Hoe je koffiezetapparaat ontkalken? Zo doe je het goed

We maken een hoop koffie in mijn huis en waar ik woon hebben we ook erg hardwater. Wanneer ik koffiezet en voor mezelf een kopje ingiet, zie ik vaak een helderrood licht op mijn koffiemachine. De koffiemachine maakt gelukkig nog steeds de hele kan vol, maar het is een teken dat het tijd wordt om mijn machine te ontkalken. Het is altijd eng om een rood licht op mijn machine te zien, vooral wanneer ik meer koffie wil. Gelukkig is het niet al te moeilijk om hiermee om te gaan. Zo moet je een koffiezetapparaat ontkalken.

LEES OOK: Hoe een koffiezetapparaat schoonmaken

 

Wat houdt het ontkalken van een koffiezetapparaat in?

Laten we het eerst eens even hebben over hardwater. Hardwater heeft een hogere mineraal inhoud (calcium, magnesium en kalksteen) vergeleken met zacht-water. Deze mineralen kunnen na verloop van tijd ophopen in je koffiemachine, in je kraan, in je vaatwasser en alle andere apparaten waar water doorstroomt. Het is niet een groot probleem, maar het kan de smaak van je koffie beïnvloeden en de doorvoer van apparaten blokkeren. Dus wanneer je iets ontkalkt, dan verwijder je simpelweg die ophoping.

 

Hoe weet je wanneer je je koffiezetapparaat moet ontkalken?

Als je machine een indicatorlampje heeft voor kalk, dan zal deze oplichten wanneer je tijd is om te ontkalken. Als je een oudere machine of een model met minder toeters en bellen hebt, dan is dit mogelijk niet het geval. Je hebt echter geen lichtje nodig, aangezien je meestal met het blote oog al kan zien wanneer het tijd is. Er zal namelijk een krijtachtige witte residu te zien zijn. Of de smaak van je koffie is anders dan normaal.

Ik moet mijn machine een paar keer per jaar ontkalken. Mogelijk moet je dit minder vaak of vaker doen, wat afhangt van je machine, hoe vaak je koffie maakt en de hardheid van je water.

 

Zo ontkalk je je koffiezetapparaat

Koffiezetapparaat Ontkalken tips

Benodigdheden

 • Water
 • Gedistilleerde witte azijn

Instructies

 1. Maak je koffiemachine leeg: Zorg ervoor dat de kan helemaal leeg en schoon is en dat je de gemalen koffie verwijderd hebt.
 2. Maak de schoonmaakoplossing: Vul de kan met gelijke delen witte azijn en water.
 3. Giet het in het waterreservoir: Vul het reservoir tot de maximum met de oplossing.
 4. Laat de helft van het water door de machine stromen: Start je koffiezetapparaat. Zet hem halverwege uit en laat alles een uur trekken. Dit is bedoeld voor hardnekkige ophopingen (voor wanneer je je apparaat al jaren niet hebt schoongemaakt). Als je regelmatig ontkalkt, dan is dit niet nodig.
 5. Laat al het water door de machine stromen: Doe de machine na een uur weer aan en laat het resterende water door de machine stromen.
 6. Spoel: Giet de azijnoplossing uit de kan en spoel deze.
 7. Spoel de machine: Vul het waterreservoir en laat de machine draaien. Herhaal dit twee keer en laat je koffiezetapparaat tussendoor even afkoelen. Dit zal ervoor zorgen dat de overgebleven resten azijn weggespoeld worden en de smaak van je koffie niet verpesten.

Opmerking

 • Gebruik mineraalwater in plaats van verzacht of gedistilleerd water voor je koffie om zodoende de ophoping van kalk te verminderen.

 

LEES OOK:

Tags:

1 Reactie
 1. Voor het ontkalken van de betere/beste kwaliteit koffiemachines, is het gebruik van azijn schadelijk voor de aluminium en metalen onderdelen (leidingwerk, pomp- en zetgroep). Bij veel merken vervalt dan ook de garantie. Verder zorgt azijn voor een maandenlange geur- en smaakbeïnvloeding (altijd negatief) van de koffiedranken. Het beste ontkalk je met door de fabrikant geadviseerde middelen. Wil je persé iets anders (goedkoper / milieuvriendelijker?) gebruiken, kies dan voor citroensap.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo