Hoe latte maken zonder een espressomachine

De meeste koffieliefhebbers weten dat je een espressomachine nodig hebt om een latte te maken. Latte’s (koud of warm) hebben een espresso nodig en een espresso komt uit een espressomachine. En in tegenstelling tot de meeste koffieapparaten die onder de €100 en vaak onder de €50 gekocht kunnen worden, kunnen espressomachines erg duur zijn.

Door de jaren heen hebben we espressomachines voor thuis gezien in de prijsklasse van €300 tot €3000. Voeg nog eens €100 tot €1000 toe voor een koffiemolen en nog een paar euro’s voor accessoires en opeens kijk je tegen een flinke investering aan om je eerste latte te maken. Je hebt ook een speciale ruimte in je keuken nodig, die sommigen van ons niet hebben. Daarom maken veel koffieliefhebbers thuis gewoon normale koffie en kopen ze de speciale drankjes in de cafés.

Als je dagelijks een latte drinkt, dan zal zelfs een dure espressomachine zich op den duur terugbetalen. Maar al dat geld op voorhand uitgeven zal veel liefhebbers van latte wegjagen van het idee om zelf latte’s thuis te maken.

We kregen een keer de vraag of je ook latte’s thuis kan maken zonder een espressomachine. Ons eerste antwoord was nee. Voor een echte espresso is druk nodig, een hoop druk. Normaal gesproken wordt een minimum van 9 bar aangehouden voor een echte espresso, wat 9 keer de atmosferische druk op zeeniveau is. Dat kan je helaas niet doen zonder een espressomachine.

Maar kan je iets creëren wat er op lijkt? We zoeken het uit in dit artikel.

 

De uitdaging

Espresso is geconcentreerde koffie. Om ook maar enige kans te hebben om een ‘nep’-latte te bereiden, moeten we een bereidingsmethode vinden die een koffie kan produceren die qua smaak in ieder geval een beetje op espresso lijkt. Een echte espressokenner of -liefhebber zal hier natuurlijk nooit voor vallen, maar het doel is om een nep-latte te maken die in ieder geval in de buurt komt.

We hebben drie bereidingsmethodes gebruikt, namelijk:

  • Cold brew of koud bereide koffie
  • AeroPress
  • Percolator

 

Cold brew koffie

De cold brew koffie werkte helemaal niet. Het was geconcentreerd, maar ontbrak het mondgevoel, de zuurgraad en de rijkheid die geassocieerd wordt met espresso. Het was te schoon. Toen de melk werd toegevoegd smaakte het totaal niet als een latte, maar meer als koffie met melk. Op naar de volgende kandidaat dus.

 

AeroPress

AeroPress espresso

De AeroPress is een geweldig koffieapparaat. Er zijn verschillende manieren om er koffie mee te zetten. Verander de maalgraad, de bereidingstemperatuur, de bereidingstijd of zelfs de positie van de het apparaat en je kunt nog steeds een uitstekend kopje koffie zetten. Je kunt ook geconcentreerde nep-epresso shots maken. We gebruiken de term nep, omdat de AeroPress ondanks zijn druk bij lange na niet in de buurt komt van de 9 bar die voor een echte espresso vereist is.

Bij het maken van een espresso shot met de AeroPress experimenteerde we met verschillende verhoudingen en we kwamen uiteindelijk op een verhouding van 1 tot 3,5. Dit betekent dat we voor elke gram koffie 3,5 gram water toevoegen.

Je kan de AeroPress zowel normaal (zoals in de instructies) gebruiken of de omgekeerde bereidingsmethode gebruiken. Wij geven de voorkeur aan de laatste. De reden hiervoor is dat, naarmate je AeroPress ouder wordt, de afdichting slijt. Het resultaat is dat de koffie te snel door de kamer stroomt, wat kan leiden tot een slappe drankje dat niet lang genoeg contact heeft gemaakt met de koffie. Je andere optie is het gebruik van het Prismo vervangingsfilter.

De Prismo is ontwikkeld om je AeroPress te helpen meer espresso-achtige shots te maken via een fijner filter, welke een strakkere sluiting heeft dan wat met de Aeropress geleverd wordt.

  • Voeg 20 gram fijngemalen koffie toe aan de AeroPress
  • Voeg langzaam 70 gram heet water (94 C) toe
  • Roer voldoende om er zeker van te zijn dat het water contact maakt met alle koffie. Zorg ervoor dat er geen klonten ontstaan
  • Wacht 60-90 seconden
  • Druk

Als je meer espresso wilt, dan kan je de hoeveelheid in dit recept verhogen tot 25 gram gemalen koffie en 87,5 gram water.

Als je shot te bitter smaakt, dan kun je de bereidingstijd verkorten of de hoeveelheid water verminderen. Als het slap of zuur smaakt kun je de bereidingstijd verhogen of meer water toevoegen. Over het algemeen heeft een lichtere roast meer water of een langere bereidingstijd nodig. Een donkere roast is juist tegenovergesteld.

LEES OOK: AeroPress: één van de beste methodes om koffie te zetten

 

Percolator

Percolator espressoPercolators zijn ook wel bekend als mokkapots of een Bialetti (het populairste percolator merk). Ook dit is geen echte espressomachine vanwege het gebrek aan voldoende druk. Een percolator genereert zo’n 2 bar druk, wat netjes is, maar natuurlijk niet genoeg is voor een echte espresso.

Ondanks de lagere druk deed de mokkapot het prima om een geconcentreerde kop koffie te zetten. Neem voor meer informatie een kijkje naar dit artikel. We kregen de beste resultaten toen we het onderste gedeelte tot 70% vulde met water. Deze hoeveelheid moet je mogelijk aanpassen op basis van je eigen voorkeur. Dit is simpelweg een beginpunt. Voor de test gebruikten we een 3-kops Bialetti.

(LEES OOK: De beste percolator koopgids + TOP 10

 

De winnaar

Zowel de AeroPress als de percolator deden het prima. Als je al een van deze hebt, gebruik hem dan.

Met de AeroPress heb je meer controle over hoe lang het water contact maakt met de koffie. Een aangezien we een goede waterkoker hebben is de bereidingstijd ook korter. Het Prismo-filter verbeterde ook de shots die we anders zouden krijgen. Als je echter een grotere hoeveelheid ‘espresso’ nodig hebt, dan is een 6-kops (of meer) percolator beter dan de AeroPress.

 

En dan nu nog de melk

Nu we onze ‘espresso’ hebben hoeft alleen de melk nog gemaakt worden. Aangezien de espresso shots niet zo intens zullen zijn als een echte espresso, is het een goed idee om de hoeveelheid melk in je drankje te verminderen. Begin met de helft van de hoeveelheid melk die je normaal drinkt en verhoog deze geleidelijk tot het niveau dat je lekker vindt.

Als je besluit om een ijslatte te maken, dan hoef je alleen maar melk en ijsblokjes toe te voegen en dan ben je klaar.

Voor een warme latte moeten we melk opwarmen en opschuimen. Je kan hiervoor een simpele stoompijp kopen, maar dan moet je wel je eigen melk opwarmen. Er zijn echter ook speciale melkopschuimers die de melk perfect opwarmen tot de juiste temperatuur. De laatste jaren zijn deze automatische apparaten erg indrukwekkend geworden.

LEES OOK: Beste melkopschuimer kopen TOP 10
LEES OOK: Hoe de beste melkopschuimkan kiezen?

 

Espressomachines voor onderweg

Als je de ideeën in dit artikel hebt geprobeerd en niet tevreden bent, maar nog steeds niet een hoop geld uit wil geven voor een volwaardige espressomachine, dan is er nog een andere optie: espressoapparaten voor onderweg. Deze kosten vaak nog geen of net iets meer dan €100 en de nieuwste modellen (zoals de Handpresso Wild Hybrid en Handpresso Auto) kunnen een ongelofelijke druk van 16 bar creëren. Daarnaast kan je je espresso ook nog eens met je mee naar het werk nemen, perfect voor wanneer je ’s ochtends haast hebt.

 

Conclusie

Zonder espressomachine kun je geen echte espresso maken, maar met de AeroPresso of een percolator en een goede melkopschuimer kan je in ieder geval in de buurt komen. Of het goed genoeg voor jou smaak is, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Je kan in ieder geval een hoop geld besparen, wat je aan de kant kunt leggen voor een volwaardige espressomachine. Veel succes!

LEES OOK: Beste espresso apparaat kopen TOP 10

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo