Jura D6 review

De JURA D6 kopen?

Omdat we geen genoeg kunnen krijgen van alle JURA koffiemachines, zullen we vandaag de Jura D6 eens uitgebreid gaan bekijken.

Eerder bekeken we al de JURA E8, A1 en de E6.Over deze apparaten waren we erg enthousiast. Hoe zal de JURA D6 zich verhouden en kan hij ons overtuigen? Je leest dit en meer in deze JURA D6 review.

Direct prijzen vergelijken:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de JURA D6

Positief:
 • Mooi ontwerp
 • Groot waterreservoir
 • Eenvoudig te onderhouden
 • Heerlijke koffiedranken
 • Makkelijk te gebruiken
Negatief:
 • Prijs is hoog
 • Slechts 2 temperatuurinstellingen
 • Opslaan meerdere koffierecepten niet mogelijk
 • Draaiknop voor bediening
 • Geen led/kleurendisplay

 

Eerste indruk

Toen we de JURA D6 ontvingen zijn we direct aan de slag gegaan. De D6 is in Nederland en België te koop in de kleur Platina. Hij is gemaakt van een kunststof behuizing en heeft stalen maalschijven. Hij lijkt op het eerste gezicht een beetje op de Jura Impressa C60 review, die ook bestuurd wordt middels draaiknoppen. Het is eigenlijk ook de opvolger van de C60 en is in feite dezelfde machine alleen dan met de laatste technologieën, zoals de P.E.P. zetmethode. Hierover later meer.

jura d6 volautomatische espressomachine review

Direct prijzen vergelijken:

De D6 is 34,5 cm hoog, 28 cm breed en 41,5 cm diep. Het apparaat weegt leeg zo’n 8,7 kilo en heeft een waterreservoir die je met 1,9 liter water kunt vullen. Het bonenreservoir biedt plaats aan zo’n 200 gram bonen. Het waterreservoir zit aan de linkerkant en kan je gemakkelijk in en uit het apparaat steken. Het bonenreservoir zit aan de rechterkant en gaat gemakkelijk open.

Je kunt met de Jura D6 cappuccino, espresso, café lungo en café latte maken. De koffiedranken met melk kun je middels de melkslang, die je aan de D6 bevestigd, bereiden. Het is mogelijk om meerdere espresso’s tegelijk te maken, maar de koffie melkdranken zul je een voor een moeten maken.

Met de 15 bar pompdruk zet je heerlijke koffiedranken en de voorgeprogrammeerde reinigingsprogramma’s zorgen ervoor dat je jouw D6 in optimale conditie houdt.


 

Gebruik

Om de Jura D6 in gebruik te nemen, moet je een aantal simpele stappen volgen die goed uitgeschreven staan in de meegeleverde handleiding. Net als bij de andere volautomatische espressomachine van Jura, heb je de keuze om de D6 te gebruiken met of zonder waterfilter. Het voordeel van dit apparaat is dat je een CLARIS Smart waterfilter meegeleverd krijgt en je deze dus bij aanschaf van het apparaat niet direct apart hoeft te kopen. De filter gaat echter maar een aantal maanden mee en dus zal je uiteindelijk zelf voor vervanging moeten zorgen.

jura d6 review volautomatische espressomachine

Direct prijzen vergelijken:

In de meeste gevallen is een waterfilter in Nederland of België niet nodig omdat de waterhardheid laag is. Wel zal een filter ervoor zorgen dat het water kalkvrij blijft, wat in veel gevallen de smaak ten goede komt. Voor de beste prestaties van de D6 doe je er dan ook goed aan om wel met de waterfilter te werken.

Eenmaal geïnstalleerd is de Jura D6 vrij gemakkelijk te gebruiken vanwege de gestroomlijnde bediening. Het is even wennen in het begin, maar na een korte leercurve is het apparaat zeer gemakkelijk te bedienen. De D6 heeft geen uitgebreide LED of kleurendisplay, maar is te bedienen via de draaiknoppen op het apparaat.

Aan de linkerkant van het apparaat is een klein analoog schermpje dat weergeeft op welke koffiedrank hij staat ingesteld. Onder het schermpje bevindt zich de draaiknop. Het indrukken van deze draaiknop zal het apparaat activeren. Met de draaiknop aan de rechterkant, bedien je het melk opschuimen. Het nadeel van deze knop is dat je voor de melkdranken naast het apparaat zult moeten blijven staan en de melktoevoer moet bedienen.

melkuitloop jura d6 volautomaat espressomachine reviewOnder de linker draaiknop heb je de mogelijkheid om de dranken te programmeren op basis van hoeveelheid koffie, sterkte van de drank en temperatuur. Je kunt iedere drank op basis van vier koffiesterktes instellen; mild, normaal, sterk en extra sterk. De voorkeur wordt bewaard en de D6 zal alle kopjes via de voorkeur bereiden.

Voor koffie met melkdranken zul je zoals gezegd de waterslang moeten aansluiten aan de melk uitloop die rechts naast de koffie-uitloop bevestigd is. Middels de slang wordt de melk opgewarmd en opgeschuimd en van daaruit valt het in je glas. De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar dus die kun je aan de hoogte van je glas aanpassen.

 

Kwaliteit van de dranken

Uiteraard hebben we de koffiedranken van de D6 tijdens deze review direct uitgeprobeerd. Deze waren, zoals we van Jura zijn gaan verwachten, heerlijk te noemen. Het water wordt opgewarmd middels een thermoblock verwarmingssysteem. De Pulse Extraction Process (P.E.P) zetmethode zorgt ervoor dat er langer contact is tussen water en koffie, waardoor het maximale aan smaak uit de koffie wordt gehaald. Wat je daarna krijgt, is een volle espresso met een romige crèmelaag bovenop.

jura d6 platina review volautomaat espresso beste koop

Ook de koffie met melkdranken, die je met dit apparaat kunt maken, zijn geweldig. De cappuccino was werkelijk van hoge kwaliteit en ook de café latte stelde niet teleur. Ik heb de cappuccino zelf ingesteld zodat er minder melk in gaat, omdat ik het lekker vind als mijn cappuccino wat sterker is. Bedenk wel dat een melkreservoir niet wordt meegeleverd en je deze dus apart zal moeten kopen. Wij hebben ervoor gekozen om de melk, direct vanuit het pak te laten opschuimen en dit werkt in principe goed maar ziet er een klein beetje armoedig uit.

Je kunt op D6 niet echt de hoeveelheid van de melk instellen, maar de tijd die het apparaat besteed aan het opschuimen. Standaard staat hij ingesteld op 21 seconden, maar je kunt hier ook meer of minder van maken.

jura d6 review

Het vervelende alleen bij koffiedranken met melk, is dat je naast het apparaat moet blijven staan om met de draaiknop de melkuitloop te bedienen. We hadden graag gezien dat dit automatisch werd gedaan maar persoonlijk vind ik het geen breekpunt.

Tijdens het bereiden is de D6 verrassend stil. Het malen van bonen gaat vlot en de D6 maakt geen onnodige lawaai. Ook wanneer de koffie in je glas valt, is de D6 zelf erg stil. De koffie-uitloop druppelt een klein beetje na, maar dit is niet ongewoon.

 

Onderhoud

De D6 is vrij gemakkelijk te onderhouden. Het apparaat bevat een automatisch spoelprogramma die na iedere bereiding de leidingen doorspoelt. Daarnaast beschikt de D6 over een reinigingsprogramma die het apparaat volledig aan de binnenkant spoelt. Voor zowel reiniging als ontkalking krijg je een melding en kun je de programma’s gemakkelijk via het menu starten.

De melkslang is iets wat je handmatig zal moeten reinigen. Wij raden je aan dit eigenlijk gelijk te doen na gebruik, zodat de melkresten niet in de melkslang blijven zitten. Als je dit niet doet, dan is de kans groot dat het de smaak negatief zal beïnvloeden of je de melkslang op korte termijn moet vervangen.

jura care kit jura d6 review volautomaat espresso

Bekijk Jura Care Kit

JURA heeft zelf verschillende reinigingsmiddelen op de markt gebracht die specifiek bedoeld zijn voor hun espressomachines. De JURA Care Kit bevat 3 CLARIS Smart-filterpatronen, 6 reinigingstabletten, melksysteemreiniger en 2 melkslangen ter vervanging.

De kit kost zo’n 60 euro en is dus niet erg goedkoop. Toch is het enigszins noodzakelijk om je machine in optimale conditie te houden. Houdt dus rekening met zo’n 10-15 euro aan onderhoudskosten per maand voor deze machine.


 

Alternatieven

Wat zijn goede alternatieven voor de Jura D6?

Jura A1

jura a1 review

Lees review Vergelijk prijzen

Als je enkel op zoek bent naar volautomatische machine die heerlijk koffie, ristretto of espresso zet, dan is de Jura A1 een uitkomst voor je. Dit apparaat is zo’n 150 euro goedkoper dan de D6 en focust enkel op voorgenoemde koffiedranken. Ook ziet de A1 er naar onze mening mooier uit vanwege het minimalistische design.

 

Jura E8

jura e8 review

Lees review Vergelijk prijzen

Zoek je een apparaat met nog meer functies dan zou je de Jura E8 moeten overwegen. De E8 bevat dezelfde technologieen als de D6 en voegt daaraan de Jura Smart Connect toe. Dit maakt het mogelijk om het apparaat via je smartphone te bedienen. Tevens kun je met de E8 meerdere koffierecepten opslaan en bereiden. De Jura E8 is echter wel aanzienlijk duurder dan de D6 en het is maar de vraag of je dat er voor over hebt.


 

Conclusie

jura d6 volautomatische espressomachine reviewDe Jura D6 biedt veel kwaliteit. Hij zet heerlijke koffiedranken, is gemakkelijk te bedienen en eenvoudig te onderhouden. Helaas heeft hij geen led/kleurendisplay en is het niet mogelijk om meerdere koffierecepten op te slaan. De draaiknop bediening zal niet iedereen prettig vinden en ook is de D6 aan de prijzige kant.

Toch denken wij dat dit apparaat voor kleine huishoudens, die van heerlijke koffie houden, zeer geschikt is. Zoek je een volautomatische espressomachine waarmee je ook melkdranken kunt maken, zonder al te veel toeters en bellen? Dan is de D6 waarschijnlijk een van de beste apparaten.

We hopen dat je iets wijzer bent geworden van deze Jura D6 review en daardoor een betere keus zal maken. Bekijk ook zeker de alternatieven van de D6, omdat die ook echt de moeite waard zijn.

Direct prijzen vergelijken:

8 Totale Score

De Jura D6 biedt veel kwaliteit. Hij zet heerlijke koffiedranken, is gemakkelijk te bedienen en eenvoudig te onderhouden. Hij is voor kleine huishoudens, die van heerlijke koffie houden, zeer geschikt en zal je niet teleurstellen

2 Opmerkingen
 1. Mijn jura d6 vraagt om de drie weken om de filter te vervangen en ik ben maar alleen dus teveel koffie zal ik ni maken
  Wat is de oorzaak , is wel kostelijk op due manier

  • Hoi Annette,

   Vermoedelijk bevat je water dat je gebruikt te veel kalk. Dit komt vaak voor bij leidingwater.

   Hopelijk ben je hiermee geholpen.

   Groeten

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo