Smeg ECF01 review

De Italiaanse huishoudapparatuur maestro’s van Smeg hebben hun jaren 50 geïnspireerde design geest op het espresso maken los gelaten en het resultaat is de ECF01. Alhoewel het een pistonmachine (handmatige koffiemachine) is die in de smaak zal vallen bij hardcore barista’s, zit er ook een erg slimme technologie verborgen onder de gebogen Cadillac achtige behuizing. En daarnaast maakt hij een geweldig kopje koffie. In deze Smeg ECF01 review bespreken we uitgebreid wat hij zoal te bieden heeft.

 

Smeg ECF01 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Voordelen:
 • Prachtige retro stijl
 • Een aantal erg handige features
 • Warmt erg snel op
 • Koffie die geweldig smaakt
 • Biedt ruimte voor grotere kopjes en mokken
Nadelen:
 • Geen waterfilter inbegrepen
 • Vreemde plaats aan/uit schakelaar

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Belangrijkste features

 • 1 liter waterbassin
 • 15-bar druk
 • Thermoblock verwarmingsmethode
 • Prijs tijdens deze Smeg ECF01 review: €349

 

Smeg ECF01 review:

Design en features

Als je een aantal van de grotere apparaten van Smeg hebt gezien, dan zal je een aardig goed idee hebben wat je kan verwachten van de esthetica van de ECF01. Het bedrijf is prachtig consistent in hun stijl en de koffiemachine doet ons denken aan een gouden tijd met glanzend verfwerk en rondingen, welke afgemaakt worden door blinkend chroom. Je kan je inbeelden dat Humprey Bogart en Lauren Bacall koffie zetten met deze machine voordat ze in een T-bird springen en door de studio scheuren en daarnaast ziet hij er ook geweldig tijdloos uit.

De Smeg ECF01 is beschikbaar in crème, rood, blauw en zwart en wij kregen de laatste in onze handen tijdens deze Smeg ECF01 review. Het oppervlakte is perfect gepolijst voor een ultieme glans en de letters van chroom over de bolvormige voorkant geven hem een erg luxe uitstraling. Zo voelt hij ook aan, solide en niet te lichtgewicht, ondanks de relatief compacte afmetingen.

Smeg ECF01 kleuren

Terwijl de Gaggia Classic er industrieel en vakkundig uitziet, alsof hij in een café thuis hoort, is de Smeg een prachtig object die ontwikkelt is voor een huis. Oké voor een show huis in Muijveld misschien, maar dat betekent niet dat hij op het gebied van gebruiksgemak hoeft in te boeten en hij lijkt wel een beetje op een opgevoerde versie van de Delonghi Dedica.

Laten we beginnen met het waterbassin, welke een capaciteit heeft van 1 liter. Hij kan volledig losgekoppeld worden, maar hij heeft ook een deksel die je kan openen, zodat je hem van boven kan vullen zonder de machine te hoeven bewegen.

De druppelbak heeft daarnaast een handige indicator om aan te geven wanneer deze geleegd moet worden. Nog beter, is dat de indicator een kleine rood klepje die naar buiten schuift onder twee gaten die op ogen lijken, waardoor het er uitziet als een robotgezicht uit een B-film die zijn tong uitsteekt.

Smeg ECF01 blauw

Om de druppelbak te legen til je hem simpelweg op. Als je grotere kopjes en mokken wilt gebruiken, dan kan je de druppelbak ook verwijderd laten, want het gebied daar onder is precies hiervoor gemaakt. Hier zit namelijk nog een kleine verwijderbare druppelbak. Het is verrassend bij hoeveel machines je je mok in de druppelbak moet zetten, dus petje af voor Smeg.

Er is ook een verwarmingsoppervlakte voor kopjes bovenop de ECF01, welke groot genoeg is voor twee kopjes en een ontkalk alarm, welke aan zal geven wanneer je de machine schoon moet maken om hem optimaal functionerend te houden.

Accessoires in de doos zijn redelijk standaard. Er zijn drie filterhouder invoegingen (eentje voor een kopje met gemalen koffie, twee kopjes met gemalen koffie of een ESE pod) en een gecombineerde lepel en stamper. De stamper is gewoon van gegoten plastic gemaakt, maar hij doet waar hij voor gemaakt is.

De besturingen zijn redelijk minimaal. Er is een aan/uit knop richting de rechter achterkant van de base, wat waarschijnlijk de enige design fout is. Het is niet altijd makkelijk om deze te zien, voelen of erbij te komen, wat afhangt van hoe en waar je de machine geplaatst hebt. Aan de rechterkant vindt je een geruststellend stevige metalen hendel voor het vrijlaten van de stoom. Bovenop aan de voorkant van de machine zitten verlichte LED knopjes voor het maken van een of twee kopjes koffie, plus nog eentje voor de stoom modus.

Smeg ECF01 koffiemachine

 

Nog een handige extra, is dat wanneer je een van de twee koffie knoppen ingedrukt houdt totdat je kopje gevuld is tot het gewenste niveau, de ECF01 zal onthouden om de volgende keer precies dezelfde hoeveelheid koffie te gieten. Een erg gave feature.

Intern maakt de Smeg ECF01 gebruik van de Thermoblock technologie (niet alleen om supersnel gebruiksklaar te zijn, maar ook om met een minimale vertraging te schakelen tussen het maken van koffie en het produceren van stoom). Nadat je de machine aan doet zullen de lampjes maar een aantal tientallen seconden knipperen voordat ze daarmee ophouden om aan te geven dat de ECF01 klaar is voor gebruik. Het duurt echt seconden en geen minuten. Ongeveer 40 seconden om gebruiksklaar te zijn is geweldig.

 

Hoe smaakt de koffie?

We begonnen met een simpele dubbele espresso en het donkere spul werd binnen een paar seconden nadat we op de knop gedrukt hadden in ons kopje te gieten. Dit apparaat is echt snel en niet eens zo luidruchtig.

Zonder de behoefte voor een stamp perfectionisme produceert de ECF01 een prachtig rijke crema met een geweldige consistentie. Hij is makkelijk net zo goed als de Gaggia Classic in dit opzicht, welke lange tijd een leider was in deze prijsklasse voor handmatige machines.

Smeg ECF01 koffie

De smaak van onze testbonen had precies genoeg bitterheid. Supersnel en erg lekker, we hadden zeker geen klachten. Hij liet ook bijna geen gemalen koffie achter in de machine, dus de schoonmaak was ook minimaal.

Vervolgens probeerde we een caffè latte uit. De overgang naar de stoom modus is wederom zo snel. Druk op de stoom knop en een paar seconden laten kan je het pijpje in een met melk gevulde metalen bak doen en aan de hendel trekken. Na het opschuimen van de melk draaide we de bak een beetje om te melk rond te laten draaien en tikte we op het aanrecht, wat resulteerde in een perfect glanzend en soepel resultaat. De uiteindelijke latte was verrukkelijk.

 

Moet je de Smeg ECF01 kopen?

Of je nu gaat slijmen van de golvende randen en het druipende chroom of niet, het is onmogelijk om de pracht van de features, bouwkwaliteit en prestaties van de Smeg ECF01 te ontkennen. Dit is een ongelofelijk goede handmatige machine.

De eerbiedwaardige Gaggia Classic heeft een meer industrieel design en produceert net zulke goede koffie, maar hij warmt langzamer op en is niet ideaal voor grotere kopjes. De vergelijkbare DeLonghi Dedica biedt dezelfde prestaties zonder de geweldige uitstraling en superieure bouwkwaliteit van de Smeg ECF01 en we hadden een paar problemen met de boiler van dat model.

De FrancisFrancis X1 en KitchenAid Artisan espressomachine bieden beide dezelfde retro stijl als de ECF01, maar ze zijn veel langzamer, duurder, nemen veel meer ruimte in beslag en missen alle handige extra’s die de machine van Smeg wel heeft.

 

Conclusie van deze Smeg ECF01 review

Een prachtige pistonmachine die supersnel is en vol zit met slimme features.

Vergelijk prijzen nu bij:

8.5 Totale Score
Prachtige retro pistonmachine

Een prachtige pistonmachine die supersnel is en vol zit met slimme features.

2 Opmerkingen
 1. Bedankt voor uw review. Als nadeel vermeldt u dat er geen waterfilter is inbegrepen. Kunt u mij meedelen waarvoor een waterfilter nodig is?
  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groeten,
  Peter

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo