Hoe werkt een koffiezetapparaat?

Als we ’s ochtends wakker worden zijn we allemaal afhankelijk van onze goede vriend: het koffiezetapparaat. Het enige wat je hoeft te doen om van een kop koffie te genieten is een schepje koffie en een hoeveelheid water toe te voegen en de machine aan te zetten. Dan is het rustig wachten tot de koffie klaar is. Maar heb je al eens nagedacht hoe het water uit het reservoir naar de bovenkant van het apparaat komt? Wat dat gorgelende geluid is? Hoe werkt een koffiezetapparaat? Nu, dit is wat er aan de binnenkant gebeurt:

Als je het deksel van de bovenkant van het apparaat er af haalt, dan zie je een reservoir waar je het water in doet. Aan de onderkant zit een kleine opening. Je ziet ook een buis, die het water brengt naar het punt waar het uit moet druppelen. Dit gedeelte zie je aan de bovenkant, en bestaat uit vele kleine gaatjes.

Als je het reservoir omkeert dan zie je een andere buis: de warm-water buis. Deze buis (buis 2) is verbonden met de buis die je vanaf de bovenkant ziet. De warm-water buis vangt het koude water door de opening in het reservoir op. Ook zijn de  spanningskabel en de aan/uit-schakelaar hier te vinden.

hoe werkt een koffiezetapparaat

Er is ook een verwarmingselement. Dit kleine onderdeel maakt het water warm. Het is eigenlijk een simpele spiraaldraad. Net zoals een gloeidraad in de gloeilamp of het verwarmingselement in een broodrooster. Deze spiraaldraad zit stevig verankerd in gips en dient twee doelen:

  • het kookt het water zodra dit in het reservoir wordt gegoten
  • het zorgt er voor dat de gezette koffie warm blijft

Het verwarmingselement zit stevig tegen de verwarmingsplaat. Een warmte geleidende pasta zorgt er voor dat zo veel mogelijk warmte van het element naar de plaat wordt overgebracht. Deze geleidende pasta is smerig en erg lastig van je handen af te krijgen.

Er is nog een onderdeel dat niet direct zichtbaar is en dat is het eenrichtingsklep. Deze klep zit of in de opening in het waterreservoir of in de verwarmingsbuis. Als een koffiezetapparaat deze klep niet zou hebben, dan zou het verwarmde water terug blijven stromen naar het reservoir.

 

Op zoek naar het beste koffiezetapparaat?
Bekijk onze TOP 10 hier.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo