Jura A1 review

De Jura A1 kopen?

Bij Vivakoffie zijn wij dol op volautomatische espressomachines. Logisch dus dat Jura met haar minimalistisch ontworpen espressomachines geregeld onze aandacht trekt. Het Zwitserse bedrijf blijft ons verrassen met nieuwe machines die we gewoon moeten testen.

Recentelijk reviewden wij al de Jura C60, S8 en Z6. Vandaag is het de beurt aan de Jura A1. Deze smalle, volautomatische JURA koffiemachine ziet er erg gelikt uit. Maar zet hij ook goede espresso’s waar we blij van worden? Dat en meer lees je allemaal in deze Jura A1 review.

Direct prijzen vergelijken:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Jura A1

Positief:
 • Makkelijk te bedienen
 • Mooi minimalistisch ontwerp
 • Makkelijk te reinigen
 • Heerlijke espresso’s
 • Spoelt vaak door (kan ook een negatieve eigenschap zijn)
Negatief:
 • Klein water-reservoir (1.1L)
 • Bonenreservoir biedt plaats aan slechts 125 gram bonen
 • Niet mogelijk om meerdere kopjes tegelijk te zetten
 • Temperatuur niet in te stellen
 • Aan de prijzige kant

 

Eerste indruk tijdens van deze Jura A1

Het was dinsdagochtend toen de pakketbezorger aan de deur stond. Bij het zien van de doos wisten we meteen dat het om de Jura A1 zou gaan. Het pakket was niet erg groot maar woog zeker zo’n 12-13 kg, wat iets zwaarder is dan wij gewend zijn. Gelukkig hadden we de avond ervoor spinazie gegeten dus dat bleek geen probleem. Omdat we meestal erg enthousiast zijn over Jura koffiemachines, besloten we hem direct uit de doos te halen en te beginnen met deze review.

jura a1 review

Direct prijzen vergelijken:

Eenmaal uit de doos valt meteen de glanzende kunststof behuizing op. Deze ziet er mooi minimalistisch uit. Wij kregen voor deze Jura A1 review de Piano White uitvoering (hij is er ook in Piano Black). Wat de machine voor mij persoonlijk zo aantrekkelijk maakt om te zien, is dat hij opvalt door niet op te vallen. Laat met dat even uitleggen; door het slanke, minimalistische ontwerp valt deze volautomaat niet zo zeer op, maar als je er naar kijkt dan geeft dat een aangename voldoening.

De Jura A1 weegt leeg zo’n 9.2 KG en wordt geleverd met een waterreservoir van 1.1 L. Het bonenreservoir biedt plaats aan 125 gram bonen, wat eigenlijk zeer weinig is voor een volautomaat. Waarschijnlijk is dit gedaan om het apparaat zo klein mogelijk te houden, maar wij zien deze liever wat groter. Ook als het apparaat zelf daardoor wat groter moet zijn. Met de Jura A1 kan je slechts 1 kopje tegelijk zetten omdat er maar 1 koffie-uitloop op het apparaat zit.

Dit is zeker geen apparaat voor op kantoor of intensief gebruik omdat je het apparaat daarvoor gewoon te vaak zal moeten bijvullen.


 

Gebruik

Om het apparaat in gebruik te nemen, moet hij logischerwijs eerst in elkaar gezet worden. Jura geeft je een uitgebreide en duidelijke handleiding om dit te doen. In principe is het niet erg moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is de losse onderdelen, zoals het waterreservoir en opvangbakje, uit de verpakking te halen en deze in het apparaat te steken. Het enige waar je echt even op moet letten is dat je het aroma-beschermdeksel van het
bonenreservoir verwijdert.

jura a1 review

Vervolgens vul je de onderdelen (water, bonen), steek je de stekker er in en ben je zo goed als klaar. Via het menu zijn er een aantal instellingen te configureren en het apparaat zal een aantal stappen doorlopen zoals doorspoelen. Tijdens deze review kostte het ons zo’n 10-15 minuten om het apparaat in gebruik te nemen.

Je hebt ook de keuze om deze Jura met of zonder CLARIS Blue-filterpatroon te gebruiken. Wij hebben ervoor gekozen geen filter te installeren, gewoonweg omdat we deze niet hadden. Eventuele waterfilters worden niet meegeleverd en zul je dus apart moeten kopen. Houdt er dus rekening mee dat dit het gebruik van het apparaat duurder zal maken. Een filter kost ongeveer 20 euro en gaat zo’n 2 maanden mee.

Is een filter echt nodig? Dat ligt aan de waterhardheid. Kort gezegd, in Nederland en België heb je meestal geen filter nodig omdat de waterhardheid laag is.

 

Espresso maken

Dit is waar het interessant wordt, want waar koop je dit apparaat nou eigenlijk voor? Juist, om heerlijke espresso te zetten. Na het instellen van het apparaat hebben we dan ook gelijk onze eerste kop espresso gezet. Zoals al eerder beschreven, heeft de Jura A1 maar 1 koffie-uitloop op het apparaat, dus als je meerdere kopjes wilt zetten dan moet je even geduld hebben.

jura a1 review

Je kan kiezen uit 3 formaten kopjes en 2 aromaniveaus. De koffie wordt gezet volgens de P.E.P methode. Wat dat precies betekent moesten wij ook opzoeken. P.E.P staat voor Pulse Extraction Process en het betekent dat tijdens de bereiding van je espresso de pomp elektronisch wordt aangestuurd. Zo wordt er minder snel water door de koffie heen geperst, wat leidt tot langer contact tussen koffie en het hete water. Door dit langere contact, haal je meer smaak uit de koffie, wat zorgt voor een body met intensere smaak. De espresso krijgt zo de perfecte temperatuur en een mooie crèmelaag om het af te maken.

Het ingebouwde thermoblock zorgt ervoor dat het water snel op temperatuur is en je niet lang hoeft te wachten. De G3 molen maalt de bonen volgende de belofte 2 keer sneller dan de standaard molens in Jura automaten. Het geluid van het malen van de bonen is niet storend.

Volgens de beschrijving maakt het apparaat 72 dB aan geluid tijdens het malen, wat vergelijkbaar is met het geluid van een wasmachine of haardroger. Het geluid van het malen van de bonen was voor ons niet storend. De Jura A1 maalt de bonen binnen een paar seconden dus het is ook snel voorbij als je echt een hekel aan het geluid hebt.

 

Smaak

jura a1 review

Goed, dat eerste kopje espresso. Deze stelde zeker niet teleur. De geur en de smaak maakte dat we even wegdroomde naar een Italiaanse koffiebar, waar de barista’s in pak gekleed, de koffie bereiden terwijl je al wachtend geniet van de overheersende koffiegeur.

Verder kun je koffie en ristretto met dit apparaat maken en ook deze hebben een rijke, volle smaak waardoor je even in het moment kunt opgaan.

Wij zijn bij Vivakoffie wel wat gewend maar kunnen alsnog zeggen dat de espresso’s van de Jura A1 tot een van de beste behoren.

 

Onderhoud

jura a1 review

Een belangrijk onderdeel bij het overwegen van een koffieapparaat is hoe makkelijk is hij schoon te maken? Dit is iets waar Jura bij de A1 veel focus op heeft gelegd.

Wanneer je de A1 aanzet, spoelt hij automatisch water door de leidingen. Ook na gebruik spoelt het apparaat water door de leidingen om het apparaat goed schoon te houden. Een nadeel hiervan is wel dat je het kleine waterreservoir van 1.1L daardoor nog vaker zal moeten bijvullen.

Het apparaat is ontworpen voor kleine huishoudens en vergt weinig onderhoud. Naast de CLARIS Blue-filterpatroon, die o.a. het water kalkvrij houdt, kun je speciale ontkalkingstabletten kopen voor de A1.

De ontkalkingstabletten van Jura zijn niet heel anders dan de gewone huismerk ontkalkingstabletten, dus bespaar jezelf het geld en koop die gewoon. Er is een ontkalkingsprogramma dat ongeveer 40-45 minuten de tijd neemt. Dit is redelijk lang dus je kunt dit maar beter na het koffie zetten doen.

Ook heeft de Jura A1 een ingebouwd reinigingsprogramma die de zetgroep reinigt. Deze moet je bij veel gebruik ongeveer wekelijks uitvoeren. Ook bevelen wij je aan om eens per maand of 2 maanden (afhankelijk van gebruik) het apparaat open te maken en de binnenkant met een doek af te nemen. Jura zelf geeft dit niet direct aan. Wij kwamen echter berichten tegen van gebruikers die het apparaat na een jaar open maakte. Zij werden onaangenaam verrast door wat zij daar aantroffen. Een ingebouwd reinigingsprogramma alleen, is bij de meeste apparaten niet genoeg om hem in optimale conditie te houden.


 

Conclusie van deze Jura A1 review

jura a1 review

De Jura A1 heeft ons erg verrast maar tegelijkertijd ook niet. We weten van Jura dat het goede koffieapparaten maakt en dat de Jura A1 het dus zo goed doet, is niet helemaal een verrassing.

Toch vinden we dit een geweldig apparaat, omdat hij er fantastisch uitziet en bijzonder lekkere espresso’s zet. Daarnaast vergt de A1 minimale onderhoud, wat in ons drukke bestaan altijd mooi meegenomen is.

Het water- en bonenreservoir hadden van ons wat groter gemogen en ook had het instellen van de temperatuur een goede toevoeging kunnen zijn.

Toch hoor je ons niet klagen. De minpunten wegen gewoonweg niet op tegen de kwaliteit en mooie ontwerp van de Jura A1. De Jura A1 is perfect voor kleine huishoudens die van goede espresso’s houden

We hopen dat je hebt genoten van deze review en zien je graag terug bij de volgende review.

Direct prijzen vergelijken:

8 Totale Score
Aangename verassing

De Jura A1 is perfect voor kleine huishoudens die van goede espresso's houden. De A1 vergt minimale onderhoud, maakt heerlijke espresso's en ziet er ook nog een zeer aantrekkelijk uit. Wat wil je nog meer?

Tags:

1 Reactie
 1. Heb al enkele jaren een jura a1 en het programmalampje reinigen gaat vlug zéér vlug aan om de 20 dagen reinigen en om de maand een filter, beetje kostelijk! ,maar heb nu namaak filters (6.95€ p/st p/v 20€) die zeker zo goed werken dan de jura producten en volgende keer namaak tabletten Even zoeken op internet

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo