Jura E8 review

De Jura E8 kopen?

Bij Vivakoffie zijn we dol op elke Jura koffiemachine, zo hebben we enkele weken geleden de Jura A1 uitgebreid bekeken en eerder al de C60 en S8. Jura heeft ons met deze mooie modellen zeer positief verrast.

Vandaag zullen we de wat duurdere Jura E8 gaan bekijken. Brengt deze volautomatische espressomachine dezelfde kwaliteit op het aanrecht, die we inmiddels van Jura zijn gaan verwachten? Je leest het allemaal en meer in deze Jura E8 review.

Direct prijzen vergelijken:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Jura E8

Positief:
  • Heerlijke espresso’s en andere koffiedranken
  • Makkelijk te reinigen
  • Groot waterreservoir (1.9L)
  • Vele opties
  • Zeer gemakkelijk te gebruiken
Negatief:
  • Hoge prijs
  • Geen touchscreen
  • Het apparaat is vrij groot
  • Afwerking van apparaat had beter gemogen
  • Je gaat met dit apparaat vaker koffie drinken

 

Eerste indruk

We hadden van te voren al wat over dit apparaat gelezen op internet en zagen dat de Jura E8 op veel plekken wordt aangeprezen. Ons enthousiasme maakte dan ook dat we de E8 zo snel mogelijk wilde proberen. Toen wij de Jura E8 ontvingen voor deze Jura E8 review, zijn we er direct mee aan de slag gegaan.

jura e8 review

Direct prijzen vergelijken:

 

Uitvoeringen

De Jura E8 is beschikbaar in 6 verschillende uitvoeringen, namelijk Platina, Chroom, Dark Inox, Piano White en Piano Black. De prijzen variëren niet zo veel, met een verschil van ongeveer 50 euro tussen de goedkoopste en duurste uitvoering. Voor deze Jura E8 review ontvingen wij de Dark Inox uitvoering die een mooie donkerbruine behuizing heeft. De behuizing van het apparaat is voor het grootste gedeelte gemaakt van kunststof en heeft een matte afwerking. Enkele van de onderdelen zijn er wat plastisch uit wat wij wel jammer vinden. Voor deze prijs had de afwerking van bijvoorbeeld het lekbakje veel beter gekund.

jura e8 review

De Jura E8 is vrij groot en weegt (leeg) zo’n 9.6 kg. Hij heeft een groot waterreservoir van 1.9 L en het bonenreservoir biedt plaats aan bijna 300 gram bonen. De maalschijven zijn gemaakt van robuust staal wat ervoor zorgt dat deze voor lange tijd meegaan. Het water wordt opgewarmd middels een thermoblock verwarmingssysteem, die het water binnen enkele seconden opwarmt.

Als je op zoek bent naar een machine die enkel espresso’s kan maken, dan is de Jura E8 waarschijnlijk te uitgebreid en prijzig voor je.

De Jura E8 is een veelzijdige machine omdat je er een hoop verschillende dranken mee kunt maken. Je maakt met de E8 namelijk Cappuccino, Doppio, Espresso, Flat white, Koffie, Latte Macchiato en Ristretto. Een echte familiemachine dus omdat je hier vrijwel iedereen mee kan bedienen.


 

Gebruik

Nadat we de Jura E8 uit de doos hadden gehaald voor deze Jura E8 review, hebben we hem direct in elkaar gezet. Dit was vrij simpel want we hoefden eigenlijk alleen de handleiding even open te slaan waarna het duidelijk werd.jura e8 review

Direct prijzen vergelijken:

Vervolgens hebben we het waterreservoir gevuld, de filter geïnstalleerd en de stekker erin gestoken. De machine zal in eerste instantie zichzelf van binnenuit spoelen en na ongeveer 10 minuten is hij klaar voor gebruik. Alhoewel het apparaat er robuust uitziet (en dat ook is) voelen enkele onderdelen, zoals het lekbakje, een beetje kwetsbaar aan.

Eenmaal aangesloten was het tijd voor ons eerst kopje koffie. De Jura E8 biedt de mogelijkheid om meerdere kopjes tegelijk te maken wat erg handig kan zijn als je veel visite hebt. Voor melkdranken maakt hij gebruik van een melkslang als methode om het melk op te schuimen. Je moet eigenlijk nog wel een apart bakje hebben om de melk in te doen want er wordt geen melkbeker bijgeleverd. Je kan het slangetje natuurlijk ook direct in de verpakking met melk steken. Dit raden we echter niet aan om de melk vers te houden.

 

Jura Smart Connect

jura e8 review

Alhoewel het apparaat geen touchscreen heeft is de Jura E8 zeer gebruiksvriendelijk. Via de knoppen naast het scherm kun je gemakkelijk de gewenste drank selecteren evenals de sterkte. Daarnaast heeft Jura aan deze premium volautomaat de mogelijkheid toegevoegd om hem met je smartphone te gebruiken. Jura Smart Connect werkt via bluetooth en is op zich een leuke maar toch ook een beetje onnodige toevoeging.

We hebben het een aantal keer geprobeerd. Je verbind je telefoon via bluetooth met het apparaat. Vervolgens selecteer je via de app de drank die je wilt hebben en het apparaat begint te lopen.

Omdat het via bluetooth gaat moet je enigszins in de buurt blijven van het apparaat, anders verbreekt de verbinding. Dit maakt de functie dus een beetje overbodig omdat je net zo goed naar het apparaat loopt en op de knop drukt.

Wat we wel leuk vonden is dat je op deze manier precies kan bijhouden hoe vaak je elke drank hebt gedronken. De app geeft een mooi overzicht van alle Flat White’s en Latte Machiato’s die je ermee hebt gemaakt.

 

Smaak

jura e8 review

Of je jouw favoriete drank nou met de app maakt of je gewoon op de knop drukt maakt niet uit. Het resultaat is hetzelfde; heerlijke dranken die je gewend bent van een goede Italiaanse koffiebar.

We hadden wel verwacht dat dit apparaat lekkere koffie zou zetten. Maar toch waren we nog enigszins verrast van de kwaliteit van de smaken. De Latte Machiato’s en andere melkdranken die je met dit apparaat zet zijn haast van een andere planeet.

De koffieuitloop heeft ingebouwde verlichting waardoor de hazelnootkleurige cremalaag van een espresso extra wordt uitgelicht.

Omdat we eerder andere modellen van Jura hebben getest, konden we de smaak goed vergelijken. We weten niet of het komt door de stalen maalschijven of het impulsextractieproces, waarmee het maximale uit de koffiebonen wordt gehaald. Wij weten alleen dat de Jura E8 echt bijzonder lekkere koffie maakt. Ook ten opzichte van de ietwat goedkopere modellen van Jura, doet hij het zeer goed.

Het is moeilijk te verwoorden wat deze koffie met je doet. Als je een echte koffiefanaat bent dan ga je het verschil met de goedkopere volautomatische espressomachines zeker wel proeven.

 

Schoonmaken

jura e8 review

De E8 was tijdens deze Jura E8 review een van de makkelijkst schoon te maken volautomaten die wij in de laatste jaren bij Vivakoffie hebben getest. Het apparaat beschikt over een reiningsprogramma die het apparaat grondig reinigt. Wanneer je melkdranken hebt gemaakt, dan spoelt het melksysteem zich na iedere zetbeurt vanzelf schoon. Dat is wel zo fijn omdat melkresten vaak lastig zijn om te verwijderen.

Het uitgebreide reinigingsprogramma kun je ook via de app starten evenals via de display op het apparaat zelf. Daarnaast geeft de apps je handige tips voor het handmatig schoonmaken. Voor het reinigingsprogramma kun je reinigingstabletten van Jura kopen. Ook huismerk reinigingstabletten zijn goed genoeg om het apparaat goed schoon te houden.

Bij iedere volautomaat zijn er onderdelen, zoals de zetgroep, die je handmatig schoon zal moeten maken. Zo voorkom je schimmels en zorg je ervoor dat het apparaat lang mee zal gaan. Wij raden je aan dit maandelijks te doen, afhankelijk van het gebruik.

Verder heeft het apparaat een ontkalkingsprogramma wat ongeveer 40 minuten duurt. Deze zal je niet zo vaak hoeven te gebruiken, helemaal als je gebruikmaakt van een waterfilter. Via de app kan je ook zien wanneer het apparaat voor het laatst is gereinigd, en hij zal ook een melding geven wanneer dit weer moet gebeuren.


 

Conclusie

jura e8 review

De E8 volautomatische espressomachine van Jura heeft ons tijdens deze Jura E8 review zeer aangenaam verrast. Het apparaat zet heeeerlijke koffiedranken, is gemakkelijk te reinigen en biedt tal van opties en mogelijkheden voor een optimale koffie ervaring.

De app is een leuke maar beetje overbodige functie en het is jammer dat het apparaat geen touchscreen heeft. De hoge prijs maakt dat je zeker ook andere modellen moet overwegen voordat je deze gaat kopen. De afwerking had ook iets beter gekund voor deze prijs. Als je besluit om hem te kopen dan zal hij de investering waard zijn. Wij zijn er zeker van dat je vele jaren plezier zal hebben van dit apparaat.

Als je van plan bent om minder koffie te gaan drinken, koop de Jura E8 dan niet. De koffie is zo lekker dat je onnodige veel koffie zal gaan drinken. Gewoonweg omdat deze koffie je mee op reis neemt en niet meer los laat.

We hopen dat je hebt genoten van deze Jura E8 review en tot de volgende.

Direct prijzen vergelijken:

8.5 Totale Score
Geweldige koffie

De Jura E8 is een fantastische volautomatische espressomachine waar wij heel blij van worden. De koffie is zo lekker dat je er onnodige veel van zal gaan drinken. Hij is enigszins prijzig maar maakt het allemaal waar.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo