Jura E6 review

De Jura E6 kopen?

Jura blijft ons verrassen met een van de beste volautomatische espressomachines op de markt. Zo hebben de recentelijk al uitgebreid de E8, C60 en A1 bekeken.

Het is alweer tijd voor de volgende Jura espressomachine review. Vandaag zullen we de populaire E6, het kleinere broertje van de E8, bekijken. Kan de kleinere E6 met 7 koffiespecialiteiten ons overtuigen? Je leest het in deze Jura E6 review.

Direct prijzen vergelijken:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Jura E6

Positief:
 • Weinig onderhoud vereist
 • De lekkerste koffie
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Goede reinigingsprogramma’s
 • Apparaat is niet luidruchtig
Negatief:
 • Melk wordt niet erg warm
 • Prijzig
 • Melkslang lastig te reinigen
 • Spoelt vaak water door (dus vaker bijvullen)
 • Zetgroep niet uitneembaar

 

Eerste indruk

Toen we de Jura E6 ontvingen dachten we even dat er een foutje was gemaakt. De Jura E6 lijkt namelijk erg veel op de E8. Omdat we de E8 een aantal weken geleden hebben getest, stond deze nog scherp op ons netvlies. Dus om maar gelijk te beginnen; wat zijn de grootste verschillen tussen deze 2 volautomatische espressomachines?

jura e6 review volautmatische espressomachine

Direct prijzen vergelijken:

De Jura E6 weegt net als de E8 zo’n 9,6 kg leeg. De afmetingen zijn vrijwel hetzelfde, al is de diepte van de E8 een paar millimeter minder. Beide apparaten hebben een matglanzende kunststof behuizing en stalen maalschijven. De inhoud van zowel het waterreservoir als de bonenopslag zijn hetzelfde tussen de E8 en E6, respectievelijk bieden ze plaats aan 1,9 liter water en 280 gram koffiebonen. Beide hebben een kleurendisplay zonder touchscreen.

Qua uiterlijk en inhoud zijn beide espressomachines bijna identiek. Het (grote) verschil zit hem in de toepassingen van het apparaat. De Jura E8 biedt de mogelijkheid om koffiedranken naar voorkeur te programmeren. Denk hierbij aan de sterkte, hoeveelheid en temperatuur van de koffie. Met de E6 kun je dit ook aanpassen, alleen is er geen mogelijkheid om je voorkeur op te slaan voor later gebruik. Je zult het dan dus bij ieder kopje opnieuw moeten instellen.

Het is overigens wel mogelijk om je koffierecepten op te slaan, alleen zal je daarvoor apart de Jura Smart Connect erbij moeten aanschaffen. Daarnaast kun je met de E8 je drankjes direct via een app op je mobiel maken, dit is bij de E6 ook alleen mogelijk als je Jura Smart Connect erbij koopt.

Jura e6 review jura smart connectEen ander belangrijk verschil is de ongeveer 300 euro die je meer betaald voor de E8. Kort gezegd is de E6 dus vrijwel hetzelfde als de E8, zonder de mogelijkheid om hem via je mobiel te bedienen en om je favoriete koffierecept op te slaan. Als dit voor jou geen probleem is dan is de E6 zeker aan te raden omdat hij aanzienlijk goedkoper is.

Even rondkijken en je komt erachter dat een Jura Smart Connect zo’n 40 euro kost. Met dit als grootste verschil, vragen wij ons eerlijk gezegd af waarom de E8 zo veel duurder is.

Lijken bovenstaande toepassingen voor jou interessant?
Lees dan ook onze Jura E8 review.

 

Gebruik

Uiteraard hebben we de E6 gelijk in werking gesteld en hem uitgebreid getest. Lees hieronder hoe je de Jura E6 in gebruik neemt, hoe hij presteert in onze koffiesmaken test en hoe je hem het best kunt onderhouden.

jura e6 review beste volautomaat espresso

Direct prijzen vergelijken:

 

Instellen

Het in gebruik nemen van het apparaat gaat vrij gemakkelijk. Het apparaat wordt al volledig in elkaar geleverd, je hoeft hem dus niet zelf in elkaar te steken.

Het enige wat je dient te doen, om hem in gebruik te nemen, is de volgende stappen te volgen:

 1. Plaats hem op je aanrecht of een andere horizontale, voor water ongevoelige
  plaats.
 2. Verwijder het aroma-beschermdeksel.
 3. Vul het bonenreservoir met koffiebonen en sluit het aromabeschermdeksel.
 4. Bepaal aan de hand van het bijgeleverd Aquadur®-teststaafje de waterhardheid en stel het apparaat daar op in.
 5. Kies ervoor om wel of geen CLARIS Smart-filter te installeren.
 6. Tot slot moet je de stekker er nog insteken en het waterreservoir vullen.

Houdt rekening met ongeveer 10 minuten waarin je het apparaat klaar voor gebruik maakt.

 

Koffiedranken

Als je het apparaat eenmaal hebt aangezet dan begint het echte genieten. Wij hebben alle dranken die je met de E6 kunt maken geprobeerd en zijn razend enthousiast.

Toen ik het eerste kopje espresso vanonder de E6 vandaan haalde en een slok nam, dacht ik dit is hoe koffie moet smaken.

De E6 doet zeker niet onder voor zijn grotere broer de E8 wat betreft smaak. Ik durf eigenlijk te zeggen dat ze net zo goed zijn. De espresso’s hebben een mooie goude crèmelaag en hebben precies de juiste temperatuur.

jura e6 review espresso volautomaat

De melkdranken worden bereid met behulp van het melkslangetje aan de rechterkant van de koffie uitloop van het apparaat. Dit is de eerste keer een klein beetje zoeken hoe en wat, maar als hij er eenmaal inzit werkt het echt perfect. Ik hou van cappuccino’s en dus heb ik de E6 uitvoerig getest op cappuccino’s. Deze zijn van zeer goede smaak en zijn bijna net zo goed als bij een gemiddelde koffiebar.

Ook de andere dranken, die je met dit apparaat kunt zetten, zijn van hoge kwaliteit en zullen je koffieverslaving verergeren. Het feit dat je er 7 verschillende koffiespecialiteiten mee kunt maken, zal iedereen in de familie kunnen waarderen. De Jura E6 zorgt ervoor dat je nooit meer een andere machine nodig hebt. 

 

Onderhoud

De E6 is niet open te maken. Je kunt de zetgroep dus niet zelf afspoelen en zal altijd gebruik moeten maken van het interne reinigingsprogramma. Hiervoor heeft Jura zelf reinigingstabletten ontwikkelt die je bovenop het apparaat kunt insteken. Dit doet je in combinatie met het reinigingsprogramma die je om de 180 kopjes moet uitvoeren. Het scherm van de Jura E6 zal aangeven wanneer dit dient te gebeuren, zodat je hier niet zelf de hele tijd op hoeft te letten. Het reinigingsprogramma neemt ongeveer 20 minuten in beslag. De reinigingstabletten krijg je niet meegeleverd  en kosten zo’n 20 euro voor 10 stuks.

jura e6 review

Op het melkslangetje, waarmee je de melkdranken maakt, valt wel het een en ander op aan te merken. Het probleem met melk is altijd dat het niet zo makkelijk schoon te maken is. Het melkslangetje moet je dus zeker in de gaten houden en eigenlijk iedere dag even goed doorspoelen, zodat de melkresten er niet in blijven plakken. Jura heeft hiervoor ook een melksysteemreiniging programma die dit voor je doet. Echter krijg je geen melding van het apparaat dat je dit moet doen. Let er dus goed op omdat dit iedere dag (indien je een melkdrank hebt gedronken) gedaan moet worden.

Zelfs al spoel je het melkslangetje dagelijks, zal het nog steeds lastig worden om hem volledig schoon te krijgen. Wij raden je dan ook aan om het slangetje zeker eenmaal per week een uur in heet water te leggen.

Al met al is het onderhoud van de E6 vrij gemakkelijk. Wij vonden het jammer dat we hem niet open konden maken om de zetgroep zelf te kunnen reinigen, maar de meeste mensen zullen daar alleen maar blij om zijn. De reinigingstabletten zullen het gebruik van dit apparaat iets duurder maken. Reken tussen de 5-10 euro per maand om het apparaat in optimale conditie te houden.


 

Conclusie

jura e6 review

De Jura E6 is als kleine broertje van de E8 een stuk betaalbaarder zonder al te veel compromissen. Hij zet geweldige koffie- en melkdranken en is gemakkelijk te gebruiken en onderhouden. Met 7 koffiespecialiteiten maak je de hele familie blij.

Voor gebruik voor melkdranken moet je er rekening mee houden dat het melkslangetje meer onderhoud vereist en ook kun je de E6 niet zelf van binnen schoonmaken.

Al met al is dit weer een geweldige machine van Jura waar je vele jaren plezier van zult hebben.

We hopen dat je hebt genoten van deze Jura E6 review en zien je graag terug bij de volgende review!

Direct prijzen vergelijken:

8.5 Totale Score
Kleine grote broertje van de E8

De Jura E6 is als kleine broertje van de E8 een stuk betaalbaarder zonder al te veel compromissen. Hij zet geweldige koffie- en melkdranken en is gemakkelijk te gebruiken en onderhouden. Met 7 koffiespecialiteiten maak je de hele familie blij.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo