Gaggia Classic review espresso machine

In de afgelopen decennia heb ik verschillende goedkopere espressomachines  gehad  (rond en net boven de € 100) en sindsdien ben ik steeds maar kritischer geworden over mijn dagelijkse drankje in de ochtend.  Terwijl ik al mijn eerdere machines al voor eeuwig in mijn hart had gesloten, had geen van hen ooit geproduceerd wat voor mij een klassieke espresso is en die de Classic wel keer op keer levert.  Ik besloot te kiezen voor het meest verkochte model van Gaggia en heb me laten leiden door de ontelbare positieve beoordelingen van gebruikers. Dit model is al tientallen jaren een topper en het eind is nog niet in zicht. Het is belangrijk voor mij om tot een ​​sterke gemeenschap te behoren van mede-gebruikers evenals een goede klantenservice van de fabrikant voor alle grote aankopen die ik doe. Gelukkig heb ik ze allebei gekregen bij dit apparaat. Daarnaast heeft het apparaat een  technisch ontwerp en een uitstraling die hoort bij de prijsklasse.

  •  Voordelen:  In alle opzichten is dit een geweldig apparaat voor de consument, met het klassieke paar kwaliteit & design voor veel gebruiksgemak en dit apparaat boekt geweldige resultaten als het gaat om een heerlijk gebrouwen kopje koffie. Geweldige prijs-kwaliteitverhouding en de Classic is uitgerust om een pittige espresso snel en consistent te brouwen.
  •  Nadelen:  Er is een minpuntje te melden,  want ik moet eerlijk zijn dat ik een paar kleine extra’s heb moeten aanschaffen om de uiteindelijke uitstekende kwaliteit te bereiken die ik wilde hebben en wat mijn motivatie was om dit apparaat te kopen.

 

Vergelijk prijzen bij:

 

Probeer maar eens zo’n goede filterdrager te vinden

Dit model zou niet zo lang op de markt zijn als het niet zo ontzettend praktisch was om mee te werken. Het duurt slechts vijf minuten voordat het apparaat op temperatuur is maar ik laat altijd een beetje heet water door de filterhouder lopen voordat ik mijn gemalen koffie in het het apparaat doe, gewoon om ervoor te zorgen dat mijn koffie er gloeiend heet uitkomt.  Een van de beste onderdelen van dit apparaat is de royale   filterhouder van 58 mm, wat eigenlijk hoort bij een commercieel gebruik. Maar dit levert mij ook een kleine ergernis op.  De Classic wordt geleverd met  een onder druk staande filterhouder  dat het ambachtelijk werk een beetje uit het brouwproces neemt en de uiteindelijke kwaliteit van je espresso iets verlagen.  Je kunt redelijke filterdragers vinden voor rond de € 5 maar het irriteert me dat ze die niet gratis meeleveren om tegemoet te komen aan barista’s thuis.  Hoe dan ook, voor de kwaliteit van espresso wil je toch graag wat extra inspanning doen?

 

Het maakt kwaliteit espresso!

Om het maken van warme drankjes met deze machine verder uit te werken, zodra je op de knop drukt krijg je een warm kopje espresso in minder dan dertig seconden, met veel crema. Dit krijg je gegarandeerd met versgebrande bonen, fijn gemalen, en een goede stamper.  Ik moet toegeven, het kostte me ongeveer een week om mijn vaardigheden onder de knie te krijgen maar nu serveer ik met trots espresso’s en cappuccino’s voor mijn gasten uit mijn Classic (traktaties die ik nooit zou kunnen hebben aanbieden met mijn oude machines).  Deze machine is het meest geschikt voor iemand die het geduld heeft en de tijd die nodig is om kwaliteit espresso te maken.

 

Het is ook makkelijk schoon te houden

Afgezien van haar brouwvermogen, heeft de Classic een paar andere ontwerpsnufjes om je leven een beetje aangenamerte maken.  Hoe was voor mij heel belangrijk om een ​​machine te vinden met een uitneembaar waterreservoir; gelukkig, Gaggia kwam mij tegemoet!  Het is gemakkelijk uitneembaar en dat geldt ook voor de lekbak, maar ik zou liever willen dat deze van metaal was in plaats van plastic.  Dit model heeft ook een kopjesverwarmer aan de bovenzijde die wel behoorlijk heet kan worden. Wat het onderhoud betreft, het enige wat je hoeft te doen om deze machine goed werkend te houden is  regelmatig ontkalken  aan te raden; wees voorzichtig dat er geen water terugloopt want het kan de elektromagnetische klep beschadigen.  Dit klep zit er vlak bij en deze is mij dierbaar, omdat het haar taak is om het overtollige water weg te laten lopen in de lekbak, zodat je een droge koffiepuck hebt als je de filterhouder moet legen. Deze machine is ook E.S.E. geschikt voor koffiepads maar dat heb ik zelfs nog nooit geprobeerd, omdat ik steeds meer en meer  wordt bestempeld als een  ‘koffiesnob’. Dit is eigenlijk mijn enige echte teleurstelling over de Classic.

 

De melkschuimer valt tegen…

De standaard pannarello melkopschuimer is een tegenvaller.  Als je een espresso wil met een lekkere van schuimlaag is het noodzakelijk dat je melk goed opgeklopt wordt, en dit is me nog niet gelukt.  Hoewel er nooit enorme luchtbellen in mijn schuim kwamen, ben ik altijd geneigd met ermee te stoppen.  Zowel bij het eronder als bij het eronder vandaan halen van het kannetje lukte dit me nooit zonder te morsen.  Mijn oplossing was om de staaf zelf een beetje te upgraden en ik ben nu helemaal tevreden met elk drankje. Nu maak ik wel gebruik van deze opstelling.  Eerlijk gezegd, had ik al gehoord over deze kwestie vóór mijn aankoop maar ik was bereid om de nieuwe staaf zelf aan te schaffen en dit op de koop toe te nemen.  Wat mij betreft doet zo’n tegenvallertje niets aan de kwaliteit van het apparaat af.

 

De Gaggia Classic is nog steeds mijn favoriet

Handen naar beneden, mijn Gaggia Classic is  mijn favoriet en mijn beste aankoop van de  laatste 5 jaar van mijn leven.  Met dit apparaat, heb ik geleerd om veel betere espresso te maken dan dat ik deed in de twintig jaar daarvoor.  Ik was er aan toe en heb de Classic uiteindelijk gevonden.  Nu heb ik nog liever mijn eigen brouwsel dan wat ik krijg in de meeste coffeeshops.  Ik beveel dit aan vrienden en familie natuurlijk, maar ook voor iedereen die dit leest, die van een lekker kopje espresso houdt.  Dit is een  machine voor mensen die dol zijn op koffie.

Vergelijk prijzen bij:

 

8.5 Totale Score

Koffiekwaliteit
9.5
Gebruiksgemak
8.5
Design
7
Prijs
9

4 Opmerkingen
  1. Wat een mooie recensie en ik kan hem alleen maar onderschrijven. Heb al jaren (zeker 8) deze Gaggia Ik heb wel een paar opmerkingen over de ze recensie. De eerste is m.b.t. tot de electromagnetische klep. Hoe voorkom je dat er water terugloopt? Ik heb nl inmiddels wel gemerkt dat zich op de puck een dun laagje water verzamelt. Kan dat met een defect te maken hebben? En zo ja. Kan ik die klep zelf vervangen (ben nogal een knutselaar en vind het leuk om dat zelf te doen, mits niet al te moeilijk)

    Verder ben ik al jaren op zoek naar een bottomless portafilter voor dit model. Is deze verkrijgbaar?

  2. stoompijpstaafje upgraden wil ik ook doen. waarmee heeft de recensent dit gedaan ?

  3. Geen aanrader. De geleverde koffiefilters zijn niet geschikt voor het apparaat, met maar 1 wateruitvoer en lekt. Mijn keuken zat altijd helemaal onder de koffiedrap en water wat er langs deze zijkanten uitspoot en veel verloren kopjes koffie. Ik heb mijn apparaat ter reparatie gestuurd naar Philips consumercare via een lange omweg, en kreeg het retour zonder verschil. Philips CustomerCare gaf aan dat ik weer opnieuw de onmogelijke Philips customercare route mocht afleggen. Vervolgens naar een gespecialiseerde espessomonteur geweest welke aangaf waar het probleem ligt, en dat hij wekelijks Gaggia appraten ontvangt. Ik heb dit doorgegeven aan Philips customercare voor productafdeling, en heb gevraagd mn kosten te vergoeden. Tevergeefs. Alleen al om de waardeloze Philips CustomerCare zou ik het niet doen.

  4. Waar vind je de betere filterdrager?

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo