Kan je koffiebonen malen in een voedselverwerker of blender?

In het artikel van vandaag gaan we kijken naar een manier om je koffiebonen te malen zonder koffiemolen.

Sommigen personen hebben mogelijk gemerkt dat er een paar keukenapparaten zijn die opmerkelijk veel lijken op veel standaard koffiemolens. Of je nu een beperkt budget hebt of gewoon nieuwsgierig bent, je hebt misschien afgevraagd: “Kun je koffiebonen malen in een voedselverwerker? Of misschien zelfs: “Kun je koffiebonen malen in een blender?”

Er is een eenvoudig antwoord en een ingewikkeld antwoord, dus laten we eens naar beide kijken.


 

Het eenvoudige antwoordkoffiebonen malen blender

Het eenvoudige antwoord is ja, natuurlijk kan dat. Een keukenmachine of blender is eigenlijk gewoon een motorisch aangedreven, draaiend mes. Hoewel deze messen in verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn, maakt het bij koffiebonen niet veel uit.

Voordat je de keuken ingaat met gedachten om een heerlijke koffie met je luxe voedselverwerker te maken, moet je je eerst het volgende afvragen: “Wil ik dat wel?” Dit is waar het antwoord ingewikkeld wordt.


 

Het ingewikkelde antwoord

koffiebonen malen blender

Heel standaard gezien doen een koffiemolen met maalschijf en voedselverwerker hetzelfde: ze malen groot spul in klein spul. Maar hoe ze dat doen, maakt een wereld van verschil in koffieland.

Een koffiebonen met maalschijven in simpel gezegd twee schurende oppervlakken die iets uit elkaar liggen en in verschillende richtingen draaien. Koffiebonen worden door de zwaartekracht naar beneden getrokken tussen deze twee oppervlakken, die de bonen breken tot ze klein genoeg zijn om er doorheen te gaan.

Het malen op deze manier geeft een aanzienlijke controle en consistentie. Met een blender of keukenmachine heb je weinig controle en krijg je weinig consistentie.


 

Malen met een voedselverwerker of blender

Maak je geen zorgen, dit is een veilige plek waar we elkaar niet beoordelen, en we onderwijzen in plaats van kritiek leveren. Dus laten we nu eens kijken hoe je koffie kunt malen met een keukenmachine of koffiemolen met messen.

 

De medium-fijne maling

koffiebonen malen blender voedselverwerker

De medium-fijne maling is iets wat een blender, net als een koffiemolen met messen, heel goed kan. Als je je blender of keukenmachine een paar minuten zijn werk laat doen, krijg je een maling die bijna espresso waardig is. Een medium-fijne maling is perfect voor de meeste bereidingsmethodes, maar is iets te fijn voor een standaard filterkoffie.

Je kunt deze maling gebruiken in een filterapparaat, maar het geeft je koffie een sterkere, scherpere smaak. Om dit te compenseren, moet je proberen om de bereidingstijd iets te verkorten of de bereidingstemperatuur te verlagen.

 

De grove maling

koffiebonen malen blender voedselverwerker

Helaas is iets anders dan een medium-fijne maling moeilijk te bereiken met een blender. Stop je blender op elk moment voor de medium-fijne maling en je zult merken dat je een mix van extreem kleine en grote deeltjes hebt. Met een blender is het altijd wie het eerste komt, het eerste maalt. Omdat gemalen deeltjes nergens anders naartoe kunnen dan naar de hoofdmaalkamer in een blender, worden ze voortdurend vermalen en zullen ze de grotere stukken in de weg staan.

Een manier om dit nadeel te omzeilen is te “pulseren” met je blender of keukenmachine. Maal in korte, opeenvolgende stappen en schud je blender tussen de malingen door. Door de machine steeds kort te gebruiken, worden de bonen die het dichtst bij het mes staan grof gemalen, waarna de grotere stukken dichterbij komen door te schudden. Maar zelfs met de “pulserende” methode krijg je niet dezelfde maalconsistentie van een koffiemolen met maalschijf, maar je komt mogelijk dichter in de buurt.

 

Pas op voor warmte

Een ander voordeel naast de medium-fijne maling van het gebruik van een voedselverwerker voor het malen van koffiebonen, is de mogelijkheid om grotere hoeveelheden te malen.

koffiebonen malen blender voedselverwerkerJe moet echter altijd rekening houden met de warmteontwikkeling. De oliën in koffiebonen, die koffie zijn eigen smaak en aroma geven, zijn zeer gevoelig voor hitte. Om al die delicate oliën voor je kopje te bewaren, moet je je bonen alleen aan hogere temperaturen blootstellen tijdens het bereidingsproces.

Een blender of keukenmachine zal zeer snel warmte opbouwen, die je bonen kan aantasten.

Vooral bij grote hoeveelheden, maar ook bij enkele kopjes, moet je voorkomen dat je langer dan drie minuten continu maalt. Geef je blender om de twee tot drie minuten 30 seconden de tijd om af te koelen.


 

Conclusie

Als je je nu de vraag krijgt: “Kan je koffiebonen malen in een voedselverwerker?” of “Kan ik koffiebonen malen in een blender?”, dan kan je nu vol zekerheid “ja” zeggen. Een blender of voedselverwerker is in essentie gewoon de grote broer van een koffiemolen met messen.koffiebonen malen blender voedselverwerker

Er zijn een paar redenen waarom ze niet zo’n goed alternatief als een koffiemolen met maalschijven zijn:

  • Weinig controle over de maalgraad en consistentie
  • Onmogelijk om een fijne maling voor espresso te creëren
  • Lastig om een grove maling te bereiken

Maar ze zijn ook niet volledig nutteloos, want ze kunnen:

  • Een maling produceren die je kan gebruiken voor handmatige filtermethode
  • En met een beetje oefening kan je een automatische filter of AeroPress maling krijgen

Wat vind je van onze bevindingen? Heb je ooit geprobeerd om koffiebonen te malen met een blender of voedselverwerker? Laat hieronder je mening en ervaringen achter.

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo