absorbeert de grof vermalen koffie een hoop water en voegt hier de smaak die koffie heeft aan toe. De drukkende beweging zorgt ervoor dat het vloeistof uit de koffie wordt geperst. Tegelijkertijd zorgen het scherm en het filter ervoor dat de koffie gescheiden wordt van de vloeistof, wat resulteert in een soepel kopje koffie.

 

Onderdelen van de cafetière

Alhoewel de cafetière een eenvoudig ontwerp heeft, zijn er verschillende onderdelen die allemaal essentieel voor het functioneren van de pot zijn, zoals de kan, drukker, deksel, filter en structuur discus. De functie van de onderdelen blijft hetzelfde, maar de resultaten van de uiteindelijke koffie kan een hoop verschillen afhankelijk van de materialen en onderdelen die gebruikt worden.

 

1. Kan

Beste Cafetière kopen

De kan is het deel van de cafetière waar de vloeistof in gehouden blijft. Het wordt soms ook wel een pot genoemd. Kannen kunnen gemaakt zijn van glas, plastic, keramiek of roestvrij staal. Het materiaal dat gebruikt wordt is een kwestie van persoonlijke voorkeur en alle materialen hebben voor- en nadelen die overwogen moeten worden.

Glas

 • Voordelen: Glazen kannen zijn de traditionele soort. Ze hebben een stijlvolle uitstraling en veel personen beweren dat ze de beste smaak produceren.
 • Nadelen: Glazen kannen zijn de traditionele soort. Ze hebben een stijlvolle uitstraling en veel personen beweren dat ze de beste smaak produceren.

Plastic

 • Voordelen: Een plastic kan heeft dezelfde klassieke uitstraling als de glazen kan, maar is iets meer duurzaam.
 • Nadelen: Veel personen proberen vandaag de dag zo min mogelijk plastic tijdens het koken en consumeren te gebruiken, aangezien ze bang zijn voor chemicaliën die mogelijk in hun voedsel of drinken terecht kan komen. De soort plastic die gebruikt wordt zou onderzocht moeten worden als dit een zorg is.

Keramisch

 • Voordelen: Keramische kannen hebben ingebouwde handgrepen en veel verschillende ontwerpen. Ze houden temperaturen goed vast.
 • Nadelen: Alhoewel deze soort meer duurzaam is dan glas, is een keramische kan nog steeds breekbaar.

Roestvrij staal

 • Voordelen: Roestvrij stalen kannen zijn bijna onbreekbaar.
 • Nadelen: Je zal vingerafdrukken en krassen echter wel makkelijk zien. Daarnaast vinden sommige personen dat de koffie uit een roestvrij stalen kan een metalen smaak heeft.

 

2. Drukker en deksel

De drukker van een cafetière is bevestigt aan het deksel. Zowel de drukker en deksel kunnen gemaakt zijn van metaal, plastic of een combinatie van beide. Een cafetière deksel zou strak moeten zitten en goed gebouwd zijn. De drukker zou veilig bevestigd moeten zijn aan de deksel. Je zou hem makkelijk naar beneden moeten drukken, zonder dat hij te vast of te los zit.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte cafetières volgens:

 

3. Filter

Een cafetière filter is vaak bevestigd aan de deksel en kan losgemaakt worden om schoon te maken. Het filter blijft bovenaan de kan en vangt de kleine deeltjes op die voorbij de drukker en structuur discus komen. Filters kunnen metalen schermen zijn of van stof of papier gemaakt zijn.

Metalen scherm / mesh filter

 • VoordelenEen metalen scherm of mesh filter is milieuvriendelijk en economisch. Hij kan meerdere keren gewassen en gebruikt worden.
 • Nadelen: Metaal kan buigen wanneer te veel druk toegepast wordt. Er zit vaak meer koffiedik in de koffie wanneer een metalen filter gebruikt wordt, aangezien deze grotere gaten heeft. Kopers moeten ook oppassen dat ze alleen mesh filters gebruiken die gemaakt zijn van materialen die niet roesten.

Stoffen filter

 • Voordelen: Net als het metalen filter, is een stoffen filter milieuvriendelijk en economisch. Hij kan meerdere keren gewassen en gebruikt worden. Fijn geweven stof zal meer koffiedik uit de koffie filteren.
 • Nadelen: Stoffen filters zijn makkelijk om te wassen, maar je moet goed opletten dat er geen wasmiddel resten achterblijven.

Papieren filter:

 • Voordelen: Papieren filters kan je weggooien, waardoor deze handiger zijn dan een filter dan gewassen moet worden. Papieren filters zijn erg fijn geweven en zullen de meeste deeltjes uit je kopje koffie houden.
 • Nadelen: Papieren filters zijn niet erg economisch en moeten regelmatig aangeschaft worden.

 

Cafetière kopen

4. Structuur discus

De structuur discus zit aan de onderkant van de drukker en wordt gebruikt om de vloeistof uit de koffie te drukken. Er is vaak een spiraalvormige gevormde metalen draad rond de bovenkant van de discus, om de grove koffie uit je drankje te filteren.

 

Soorten cafetières

Er zijn veel verschillende soorten cafetières. Elke biedt verschillende soorten gebruiksgemak.

Beste Cafetière

 • Traditionele cafetière: Een traditionele cafetière is beschikbaar in veel verschillende stijlen en kan gemaakt zijn van veel verschillende soorten materialen. Het is de meest basis manier van gedrukte koffie.
 • Elektrische cafetière: Een elektrische cafetière zal het water in de kan koken. Dit elimineert de stappen van het water koken en gieten.
 • Thermische cafetière: Een thermische cafetière heeft een kan die een dubbele of thermische wand heeft. De kan zal de koffie binnenin langer heet houden dan een traditionele cafetière. De vermalen koffie blijft echter aan de onderkant van de kan zitten, dus het laatste kopje koffie is mogelijk erg sterk.
 • Reis cafetière: Een reis cafetière is een deksel en drukker apparaat die op een kleine reismok zijn geplaatst in plaats van een kan. Ze zijn vaak gemaakt van duurzaam plastic met een thermische wand.
 • AeropressDe AeroPress® van Aerobie, Inc. is een soort van cafetière, maar niet in de traditionele zin van het woord.  Het is een unieke drukker die voor zowel koffie als espresso gebruikt kan worden. Hij maakt gebruik van een speciale filter methode om de koffie rechtstreeks in een kopje of een aparte kan te drukken.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte cafetières volgens:

 

Hoe kies je de beste cafetière

De cafetière voor onderweg

Goedkoopste CafetièreVoor dit model moet je op zoek gaan naar de beste reis cafetière. Je maakt de koffie rechtstreeks in de mok. Erg makkelijk. Een goede zal in de bekerhouder van je auto passen. Wij waren voorheen niet echt fan van deze modellen, omdat de sluiting nooit echt goed was en sommige koffie zou te sterk zijn en losse koffie zou in je drankje terechtkomen. Vervolgens moet je de koffiedik uitspugen.

Het nadeel van deze methode is als je meer dan 500ml koffie voor je reis nodig hebt. In dit geval kan je beter de koffie in een grotere machine thuis maken en dit vervolgens in een thermoskan doen die je meeneemt.

 

De reiziger

Als dit een cafetière zal zijn die je gebruikt voor het reizen of kamperen, dan zullen duurzaamheid en mobiliteit de belangrijkste functies zijn. Je wilt niet stukjes gebroken glas uit je bagage halen tijdens je vakantie. Als je alleen reist, overweeg dan het model dat we hiervoor genoemd hebben. Als je echter meer koffie wilt hebben terwijl je rond een kampvuur zit, dan heb je een cafetière nodig die meer koffie in een keer kan maken.

 

Glazen cafetière fans

Nu we de behoeften van de reizigers en personen die koffie onderweg willen drinken besproken hebben, wordt het tijd om een kijkje te nemen naar de ideale cafetière voor de keuken of het kantoor. Op dit moment kunnen we focussen op het besluit tussen een glazen of roestvrij stalen model.

Instinctief gezien zullen mensen de voorkeur geven aan de uitstraling van een van de twee, maar als je het niet zeker weet, stel jezelf dan de volgende vragen.

 1. Wil je de koffie graag zien terwijl je dit maakt? Het op het aanrecht zien en kijken terwijl de drukker in je brouwsel gedrukt wordt. Zo ja, kies dan voor glas.
 2. Glas kan en zal breken. Wij hebben al een paar gehad die gebroken zijn. Maar er zijn ook glazen opties met meer stevige en beschermende frames. Als je kat of kind je roestvrij stalen model van het aanrecht afduwt, dan zal deze niet breken.
 3. Neem je je tijd terwijl je je koffie drinkt? Zo ja, dan is het goed om te weten dat roestvrij stalen modellen de warmte langer vasthouden. In het volgende gedeelte zullen we daar iets meer over vertellen.

 

Roestvrij stalen cafetière fans

Roestvrij stalen cafetières hebben twee voordelen ten opzichte van glazen modellen. Ze breken niet en houden warmte langer vast. Als je de koffie direct serveert nadat je het gemaakt hebt, dan is het vasthouden van warmte niet belangrijk. Als je echter wilt genieten van je koffie ervaring en wilt dat je koffie heet blijft, dan is roestvrij staal een geweldige optie.

 

Conclusie

Er zijn veel manieren om een cafetière persoonlijk te maken en veel opties om te overwegen voordat je eentje koopt. Doe uitgebreid onderzoek naar modellen en merken om de beste componenten en stijlen te vinden. De juiste cafetière kan koffieliefhebbers jarenlang genot geven en zou een deel van trots in een huis moeten zijn.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte cafetières volgens:

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo